Calendar /
Vara
/
Gazon semănat în primăvară. Boli. Buruieni. Fertilizarea.Irigarea

Gazon semănat în primăvară. Boli. Buruieni. Fertilizarea.Irigarea

Protejarea împotriva bolilor, fertilizarea, irigarea, îndepărtarea buruienilor

boli gazon vara
gazon semanat in primavara
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 12.06.2024 la 14:35

Actualizat în 12.06.2024 la 16:03


Protejarea gazonului împotriva bolilor, fertilizarea, irigarea, îndepărtarea buruienilor


În acest articol vei afla aspecte importante legate de: 


- protejarea gazonului tânăr împotriva atacurilor fungice (boli)

- cum îndepărtezi buruiana din gazonul tânăr: erbicide, dozaj și când poți aplica

- momentul când trebuie să intervii cu îngrășământ la gazonul tânăr

- aspecte legate de irigarea gazonului pe parcursul verii 


Riscul apariției bolilor și cum protejezi gazonul tânăr 


Odată ce temperaturile sunt pe timpul nopții peste 16-18C crește semnificativ activitatea unui fung, Pyhtium, afecțiune denumită popular căderea plantelor. 


Șansele apariției atacului cresc semnificativ cu creșterea umezelii relative din aer pe parcursul nopții și dacă irigi după ora 17-18. 


Cele două cauze care cresc semnificativ riscul și e nevoie de ambele în același timp: umezeala și temperatură ridicată pe timpul nopții.


Umezeala: fie din aer, ploi după-masa, perioade prelungite cu ploi respectiv 2-3 zile la rând cu precipitații sau dacă obișnuiești să irigi după ora 17-18. 


Temperatura: riscul crește o dată ce temperaturile urcă peste 16C noaptea. 


De regulă e afectat doar foliajul nu și planta în sine! Odată ce iarba a fost tunsă de 3-4 ori, ea are suficiente resurse în rădăcină cât să își refacă foliajul. În pericol să nu își revină e gazonul foarte tânăr care nu a a fost tuns cel puțin de 1-2 ori.


Pythium: plantele tinere netunse încă se frâng. La gazonul ceva mai matur dimineața cât încă e rouă, preferabil verificat înainte de ora 7 am apare un miceliu, puf de mucegai.



Ce fungicid aplici, dozaj și momentul aplicării


Dacă însămânțezi gazon în luna iunie-iulie, peste stratul de pământ cu care acoperi semințele, ca ultimă etapă înainte de a iriga aplică fungicidul PREVICUR ENERGY 15 ml + 10 l apa /100 mp. 


Apoi, in orice stadiu de dezvoltare e gazonul, chiar și imediat după răsărire aplică la interval de 2 săptămâni fungicid: PREVICUR ENERGY 15 ml + 10 l apa /100 mp + Amistar 10 ml / 100 mp. 2-3 astfel de aplicări în total pe parcursul lunii iunie și iulie vor fi suficiente.


Poți înlocui combinația de mai sus cu: Signum 15 gr + Switch 15 gr + 10 L apa /100 m.


Aceste fungicide le găsești la fitofarmacii, la ambalaje mici. Respectă aplicarea așa cum apare descrisă mai sus. 


Nu se va tunde iarba 2-3 zile de la aplicare, pe cât posibil se va aplica pe frunza zvântată și ideal să nu plouă 3-4 ore dar dacă condițiile de ploaie persistă se va aplica chiar și dacă frunza nu e zvântată. 


Aplicarea se va face urmând instrucțiunile pentru aplicare de pe eticheta produselor, aplicarea se va face de personal autorizat. Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate în România pentru utilizarea la gazon dar sunt omologate pentru graminee, familia din care face parte și iarba de gazon.


Aplicarea de fungicide nu va reface frunza afectată de fungi, fungicidele doar vor opri dezvoltarea fungilor. 


Dacă gazonul nu a ajuns încă la 5-6 cm, e nevoie să irigi în iunie de 4-5 ori pe zi, însă nu mai iriga după ora 17!


În continuare ne vom referi la gazonul care e tuns de 2-3 ori: 


Irigarea gazonului


Odată ce gazonul e tuns de 2-3 deja, are deja o rădăcină profundă și putem reduce frecvența irigării la două, maxim trei irigări pe săptămână. Mai apoi, după ce gazonul e des, acoperă solul bine, de regulă după 5-7 tunsori irigarea ar trebui realizată de maxim două ori pe săptămână, irigând abundent solul ca apa să fie suficientă pentru 3-4 zile. 


