Calendar /
Primăvara
/
Îngrijirea gazonului primăvara (martie)

Îngrijirea gazonului primăvara (martie)

Obține rezultate maxime de la intervențiile asupra gazonului după iarnă. Tot ceea ce ai de făcut, cu indicații și detalii.

Alin Vancea

Alin Vancea

11 minute de citit

Publicat în 27.02.2023 la 11:14

Actualizat în 24.02.2024 la 13:12

Ca să te ajutăm să îți stabilești un plan pentru îngrijirea gazonului la începutul primăverii am pregătit pentru tine un ghid ”de primăvara”.


Totul va fi mai clar pentru tine și cu siguranță știind ce ai de făcut îți va fi mai ușor să te apuci de muncă iar rezultatele vor fi excelente și rapide. Recuperarea culorii și desimii gazonului nu e doar pentru aspect!


Să nu lași timpul să treacă pentru că orice slăbiciune a gazonului va fi exploatată de buruienile care urmează să răsară.


Acum în luna martie, aprilie gazonul își reface nu doar foliajul ci și rădăcina, iar o rădăcină puternică, adâncă și ramificată va susține un gazon frumos și sănătos pe perioada verii caniculare.


Ghidul de primăvară pentru cei care au semănat gazon în toamna anului trecut LINK

Nu vă faceți griji dacă vor mai fi temperaturi negative pe timpul nopții, fie că ați tuns, scarificat sau administrat îngrășăminte.

Tunderea gazonului


Începeți să tundeți gazonul oricând condițiile vă permit. Acum încă gazonul crește încet dar tunderea ar trebui să ne intre iar în rutină, poate în primele săptămâni din martie odată la 7-10 zile. Chiar și cea mai mică îndepărtare de foliaj produce în plantă semnale să formeze foliaj și să înfrățească, să se îndese și asta clar va crea o concurență acerbă pentru buruiană.


Probabil nu vom avea condițiile perfecte pentru tundere, adică un foliaj bine zvântat dar nu trebuie să îți faci probleme. Tunderea va îndepărta vârfurile îngălbenite și absorbția produsă de cuțite va ridica iarba culcată.  


Începeți anul cu tăișul ascuțit, pentru asta o pila fină pentru metal e cea mai bună variantă, în 3-4 minute cuțitele vor fi ascuțite și e mult mai sigură decât folosirea unor polizoare unghiulare. Poate e timpul să schimbați uleiul mașinii de tuns? Păstrează unghiul care îl are acum tăișul și pilește până ce capătă un luciu metalic.


Înălțimea de tundere păstreaz-o ca și cea de anul trecut. Pe parcursul anului nu modifica înălțimea de tundere.


Scarificarea de întreținere a gazonului  



Îți recomandăm ca distribuirea de îngrășăminte solide să o faci doar după o ușoară scarificare cu arborele cu sârme. Dacă timpul tău nu îți permite să scarifici gazonul în orice caz nu întârzia nu administrarea de îngrășământ pentru gazon sub formă de granule. Cel târziu până la finalul lunii martie să îl administrezi.


Acum la finalul iernii scarificarea trebuie făcută cu o forță mai mică, mai mult o periere, pieptănare cu arborele cu sârme, pe o treaptă mai înaltă.

Dorim să ridicăm foliajul, să înepărtăm din frunza uscată care ține de umbră și umezeală. Să despelticim foliajul ca aerul să circule mai bine prin coronament.


Scarificarea ar fi bine de făcut când condițiile permit adică: iarba să fie cât de cât zvântată. Asta probabil va fi după 10-15 martie în cele mai multe curți în special la cele care încă sunt umbrite. 


Dacă temperaturile de afară sunt de ceva vreme peste 7-10 C regulat pe timpul zilei poți face această scarificare ușoară.


Nimeni nu poate să îți spună exact când poți interveni cu o ușoară scarificare cu arborele cu sârme după iarnă. Cel mai bun sfat e să pornești scarificatorul, îl setezi pe o treaptă mai înaltă și scarifică câțiva metri. Dacă fânul scos conține aproape jumătate fire verzi atunci probabil nu e un moment propice. Până atunci însă poți ajuta gazonul tău cu îngrășăminte foliare dacă foliajul e cât de cât verde. Îngrășămintele lichide să se absoarbă au nevoie ca mare parte din foliajul gazonului să fie verde.


