Calendar /
Vara
/
Îngrijirea gazonului în luna august și septembrie

Îngrijirea gazonului în luna august și septembrie

Află ce intervenții nu ar trebui să le ratezi la sfârșitul verii

gazon august
ingrijire gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 08.08.2023 la 13:32

Actualizat în 08.08.2024 la 10:24

Îngrijirea gazonului în luna august… cea mai importantă perioadă din an pentru gazon


De ce e luna august atât de importantă pentru gazonul tău? 


Deși cei mai mulți dintre noi ne concentrăm asupra gazonului în perioada de primăvară, prin martie-mai cu scarificări, distribuiri de îngrășământ sau supraînsămânțări însă puțini știu că de la sfârșitul verii până la mijloc de octombrie e cea mai oportună perioadă… de departe!  


Dorim să aducem în prim plan importanța perioadei de toamnă pentru îngrijirea gazonului dar asta nu înseamnă că nu vom scarifica, că nu vom distribui îngrășământ în primăvară ci aceste operații dacă nu le facem decât de 1-2 ori pe an atunci să le facem toamna. 


De exemplu dacă ai timp pentru o singura scarificare pe an cel mai bine e să o faci acum în august sau început de septembrie, dacă e buget pentru o singura aplicare de îngrășământ fă-o acum. 


În perioada de toamnă pregătești gazonul pentru vara viitoare!


Tuturor ne place un gazon des, verde, fără buruiană însă toate acestea sunt posibile doar dacă gazonul dvs are o rădăcină să susțină foliajul des!


Practic rădăcina care se formează din august, pe parcursul iernii până în martie și e cea care va susține planta pe perioada verii așa că nu amâna intervențiile!


Cu cât avem o rădăcină mai dezvoltată, profundă și ramificată cu atât gazonul nostru e mai puternic și poate suprima buruiana prin desime, reduce riscul sau impactul bolilor fungice, reduce incredibil de mult necesarul de irigare și de aici mult mai puțină sămânță de buruiană care să aibe condiții propice pentru răsărire. 


Practic la vara următoare gazonului dvs îi va fi suficientă maxim două irigări pe săptămână și asta doar dacă e toată ziua în soare dar cel mai porbabil o irigare pe săptămână îi va fi suficientă.


Peluza din imagine a fost irigată o singură dată pe săptămână pe perioada verii! Poza e din luna septembrie, gazonul a fost semănat la începutul lunii aprilie a aceluiaș an



De ce toamna și nu primăvara?


Pentru că solul e mult mai cald toamna vs primăvara și solul cald permite rădăcinii să se dezvolte, ea fiind cea care susține planta! Mai mult rădăcina se dezvoltă colaborând cu microorganisme din sol care sunt active când solul e cald. 


Dacă în aprilie sămânța de gazon răsare în 14-21 de zile, în august/ septembrie ea răsare în 3-5 zile!


Gazonul tău e puternic infestat cu buruiană? Acum ai ocazia să redai desime gazonului, pentru că lipsa desimii a condus la apariția buruienii, bineînțeles pe lângă irigarea incorectă sau fertilizarea deficitară. La finalul articolului aveți un ghid pentru remedierea peluzelor puternic infestate cu buruiană. Urmați acel ghid și remedierea va fi rapidă și cu rezultate cu mult peste așteptări!


Știm cu toții cât de importantă e scarificarea gazonului cu tamburul cu sârme iar cea mai eficientă scarificare e atunci când solul e bine de tot uscat la suprafață, practic acum în august. 


Dacă în perioada de primăvară gazonul folosește resurse pentru a crește pe înălțime în perioada de toamnă cea mai mare parte a resurselor e folosită pentru îndesire prin înfrățire, formare de noi plante prin rizomi și stoloni, formarea de foliaj tânăr și mai ales dezvoltarea aparatului radicular fiind cel mai important moment pentru distribuirea de îngrășământ gazonului din curte.  


Începem cu irigarea gazonului în luna august și septembrie


După 15-20 august în mare parte din țară temperaturile vor începe să scadă considerabil, doar când și când vom mai avea peste 30C.  


Cu siguranță simțiți că diminețile sunt mai răcoroase, asta face să se acumuleze prin condes mai multă rouă pe iarbă… 


Chiar dacă avem 27C, această temperatură o avem la amiază și nu dimineața la ora 9 am ca și în iulie… 


Soarele stă mai puțin pe cer, razele lui sunt mai razante și nu mai încălzesc atât de tare… 


Acestea sunt suficiente motive să oprești sistemul automat de irigat! 


Și îți mai dăm un motiv în plus…


Răsare poa annua! Nu ai avut-o? Poți să fii sigur că sunt semințe în sol care vor răsări. Poa annua răsare începând cu mijlocul lunii august și până în decembrie, din păcate ai să o vezi doar la anul în martie, aprilie când e prea bătrână să îi facă ceva vreun erbicid, cel puțin altul decât erbicidul total. 




