fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Brown patch

Pe intelesul tuturor, identificare, prevenire si remedii

Va rugam cititi cu atentie!

Cand apare, menifestari

Rhizoctonia (Brown Patch – pata maro). Este cauzată de  un fung, specia Rhizoctonia. Boala poate afecta toate speciile de gazon, cea mai predispusă e festuca arundinacea (călcâiul lui Ahile la festuca ar.) însă există o mare diferență de susceptibilitate între diferitele soiuri, soiurile mai noi sunt mai puțin susceptibile. 

NU este o boala gravă, foarte rar poate să apară moartea plantei (rădăcina). Când temperaturile scad sub 27C iarba se va reface singură, o scarificare ușoară (se poate face chiar și la temperaturi de 30C, însă nu scarificați în cazul în care boala prezintă miceliu), urmată de aplicarea unui îngrășământ care să împingă planta să crească fie solid (doar când scad temp sub 28C) fie lichid (acestea se pot administra oricând)  va împinge iarbă să dea noi frunze și să își refacă desimea. 

Pentru mai multe detalii pt refacere consultați ghidul perioadei în care vă aflați în secțiunea semintegazon.ro >> MENIU>> CALENDAR sau SFATURI TEHNICE >> refacerea gazonului vara după boli. 

Cele mai propice condiții pentru dezvoltarea bolii apar, de obicei, de la sfârșitul lunii mai până în septembrie. Pata maro (Brown patch) se dezvoltă în condiţii de umiditate relativ ridicată în timpul zilei și o temperatură minimă de 15,5°C pe timpul nopţii. Umiditatea excesivă a solului, umezeala prelungită a frunzelor și/sau nivelurile ridicate de azot sporesc gravitatea bolii. 

Această boală se manifestă, de obicei diferit în funcție de specia de iarbă: la lolium perenne și poa pratensis sub forma unor inele sau pete de gazon distrus (mai mult rărit) care măsoară între 12 centimetri până la peste 3 metri în diametru; la festuca arundinaceea gazonul apare în special cu regiuni mai puțin verzi, cu o tentă aurie datorită frunzelor moarte brune, în cazul peluzelor cu festuca arundinaceea întreținute mai precar, sol compactat, temperaturi extreme un nr mai mare de frunze suferă și deci gazonul va avea o tentă mai pronunțată către maro/auriu. În cazul peluzelor cu festuca arundinacea îngrijite precare petele pot fi foarte vizibile mult contrastante. 

După ce, în zona deteriorată, frunzele se usucă şi mor, altele noi se dezvoltă sau răsar din coroanele/rădăcinile care supraviețuiesc. În general planta în sine își revine în totalitate după ce scad temperaturile sub 28C și iarba începe să devină din nou activă. 

Formele mai grave

Formele cele mai grave apar în perioada caniculară, cu umiditate (nu neapărat ploi ci umiditate relativă mare in aer), mai ales când temperatura nocturnă depășește 15,5°C  și pe timpul zilei temperaturi de peste 29,4°C  Apare în zone în care se înregistrează umezeală foliară mai mult de 10 ore pe zi timp de câteva zile consecutive. Infestarea se agravează atunci când gazonul este tuns la o înălțime mai mică decât cea optimă pentru specia de gazon (6.5 cm la lolium p si poa pratensis, 7 cm la festuca arundinacea) fertilizarea cu cantități mari de îngrașământ cu eliberare rapida. 

 

Aplicați vara (iunie-iulie) dacă e necesar- planul de fetilizare necesită aplicarea- mai puțin de 450 gr azot substanță activă, ex: un îngrășământ NPK 14.0.8 la 3 kg/100 mp aduce 420 gr azot: (3000 gr x 14 % azot = 420 gr). 

Preferabil la peluzele cu festuca ar. ultima fertilizare cu îngrășământ solid să fie făcută la sfârșit de mai- început de iunie) iar pe parcursul verii doar aplicări de îngrășăminte lichide pentru suplimentare. Dacă se impune/ este necesară fertilizarea vara atunci folosiți îngrășăminte cu mai putin azot și mult potasiu (Vigor+, Autumn). 

