Întreținerea gazonului vara, probleme ce pot să apară
În primul rând trebuie înțeles că orice deviație de la gazon verde și des în toată curtea la gazon cu probleme pe alocuri sau problemă generalizată apare din cauza unei slăbiciuni a gazonului.
În primul rând trebuie înțeles că orice deviație de la gazon verde și des în toată curtea la gazon cu probleme pe alocuri sau problemă generalizată apare din cauza unei slăbiciuni a gazonului.
Dacă ești aici înseamnă că îți pasă de curtea ta și de gazon, îți promitem că nu e timp irosit parcurgerea acestui articol ! dacă știi de ghidul nostru pentru întreținerea gazonului cel care apare la Sfaturi Tehnice / Ghid general nu mai e nevoie să stai pe aici, eventul dacă dorești îți poți face un refresh.
Apropo, dacă vorbim de îngălbenirea gazonului vara… ea poate fi provocată de foarte mulți factori, de exemplu ”îngălbenirea” se produce dacă avem prea multă apă în sol dar și dacă avem prea puțină apă în sol, tot la îngălbenirea frunzei conduce. Ambele situații sunt foarte comune în peluze pe perioada verii. Doar urmăriți tabelul de mai jos să vedeți impactul irigării asupra gazonului. Mai stai un pic cu noi pentru că toate se vor limpezi :).
De cele mai multe ori gazonul se prezintă foarte bine la începutul lunii mai însă odată ce începem să irigăm gazonul o ia razna... și nu e din cauza temperaturilor ci din cauza irigării incorecte, a înălțimii și a frecvenței tunderii.
În primul rând trebuie înțeles că orice deviație de la gazon verde și des în toată curtea la gazon cu probleme pe alocuri sau problemă generalizată apare din cauza unei slăbiciuni ale gazonului și de regulă cel mai mare inamic care provoacă slăbiciuni gazonului e proprietarul.
Rezolvarea unei probleme ca de exemplu incidența unor buruieni, sau a bureților/ cipuercilor sau a brunificării gazonului înseamnă strict micromanagement, adică rezolvarea pe termen scurt a unei probleme: ca și tableta de analgezic pentru durerea de măsea provocată de o carie. Strict atenuează durerea actuală care va fi urmată de o durere mai insuportabilă în curând. Trebuie remediate cauzele nu simptomele.
Mai jos aveți simptome care le poate prezenta gazonul, ele au ca și cauză cele 4 operații de întreținere: tunderea, irigarea, suplinirea cu nutrienți și scarificarea. Toate acestea contribuie la menținerea unui gazon frumos 12 luni pe an (întretinere făcută corect) sau la apariția problemelor când una sau mai multe din aceste operații nefăcută corect.
Degeaba corectăm una, două sau trei dacă una rămâne efectuată greșit.
Decât să stăm să disecăm zeci de situații posibile cel mai simplu și ușor e să urmați acest ghid, e un ghid universal, pentru orice anotimp, pentru orice tip de iarbă, pe înțelesul tuturor cu operațiile săptămânale și trimestriale pentru întreținerea gazonului: la ce înălțime tundem? câte minute irigăm? calendar pentru aplicarea de îngrășăminte în funcție de aspectul, desimea și traficul existent în curte.
Atât pentru a remedia starea gazonului cât și prevenirea apariției altor probleme vă rugăm, insistent parcurgeți acest Operații săptămânale și trimestriale pentru întreținerea gazonului, e scurt, cuprinzător și pe înțelesul tuturor. LINK
Aplicând la întreținere câteva ”bune practici” nu doar vom remedia probleme existente însă vom preveni inclusiv apariția lor. Să nu credeți că dacă gazonul se prezintă bine în luna mai el va rămâne așa pe tot parcursul verii… se schimbă condițiile, trecem de la 20 C în medie ziua la 30C și urmează o perioadă nefastă pentru el, orice slăbiciune a gazonului va fi valorificată de un intrus fie buruiană, fie îngălbenirea lui, boli, etc.
Mai lăsăm aici odată link-ul dacă te-ai convins că poți aloca câteva minute ca să afli cum se întreține corect gazonul: Operații săptămânale și trimestriale pentru întreținerea gazonului, e scurt, cuprinzător și pe înțelesul tuturor. LINK
Unii irigă prea puțin, alții irigă prea mult. Cum irigăm corect? Aveți mai jos un tutorial complet cu un test foarte simplu să aflați câte minute e nevoie să irigați, vă ”arată” zonele unde există o deficientă sau unde e prea multă apă.
Tutorial video cu testul pentru a afla câte minute să irigăm gazonul. Testul cu caserole.
Te invităm să mai petreci un pic de timp la secțiunea sfaturi tehnice. Cu siguranță timpul petrecut pentru a ști cum se întreține gazonul va avea rezultate bune în practică. Totul depinde de dvs.
La secțiunea Calendar vei găsi informații legate de particularitățile fiecărui sezon. Pentru detalii legate de fiecare operație te rugăm consultă secțiunea Sfaturi Tehnice din Meniu.
Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ gazon toamnă- vară, pentru peluze ”manichiurate”. Ajută la păstrarea culorii și creșterii pe perioada de stress termic fie caniculă fie îngheț. Cu zeolit, acizi humici și biostimulatori. Asigură nutrienți pt 2 luni de vară sau 3-4 luni de iarnă. Aplicarea înainte de vară și iarna previne sau scade mult riscul îngălbenirii gazonului.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...