După secțiunea legată de scarificare, unde detaliem scarificarea îți dăm câteva exemple de îngrășăminte lichide și modul de aplicare. 


Un obicei bun e să te uiți peste prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro sau accuweather.com, te va ajuta să plănuiești, să îți lași o oră jumătate pentru a scarifica 250 mp. Și nu uita temperatura care apare pe aplicațiile meteo e temperatura la umbră la 2 m deasupra solului însă cu siguranță temperatura la nivelulul solului la o peluză însorită e mai mare.  


Scarificarea gazonului de întreținere la începutul primăverii


Pe lângă irigarea gazonului, scarificarea e foarte greșit înțeleasă de mulți și nu întotdeauna sfaturile care le primiți sunt corecte sau complete. 


De exemplu scarificarea de mulți e înțeleasă ca trecerea prin gazon cu arborele cu lame, care, da, e o operație invazivă dacă solul nu e bine zvântat și mai ales dacă gazonul dvs e menținut la înălțimi mai mari de 6-7 cm. 


Alteori sfaturile vin din experiența nereușită a unora. Au scarificat un gazon sau sol prea umed sau scarificatorul pe o treaptă mult prea joasă pentru condițiile existente. 


Scarificarea gazonului, de întreținere cu arborele cu sârme: 


i) elimină frunzele uscate care stau pe verticală și iau din lumina soarelui 

ii) despleticește și aranjează foliajul, fotosinteza e mai mare și permite o bună circulație a aerului 

iii) îndepărtarea superficială a vegetației moarte de pe sol permite schimbul de aer între sol și atmosferă, reduce apariția mușchiului, buruienilor și bolilor.  


O regulă și jumătate la scarificarea gazonului: Gazonul se poate scarifica în orice perioadă a anului, tot ce ține de o scarificare reușită e ca foliajul și solul să fie cât de cât zvântat, bineînțeles asta înseamnă să nu fie iarba sau solul înghețat.  


La finalul fiecărui anotimp o scarificare ușoară cu arborele cu sârme va îndepărta din frunzele galbene care stau pe verticala sau sunt culcate. Mai apoi trecerea cu mașina de tuns ca să colectați uscătura scoasă va tunde din vârfurile îngălbenite și, imediat chiar după aceste operații, în aceeași zi deja gazonul va fi mai verde. 


Această ușoară pieptănare cu arborele cu sârme e mare ajutor la curțile care au avut trafic peste iarnă și iarba e culcată, sârmele vor ridica iarba culcată și razele de soare vor scălda întreg foliajul, aerul pătrunde mai bine prin coronament și va creea condiții propice pentru formarea de noi frunze.   


De asemnea va curăța de foliajul mort și zonele unde iarba a fost afectată de boli de iarnă. De regulă bolile de iarnă apar în zonele umbrite, aici trebuie să ai grijă. Mai jos ți-am pregătit un ghid pentru scarificare.


Atenție! Scarificarea profundă cu arborele cu sârme sau lame ca să îndepărtezi din stratul de vegetație moartă de pe sol va putea fi făcut după jumătatea lunii aprilie sau în luna mai, atunci e mai oportun, solul va fi usat la suprafață și rădăcina mai bine ancorată. Tot atunci va fi și momentul potrivit pentru a doua aplicare de îngrășământ solid din an. Tot atunci e momentul perfect pentru supraînsămânțare dacă e cazul. 


Perioadele optime pentru distribuirea de îngrășăminte solide la gazon LINK


Pe ce treaptă setezi scarificatorul? 


Este important să știi că nimeni nu îți poate spune exact pe ce treaptă să fixezi scarificatorul. Chiar și la același model de scarificator, treapta corectă poate varia în funcție de înălțimea la care este tunsă iarba, nivelul de umiditate și gradul de înrădăcinare.


În general, este recomandat să setezi scarificatorul la cea mai înaltă treaptă și să faci câțiva pași, dă cu mâna prin iarbă și verifică. Este important să nu scoți mai mult de 30% din frunza verde pentru a evita daunele peluzei tale. De asemenea, nu sta cu scarificatorul într-un singur loc sau să insiști pe anumite porțiuni ale peluzei și grijă unde te întorci cu scarificatorul, probabil acolo e mult mai umed. 


Este mai bine să faci mai multe treceri și să colectezi uscătura cu mașina de tuns sau cu o greblă între fiecare trecere.