Simpotme mai grave in special lolium perenne

Simptome

Simptome

Diferă în funcție de specia de iarbă: 

 

Foliajul este distrus, făcându-şi apariţia pete circulare care măsoară câțiva centimetri sau chiar metri; în aceste pete iarba mai mult e rărită decât moartă în totalitate:

 • dimineața foarte devreme la lolium si poa pratensis (mai rar la festuca arundinaceea) se observă (nu neapărat, doar când condițiile sunt foarte favorabile) miceliu/ mucegai la exteriorul petei (a nu se confunda cu Pythium)
 • la lolium perenne, petele de la 12 cm la câțiva metri, sunt de culoare maro, fiind afectate mai toate frunzele din acea pată/zonă; 
 • la festuca arundinaceea mai rar se observă pete mari în gazon; simptomele bolii apar  în special asupra frunzelor ici-colo (câteva frunze dintr-un smoc, în special cele bătrâne de la bază). Această boală apare ca o reducere a aspectului gazonului per ansamblu datorită firelor aurii/ brune intercalate cu cele verzi, sănătoase.
 • mai rar întâlnită la poa pratensis însă manifestarea e asemănătoare ca la lolium perenne.
 • la agrostis pot să apară cerculeţe fumurii. Miceliul (ciuperca) poate fi uşor de observat dimineața devreme.

 

Simptome pe frunză 

Agentul patogen provoacă, de asemenea, pete și cerculețe gri înconjurate de o margine maro/roșiatică. La speciile cu limbul (frunza) mai lata (ex festuca arundinacea), leziunile frunzelor se prezintă astfel: pată cu centrul maro-gri centrul și marginile de culoare maro foarte  închis până la negru/roșu.

Poze cu simptome ale bolii (slide)

Sfaturi pentru gestionarea lucrărilor de întreţinere:
 • Utilizați cantități mici până la moderate de azot, cantități moderate de fosfor și moderate până la mari de potasiu. În cazul aplicării de îngrășăminte vara folosiți la festuca arundinaceea : Vigor+, Autumn în doză de 3-4 kg/100 mp iar la lolium/poa pratensis Soil Life, Action, Zeotech mini Spring and Summer. Puteți suplimenta cu îngrășăminte lichide până ce scad temperaturile sub 28C; 1 aplicare de îngrășământ lichid Fox NK e suficientă pentru 10-15 zile. 
 • Evitați aplicarea de azot cu eliberare rapidă atunci când boala este activă.
 • Creşteţi înălțimea de tăiere a ierbii: recomandăm după tuns lăsați lolium perenne/ poa pratensis la 6.5 cm, festuca arundinaceea la minim 7 cm. Ca regulă generală tundeți gazonul când e maxim de un lat de o palmă și nu mai scurt de 3 degete. 
 • Creşteţi capacitatea de circulaţie a aerului/ventilaţia: peluzele înconjurate de garduri solide, plante ornamentale înalte, dese (ex tuia pot suferi mai tare pe perioadele caniculare.  
 • Reduceţi umbra sau folosiți specii de iarbă pretabile la zonele cu mai puțin de 3 ore de soare ex festuca rubra.
 • Udați gazonul dimineaţa, devreme.
 • Îmbunătățiți drenajul solului; drenajul se va îmbunătăți și prin irigarea corectă abundetă făcută rar, aceasta îndeamnă planta să își ducă rădăcina la adâncime, microbiomul din sol va începe să lucreze și solul se va decompacta. 
 • Reduceţi cantitatea de iarbă uscată/paie: scarificati cu sârme cel puțin primăvara, apoi la începutul perioadelor caniculare și după vară în special când mai avem temperaturi ridicate și urmează perioade lungi cu ploi. 
 • Îndepărtați roua de pe gazon, în prima parte a zilei în perioadele cu risc ridicat utilizând dosul greblei sau un furtun. 
 • Pentru cele mai bune rezultate, utilizați fungicide de contact sau sistemice pentru a preveni apariţia Brown Patch.
Control cu substanţe chimice

Se va face doar de către personal autorizat.