Concluzie legată de irigarea gazonului în luna august și septembrie


Cert e că cu cât întârzii mai mult cu oprirea sistemului de irigat automat și pornirea lui doar când e necesar cu atât mai multă poa annua vei avea în gazonul tău la primăvară. 


Necesarul de apă al gazonului scade considerabil, de fapt radical! E timpul să oprești sistemul de irigare așa numit automat. O fi el automat că se pornește la ora și ziua stabilită însă nu AUTOMAT e și corect! 


Păstrează obiceiul de a iriga gazonul strict când e nevoie, pentru că îi va merge mai bine. Irigă doar când solul e bine de tot uscat la suprafață, e tare la apăsare. Cu indulgență mare putem lăsa pe automat sistemul de irigat însă doar în luna iulie și atât. 


Mai multe legate de irigare găsești în Ghidul pentru îngrijirea gazonului (link), unde la secțiunea legată de irigare ai un test de făcut, se numește testul cu caserole, acesta te va ajuta să determini cât timp să lași să meargă aspersoarele ca să irigi aproximativ 15 L/mp, aceasta e cantitatea de apă necesară ca să umezești solul la 15-20 cm adâncime și următoarea irigare să o faci doar când e solul bine de tot uscat la suprafață, e tare la apăsare.


Irigarea în acest fel va produce majore îmbunătățiri în gazon, printre care și încurajarea formării de rădăcină. Dacă dorești să aprofundezi acest subiect ai aici un GHID.


Mai e altceva de făcut? 


Da. Elimină din frunzele moarte, îmbolnăvite din coronament și de pe sol scarificând cu arborele cu sârme, îți reamintim: cea mai eficientă metodă să ții peluza în formă, să ții departe bolile și buruiana e scarificarea cu arborele cu sârme. 


Scarificarea gazonului, de întreținere cu arborele cu sârme la finalul verii: 

i) elimină frunzele uscate care stau pe verticală și iau din lumina soarelui 

ii) aranjează foliajul, fotosinteza e mai mare și permite o bună circulație a aerului în coronament și reduce riscul apariției bolilor

iii) îndepărtarea superficială a vegetației moarte de pe sol permite schimbul de aer între sol și atmosferă, reduce apariția mușchiului, buruienilor și bolilor, permite un schimbul de aer între sol și atmosferă.

iv) elimină din stolonii ”pirului târâtor” (pir gros), organe în care el își păstrează nutrienți pentru a reîncepe vegetația în luna aprilie, mai.


Scarificarea e cea mai eficientă când solul e bine uscat la suprafață și acum sigur ai ocazia potrivită. Acum ai să reușești să cureți cel mai bine și iarba va fi deranjată cel mai puțin, solul fiind tare și iarba e bine ancorată în sol. 



Pe ce treaptă setezi scarificatorul? 


Este important să știi că nimeni nu îți poate spune exact pe ce treaptă să fixezi scarificatorul. Chiar și la același model de scarificator, treapta corectă poate varia în funcție de înălțimea la care este tunsă iarba, nivelul de umiditate la nivelul solului și gradul de înrădăcinare.


În general, este recomandat să setezi scarificatorul la cea mai înaltă treaptă și să faci câțiva pași, dă cu mâna prin iarbă și verifică. Este important să nu scoți mai mult de 30% din frunza verde pentru a evita daunele peluzei tale. De asemenea, nu sta cu scarificatorul într-un singur loc sau să insiști pe anumite porțiuni ale peluzei și grijă unde te întorci cu scarificatorul, probabil acolo e mult mai umed. 


Este mai bine să faci mai multe treceri și să colectezi uscătura cu mașina de tuns sau cu o greblă între fiecare trecere.




Aplică după scarificare îngrășământ solid


Dupa perioada de vară irigarea a diluat și ”spălat” din nutrienți, distribuirea de îngrășământ solid acum în august e determinantă. Îndeasă gazonul și nu lăsa loc la poa annua să se dezvolte.  


Pe perioada verii gazonul își consumă rădăcina, acolo își stochează nutrienții pentru perioade dificile și toamna și-l reface… dacă are din ce. 


Variante de îngrășăminte solide pentru august-octombrie



Soil Life, Perfect Life le puteți utiliza în orice perioadă a anului deci le puteți achiziționa la ambalaje mai mari obținând un pret mai bun/ 100 mp.

Slow Green, Sprint N le puteți utiliza din marie până la final de mai sau de la mijloc de august până la mijloc de octombrie.

Aceste îngrășămite le găsești în partea de jos a paginii. 




Perfect Life, Soil Life - pe lângă nutrienții de bază conțin și microorganisme benefice care vor ajuta foarte mult la îmbunătățirea solului. Sunt echilibrate, folosite la doze de 3 kg/100 mp la peluze în stare bună sau la doze de 3.5 kg/100 mp la peluze care necesită mai mult ajutor. 


Slow Green, Sprint N - sunt îngrășăminte mai concentrate, cu efect mai puternic fără să producă daune dar care vor reda desime și celor mai rare peluze. De utilizat la peluzele care au fost irigate zilnic sau aproape zilnic, unde solul a fost sărăcit prin levigarea nutrienților. 


