Calendar /
Iarna
/
Gazon îngălbenit iarna și cât de ușor e să eviți acest fenomen

Gazon îngălbenit iarna și cât de ușor e să eviți acest fenomen

Dacă o ușoară pălire a culorii e normală pe perioada iernii, o culoare gălbui predominantă e semn că ceva nu e în regulă și asta are un impact nu doar asupra aspectului dar și asupra capacității viitoare a gazonului ca în primăvară să suprime buruienile.

Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 29.12.2023 la 12:23

Actualizat în 19.02.2024 la 10:52


Vă întrebați de ce gazonul dă semne de tristețe? Ei bine, temperaturile scăzute și zilele mai scurte sunt doar niște suspecți minori. Adevărații vinovați sunt adesea ascunși în detaliile îngrijirii pe care peluza le-a primit. O mică schimbare de culoare e normală, dar o culoare dominantă gălbuie este un semnal de alarmă care cere atenție.


Înarmați cu puțină răbdare să parcurgeți în întregime acest articol veți afla singur cauzele îngălbenirii gazonului din curtea dvs și, odată cu asta, la anul greșelile sau omisiunile de anul acesta nu le veți repeta și curtea cu siguranță va fi verde în toate cele patru anotimpuri. 


Parcurcând acest articol, practic facem o recapitulare a cum ar trebui îngrijit gazonul, cum procedăm corect ca să obținem condițiile propice lui și odată cu asta vom trece de la corvoada îngrijirii gazonului la bucuria de al avea. Prin asta au trecut mulți, dar cu un pic de cunoștințe care le găsiți aici totul va fi mai ușor, logic și finalul plin de satisfacții.  


Gândiți-vă la acest proces ca la un joc de detectiv în propria curte, unde indiciile vă vor conduce la cauze și mai departe la soluționarea lor. 


Înainte de a merge mai departe vă prezentăm două exemple ca să identificați ușor dacă un atac fungic a produs daune sau e mai degrabă ceva legat de fertilizarea și irigarea din timpului anului.


Gazon afectat de un atac fungic. Pete circulare, cât o palmă se pot uni și afecta gazonul în întregime dacă condițiile sunt prielnice fungului și iarba e slăbită.



Dacă gazonul tău a fost afectat de un atac fungic (boală) aici e un ghid cum să previi și cum să remediezi LINK.

În exemplu de mai jos avem un gazon care nu e afectat de atac al fungilor ( boală) ci e o desicare a foliajului. Are legătură în principal cu fertilizarea precară din anul anterior și/sau irigare prea abundentă, prea deasă care a condus la o rădăcină superficială. Solul fiind rece în partea superioară unde e rădăcina ea nu poate furniza apă lichidă plantei și foliajul se desică. În poza din stânga, avem acele pete foarte verzi, acolo gazonul a primit un ”supliment” de hrană din urina sau fecalele unui animal, fie cățel fie pisică, a proprietarului sau vecinilor. Gazonul fiind mai bine hrănit clar o duce mai bine.





Condițiile din sezonul rece 


Temperaturile scăzute, ziua mai scurtă, soarele mai slab și poate precipitații abundente au un ușor impact asupra gazonului însă nici pe departe nu e cauza îngălbenirii accentuate, intense a gazonului. 


Dacă o ușoară pălire a culorii e normală pe perioada iernii, o culoare gălbui predominantă e semn că ceva nu e în regulă și asta are un impact nu doar asupra aspectului dar și asupra capacității viitoare a gazonului ca în primăvară să suprime buruienile.


Veți afla cauzele îngălbenirii gazonului iarna care nu au de-a face cu vreo boală de iarnă. Bolile gazonului în sezonul rece vin acompaniate de un miceliu, mucegai ușor de identificat dacă vă uitați la foliaj din apropiere. Bolile gazonului în sezonul rece (link) apar de regulă dupa jumătatea lunii ianuarie când gazonul a pierdut mult din putere. 


Situații particulare în sezonul rece

 

Gazonul, în zonele umbrite poate pierde ușor din desime pe perioada iernii, însă această lipsă a soarelui direct nu conduce la îngălbenirea pronunțată  ci doar la o ușoară rărire. 