 

Azoxistrobin (Amistar, Ortiva), piraclostrobin (Signum), fludioxonil (Switch), mancozeb (Ridomil Gold), tiofanat metil (Topsin) – acesta din urmă nerecomandat pe perioadele caniculare. 

Dozele folosite sunt cele pentru combaterea bolilor la cerealele paioase cu 10 L de apa/ha. 

Piraclostrobin, azoxistrobin – în special preventive si pentru cazuri ușoare/ incipiente. 

Mancozeb – cazuri grave, urmate apoi de un tratament la 7 zile cu fungicid preventiv. 

Când se impune controlul curativ, luați în considerare utilizarea azoxistrobinei sau piraclostrobinei; să vă aşteptaţi ca timp de câteva zile de la aplicare, simptomele să se înteţească pe măsură ce țesuturile infectate anterior aplicării continuă să dezvolte simptome. 

Utilizați insecticide și ierbicide în mod raţional în timpul unui focar activ de boală, pentru că o parte dintre ele acţionează în sensul dezvoltării bolii. 

La punerea gazonului rulou, demaraţi un program preventiv de pulverizare atunci când temperatura minimă depășeşte 15,5°C timp de două până la trei nopți consecutive.

Un program cu efect curativ cu fungicide (în locul unuia preventiv) în mijlocul perioadei estivale nu este indicat pentru că prezintă potențial de dezvoltare rapidă a bolii și în acelaşi timp, potențial redus de recuperare a ierbii, în perioada respectivă a anului. 

Se va face doar de catre personal autorizat.

Aplicarea fungicidelor se va face preferabil pe gazonul tuns si nu se va tunde 3-4 zile de la aplicare. 

Ar fi bine sa nu ploua 5-6 ore de la aplicare (in mod normal sunt suficiente 2 ore). 

Aplicati pe iarba zvantata pe cat posibil, preferabil dimineata dupa ce se ridica roua. 

Aplicati fungicidele cu 10 L de apa/100 mp impreuna cu doza recomandata pentru 100 mp.  Planta trebuie imbaiata in intregime. Folositi o presiune cat mai ridicata pentru aplicare, o duza care pulverizeaza cu presiune si jet fin.

Nu aplicati la mijlocul zilei pt ca exista posibilitatea ca solutia sa se evapore plus planta nu e activa sa absoarba solutia. 

A doua zi dupa aplicare irigati.

Folositi masca, manusi, nu lasati animalele pe iarba timp de 2 ore de la aplicare (Cam atat dureaza se se usuce solutia pe frunza). 

Nu dati iarba tunsa la animale. Inchideti ferestrele cand aplicati; sa nu bata vantul.

Cititi eticheta in intregime. 

Daca exista o boala in gazon aplicati fungicidul curativ, dupa 3-4 zile aplicati ingrasaminte foliare si apoi dupa alte cateva zile ingrasaminte solide (daca e cazul) si eventual fungicide preventive.

Sfaturi experti

Utilizarea piraclostrobinei într-un dozaj mai mare a dus la apariţia algelor. 

Pentru întreţinerea gazonului cu festuca arundinaceea, aplicarea de azoxistrobin, fluoxastrobin, piraclostrobin a asigurat un control acceptabil al bolii timp de patru până la cinci săptămâni, în mai multe teste publicate, şi în condiţii de dezvoltare a bolii. Fungicidele din grupa strobilurinelor au avut în general cele mai bune performanțe la intervale de aplicare de patru până la cinci săptămâni, însă un control acceptabil câteodată (nu întotdeauna) a avut loc la utilizarea fungicidelor din grupa triazole and imidazole. Formulele pe bază de prafuri/granulare de fungicide (îngrășăminte solide combinate cu fungicide) pot duce la eliminarea bolii, însă câteodată nu oferă control complet asupra bolii. 

Aplicările repetate de agenți tensioactivi comerciali  cu scopul de a reduce acumularea de rouă poate scădea predispoziţia la boală. Cu toate acestea, aplicările repetate duc la îngălbenirea gazonului în anumite experimente, precum și la creşterea activităţii agentului patogen.  

