Bolile gazonului în sezonul rece. Prevenirea și remedierea.
Ce trebuie să faci pe parcursul sezonului rece ca să previi daunele produse de boli? Cum remediezi.
Ce trebuie să faci pe parcursul sezonului rece ca să previi daunele produse de boli? Cum remediezi.
O boală a gazonului în perioada sezonului rece e fusarium sau ”pink snow mold”, patogenul fiind microdochium nivale. Boala poartă denumiri diferite în funcție de apariția ei: sub stratul de zăpadă ”pink snow mold” sau microdochium iar în cazul manifestarea bolii fără a avea zăpadă: fusarium. Apar pete mai mici sau mai mari, care se pot uni fiind afectate porținui mari din peluză.
Temperaturile între 0-7C și precipitațiile sub formă de ploaie sau zăpadă sunt condițiile ideale pentru apariția bolilor de iarnă. În plus, căderea de zăpadă pe o iarbă care nu este înghețată poate favoriza apariția daunelor, deoarece zăpada poate acționa ca un izolator și menține umezeala la suprafața ierbii, creând astfel condiții favorabile pentru dezvoltarea fungilor.
Un ghid complet îl găsești aici : Remedierea gazonului afectat la finele iernii/ începutul primăverii
însă îți recomandăm să rămâi un pic aici ca să afli cauzele care au condus la atacul fungilor. De cele mai multe ori, greșeli făcute la îngrijirea gazonului în anul precedent sunt principalii factori care au încurajat atacul fungic sau au contribuit la exacerbarea daunelor. Anul acesta vei putea foarte ușor să eviți aceste greșeli și în iarna viitoare nu vor exista sau daunele vor fi mult mai mici.
Important de reținut: bolile de iarnă dacă se instalează, sunt trecătoare, chiar dacă prima impresie a necunoscătorilor e ”că pierd iarba” nu e de loc așa. Bolile de iarnă nu afectează rădăcina ci doar foliajul. Cel târziu la mijloc-sfârșit de martie gazonul nu va mai avea nicio urmă că ar fi fost afectat de boală, refacerea e 100%. Bineînțeles peluzele însorite se vor remedia primele și cele care au primit hrană în luna octombrie. Totuși nu amâna intervențiile altfel el își va reveni mai greu, deodată cu buruiana... Remedierea gazonului afectat de boli în sezonul rece LINK
Înainte de a a trece la recomandări cum să procedați anul acesta ca problema să nu mai apară haideți să vedem câteva exemple de peluze ”îngălbenite” iarna pentru că cauzele pot fi două.
Gazon afectat de un atac fungic. Pete circulare, cât o palmă se pot uni și afecta gazonul în întregime dacă condițiile sunt prielnice fungului și iarba e slăbită.
În exemplu de mai jos avem un gazon care nu e afectat de atac al fungilor ( boală) ci e o desicare a foliajului. Are legătură în principal cu fertilizarea precară din anul anterior și/sau irigare prea abundentă, prea deasă care a condus la o rădăcină superficială. Solul fiind rece în partea superioară unde e rădăcina ea nu poate furniza apă lichidă plantei și foliajul se desică. În poza din stânga, avem acele pete foarte verzi, acolo gazonul a primit un ”supliment” de hrană din urina sau fecalele unui animal, fie cățel fie pisică, a proprietarului sau vecinilor. Gazonul fiind mai bine hrănit clar o duce mai bine.
Dacă ești în această situație unde gazonul are foliajul desica și sau/nu e puternic afectat de un atac fungic îți lăsăm un ghid care îți va fi de ajutor:
”Îngălbenirea” gazonului iarna, cauze și ce ai de făcut ca să previi LINK.
Dacă doriți să mențineti peluza verde și pe parcursul iernii, să îl feriți de bolile de iarnă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolilor:
Chiar dacă creșterea încetinește dacă lași iarba să crească prea mult aceasta poate bloca circulația aerului și permite umidității să rămână în exces, ceea ce favorizează apariția bolilor. În schimb, tunde regulat și menține aceeași înălțime de tundere pe tot parcursul anului, chiar dacă o faci cu o frecvență mai mică decât în timpul sezonului activ de creștere.
Totodată la tundere mașina de tuns creează un curent de succțiune care ridică firele de iarbă, foarte de ajutor la peluzele cu trafic unde iarba e culcată.
Așadar, trebuie să tundeți gazonul și în timpul sezonului rece, chiar și atunci când este umed, atât timp cât iarba și solul nu sunt înghețate. Nu așteptați ca iarba să fie bine zvântată, pentru că slabe șanse sunt ca acest lucru să se întâmple până la mijlocul lunii februarie. Deci, nu mai stați pe gânduri, scoateți mașina de tuns iarba și asigurați-vă că este setată la treapta potrivită.
De asemenea, nu "rașchetați" gazonul la sfârșitul sezonului. Mențineți aceeași înălțime a ierbii pe tot parcursul anului. Astfel, veți ajuta gazonul să se mențină sănătos și să se dezvolte corespunzător în perioada rece.
Irigarea pe parcursului anului în special vara, are un rol determinat asupra modului cum se comportă peluza ta iarna. Niciodată să nu irigi vara gazonul înainte ca solul să fie bine uscat la suprafață și clar va fi nevoie să irigi diferit zonele umbrite vs cele însorite. La final de august oprește sistemul de irigare și irigă doar dacă e necesar atunci când iarba dă semne că are nevoie de apă sau solul e foarte bine uscat la suprafață. Ai aici mai multe detalii legate de acest aspect: LINK
Tot legat de excesul de umezeală, porțiunile din peluză care sunt foarte umbrite și în plus solul (curtea) are o înclinație către acea zonă umbrită va duce la acumularea de apă excesivă și planta va suferi. În mod normal înclinația ar trebui să fie de la casă către gard și de la zona umbrită către zona însorită. Dacă ai zone unde se întâmplă asta poate nu ar fi rău să iei în considerare aplicarea preventivă a unui fungicid în luna decembrie. Ai exemple mai jos.