Este necesar ca între irigări să lăsăm solul să se zvinte la suprafață: fungii dăunători își opresc dezvoltarea și întrerupem germinarea semințelor de buruiană.  


Irigați gazonul între orele 2 am- 5 am. Cei care nu aveți sistem de irigat încercați să irigați după-masa dar să mai bată soarele ca să zvinte frunza.  


Efectuați testul pentru a determina cantitatea de apă administrată, urmați sfaturile din tutorialul video din josul paginii : ”Câte minute irigăm gazonul”. Îți lăsăm și un ghid la finalul articolului. Acolo vei afla cum să irigi, tunzi, fertilizezi și să îngrijești corect gazonul tău odată ce are 2 luni de la semănare.


Fertilizarea gazonului


După ce gazonul e tuns de 2-3 ori neapărat să interveniți cu îngrășământ solid altfel gazonul nu va avea suficiente resurse în sol să se îndese, să acopere solul și asta va conduce la îmburuienare excesivă. Pe lângă reducerea irigării fertilizare e extrem de importantă.


În luna iunie puteți folosi ca îngrășământ SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp sau SPRINT N 2.5-3 kg/100 mp


Dacă tunderea 2-3 se va întâmpla în iulie, fertilizați cu SOIL LIFE 3 kg/100 mp


Pe lângă îngrășămâtul solid îți recomandăm bostimulatorul FERTALGA și fortifiantul FOX NK. Se aplică 100-150 ml din fiecare cu 5-8 l apa /100 mp. Ai detalii în josul paginii.


Toate aceste îngrășăminte le găsești în josul paginii.



Nu aplicați erbicide pe gazonul tânăr fără să fi fost tuns de 2-3 ori și fără să adminstrați îngrășământ! Indiferent de ce erbicid utilizați în această fază, având în vedere temperaturile ridicate pe timpul zilei, și nu vorbim de momentul aplicării ci temperaturile la care e expusă planta tânără în perioada următoare, acestea vor afecta și gazonul! Tunderea și administrarea de îngrășământ accelerează maturizarea plantei de gazon și poate suporta aplicarea de erbicide.


Tunderea gazonului


Tundeți! Tundeți! Cât mai des la primele 5-7 tunsori, preferabil la 2, maxim 3 zile chiar și dacă gazonul nu dă semne că ar crește. Tunderea accelerează maturizarea gazonului, formarea de frați și mărirea sistemului radicular. Tunderea va ține pe loc dezvoltarea buruienilor!


Combaterea buruienilor



Stânga buruieni monocotiledoante (popular cu frunză îngustă). Dreapta buruieni dicotiledonate (popular cu frunză lată)



Combaterea buruienilor în perioada iunie-iulie e foarte importantă. Buruienile care răsar în această perioadă se dezvoltă rapid, unele din ele dezvoltându-se accelerat, buruienile monocotiledonate: costrei, mohor, etc. Acestea trebuie combătute primele. Prima aplicare de erbicid se va face doar după ce gazonul a fost fertilizat cu îngrășământ solid și e tuns de cel puțin 3-4 ori. Exemplu de erbicid, dozajul corect, momentul aplicării îl găsești aici: LINK


După 2 săptămâni de la aplicarea erbicidului pentru buruieni monocotiledonate se poate aplica erbicid pentru buruieni dicotiledonate dacă acestea există, popular buruieni cu frunză lată. Exemplu de erbicid, dozajul corect, momentul aplicării îl găsești aici LINK


NU SE APLICĂ concomitent erbicide pentru buruieni mono si dicotiledonate, pentru că acestea conțin substanțe active antagonice și gazonul va avea de suferit.


Sănătatea plantei de gazon 

Mențineți sănătatea și vigurozitatea plantei de gazon practicând tunderea corectă, irigarea corectă, menținerea unei fertilități rezonabile a solului, scarificarea de întreținere cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat (niciodată nu e prea mult sau des dacă vorbim de scarificare!). 


Urmați acest ghid pentru întreținerea gazonului, nu doar că curtea dvs va arăta mai bine dar și riscul apariției bolilor e mic. Întreținerea gazonului necesită un timp, vă rugăm ca acel puțin timp care îl aveți să îl folosiți la maxim. 


GHID Întreținere gazon LINK

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

129.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...