La mai multe specii de gazon, eșecuri înregistrate de fungicide care sunt în mod normal eficace împotriva petelor maro, pot indica prezența Chrisorhiza zeae. Nu vă bazaţi pe tiofanat-metil (TOPSIN) pentru controlul Brown Patch în condiţii de caniculă (temperatură mai mare de 32,2°C sau 90°F), umiditate, favorabile pentru C. zeae.

Au fost înregistrate afecţiuni provocate de clorotalonil (Bravo) la anumite soiuri de festuca arundinacea. 

Refacerea gazonului tanar, semanat de curand afectat de boala

Pasul 1/1

Aplicati daca aveti ingrasaminte lichide Fertalga+FOX NK, dupa 2-3 zile aplicati fungicidul Signum. In cazul in care nu aveti ingrasamintele lichide aplicati intai fungicidul apoi dupa 2-3 zile aplicati ingrasamintele lichide.

Dupa ce iarba da semne ca isi revine aplicati ingrasamant solid (oricare din ele: Soil Life, Action, Vigor+, Spring and Summer, Autumn). Continuati cu ingrasaminte lichide Fertalga si Fox NK la 2–4 saptamani. Verificati cantitatea de apa irigata, tundeti corect: mai multe detalii in GHIDUL de VARA (link)

NU SCARIFICATI GAZON MAI TANAR DE 5-6 LUNI! Se va interveni cu seminte cand temperatura va fi propice si ne vom rezuma doar la aplicarea unui fungicid si ingrasamant.

Refacerea gazonului matur, are cel putin 8 luni de la semanat

Pasul 1 : tunderea si indepartarea ierbii moarte

Revitalizarea gazonului se poate face usor, revenirea va fi rapida si probbil gazonul va arata mai bine decat inainte de aparitia bolii.

Ca sa ajutati gazonul sa isi revina ar trebui sa il tundeti cu 1-2 cm mai scurt decat de obicei; daca, dupa perioada ploioasa a crescut mult sa nu tundeti mai mult de 40% din lungimea lui.

Tunderea mai scurta va lasa mai mult aer sa patrunda in coronament si umezeala se va evapora mai repede. Tundeti doar cand iarba este uscata si colectati resturile in cosul masinii.

Dupa tundere probabil se vor expune zone care nu arata tocmai bine insa nu va faceti griji. Daca hranim corect gazonul impreuna cu cateva zile cu soare el isi va reveni si va fi mai frumos decat inainte.

Daca aveti zone puternic afectate de boli, aplicati fungicid si tundeti dupa 3-4 zile sa nu purtati spori prin gazon cu masina de tuns sau pe talpa pantofului. Eventual tundeti gazonul care nu e afectat si feriti zonele afectate puternic de boli. Puteti dezinfecta masina de tuns dupa ce ati tuns zonele afectate cu apa cu spirt sau pur si simplu cu un jet de apa. Daca aveti zone puternic afectate folositi si un detergent pe roti si pentru dedesuptul caroseriei (zona cutitului).

Cand solul e uscat la suprafata scarificati usor cu o grebla sau cu masina de scarificat cu arborele cu sarme.

NU SCARIFICATI GAZON MAI TANAR DE 5-6 LUNI! Se va interveni cu seminte cand temperatura va fi propice si ne vom rezuma doar la aplicarea unui fungicid si ingrasamant.

Atentie! E foarte important ca solul in primii 1-2 cm sa fie cat de cat uscat, altfel riscati sa smulgeti si iarba sanatoasa. Oricum daca la scarificare observati si 10-20% fire verzi smulse nu va faceti griji.

Tutorial video cu refacerea gazonului dupa boli. Poze inainte si dupa 4 zile.

Pasul 2/2: restabilirea nutrientilor in sol la un nivel adecvat

Dupa ce scarificati sa aplicati un fertilizant solid. Gasiti ingrasaminte recomandate pe periaoda verii la sectiunea Fertilizarea din GHIDUL de VARA (link). Contin azot cu eliberare rapida care vor face ca gazonul sa isi revina repede in cca 5-7 zile dar au si azot cu eliberare lenta si controlata care ofera hrana pentru o perioada mai lunga.  