Le recomandăm la peluzele care au fost înființate anul acesta pentru aportul lor mare de nutrienți. 

Acestea odată dsitribuite veți observa o îndesire a gazonului prin înfrățire și formare de foliaj și buruiana va începe să nu se mai observe. 


La peluzele infestate cu trifoi, trifoiul fiind o buruiană care dă semnal că solul nu are suficienți nutrienți pentru a susține un gazon des, aceste soluri fiind ideale pentru proliferarea trifoiului.   



Ce e important legat de îngrășăminte? 


Să încercați să aplicați îngrășământ înainte de 15-25 august și apoi interveniți din nou la sfârșit de septembrie/ început de octombrie.  


Aplicarea de îngrășământ gazonului în noiembrie? Nu e nevoie! Acelea sunt doar îngrășăminte ”salvare” pentru cei care nu au respectat perioadele optime pentru distribuirea de îngrășăminte solide. 


Distribuiți îngrășământul pe gazonul tuns, împărțiți necesarul de îngrășământ în 2-3 părți egale și faceți mai multe treceri pentru a obține o distribuire uniformă a îngrășământului. Irigă ușor după aplicare. Nu încerca să dizolvi granulele!


Îngrășăminte lichide 


Pentru cei care ați irigat zilnic sau aproape zilnic gazonul sau cei pentru care peluza înseamnă o decorare a curții vă recomandăm neapărat și utilizarea de îngrășămite lichide, acestea conțin alți nutrienți față de cele solide, au un efect sinergic cu îngrășămintele solide și ajută foarte mult la remedierea disfuncțiilor cauzate de irigare, tundere, soluri slabe sau grele. Aveți exemple la finalul articolului, pentru o aplicare eficientă urmați sfaturile de aplicare care apar la tab-ul Aplicare.


Atragem atenția asupra îngrășământului biostimulator FERTALGA, care e un complex de nutrienți și în plus conține extract din alge care au un procent deosebit de ridicat de substanțe care determină în plante formarea de rădăcină. Îl puteți folosi și la alte plante ornamentale. Urmați sfaturile pentru aplicare cum apare în descrierea lui.


Bonus… poa annua 


Ceva erbicid pentru poa annua? Există varianta utilizării ca erbicid preemergent, adică suprimă răsărirea la poa annua, bineînțeles nici pe departe 100%, dar ajută. 


În niciun caz îngrijirea gazonului nu ar trebui să includă ca practică uzuală aplicarea de erbicide. Tunderea corectă, fertilizarea, scarificarea și irigarea corectă nu pot fi înlocuite de erbicide sau fungicide. 


Substanța activă se numește pendimethalin, de exemplu erbicidul Stomp Aqua, doza 40 ml/100 mp cu 10 L apă și apoi irigat să ajungă pe sol. 

Atenție! Acest erbicid nu e omologat în România pentru a fi utilizat la gazon însă e folosit de foarte mult timp la peluzele reziențiale ca de exemplu SUA, Australia. 


Acesta are efect de a împiedica răsărirea, dezvoltarea și a altor buruieni cu frunză lată și îngustă. 


Are efect: 

  • dacă ajunge pe sol, adică atenție la aplicare, după cum apare mai sus. 
  • dacă e curățat solul prin scarificare cu sarmele altfel el se descompune rapid și nu își mai face efectul 
  • dacă nu îl diluați cu irigări inutile…


De aplicat după cam o săptămână de la distribuirea de îngrășământ solid, mai ales dacă ați avut obiceiul de a iriga zilnic gazonul, în cazul acesta rădăcina e mică și e posibil să aibe și gazonul de suferit! Dați timp gazonului după îngrășământ să își refacă rădăcina și apoi aplicați erbicid. 


Menținerea unui gazon decent, verde, des fără buruiană înseamnă tundere, irigare, fertilizare, nu vă bazați pe erbicide, singure nu fac față decât temporar. 


Alte ghiduri: 


Ghid pentru remedierea peluzelor foarte îmburuienate LINK - conține toți pașii pentru a aduce gazonul în stare foarte bună în 3-4 săptămâni. Regăsiți mai jos după produsele recomandate și 3 tutoriale video de mare ajutor.


Ghid pentru scarificarea de întreținere a gazonului cu tamburul cu sârme LINK


Ghidul complet pentru îngrijirea gazonului LINK, care urmat va aduce foarte mari îmbunătățiri ale desimii, aspectului și va reduce semnificativ incidența bolilor și buruienii. 

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

129.90 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Gazon rărit sau îmburuienat? PARTEA I

Planificarea corectă pentru remediere. Perioada propice și primii pași

Vezi videoclip

Gazon rărit sau îmburuienat? PARTEA II

Eliminarea buruienii și refacerea rapidă a desimii gazonului

Vezi videoclip

Gazon rărit sau îmburuienat? PARTEA III

Top dressing-ul, tunderea și irigarea după supraînsămânțarea gazonului

Vezi videoclip

Luna august & început de septembrie

Nu amâna aceste intervenții trimestriale la gazonul tău!

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...