fbpx

SeminteGazon.ro

Fertilizarea gazonului – introducere

Fertilizarea gazonului. Principii de baza. Azotul N

Am incercat sa condensez cat se poate de tare cele mai importante lucruri legate de fertilizarea gazonului. Am prezentat strictul necesar de cunostinte pentru a face o algere buna a fertilizantului si aplicarea lui. Daca nu aveti rabdare sa cititi sariti in partea de jos la tabel. 

Peluzele intretinute bine nu numai ca cresc valoarea proprietatii dar e si o sursa de mandrie in randul comunitatii. Sa pastram un gazon frumos si sanatos necesita cateva lucrari cheie facute corect: tunsul si fertilizarea.

Fertilizarea periodica a gazonului este importanta deoarece pastreaza aspectul placut al gazonului si reduce necesarul de udari, controlul buruienilor, bolilor si insectelor.

Fertilizantele pastreaza densitate, vigoarea plantelor, intensifica culoarea, incurejeaza cresterea si  regenerarea dupa stress sezonier (temperaturi foarte ridicate, perioade de seceta).

Gazonul nefertilizat isi va pierde incet densitatea. Cand acesta se intampla, buruieni nedorite isi loc in gazon pe langa aspectul neplacut si neuniform al gazonului apar si probleme legate de concurenta pentru nutrienti, cresteri inegale in gazon, culoare neuniforma, risc cresut de raspandire al bolilor.

Gazonul fertilizat (hranit corect) tolereaza mult mai bine factori de stress ca claduri extreme sau frig extrem, seceta, calcare.

Aplicarea corecta a unui fertilizant la timpul potrivit ajuta gazonul sa acumuleze si sa stocheze nutrienti esentiali (zaharuri/ carbohidrati) care sunt utilizati pentru crestere si dezvoltare.

Gazonul hranit insuficient este mai predispus sa fie atacat de boli si insect – pagubele produse sunt mai intense si vindecarea dureaza mai mult.

Pe scurt: gazon dens, sanatos, corect hranit necesita mai putine lucrari pentru a combate insectele, bolile si revenirea dupa stress.

Gazonul hranit regulat (si in special solul) ajuta deasemenea la pastrarea apei in sol reducand semnificativ necesarul de apa; udarea cu cantitati mari de apa va duce la saracirea solului din jurul radacinilor gazonului (3-15 cm) ducand nutrientii la adancime.

Care sunt principalii macronutrienti necesari gazonului?

Ca si orice alte plante, gazonul are nevoie de azot N, fosfor P, potasiu K, dintre acestea cea mai mare importanta o are azotul N la gazonul matur (peste 16 luni), azotul N este responsabil cu cresterea, dezvoltarea, desimea si culoarea gazonului iar fosforul are o importanta mai mare la gazonul tanar 0-16 luni iar potasiul K este si el necesar pe tot parcusrul vietii gazonului  avand un rol de reglaj al functiilor vitale, insa e necesar in cantitati mult mai mici decat azotul N.

N – azot – desime, dezvoltare, crestere, regenerare, culoare

P – fosfor – cu rol mai mare la semanarea gazonului

K – potasiul – cu rol de reglaj al functiilor vitale

La laboratoarele OSPA – Oficiul pentru Studii Pedologice si Agricultura http://www.ospacluj.ro/tarife.html  puteti face analize la solul dvs.

Cele mai importante analize ar fi (preturi iulie 2019)

pH – 13.20 lei

Humus – 30.60 lei

Fosfor mobil – 19.51 lei

Potasiu mobil – 19.50 lei

Azot total – 42.84 lei

Azot amoniacal – 28.65 lei

Program aplicare fertilizanti

Un calendar anual de fertilizare consta in aplicarea a 2 pana la 6 fertilizari care sunt necesare pentru pastrarea sanatatii gazonului si de 3 la 8 fertilizari pentru un gazon sanatos si cu o culoare verde inchisa.

Nu uitati cu cat azot N aplicati mai mult cu atat va fi nevoie de mai multe tunderi, insa si acestea au un avantaj: cu cat tundem mai des cu atat gazonul se va indesi si vom elimina si eventualele boli care se pot instala prin taierea varfurilor.

Utilizarea unor soiuri de iarba de gazon care au fost selectate pentru vigoare si culoare intensa genetic va vor reduce necesarul de fertilizanti si implicit numarul de tunderi.

Pentru gazonul matur (peste 16 luni) e necesar aplicare de fertilizanti care contin in procent mai mare azot N fata de fosfor P si potasiu K. Pe cat posibil ar trebui respectat raportul: 4:1:2 adica 8:2:4 sau 12:3:6.

Fertilizanti aplicati pe perioada anului trebuie schimbati , nu este recomandata folosirea aceluias fertilizant atat primavara cat si toamna, necesarul de nutrienti se schimba pe parcursul anului.

Desigur un test facut (la 2 ani) pentru a sti exact ce nutrienti are solul nostru ajuta foarte mult.

De cat fertilizant am nevoie pe an?

Substanta activa inseamna efectiv cantitatea de azot N din 100 parti de fertilizant. 

Adica un fertilizant care are inscriptionat 10-5-5 inseamna ca are 10 % azot in compozitie. 

Sa facem un calcul: daca avem nevoie in luna mai sa fertilizam o curte de 100 mp cu 500 gr substanta activa azot N si fertilizantul care il folosim are 10 % azot atunci avem nevoie de 0.5 / 10 / 100 kilograme de fertilizant pentru 100 mp. Rezultatul calculului este de 5 kg fertilizant/ 100 mp.

Verificare  5 kg fertilizant/100 mp  x 10% concentratie (10/100) = 0.5 kg substanta activa/ 100 mp

Necesar azot N pentru un gazon matur (peste 16 luni de la semanat):

Fertilizare gazon

Vom reveni cu detalii mai avansate si informatii legate de necesarul de fosfor si potasiu.

Urmariti si abonati-va la canalul nostru de youtube: Ai iarba?