Calendar /
Primăvara
/
Îngrijirea gazonului primăvara (luna aprilie)

Îngrijirea gazonului primăvara (luna aprilie)

Ghid pentru îngrijirea gazonului în luna aprilie

Alin Vancea

Alin Vancea

8 minute de citit

Publicat în 14.04.2023 la 12:49

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Dacă ai reușit deja să scarifici în martie și ai administrat îngrășământ granule atunci cel mai probabil gazonul din curtea ta se prezintă foarte bine dar îți recomandăm să parcurgi Tunderea și Irigarea pentru un mic reminder.

Dacă încă nu ai reușit să scarifici, să distribui îngrășământ granule atunci parcurge întreg ghidul, te va ajuta să îți conturezi bine ordinea cu ceea ce ai de făcut.

Îngrijirea gazonului în luna aprilie și mai determină capacitatea lui să facă față verii caniculare, să suprime natural buruiana care va începe să răsară în peluzele rărite, decolorate odată ce solul se încălzește.

Parcurge pe îndelete ghidul ”de primăvara” - luna APRILIE totul va fi mai clar pentru tine și cu siguranță știind ce ai de făcut îți va fi mai ușor să te apuci de muncă. 

Tunderea gazonului


Temperaturile mai scăzute decât normal pentru prima decadă a lunii aprilie au încetinit creșterea gazonului și recuperarea după iarnă însă de acum temperaturile vor fi în jurul a 15-20C și iarba intră într-o perioadă intensă de creștere.

Pe măsură ce solul acumulează căldură și gazonul va începe să crească mai rapid și tunderea lui ar trebui să ne intre iar în rutină, până la sfrșitul lunii aprilie poate odată la 5-7 zile însă în luna mai va fi nevoie de 2 tunsori pe săptămână. În luna mai gazonul crește cel mai rapid din tot anul și e foarte important să respectăm acea regulă de a nu tunde mai mult de o treime din înălțimea lui.

Dacă nu ai ascuțit anul acesta cuțiele ar fi bine să o faci, pentru asta o pila fină pentru metal e cea mai bună variantă, în 3-4 minute cuțitele vor fi ascuțite și e mult mai sigură decât folosirea unor polizoare unghiulare. 

Nu uita de schimbul de ulei și aprovizionează-te cu benzină proaspătă.

După condițiile ploioase de până acum e foarte posibil ca sub carcasa mașinii de tuns, unde sunt cuțitele e acumulată iarbă, asigură-te că e curată, curentul de aer produs de cuțite să împingă iarba tunsă în coș.

Fertilizarea și scarificarea de întreținere 


Dacă ai apucat deja să scarifici ușor gazonul după iarnă și ai administrat îngrășământ gazon granule atunci poți sări direct la irigare.

Îți recomandăm ca distribuirea de îngrășământ gazon granule să o faci doar după o ușoară scarificare cu arborele cu sârme. Bineînțeles că scarificarea trebuie realizată când condițiile permit adică: iarba să fie cât de cât zvântată și solul la fel.

Dacă timpul tău fizic sau vremea de afară nu îți permite să scarifici până atunci însă poți ajuta gazonul tău cu îngrășăminte foliare. După secțiunea legată de scarificare îți dăm câteva exemple de îngrășământ gazon și modul de aplicare. 

Un obicei bun e să te uiți peste prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro sau accuweather.com, te va ajuta să plănuiești să îți lași o oră jumătate pentru a scarifica 250 mp. Și nu uita temperatura care apare pe aplicațiile meteo e temperatura la umbră la 2 m deasupra solului însă cu siguranță temperatura la nivelulul solului la o peluză însorită e mai mare.  

Scarificarea gazonului de întreținere în luna aprilie


Pe lângă irigarea gazonului, scarificarea e foarte greșit înțeleasă de mulți și nu întotdeauna sfaturile care le primiți sunt corecte sau complete. 

De exemplu scarificarea de mulți e înțeleasă ca trecerea prin gazon cu arborele cu lame, care, da, e o operație invazivă dacă solul nu e bine zvântat și mai ales dacă gazonul dvs e menținut la înălțimi mai mari de 6-7 cm. 

Alteori sfaturile vin din experiența nereușită a unora. Au scarificat un gazon sau sol prea umed sau scarificatorul pe o treaptă mult prea joasă pentru condițiile existente. 

