Calendar /
Primăvara
/
Gazon îngălbenit după iarnă? Află cauzele și cum poți corecta!

Gazon îngălbenit după iarnă? Află cauzele și cum poți corecta!

Începe anul cu dreptul! Un articol care te va ajuta să te convingi să nu mai faci risipă de apă vara.

boli in gazon iarna
gazon îngălbenit iarna
Alin Vancea

Alin Vancea

8 minute de citit

Publicat în 11.02.2023 la 15:59

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

E normal să se îngălbeneasă gazonul iarna?


Răspunsul e simplu: NU, excluzând peluzele cu mult trafic pe iarba înghețată sau săptămâni la rând cu temperaturi sub -8C/-10 C. La restul peluzelor, o foarte ușoară îngălbenire a vărfului frunzelor e normală totuși, dar dacă în peluză sunt zone unde iarba e verde iar în altele e îngălbenită atunci ar trebui să ne punem un semn de întrebare… de ce acolo iarba e verde? 

Dacă aveți animale, cu sigurnață sunt smocuri de iarbă foarte verde, asta se întâmplă din cauză că urina conține azot N sub formă de uree sau aminoacizi, de aceea distribuirea de îngrășământ gazon granule ar trebui să fie o practică comună, făcută în perioadele oportune. 

Peste iarnă vor suferi peluzele irigate în exces pe perioada verii sau cele care duc mare lipsă de nutrienți, și, atenție, nu că nu s-a distribuit îngrășământ în anul anterior ci poate că doza a fost prea mică, nu ați distribuit de minim 3 ori îngrășământ gazon granule, adică cele minim 10-12 kg de îngrășământ/100 mp/ an,  poate ați irigat prea mult și nutrienții au levigat (pierduți la adâncime), ați irigat vara mai des de două ori pe săptămâna și aveți o plantă cu rădăcină leneșă (scurtă)  sau poate ați tuns prea scurt înainte de iarnă. 

Gazon la final de ianuarie (Bihor)




Cauzele îngălbenirii gazonului iarna pot fi multiple, cauzele principale fiiind cele enumerate mai sus, te rugăm, după ce parcurgi acest articol și alegi îngrășământul pentru primăvară , să parcurgi acest GHID pentru îngrijirea corectă a gazonului, te va ajuta să îngrijești corect gazonul, cu minim de timp din partea ta însă totuși cu rezultate remarcabile, printre care și un gazon verde iarna. 

Iarna, chiar dacă iarba nu crește, ea este foarte activă în sol, se reface rădăcina, se formează noi plante prin rizomi și înfrățește iarba la fel ca și grâul, de aceea un gazon verde înseamnă un gazon activ, care, prin fotosinteză produce nutrienți pentru formarea de țesuturi. 

Cu cât iese mai bine gazonul din iarnă cu atât el are mai mari șanse să suprime natural buruiana și să aibe o rădăcină profundă pe când vine vara. Nu considerați că vara salvați gazonul irigând-ul în fiecare zi sau la două zile, multă apă înseamnă nutrienți dizolvați și pierduți la adâncime, umiditate mare pe frunză și sol înseamnă boli pe perioada verii. 

Secretul unui gazon frumos și sănătos, ușor de întreținut înseamnă o rădăcină profundă. Acel ghid de mai sus îți explică în câteva minute cum se îngrijește corect gazonul, fără să fie nevoie de mai mult timp din partea ta!  

Are ceva dacă gazonul se îngălbenește iarna?


Desigur că toți știm impactul major care îl are apa asupra gazonului nostru pe perioada verii, din păcate foarte puțini știu de impactul irigării pe timpul verii asupra culorii și sănătății gazonului pe timpul iernii. Eee, și ce are dacă se îngălbenește iarna gazonul? Mulți vor zice că e normal, foarte departe de adevăr!  Sau cel puțin nu la o iarnă care seamănă cu o toamnă târzie, cu îngheț când și când, poate câteva zile cu zăpadă. Totul depinde de un echilibru, de a menține peluza verde vara fără să administrezi prea multă apă, acest echilibru se obține ușor și vei face și mare economie! Doar parcurge acest GHID pentru îngrijirea corectă a gazonului.


Iarna și primăvara devreme e perioada când gazonul își reface rădăcina,  o peluză verde iarna nu doar că place ochiului, dă culoare unui peisaj gri dar poate fi motiv de mândrie să ieșim din tiparul străzii dar, important e că gazonul rămâne în vegetație și pornește mai rapid în primăvară astfel mare parte din buruiană nu are șansă să concureze cu gazonul. 