Este important să distribuiți îngrășământ solid în primele săptămâni ale lunii octombrie, mai ales la peluzele care nu primesc soare după jumătatea lui octombrie. Aplicarea de îngrășământ gazon solid prea târziu în toamnă, de exemplu în noiembrie când deja peluza nu mai primește deloc soare nu face bine. Îngrășământul solid incorect ales poate duce la o creștere excesivă, celulele se alungesc și pereții devin subțiri și foarte ușor să fie penetrați de fungi.
Poți utiliza în schimb dacă e nevoie la finele lui octombrie și până în decembrie un îngrășământ lichid ca IronGreen și un adjuvant ca Fertalga. Distribuite împreună 150 ml din fiecare cu 4-5 L apă/100 mp vor reda culoare peluzei sau o vor menține verde pentru timp de câteva săptămâni. Aplicarea o poți face oricând doar să fie temperaturi peste 7-8 C ziua. Foarte de ajutor e și FOX NK, conține calciu care întărește pereții celulari pe lângă magneziu care va înverzi peluza ta.
După 1-10 octombrie pe o peluză care nu mai primește soare pe viitor nu mai aplica îngrășăminte solide cu mai mult de 16-18% azot N după prima săptămână din octombrie dacă porțiunea de peluză nu mai primește cel puțin 2-3 ore de soare. Urmează calendarul corect pentru îngrijirea gazonului, aici e un ghid pe scurt cu toate detaliile, urmează-l și rezultatele vor fi excelente. Mai revino asupra lui pe parcursul anului.
Perioadele optime pentru fertilizarea gazonului LINK.
Scarificarea cu tamburul cu sârme e cea mai bună metodă pentru eliminarea resturilor de iarbă moartă acumulată pe sol sau care încă stă pe verticală. Scarificarea îmbunătățește circulația aerului în coronament și ajută la prevenirea dezvoltării fungilor. Făcută mai des, la finele fiecărui anotimp de fapt vă ușurează munca și vă ferește de daune produse de boli.
Cel mai mult timp la scarificare e adunarea uscăturii cu grebla după trecerea cu scarificatorul, fie că o adunați odată pe an sau de 4 ori pe an munca la final e tot aceeași ca volum însă gazonul clar va beneficia de această intervenție regulată la finele fiecărui anotimp.
Peluzele întreținute corect, unde iarba e foarte deasă sunt și ele predispuse, desimea pe cât că dă frumusețe, previne apariția buruienii, etc în acest anotimp de iarnă e predispusă să fie atacată de acest mucegai- fusarium, desimea coronamentului împiedicând evaporarea apei și circulația aerului. O ușoară scarificare superficială cu tamburul cu sârme într-o zi cu iarba zvântată chiar și în luna noiembrie/decembrie sau ianuarie/ februarie dacă gazonul o cere e de mare ajutor. Vom urmări doar să „pieptănăm” nicidecum să scarificăm agresiv în anotimpul rece.
vi) Zăpadă depozitată pe gazon
Stratul gros, tasat de zăpadă nu permite circulația aerului și mediul anaerob ajută fungul. Distribuiți săruri specializate pentru topirea zăpezii în curte (nu pe gazon).
Cea mai bună prevenție e îngrijirea corectă a gazonului. Pentru asta te rugăm să parcurgi acest ghid general care l-am scris pentru tine. Chiar dacă l-ai mai parcurs în trecut poate nu ar fi rău să îl recitești. GHID pentru întreținerea gazonului.
Aplicarea de fungicid prevenitv poate ajuta la prevenirea daunelor însă nu îți fă un obicei din a aplica fungicide, acestea au impact negativ și asupra fungilor și bacteriilor benefice din sol care ajută enorm solul și plantele!
Fungicide preventive ca Amistar 10 ml + 10 l apă /100 mp, sau Signum 15 gr/ 100 mp cu 10 l apă aplicate când sunt temperaturi de peste 5C pot reduce daunele provocate de fungii patogeni activi iarna.
În cazul în care fungul e prezent aplicați fungicid SWITCH 15 gr + 10 l apă/100 mp. Nu e necesară reaplicarea.
Este important să reții că gazonul are capacitatea de a se recupera după atacul unor boli de iarnă, precum fusarium sau "pink snow mold", atâta timp cât este întreținut corespunzător pe parcursul anului. O îngrijire corectă include o programare regulată de tundere, irigare adecvată, fertilizare la momentul potrivit și scarificare atunci când este necesar. Acestea ajută la menținerea sănătății gazonului și la creșterea sistemului radicular, permițând plantei să se refacă mai ușor după evenimente precum atacul bolilor de iarnă.
Urmați un plan organizat pentru întreținerea gazonului, pe lângă tuns și irigat, trimestrial aplicați îngrășământ ca să stimulați gazonul să producă frunze, alăturați îngrășământului și o scarificare ușoară.
Aici regăsiți un ghid care vă ia maxim 5 minute să îl parcurgeți: cum să tundeți, irigați corect, calendar pentru aplicarea îngrășămintelor și scarificatul : LINK
Remedierea gazonului afectat la finele iernii/ începutul primăverii
Ghid complet ușor de pus în practică pentru tot anul pentru îngrijirea gazonului. Înălțimea de tundere raportată la frecvență, irigarea, calendar pentru fertilizarea gazonului și scarificarea de întreținere.
Perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte solide gazonului
Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...