Pregătirea gazonului pentru vară începe în luna mai
Tot ceea ce facem în luna mai și iunie va avea repercursiuni la vară. În luna mai e vorba despre acea parte a plantei pe care nu o vedem, rădăcina.
Tot ceea ce facem în luna mai și iunie va avea repercursiuni la vară. În luna mai e vorba despre acea parte a plantei pe care nu o vedem, rădăcina.
Tot ceea ce facem în luna mai și iunie va avea repercursiuni la vară. În luna mai e vorba despre acea parte a plantei pe care nu o vedem, rădăcina.
Tunderea incorectă produce șoc în plantă și rădăcina nu mai crește 2-3 săptămâni!
Irigarea prea frecventă, cu cantități mici, așa zisa irigare nu minute nu face decât să conducă la o rădăcină scurtă… de ce să se alungească dacă are apă mereu?
Carența de nutrienți în luna mai, insuficientă pentru construirea de noi celule și ramificarea rădăcinii va conduce la un necesar mare de apă în vară de aici : apariția mușchiului, trifoiulului în zone însorite, poa annua la umbră și mai mult, umezeala permanentă este o invitație pentru insecte să depună larve care în iulie vor mânca rădăcina…
Știm că timpul e llimitat însă peluza poate reprezintă 50% sau mai mult din suprafața casei tale, acordă-i un minim de timp săptămânal, nu de alta dar o peluză frumoasă în luna mai poate ajunge în stare foarte rea în vară.
Tunderea în luna mai și iunie e deosebit de importantă, gazonul crește accelerat în această perioadă și e nevoie să acordăm o mai mare atenție decât în restul anului: nu rămâneți cu tunsul în urmă.
Tundeți gazonul suficient de des cât să nu luați mai mult de o treime din înălțimea lui, altfel va avea loc ”scăparea gazonului”, aici ai un articol cu detalii LINK
Tunderea gazonului la 3-4 zile nu face decât să îți reducă per total timpul necesar tunderii într-o săptămână! Tunzând mai des, coșul mașinii de tuns se va umple după mai multe ”ture”, tunsul reduce creșterea pe înălțime și iarba înfrățește, se îndeasă grozav de tare, aspectul e foarte plăcut dar și suprimă buruiana!
Tunzând doar odată pe săptămână, vei scurta foarte mult din înălțimea ierbii, iar ea nu va face decât să își refacă în cel mai scurt timp foliajul, asta duce de fapt la mult mai multă iarbă ”de tuns” decât dacă am tunde la 3-4 zile.
Tunderea gazonului corectă ar fi de la 7 cm la 5 cm, adică să nu tundem mai mult de o treime din înălțimea lui.
Odata ce avem intre 20-27C va fi nevoie de o irigare a peluzei, însă nu mai mult de una pe săptămână, 20-25 L apă/mp va fi suficient.
Irigați întotdeuna abundent, lăsați solul să se usuce între irigări, asta provoacă adâncirea în sol a rădăcinii, ea va explora pentru nutrienți un volum mai mare de sol, un drenaj mai bun și previne compactarea solului.
Ideal ar fi să ai un pluviometru în curte ca să verifici cât a plouat iar prin irigare doar să completezi până la 20-25 L/mp.
Ca întotdeuna: atenție la zonele umbrite, administrați apă doar când e solul bine de tot uscat la suprafață, e tare la apăsare.
NU uita: excesul de apă conduce la proliferarea burienii: trifoiul în zonele însorite și poa annua în zonele umbrite.
Verificați filtrele aspersoarelor, a pompei din foraj, refaceți testul cu caserole ca să determinați timpul de irigare pentru cei 15-20 L apă/mp/ irigare.
Cel mai probabil unele aspersoare și-au mai modificat unghiul și testul cu caserole te va ajuta să remediezi. Pentru testul cu caserole găsești un tutorial în josul paginii.
Pe lângă irigarea corectă care trebuie să fie rară și abundentă, să acorzi atenție și nutrienților în luna mai.
Până ce avem 25C rădăcina va stoca nutrienți care vor fi folositi pe perioda verii când gazonul nu reușește să producă suficientă hrană pe cât consumă.
Intrarea în vară cu o rădăcină puțin voluminoasă va crește semnificativ necesarul de apă, mulți vor iriga zilnic vâzând că gazonul suferă, asta nu face decât să ducă la apariția mușchiului, bureților și cipercilor dar și al bolilor de vară ale gazonului.
Desimea gazonului nu doar că dă aspect plăcut dar suprimă buruiana dar reduce necesarul de apă. Desimea produce concurență între plantele de iarbă, pentru asta nu uita de administrarea de îngrășământ gazon granule.
Nu întârzia cu administrarea de îngrășăminte solide dacă nu ai distribuit încă, de exemplu
cei care nu ați aplicat încă îngrășământ solid anul acesta vă recomandăm Sprint N 3 kg/100 mp. Sprint N vei putea utiliza și după vară sau la mijlocul toamnei.
Cei care urmați un plan corect de fertilizare, și deja ați fertilizat cu îngrășământ solid în martie sau aprilie, ar fi bine ca atunci când sunt 2 luni de la ultima distribuire de îngrășământ solid să interveniți cu SOIL LIFE, PERFECT LIFE sau Zeotech Mini Spring and Summer la o doză de 3 kg/100 mp. Acestea sunt îngrășăminte all season și le puteți folosi în orice perioadă a anului.
Întotdeauna e bine de distribuit îngrășământ gazon solid după o ușoară scarificare cu tamburul cu sârme, dacă timpul nu îți permite poți mări intervalul între aplicările de îngrășăminte solide suplinind cu îngrășăminte lichide, acestea nu doar că suplinesc cu macronutrienți dar remediază și carențe de microelemente și influențează pozitiv metabolismul plantei.
Excelente rezultate vei obține și în perioada caldă a anului cu Fertalga 100 ml + FOX NK 100 ml /100 mp cu 4-5 L apă, practic această combinație cumulează toți macro și micronutrienții pe lângă asta extrasul de alge marine este un deosebit fortifiant pentru plantă și ameliorator pentru sol. Pentru plante ornamentale să diluați în 10 L apă.
Ghidul pentru îngrijirea gazonului care te va ajuta să îngrijești corect peluza casei tale îl găsești aici: LINK
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.
Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...