Totodată o rădăcină profundă explorează mai bine solul după nutrienți, apă și e mai puțin predispus să fie afectat de boli, mușchi, viermi sau se va recupera singur și rapid fără intervenția noastră dacă acestea apar.  


Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.

Care e cea mai importantă cauză care duce la îngălbenirea gazonului iarna?  


Toate intervențiile care le facem asupra peluzei, tundere, irigare, scarificare, fertilizare au impact, clar ceea ce facem vara se va reflecta iarna, dar de departe cu cel mai mare impact îl are irigarea gazonului de primăvara până toamna. Cum așa? 


Noi, atunci când irigăm acționăm asupra solului, locul unde e rădăcina, cel mai important organ al plantei iar irigarea incorectă conduce la o rădăcină puțin profundă care va funcționa slab, insuficient pentru a menține o plantă în bună stare vara, iarna și în perioadele cu precipitații bogate 


Să înțelegem puțin solul și rădăcina 


Solul e ca un burete format din materie  solidă și porozități. Atunci când noi irigăm eliminăm aerul din porozități și îl înlocuim cu apă.  

 

În ilustrație avem exemplificate câteva exemple de moduri de a iriga și efectele lor:

1- Irigare corectă, cu irigări rare și abundente, care permit zvântarea solului la suprafață între irigări și aerul poate pătrunde în sol la rădăcină și microorganismele din sol. Iarba se dezvoltă bine atât partea aeriană cât și cea subterană. În sol avem un echilibru între pori din sol cu aer și pori saturați cu apă. Solul e viu. Gazonul e des, culoarea e verde, uniformă, buruieni cvasiinexistente.

2- Irigare cu exces de apă, iarba se îngălbenește datorită excesului. Solul fiind suprasaturat de apă nu permite aerului să intre în sol, rădăcina suferă și planta încearcă să salveze rădăcina absorbind apă în frunze, apare diluarea culorii frunzei și colapsul ei, rărirea gazonului, apariția mușchiului. Excesul de apă conduce nutrienți la adâncime unde rădăcina nu îi mai poate prelua. Buruienile, mușchiul iși fac puternic prezența.

3- Irigarea oarecum corectă, pe perioada verii iarba e frumoasă, verde însă pe perioada iernii se îngălbenește prematur, puternic. Iarna dacă observăm în peluză zone cu iarbă mai verde pe anumite zone e mai verde pentru că a primit mai puțină apă în sezon. Aceste urme verzi cam urmează arcul format de jetul aspersorului. Un indiciu că irigați prea mult e dacă pe lângă suprafețele betonate iarba e mult mai verde iarna; e mai verde pentru că atunci când e cald suprefețele betonate ajută la mărirea evaporării din sol și oarecum contracarează suprairigarea. În aceste situații buruieni ca poa annua, poa trivialis sunt foarte prezente la umbră. De asemenea vara trifoiul poate fi și el prezent din cauza levigării (pierderii de azot la adâncime).

4- Irigarea este insuficientă, iarba se rărește, buruienile monocotiledonate sunt foarte prezente pe perioada verii. Gazonul arata binisor în lunile aprilie, mai decade pe timpul verii și iși revine ușor prin septembrie.



 



Știm că plantele noastre au nevoie de apă și de aceea mulți dintre noi suntem un pic prea grijulii la acest aspect și ținem acest burete mai mereu plin cu apă! Puțini știu că rădăcina plantelor respiră și are nevoie de oxigen  la fel de mult ca de apă! 


Deci corect ar fi să irigăm doar atunci când solul e uscat la suprafață bine de tot, indiferent de anotimp, așa lăsăm ca aer proaspăt să intre în acele porozități. 


”Dacă nu irig zilnic, vara gazonul suferă”, veți zice mulți dintre dvs… păi dacă nu ați irigat abundent cu apă suficientă pentru 3 zile atunci iarba nu ar fi suferit timp de 3 zile… 


Stimularea înrădăcinării prin irigarea corectă 


Apa dizolvă nutrienți putând fi absorbiți de rădăcină și ea se va duce oriunde sunt nutrienți dizolvați în apă. Irigând insuficient, fără a hidrata în profunzime solul până la 15-20 cm adâncime, rădăcinile nu se alungesc. În partea e jos a paginii, chiar la ultimul tutorial video ai mai multe detalii care, sperăm că te vor determina să nu mai irigi gazonul zilnic sau la două zile pe timpul verii pentru că doar faci rău.


