fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Gazon rar cu buruieni?! Cum reparam!

Explicat in pasi simpli pe intelesul tuturor

O situatie neplacuta care se rezolva prin pacurgerea etapelor de mai jos. Efectuata corect procedura veti avea un gazon des, fara buruieni in 4-5 saptamani, care, intretinut corect va suprima natural mare parte din buruieni pe viitor.

Cititi acest ghid cu atentie ca sa aveti o idee generala asupra intregii operatii. NU incercati sa memorati toti pasii! Reveniti si recititi dupa completarea fiecarui pas.

Ghid complet pentru remedierea peluzelor imburuienate

Scarificarea, Suprainsamantarea, Top-Dressing / Nivelare

Va rugam cititi cu atentie!

1 /5 Cum scapam de buruieni?

Buruieni cu frunza ingusta 

Cea mai problematica e infestarea cu buruieni cu frunza ingusta, buruieni asemanatoare gazonului dar cu frunza ceva mai lata si cu o crestere mai rapida: costrei, mohor, iarba barboasa, etc. Acestea apar si se dezvolta foarte tare pe parcursul verii in peluzele intretinute precar sau incorect; au multe tulpinite groase care acoperă si 2-3 palme din sol si radacina lor ocupa o suprafata mare in primii cm de sol si semintele de gazon nu pot germina acolo.

Erbicidele sunt eficiente doar daca buruiana nu a depasit stadiul de 4 tulpinite din aceeasi radacina. Daca buruienile au mai mult de 4-5 tulpinite e necesara smulgerea lor manuala, cu ustensila pentru smuls buruieni sau scarificat agresiv cu lame cu 2-3 treceri.

Doar erbicidele totale vor face ca buruiana sa dispara de tot, ele desica destul de mult  buruiana inclusiv radacina, efectiv nu mai ramane “cadavru” mare in urma ei.

Erbicidele selective vor combate buruienile insa cadavrul lor ramane si gazon nu se va face deasupra lor (samanta nu are contact cu solul) buruiana are inca radacina acolo in sol, doar de jur imprejurul ei va fi gazon. 

Buruieni cu frunza lata 

Buruienile cu frunza lata inclusiv trifoi nu sunt problematice, ele au o radacina pivotanta lunga si subtire. Acestea printr-o aplicare de erbicid cu substanta activa Dicamba + acid 2,4 D in cateva zile de la aplicare sunt necrozate. Se va aplica erbicid selectiv pt ele doar daca e un grad mare de infestare, ele la scarificarea cu lame de obicei sunt omorate.

In cazul infestarii cu ambele tipuri de buruieni aplicati doar erbicidul pentru buruienile cu frunza ingusta probabil acelea sunt predominante iar erbicidarea buruienilor cu frunza lata se va face dupa ce gazonul nou format prin suprainsamantare e tuns de 4-5 ori. 

Gazon des insa infestat cu buruieni tinere (mai putin de 4 frati) >> DOAR SE VA APLICA ERBICID si ingrasamant solid pt indesirea gazonului

Gazon RAR si infestat cu buruieni tinere sau batrane >> Aplicare erbicid, scarificare severa + suprainsamantare

2 /5 Aplicarea erbicidului

Se aplica erbicid selectiv in functie de tipul de buruiana existent. Ce erbicid folosim? Aici e un articol unde este detaliata aplicarea corecta pentru un maxim de eficienta (LINK)  . Atentie erbicidele aplicate incorect pot dauna grav gazonului. 

Daca gazonul e imburuienat masiv, mai mult de jumatate din curte e buruiana si buruiana are o radacina voluminoasa, la smulgere lasa o gaura de 10 cm atunci cel mai indicat ar fi aplicarea de erbicid total insa nu mai intrati cu motosapa ci doar se va scarifica cu arborele cu lame, detalii mai jos.

Daca dupa aplicarea erbicidului nu au murit toate buruienile nu reaplicati erbicid cel mai bine treceti direct la scarificare.

3 /5 Scarificarea, suprainsamantarea, top dressing-ul

Dupa 2 saptamani de la aplicarea erbicidului ar trebui ca buruienile sa fie necrozate, se tunde iarba la 2.5-3 cm si se scarifica cu lame cu 2-3 treceri.

Masurati fiecare zona de gazon in parte, cantariti semintele/ fertilizantul necesar pentru fiecare zone si apoi impartiti acea cantitatea in doua. Prima jumatate distribuiti pe o directie si cea doua jumatate perpendicular pe prima directie.
 

Se imprastie semintele 2.5-3 kg/100 mp apoi unul din ingrasamintele ProStart, Biostart P sau SeedStart (doza apare pe ambalaj sau la tab-ul aplicare la fiecare din ingrasaminte). Obligatoriu ingrasamant, altfel gazonul se va dezvolta incet si nu va suprima prin desime buruienile.

Semintele si ingrasamantul se acopera cu un strat de 1-1.5 cm de :

– nisip fin 0-2 amestecat in raport de 3-5 la 1 in volum cu substrat de gradina/ compost/ turba. Le puteti amesteca in roaba, betoniera sau puteti imprastia prima data substratul de gradina cam 40 L/ 10 mp si apoi nisipul.

SAU

– doar substrat de gradina / compost / turba  sau doar nisip insa

Cele mai bune rezultate se obtin la amestecarea nisipului cu turba/compost / substrat de gradina.

In cazul in care curtea e denivelata puteti in prealabil sa nivelati locurile mai joase si apoi imprastia semintele si ingrasamantul apoi imprastiati nisipul+substratul de gradina.