Scarificarea gazonului, de întreținere cu arborele cu sârme: 

i) elimină frunzele uscate care stau pe verticală și iau din lumina soarelui 
ii) aranjează foliajul, fotosinteza e mai mare și permite o bună circulație a aerului 
iii) îndepărtarea superficială a vegetației moarte de pe sol permite schimbul de aer între sol și atmosferă, reduce apariția mușchiului, buruienilor și bolilor.  
iv) elimină sau dăunează grav unor buruieni care trifoiul, poa annua, poa trivialis, păpădie.

O regulă și jumătate la scarificarea gazonului: Gazonul se poate scarifica în orice perioadă a anului, tot ce ține de o scarificare reușită e ca foliajul și solul să fie cât de cât zvântat, bineînțeles asta înseamnă să nu fie iarba sau solul înghețat.  

La finalul fiecărui anotimp o scarificare ușoară cu arborele cu sârme va îndepărta din frunzele galbene care stau pe verticala sau sunt culcate. Mai apoi trecerea cu mașina de tuns ca să colectați uscătura scoasă va tunde din vârfurile îngălbenite și, imediat chiar după aceste operații, în aceeași zi deja gazonul va fi mai verde. 

Această ușoară pieptănare cu arborele cu sârme e mare ajutor la curțile care au avut trafic peste iarnă și iarba e culcată, sârmele vor ridica iarba culcată și razele de soare vor scălda întreg foliajul, aerul pătrunde mai bine prin coronament și va creea condiții propice pentru formarea de noi frunze.   

De asemnea va curăța de foliajul mort și zonele unde iarba a fost afectată de boli de iarnă. De regulă bolile de iarnă apar în zonele umbrite, aici trebuie să ai grijă. Mai jos ți-am pregătit un ghid pentru scarificare.

Atenție! Scarificarea profundă cu arborele cu sârme sau lame ca să îndepărtezi din stratul de vegetație moartă de pe sol va putea fi făcut după jumătatea lunii aprilie sau în luna mai, atunci e mai oportun și va fi și momentul potrivit pentru a doua aplicare de îngrășământ solid din an. Tot atunci e momentul perfect pentru supraînsămânțare dacă e cazul. 

Pe ce treaptă setezi scarificatorul? 


Este important să știi că nimeni nu îți poate spune exact pe ce treaptă să fixezi scarificatorul. Chiar și la același model de scarificator, treapta corectă poate varia în funcție de înălțimea la care este tunsă iarba, nivelul de umiditate și gradul de înrădăcinare.

În general, este recomandat să setezi scarificatorul la cea mai înaltă treaptă și să faci câțiva pași, dă cu mâna prin iarbă și verifică. Este important să nu scoți mai mult de 30% din frunza verde pentru a evita daunele peluzei tale. De asemenea, nu sta cu scarificatorul într-un singur loc sau să insiști pe anumite porțiuni ale peluzei și grijă unde te întorci cu scarificatorul, probabil acolo e mult mai umed. 

Este mai bine să faci mai multe treceri și să colectezi uscătura cu mașina de tuns sau cu o greblă între fiecare trecere.

Dacă zona peluzei tale este foarte umbrită și mică, este recomandat să folosești o greblă de scarificat sau o greblă de frunze. Această metodă îți va permite să controlezi mai bine forța cu care scarifici peluza ta. În orice caz, este important să ajustezi setările scarificatorului pentru a se potrivi cu condițiile specifice ale peluzei tale.
 
Nu uita că scarificarea cu sârme este mai eficientă atunci când frunzele și solul sunt mai zvântate. Dacă peluza primește câteva ore de soare, poți interveni cu îngrășământ foliar înainte cu câteva zile sau imediat după scarificare, acesta va ajuta la formarea de foliaj nou. Ți-am pregătit și un articol legat de îngrășăminte de primăvară, îl găsești mai jos. Cu siguranță de la noi pleci ”școlit”. 

Este important să nu întârziați să faceți o scarificare cu tamburul cu sârme pe iarba tunsă la înălțimea normală la mijlocul sau sfârșitul lunii martie pentru întreaga peluză, urmată de aplicarea de îngrășământ solid pentru gazon. Această fertilizare de primăvară va ajuta gazonul să devină mai dens și să își uniformizeze culoarea, astfel încât curtea ta să fie frumoasă. De asemenea, această îndesire va ajuta la suprimarea naturală a buruienilor care urmează să răsară la mijlocul lunii aprilie.