Gazonul din ultimul tutorial video de pe această pagină, la final de ianuarie 2023



Obiceiul de a iriga des gazonul. aproape zilnic, fără să lăsăm ca solul să se usuce la suprafață (să fie tare la apăsarea cu degetul), cavitățile sunt mai mereu sau mare parte din ele pline de apă și nu mai e loc pentru aer iar rădăcina și microorganismele care fac ca solul nostru să fie fertil nu au acces la aer, pur și simplu rădăcina nu se va duce la adâncime dacă nu are aer. 


Îngălbenirea gazonului iarna sau în perioadele ploioase


Perioadele când solul e saturat cu apă duc la îngălbenirea peluzei tocmai din cauza sistemului radicular puțin profund, neavând aer, desigur primii cm de sol sunt mult mai saturați de apă decât orizontul inferior al solului. Un gazon cu rădăcina peste 8-10 cm rămâne verde peste iarnă și pentru că are acces la apă lichidă la adâncime versus o rădăcină scurtă care în unele zile e înghețată. 


Rădăcina e termometrul plantei, ea dă tonul! Temperatura solului e luată în considerare de plantă ca să își reducă sau să își amplifice activitatea, având o rădăcină profundă la 10-15 cm clar acolo temperatura e mai ridicată decât la suprafață și planta rămâne activă. Chiar dacă iarna gazonul nu crește cât să îl tundem săptămânal totuși rădăcina crește, e momentul ei favorabil să o facă! Și gazonul înfrățește iarna ca și grâul!  


Apa din sol servește ca mediu în care nutrienții să se dizolve însă irigarea excesivă duce la pierderea lor prin levigare, soluția de apă nutrienți sub acțiunea forței gravitaționale se ”scurge” la adâncime, dacă mai adăugăm și o rădăcină scurtă, ”meniul” e perfect pentru o iarbă subnutrită care va începe cu stângul noul sezon.  


O rădăcină scurtă explorează un volum mult mai mic de sol deci are acces la mult mai puțini nutrienți și efectele se văd mai ales în luna ferbruarie, fiind probabil 3-4 luni de la ultima fertilizare. De asemenea perioadele cu precipitații abundente vor duce la îngălbenirea gazonului unde rădăcina e puțin profundă. 


Chiar dacă ați aplicat îngrășăminte solide de 4-5 ori de-a lungul sezonului, pur și simplu irigând cu prea multă apă i-ați pierdut. 


Să reținem importanța de a iriga doar când solul e uscat la suprafață, dar cu apă în profunzime de la irigarea profundă stimulează formarea de rădăcini puternice care pot susține o plantă sănătoasă. Uscarea solului, adică pierderea apei din porozități lasă loc aerului proaspăt din atmosferă să pătrundă în sol. 


*** Noi îți venim în ajutor cu un GHID pentru îngrijirea corectă a gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

Ghidul complet pentru întreținerea gazonului, te rugăm alocă 4-5 minute să îl parcurgi, mai departe dacă dorești să îl respecți e alegerea ta, cu siguranță respectând-ul rezultatele vor apărea rapid, cu îmbunătățire a gazonului de la săptămână la săptămână. 

Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

129.90 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-bioturbo | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Bioturbo

Îngrășământ all season organo-mineral. Redă vigurozitate, culoare și desime gazonului începând cu primele zile de la aplicare fără creșteri accelerate. Uniformizează culoarea, revitalizează, îndeasă și înverzește peluzele pe soluri slabe. E un îngrășământ organo-mineral cu rezultate deosebite care se poate folosi în orice perioadă a anului.

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare îngrășăminte lichide la gazon după iarnă

Cea mai rapidă modalitate să aducem gazonul în stare bună e să aplicăm foliari cu azot, microelemente și biostimulatori. Iarba va răspunde destul de repede, după câteva zile se vor observa îmbunătățiri.

Vezi videoclip

Aplicare îngrășământ gazon primăvara

Greșeli frecvente la distribuirea de îngrășăminte gazon primăvara și cum le evităm

Vezi videoclip

Ce să nu faci gazonului vara ca să nu fie galben iarna

Cum poți face economie la irigare și gazonul tău va fi mai frumos ca niciodată 12 luni pe an.

Vezi videoclip

Gazonul după iarnă și primele intevenții

Care sunt primele intervenții în gazon după iarnă. La ce să fim atenți?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...