La curțile cu trafic foarte ridicat, zilnic, unde gazonul a fost și este călcat atunci când e înghețat, poate apărea îngălbenirea, însă și în acest caz doar o ușoară îngălbenire. Foliajul fiind înghețat, deci rigid, la călcare pereții celulari se rup și odată cu dezghețul celula pierde lichidele și apare deshidratarea, foliajul moare și capătă o culoare gălbuie, aurie. Gazonul, odată ce temperaturile vor crește își va reveni complet susținut de intervențiile care ar trebui să aibe loc la începutul lunii martie. 


Cauzele îngălbenirii gazonului datorate întreținerii. Fertilizarea, irigarea și tunderea


De cele mai multe ori însă modul cum a fost irigat și fertilizat gazonul sunt cauzele îngălbenirii gazonului.

Concentrația de nutrienți din sol. Oare am suplinit suficient solul cu nutrienți? 


Dacă ne uităm la peluza noastră, e îngălbenită uniform sau există zone unde parcă îi merge mai bine, e mai verde, poate chiar un verde frumos? Dacă în peluză există astfel de zone mai verzi atunci putem fi aproape siguri că o lipsa de nutrienți în sol e cauza îngălbenirii. Vezi foto mai jos.


Iarba e verde în zonele unde solul are o fertilitate ridicată pentru că iarba de gazon a avut resurse să producă mai mult foliaj, să înlocuiască foliajul bătrân și galben care e acum ascuns sub foliajul verde, e undeva la baza plantei sau pe sol. 


De ce ar fi verde în unele zone gazonul iar în altele îngălbenit? O distribuire inegală a îngrășământului poate crea un mozaic de verde și gălbui în curtea voastră. În zonele care sunt verzi s-a distribuit o cantitate mai mare de îngrășământ, de aceea zonele mai verzi pot apărea aleator prin peluză. 


Pe viitor, atunci când distribuiți îngrășământ solid, utilizați îngrășăminte care permit distribuirea a 3-3.5 kg îngrășămât pe 100 mp. Unele îngrășăminte, permit doar 1.5-2.5 kg/100 mp, aceasta e o cantitate un pic prea mică pentru a obține o distribuire uniformă și aplicările de îngrășământ trebuie să fie mai dese, la 4-6 săptămâni. 


Măsurați precis suprafața ca să distribuiți suficient îngrășământ. De foarte, foarte multe ori suprafața reală a gazonului e diferită de suprafața pe care proprietarul crede că o are. Măsurați suprafața cu o ruletă și nu din scăderea din suprafeței terenului a suprafeței casei, etc. 


Cântăriți îngrășământul și împărțiți cantitatea în 2-4 părți egale și distribuiți fiecare din aceste părți printr-o trecere pe întreaga suprafață. Faceți treceri pe lățime și lungime. 


De ce credeți că iarba e foarte verde și deasă pe alocuri? Acest gazon nu are suficienți nutrienți, de aici îngălbenirea lui. În locurile unde pisica sau cățelul a făcut pipi- conține nutrienți pe care iarba îi poate utiliza- gazonul e mult mai verde. La fel de verde putea să fie întreaga peluză dacă fi fost administrat îngrășământ în cantitate corespunzătoare pe perioada anului și irigat corect.



Cantitatea de îngrășământ distribuită pe an


Pe lângă distribuirea uniformă de îngrășământ vine și aspectul legat de cantitatea totală administrată pe an! Dacă la un gazon matur, care are 4-5 ani e suficient probabil (în funcție de irigarea administrată) între 3 și 4 aplicări de îngrășământ solid, la peluzele tinere cantitatea de îngrășământ trebuie să fie mai mare. 


Ca în solul din curte să existe o concentrație suficient de mare de nutrienți, să poată susține un gazon verde și des în toate cele patru anotimpuri acesta are nevoie de 4-5 aplicări de îngrășământ solid (12-15 kg îngrășământ solid /100 mp) în primul sau primele două sezoane


Un exemplu de fertilizare corectă la un gazon semănat în 1 aprilie: 

  • prima aplicare: la semănare
  • a doua aplicare, după prima sau a doua tundere, probabil 1-10 mai
  • a treia, după 8 săptămâni, aprox 1-10 iulie
  • a patra aplicare, după 8 săptămâni, aprox 1-10 septembrie
  • a cincea aplicare, după 6-8 săptămâni, aprox 1-10 noiembrie


De reținut că solul nostru din curte nu susține doar gazonul, acesta susține și o mare populație de microorganisme. În primele 12-18 luni de la semănare sau montaj gazon rulou, populația de microorganisme consumă o bună parte din nutrienții din sol, are loc practic refacerea solului, creșterea fertilității lui. 