Fertilizare gazon primăvara- luna aprilie


Înainte de scarificare poți ajuta gazonul cu îngrășământ lichid, acesta va ajuta la revenirea rapidă după scarificare, de exemplu Fertalga+FOX NK câte 100 ml din fiecare + 5 L apă / 100 mp. Le vei putea folosi în orice perioadă din an atât pentru gazon cât și pentru plantele ornamentale.
După scarificare e cel mai oportun să intervii cu îngrășăminte solide.

Dacă gazonul e rar, cu goluri sau îmburuienat ar trebui să faci o supraînsămânțare. De acum până la mijloc de iunie e o perioadă bună să mărești desimea gazonului prin supraînsămânțare.

Odată cu supraînsămânțarea poți și nivela curtea, va fi mai plăcut de tuns și peluza va fi mai aspectuoasă. Aici ai ghidul complet pentru supraînsămânțare. Să îl urmezi și rezultatele vor fi excelente : GHID SUPRAÎNSĂMÂNȚARE


Îngrășământ gazon primăvara (granule) pentru luna aprilie. Ce îngrășământ vă recomandăm?


Pentru a menține o fertilitate rezonabilă a solului e nevoie de cel puțin o aplicare de îngrășământ solid în perioada martie-mai.  
Administrarea de îngrășăminte ridică fertilitatea solului și gazonul va înfrăți puternic, va căpăta o culoare verde-închisă, sănătoasă, curtea va fi mai frumoasă și gazonul va reuși să suprime natural mare parte din buruiană.


Alegerea îngrășământului de primăvară ar trebui să o faceți în principal în funcție de starea gazonului: 

Dacă gazonul e mai slăbit, rar, decolorat putem folosi Sprint N, Slow Green la o doză de 3 kg/100 mp - acestea sunt îngrășăminte gazon bogate în azot N potrivite pentru fertilizarea de primăvară timpurie care se pot refolosi la doza de 2.5-3 kg/100 mp și la sfârșit de mai/ început de iunie și suunt perfecte pentru fertilizarea din septembrie și octombrie.   

Pentru peluze în stare destul de bună un îngrășământ potrivit la doza de 3 kg/100 mp ar fi Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea conțin nu doar macronutrienți ci și fier, magneziu, bacterii și fungi benefici sau zeolit. Acestea se pot folosi chiar și vara în iunie, iulie la doze de 3 kg/100 mp și toamna în septembrie, octombrie la 3-3.5 kg/100 mp. 

Același efect îl obțineți cu  îngrășământ gazon Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer la o doză de 3.5 kg/100 mp ca și cu îngrășământ gazon Sprint N sau Slow Green la o doză de 2.5 kg/100 mp, însă nu uitați că primele amintite conțin și o multitudine de beneficii pentru sol.

Îngrășămintele amintite mai sus, toate conțin azot cu eliberare lentă cu precent între 37 și 52%, nu produc arsuri în gazon, au o granulație mică și se distribuie foarte uniform în gazon fie cu distribuitoare fie cu mâna, conțin pe lângă macronutrienți și zeolit, biostimulatori, bacterii benefice, materie organică , acizi humici. 


Irigarea în luna aprilie


Începeți să irigați gazonul doar când solul e bine de tot uscat la suprafață.

E posibil ca în unele zone ale țării temperaturi de peste 15-18C și vânt să zvinte solul la suprafață însă cel mai bine verificați apăsând cu degetul sau și mai bine încercați să introduceți o șurubelniță în sol, dacă ea intră relativ ușor 10-15 cm în sol nu e cazul să irigați.
Probabil doar la început de mai va fi nevoie să irigați pentru prima oară mai abundent gazonul cu 15-20 L apă.

Nu irigați după aplicarea de îngrășăminte lichide. 
În cazul distribuirii de îngrășământ solid încercați să distribuiți îngrășământul solid înaintea unei ploi dacă e posibil altfel irigați ușor după distribuire.

*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

Videoclipuri recomandate

Distribuirea de îngrășământ foliar gazon

Beneficiile îngrășămintelor lichide și cum le folosești pentru maxim de eficiență

Vezi videoclip

Îngrășământ gazon primăvara

Află ceea ce trebuie să știi despre fertilizarea gazonului primăvara

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...