Dacă zona peluzei tale este foarte umbrită și mică, este recomandat să folosești o greblă de scarificat sau o greblă de frunze. Această metodă îți va permite să controlezi mai bine forța cu care scarifici peluza ta. În orice caz, este important să ajustezi setările scarificatorului pentru a se potrivi cu condițiile specifice ale peluzei tale.

 

Nu uita că scarificarea cu sârme este mai eficientă atunci când frunzele și solul sunt mai zvântate. Dacă peluza primește câteva ore de soare, poți interveni cu îngrășământ foliar înainte cu câteva zile sau imediat după scarificare, acesta va ajuta la formarea de foliaj nou. Ți-am pregătit și un articol legat de îngrășăminte de primăvară, îl găsești mai jos. Cu siguranță de la noi pleci ”școlit”. 


Este important să nu întârziați să faceți o scarificare cu tamburul cu sârme pe iarba tunsă la înălțimea normală la mijlocul sau sfârșitul lunii martie pentru întreaga peluză, urmată de aplicarea de îngrășământ solid pentru gazon. Această fertilizare de primăvară va ajuta gazonul să devină mai dens și să își uniformizeze culoarea, astfel încât curtea ta să fie frumoasă. De asemenea, această îndesire va ajuta la suprimarea naturală a buruienilor care urmează să răsară la mijlocul lunii aprilie.


Îngrășământ lichid pentru gazon la începutul primăverii



Curțile însorite vor beneficia pe deplin de distribuirea unei doze de nutrienți sub formă lichidă chiar și înainte de a scarifica gazonul.  Aplicarea de îngrașământ lichid va ajuta gazonul să își revină mult mai repede după iarnă. 


De regulă e bine să administrezi îngrășământ foliar înainte de scarificare dacă condițiile pentru scarificare nu sunt potrivite. Ceva mai jos ai exemple și modul de aplicare.


După scarificare e cel mai oportun moment să intervii cu îngrășăminte solide. Dacă plănuiești o supraînsămânțare ar fi bine să o faci doar după 1 aprilie, 1-2 aplicări de îngrășăminte lichide pentru gazon până atunci vor întrema gazonul urmând ca la supraînsămânțare să distribui îngrășământul solid. 


Îngrășămintele lichide se absorb rapid prin frunză, totuși e posibil ca să nu vedem efecte imediate în una-două zile asupra părții aeriene, în această perioadă,  rădăcina e organul cel mai activ la începutul primăverii, va stoca nutrienți și îi va pune la dispoziția plantei imediat ce are temperaturile sunt potrivite și gazonul își va reveni foarte rapid urmând ca în a doua epocă a lunii martie să fie ”prezentabil”. 


Utilizarea de îngrășământ gazon lichid la începutul primăverii oferă flexibilitate: îngrășămintele pentru gazon (solide) trebuie irigate după aplicare și poate fi inoportun și nepotrivit să administrați apă poate unui sol deja plin de apă, sau să fiți nevoiți să porniți sistemul de irigat când mai există risc de îngheț.


Cel mai devreme poți începe cu aplicarea de îngrășământ gazon lichid, acestea se pot aplica când avem peste 7-8 C cât de cât regulat pe timpul zilei și solul să nu fie înghețat. 


Avantajul lor e că nu e nevoie să irigi dupa ele ca și după îngrășămintele solide mai ales că doar de apă nu ar nevoie solul și gazonul în luna martie. Mai multe despre avantajele folosiri de îngrășământ lichid gazon   


Exemplu de aplicare de îngrășământ gazon lichid (foliar)


O aplicare de îngrășământ gazon lichid, de exemplu IronGreen sau Fox NK la o doză de 150-200 ml/ 100 mp oferă suficientă hrană pentru 2 săptămâni. Poți adăuga și un îngrășământ cu extract de alge marine și aminoacizi ca Fertalga 100-150 ml/100 mp, acesta va accelera metabolismul și facilitează absorbția altor îngrășăminte, e bogat în substanțe care favorizează refacerea foliajului fără accelerarea creșterii și  stimulează formarea de rădăcină.


Folosește aproximativ 5-8 L de apă/100 mp la distribuirea îngrășămintelor lichide indiferent de cât îngrășământ lichid adaugi. Poți alterna Fertalga + Irongreen apoi după două săptămâni Fertalga + Fox NK iar atunci când condițiile și timpul tău permite după o ușoară scarificare cu arborele cu sârme ca să cureți gazonul de uscătura e cazul să intervii cu îngrășământ solid.