Odată ce populația de microorganisme ajunge la un anumit nivel ea va începe să ajute gazonul nostru, practic într-un an aceste microorganisme aduc în sol, prin fixarea de azot din aer, un aport echivalent cu o distribuire de 3-4 kg/100 mp de îngrășământ solid. 



Irigarea din timpul anului


Are un impact deosebit de mare asupra stării gazonului în toate cele patru anotimpuri.


Ce legătură poate avea irigarea din vară cu starea gazonului din iarnă? Foarte multe! 


i) Irigarea în exces conduce la diluarea excesivă a nutrienților din sol și ”spălarea” acestora din sol, levigarea lor. Deci chiar dacă am suplinit cu un număr suficient de kg de îngrășământ în anul curent e posibil ca de la irigare o parte să îi fi pierdut. 


ii) Irigarea are efect asupra dezvoltării în profunzime a rădăcinii. Irigarea gazonului ar trebui să fie rară și abundentă, asta încurajează formarea unei rădăcini profunde. Acum, în iarnă poate solul nostru are suficienți nutrienți în sol de la distribuirile de îngrășământ solid făcute de noi, însă, nu la nivelul unde e rădăcina gazonului nostru, mai exact profilul de sol unde e rădăcina e deja epuizat de nutrienți. 

 

Un ghid complet pentru îngrijirea gazonului, care vă dă toate cunoștințele necesare inclusiv cum, cât să irigați, calendar pentru diferse intervenții ca distribuirea de îngrășământ sau scarificarea: LINK


Tunderea gazonului în timpului anului 


Tunderea gazonului are și ea un efect de reducere a nutrienților din sol. 


Bineînțeles că la tunderea cu coș îndepărtăm foliaj care are la bază nutrienți însă  întotdeauna când tundem mai mult de jumătate din înălțimea gazonului în plantă se produce un șoc, ea dorește cât mai rapid să își refacă foliajul și asta consumă resurse, încurajăm accelerarea de producere de foliaj deci o sărăcire accentuată a solului. 

 

Practic un gazon care e tuns corect, cu o frecvență care să nu îndepărteze mai mult de o treime din înălțimea plantei vom avea un consum mai redus de nutrienți, pentru că planta nu încearcă să își refacă într-un timp foarte scurt foliajul. 


Tunzând corect, suficient de des, de 2 ori pe săptămână practic gazonul crește mai încet și consumă mai puține resurse, culoarea e de un verde intens, închisă, gazonul capătă o desime extraordinară care suprimă buruiana. 


Totodată tunzând de două ori pe săptămână în perioada aprilie-octombrie putem recurge la tunderea cu mulcire dacă mașina de tuns are această funcție. Tunsul durează mult mai puțin, iarba mărunțită se descompune rapid și o bună parte din nutrienți se reîntorc în sol. Tunderea cu mulcire nu contribuie la acumularea de feltru/ tatch pe sol.  Mai multe despre tunderea cu mulcire (LINK)


Următorul articol recomandat:

Remedierea gazonului îngălbenit iarna LINK

Concluzii


În încheiere, amintiți-vă: un gazon frumos este rezultatul atenției și grijii voastre. Cu aceste sfaturi și un pic de efort, veți fi mândrii proprietari ai unei peluze verzi, indiferent de anotimp!


Vă reamintim de ghidul pentru îngrijirea gazonului care îl găsiți aici: ”Ghid complet pentru îngrijirea gazonului”, vă dă toate cunoștințele necesare inclusiv cum, cât să irigați, calendar pentru diverse intervenții ca distribuirea de îngrășământ sau scarificarea. 


Alte articole

Îngrijire Gazon Luna Martie
Bolile gazonului în sezonul rece
Remedierea gazonului îngălbenit iarna LINK

Produse recomandate

Active Green pigment și microelemente | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Active Green pigment și microelemente

Îngrășământ foliar cu pigmenți verzi pentru efect cosmetic instant, cu efect de durată. Se poate folosi ca marker pentru aplicarea fungicidelor, erbicidelor sau oricărui îngrășământ lichid. Conține microelemente care sunt absorbite rapid pe cale foliară. Îmbunătățește procesul fotosintetic, sinteza de carbohidrați, aminoacizi/ proteine, lipide, substanțe nutraceutice cu impact major asupra sistemului de apărare al plantei.

119.00 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...