Fertilizantii solizi sa ii aplicati dupa scarificare. Urmatoarea tundere sa o faceti dupa ce ati irigat gazonul de 2 ori ca bobitele de fertilizant sa se prinda bine de sol si sa nu fie absorbite de catre masina de tuns. Verificati cosul colector cand aruncati iarba daca nu cumva se aduna si bobite de fertilizant cand tundeti in saptamana dupa fertilizare.

Ingrasamantul il imprastiati in doza de 2.5-3.5 kg/100 mp in ziua cand ati scarificat. Cititi intotdeauna instructiunile produselor inainte sa le utilizati fie pe site-ul de unde le-ati achizitionat, fie prospect, eticheta, website.

Pentru revitalizarea si prevenirea reaparitiei fungilor care inca sunt un pericol pana la sfarsitul verii puteti aplica ingrasamant foliar ca FOX NK 10.0.5 „PRE STRESS” si un biostimulator pe baza de alge marine, aminoacizi si fitohormoni ca FERTALGA. Acestia vor si intari planta de la radacina pentru perioada de canicula. Acesti foliari se pot aplica impreuna;  se pot amesteca 100 ml din fiecare cu 4-5 L apa/100 mp.

Puteti sa aplicati acesti foliari a doua zi dupa aplicarea ingrasamantului solid.  Distribuirea foliarilor se face preferabil  dimineata devreme daca e posibil dupa ce se ridica roua. Daca sunt peste 28C  dupa 4-5 ore sa porniti cateva minute sistemul de irigat (2-3 minute cat aspersoarele sa faca 4-5 ture). Se pot aplica si dupamasa insa sa bata soarele 2-3 ore dupa aplicare – frunza absoarbe substantele cand e soare.

Iarba isi va reveni  dupa cateva zile cu soare. Daca exista zone puternic afectate cu iarba moarta dupa scarificare puteti adauga putina samanta si compost peste.

De retinut

Favorizeaza aparitia bolilor:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente si macroelemente din sol 
 • Semanarea in afara perioadei optime. Ca perioada optima pt semant: sfarsit de august-inceput de octombrie si aprilie-mai.

Ajuta la prevenirea aparitiei bolilor

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Un gazon des intretinut corec, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.
Prevenirea

Putem reduce semnificativ riscurile daca avem grija ca iarba sa aibe o crestere continua: sa aibe suficineti nutrienti in sol si apa; cand acestia lipsesc iarba reduce in prima faza producerea de “anticorpi” (pastreaza nutrientii pt functii esentiale) si apoi isi reduce cresterea, deja iarba e “stresata” si aparitia bolii are mari sanse. 

Cel mai important e preventia aparitiei lor, acesta se face:

 • tunderea sa fie facuta regulat, cel putin saptamanal, respectand regula de a nu taia mai mult de ⅓ din lungimea firului; cand iarba e de un lat de o palma tundeti insa nu mai scurt de 3 degete.
 • irigarea corecta: irigati doar cand solul e uscat la suprafata, irigati mai putin zonele cu umbra ale curtii; irigati abundent si rar;
 • aplicarea la interval de 5-6 sapt sau cand conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolilor (perioade lungi ploioase de 3-4 zile cu temperaturi de peste 16C noaptea) de ingrasamant foliar PHOS Mg ajuta la prevenirea bolilor. Acesta stimuleaza sistemul de aparare al plantei sa produca substante repelente pentru fungi/bacterii patogene fie le intrerupe inmultirea si stopeaza boala;
 • aplicarea de ingrasamant foliar cu calciu (de exemplu FOX NK) ajuta planta sa formeze pereti celulari mai grosi (calciul intra in consitutia peretilor) si o protejeaza de penetrarea fungilor;
 • suplinirea de cel putin 3 ori pe an (preferabil 4-5) cu ingrasamant solid (odata primavara si de doua ori toamna); Gazonul consuma mai multi nutrienti decat poate „produce” solul.