Toate aceste îngrășăminte lichide le vei putea folosi oricând pe parcursul sezonului atât la gazon cât și la plantele ornamentale




Un maxim de 3 aplicări de îngrășământ gazon lichid la interval de 7-10 zile între ele și deja gazonul ar trebui să fie în formă maximă, după aceste 3 aplicări va fi deja început de aprilie și îți reamintim încă odată de importanța scarificării gazonului la începutul primăverii odată ce temperaturile sunt mai ridicate, peste 12C ziua și solul e cât de cât zvântat iar după această scarificare să intervii cu îngrășământ solid. În partea de jos a paginii găsești îngrășământ gazon lichid din cele enumerate mai sus și nu uita că le poți folosi și la orice alte plante.


Îți reamintim că aceste îngrășăminte lichide pentru gazon le poți folosi oricând pe perioada anului, la gazon e de ajuns la 4-5 săptămâni câte o aplicare pentru întreținere. Le poți folosi și la plante ornamentale. Doar să citești ce apare la ”Aplicare” la fiecare din ele pentru un maxim de efect. 


Îngrășământ gazon primăvara (granule), ce îngrășământ vă recomandăm


Pentru a menține o fertilitate rezonabilă a solului e nevoie de cel puțin o aplicare de îngrășământ solid în perioada martie-mai.  


Alegerea îngrășământului de primăvară ar trebui să o faceți în principal în funcție de starea gazonului: 

Dacă gazonul e mai slăbit putem folosi Sprint N, Slow Green la o doză de 3 kg/100 mp - acestea sunt îngrășăminte gazon bogate în azot N potrivite pentru fertilizarea de primăvară timpurie care se pot refolosi la doza de 2.5-3 kg/100 mp și la sfârșit de mai/ început de iunie și suunt perfecte pentru fertilizarea din septembrie și octombrie.   


Pentru peluze în stare destul de bună un îngrășământ potrivit la doza de 3 kg/100 mp ar fi Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer, acestea conțin nu doar macronutrienți ci și microelemente, bacterii și fungi benefici sau zeolit. Acestea se pot folosi chiar și vara în iunie, iulie la doze de 3 kg/100 mp și toamna în septembrie, octombrie la 3-3.5 kg/100 mp. 


Același efect îl obțineți cu  îngrășământ gazon Soil Life, Perfect Life sau Zeotech mini Spring and Summer la o doză de 3.5 kg/100 mp ca și cu îngrășământ gazon Sprint N sau Slow Green la o doză de 2.5 kg/100 mp, însă nu uitați că primele amintite conțin și o multitudine de beneficii pentru sol.


Îngrășămintele amintite mai sus, toate conțin azot cu eliberare lentă cu precent între 37 și 52%, nu produc arsuri în gazon, au o granulație mică și se distribuie foarte uniform în gazon fie cu distribuitoare fie cu mâna, conțin pe lângă macronutrienți și zeolit, biostimulatori, bacterii benefice, materie organică , acizi humici. 



Irigarea în luna martie


Începeți să irigați gazonul doar când solul e bine de tot uscat la suprafață și păstrați acest obicei de-a lungul anului, inclusiv vara.


E posibil ca în unele zone ale țării temperaturi de peste 15-18C și vânt să zvinte solul la suprafață însă cel mai bine verificați apăsând cu degetul sau și mai bine încercați să introduceți o șurubelniță în sol, dacă ea intră relativ ușor 10-15 cm în sol nu e cazul să irigați.

Probabil doar la început de mai va fi nevoie să irigați pentru prima oară mai abundent gazonul cu 15-20 L apă.


Nu irigați după aplicarea de îngrășăminte lichide. 

În cazul distribuirii de îngrășământ solid încercați să distribuiți îngrășământul solid înaintea unei ploi dacă e posibil altfel irigați ușor după distribuire.


Puteți pune în funcțiune sistemul de irigat în luna martie, chiar dacă sunt temperaturi negative pe timpul nopții solul se încălzește peste zi și nopatea temperatura lui nu scade sub 4-5C.   


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.


*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 


Produse recomandate

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

Videoclipuri recomandate

Boli în gazon după iarnă

Află cum remediezi daunele produse de boli pe perioada iernii

Vezi videoclip

Când e bine să aplici pentru prima dată îngrășământ gazonului?

Află cum să procedezi corect cu aplicarea primului îngrășământ solid gazonului tău la începutul primăverii

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...