Puteti imprastia pe sol acest amestec de nisip si substrat de gradina/turba cu dosul greblei sau cu unealta pt nivelat gazon.

In cazul in care mix-ul de seminte nu contine specia festuca rubra (Safari Play LS, Sport Premium) puteti aplica un erbicid care va impiedica rasarirea buruienilor insa nu va afecta semintele de gazon, ele se vor dezvolta normal. Ne vom ocupa noi ca acest erbicid sa ajunga la dvs.

Scarificarea: masini de scarificat, la ce trebuie sa fim atenti. Folosim arborele cu lame sau cel cu sarme?

Imprastierea corecta a semintelor, ingrasamintelor

4 /5 Irigarea si tunderea dupa suprainsamantare

Se va iriga de 2-3 ori pe zi ca sa mentineti umed primii 2-3 cm de sol probabil cate 2 mm de apa/irigare vor fi suficineti. Verificati zilnic daca solul e umed inaintea irigarii.

La 3 zile irigati cu 8-10 mm de apa la una din irigari ca apa sa ajunga si la radacina gazonului matur. 

Nu alegeti timpii de irigare la intamplare. Faceti testul cu caserole ca sa aflati cat timp trebuie sa lasati fiecare zona sa irige. Verificarea irigarii in tutorialul video de mai jos (Test caserole).

Irigati de 2-3 ori pe zi pana cand plantutele tinere au 4-5 cm apoi reduceti la o irigare pe zi cu 4-6 mm de apa pana ce le tundeti pentru prima data; dupa prima tundere irigati la 2 zile cu cate 10-12 mm de apa/ irigare – nu irigati cu mai mult de 24 L de apa /mp/ sapt daca temperatura medie din timpul zilei e 24 C. 

La umbra probabil va fi nevoie sa irigati mai putin.

Verificati zilnic daca solul e umed inaintea irigarii. Excesul de apa e daunator.

Tundeti pe cea mai inalta treapta (6-7 cm)  pt ultima data gazonul existent cand observati primele seminte care germineaza.

In zonele insorite vor germina prima data, de regula Safari Play va germina in 3-5 zile, Sport Premium in 6-7 zile. Faceti urmatoarea tundere cand gazonul vechi ajunge la 12 cm si tundeti cat mai inalt va lasa masina de tuns. Tundeti ori de cate ori e nevoie chiar daca sunt plantute tinere. 

Irigarea dupa suprainsamantare

Test ”caserole”: Cate minute irigam si verificarea uniformitatii irigarii

5 /5 Dupa tunderea 2-3 a gazonului tanar

Cand iarba tanara e tunsa de 2-3 ori dar nu mai repede de 4 saptamani de la imprasitarea semintelor puteti aplica unul din urmatoarele ingrasaminte solide: Action 4 kg/100 mp, Zeotech Mini Ready 3-4 kg/100 mp, Zeotech mini Spring and Summer 3-4 kg/100 mp. Aceasta aplicare de ingrasamant va sustine in continuare dezvoltarea accelerata a gazonului, indesirea lui si suprimarea pe cala naturala a buruienilor.  

La cateva zile de la aplicarea ingrasamantului solid puteti aplica si ingrasaminte lichide: Fertalga, Fox NK, IronGreen, Micropack. 

La 7-8 saptamani de la aplicarea ingrasamanului solid reaplicati ingrasamant solid daca temperaturile nu sunt negative noaptea. Daca sunt negative aplicati deva mai des ingrasaminte lichide Fox NK+ Fertalga, la 7-10 zile , 2-3 aplicari ca sa pregatiti gazonul pt iarna. 

Cateva sfaturi in plus

Important
 1. Cititi etichetele erbicidelor, ingrasamintelor, semintelor, atat online cat si efectiv pe produs. 
 2. Nu suprainsamantati fara a aplica ingrasamant! Altfel dezvoltarea tinerelor plantute e inceata si gazonul se va imburuiena din nou
 3. Masurati fiecare zona de gazon in parte, cantariti semintele/ fertilizantul necesar pentru fiecare zone si apoi impartiti acea cantitatea in doua. Prima jumatate distribuiti pe o directie si cea doua jumatate perpendicular pe prima directie.
 4. Nu va recomandam sa  folositi pt imprastierea semintelor si ingrasamanunlui carucioare trase. 
 5. Nu aplicati ingrasaminte lichide/ solide pana ce iarba tanara nu e tunsa cel putin odata, altfel gazonul existent va suprima plantele tinere. 
 6. Cand iarba tanara de tunsa de 3-4 ori reduceti irigarea si urmati sfaturile pentru irigarea corecta a gazonului pe perioada toamnei. LINK 
 7. Daca au razbit buruieni, caz foarte putin posibil sau doar cu buruieni sporadice aplicati erbicid selectiv. Probabil nu ati acoperit bine cu erbicid la suprainsamantare, sau solul a fost extrem de plin de seminte de buruieni. Insa dupa aceasta erbicidare ar trebui ca gazonul sa fie fara buruieni si des cat sa suprime singur pe viitor mare parte din buruieni. 

Evolutie diferenta e de 2 saptamani

Intretinerea gazonului pe viitor

Sfaturi pentru viitor

Favorizeaza aparitia buruienilor si  bolilor:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente, folositi ingrasaminte lichide cu microelemente la 2-4 saptamani

Ajuta la prevenirea aparitiei buruienilor si bolilor

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Un gazon des intretinut corect, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.
Ce seminte de gazon va recomandam noi?