Calendar /
Primăvara
/
Ai semănat gazon în toamnă? Primele intervenții la început de an și importanța lor

Ai semănat gazon în toamnă? Primele intervenții la început de an și importanța lor

Care sunt intervențiile pe care să nu le omiți la început de sezon. Tunderea, fertilizarea și irigarea. Buruienile.

gazon primăvara
tunderea
îngrășăminte
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 21.02.2024 la 17:03

Actualizat în 22.02.2024 la 09:38

Primele intervenții la început de an la gazonul semănat în toamnă și importanța lor 


Starea actuală a gazonului semănat în toamnă depinde de mai mulți factori însă în acest ghid ne vom concentra asupra ceea ce ai avea de făcut și când să intervii. 


În primul rând îndesirea gazonului cât mai rapidă ar trebui să fie marea preocupare și nu doar ca motiv estetic…ci pentru că desimea gazonului e principala armă în prevenirea buruienilor! Probabil buruiană există deja în gazon dar adevăratele buruieni care pun probleme vor începe să răsară prin martie de aceea sfatul nostru e să nu întârzii să intervii cu îngrășământ pentru gazon sub formă de granule. 


Nu vă bazați că ați dat cu erbicid total înainte de semănare, acesta nu omoară semințele de buruiană din sol! În plus prelucrarea solului a mai adus semințe de buruiană la suprafață cu siguranță și multe au perioada de răsărire marie-iunie. 


Aplicarea de îngrășământ pentru gazon va accelera înfrățirea gazonului, fiecare plăntuță care o vezi ar trebui să ajungă să aibe 3-10 tulpinițe și fiecare din acestea să aibe câteva frunze. Dacă gazonul semănat în toamnă nu e încă ”periuță” va fi odată ce va înfrăți. Dacă acum nu e o distanță mai mare de 2-3 degete între plante e în regulă!  Dacă sunt spații mai mari, doar dupa 15-20 martie să presari semințe și să le acoperi cu puțin nisip și compost. Dar cel mai bine așteaptă cam 3-4 săptămâni după distribuirea de îngrășământ solid pentru gazon și abia atunci îți vei putea face o idee. 


Mai mult, speciile de iarbă de gazon care produc plante noi prin propagarea rizomilor vor ajuta în continuare la îndesirea gazonului. 


Întârzierea îndesirii gazonului va conduce la îmburuienare, buruiana va apărea negreșit oriunde nu există concurență din partea unei alte plante. Poate deja gazonul e îmburuienat… dar nu e nicio panică. În niciun caz să nu intervii cu erbicide mai devreme de finalul lunii martie/ începutul lunii aprilie, oricât de îmburuienat ar fi gazonul. Îngrășământul aplicat și tunderea vor face minuni!


Cele mai multe buruieni care le vezi acum în gazon au o perioadă scurtă de viață și tunderea le afectează puternic. Deci, pe lângă administrarea de îngrășământ pentru gazon importanța tunderii e colosală. În februarie și martie, gazonul crește mai încet însă nu aștepta până să tunzi mult din el, și cea mai mică îndepărtare de foliaj produce semnale în plantă ca ea să înfrățească, să se îndesească. 


În continuare îți vom da câteva exemple de îngrășăminte, când să le folosești și detalii legate de tundere și irigare. 


Ce îngrășământ pentru gazon alegi și când îl poți distribui? 


După irigarea pentru germinarea semințelor și ploile din iarnă cu siguranță mulți nutrienți au levigat  (pierdut la adâncime) datorită solului saturat cu apă deci va trebui să intervii cu o doză mai mare de nutrienți acum: SPRINT N 3 kg/100 mp sau SOIL LIFE 3.5 kg/100 mp vor face asta pentru gazonul tău. 


Anul acesta ar fi necesar să administrezi de 4-5 ori îngrășământ solid gazonului pentru că el trebuie să producă multă masă vegetală să acopere solul în proporție de 100% și să își formeze un sistem radicular puternic, ramificat și adânc. 


În plus atunci când administrezi îngrășământ pentru gazon, o bună parte din el e folosit și de către microorganismele din sol cu care rădăcina e în simbioză, acestea vor ajuta gazonul pe viitor să își procure nutrienții din sol unde rădăcina nu ajunge, vor solubiliza nutrienți, unele microorganisme consumă bacterii și fungi dăunători, etc. 


Aceste microorganisme își cresc considerabil numărul și vor consuma nutrienți la rândul lor, de aceea anul acesta va trebui să insiști mai mult cu îngrășământ pentru gazon. 


Prima administrare de îngrășământ la gazonul semănat în toamnă și un plan pentru restul anului


La finalul lunii februarie/ începutul lunii martie odată ce sunt cât de cât regulat ziua temperaturi de peste 7-8C. Ar fi bine să îl distribui înainte de o ploaie, să plouă în următoarele 24-48 de ore cât de cât. Administrează îngrășământul când iarba e cât de cât zvântată.


Nu trebuie să îți faci griji că e posibil să mai vină îngheț noaptea, îngheț noaptea va fi și la final de aprilie, gazonul nu are nimic, de fapt nu există nimic care să bucure mai mult iarba ta de gazon decât o porție de îngrășământ. 


Următoarea fertilizare, cea de-a doua va trebui făcută cam la 2 luni de la prima fertilizare, probabil final de aprilie/ început de mai, apoi la mijloc/ final de august și ultima la final de septembrie/ început de octombrie. 


Oricând în perioadele descrise mai sus poți folosi îngrășămintele pentru gazon descrise mai sus, fie SOIL LIFE 3.5 kg/100 mp fie SPRINT N 3 kg/100 mp. SOIL LIFE e mai versatil în sensul că e un îngrășământ all-season, excelent și se poate aplica și când e foarte cald în lunile iunie, iulie. sau la finalul toamnei de exemplu în noiembrie dacă gazonul dă semne că ar avea nevoie, devine mai palid.  


Legat de a cincea fertilizare, depinde mult de solul din curte dacă e fertil și cât vei iriga, poate această a cincea fertilizare o poți omite, însă dacă gazonul nu e des, de o culoare medie-închisă, atunci să intervii oricând cu această fertilizare dar să fie cam la 4-5 săptămâni distanță de fertilizarea anterioară. 


Cel mai important aspect la fertilizarea gazonului e să o faci în perioadele optime. Îți lăsăm aici un ghid unde sunt descrise perioadele optime pentru administrarea de îngrășământ gazonului.  


Pe lângă îngrășămâtul solid, biostimulatorul FERTALGA și complexul de nutrienți FOX NK , câte 100-150 ml din fiecare cu 5-8 l apă/100 mp va ajuta la dezvoltarea rapidă a plantelor. Le poți folosi oricând pe parcursul anului, reaplica la un interval de 7-10 zile dacă e nevoie de o mână de ajutor sau la 4-5 săptămâni pentru întreținere, atât la gazon cât și la plantele ornamentale sau pomi.  O aplicare pe 100 mp e în jur de 12 lei/ 100 mp însă beneficiile sunt foarte mari.


Cum distribui îngrășământul solid pentru gazon? 


E important să cunoști suprafața gazonului, pentru asta ar fi bine să o măsori și nu să o afli din scăderea suprafeței casei din total suprafeță teren… O doză prea mare va conduce la o creștere mai accelerată a gazonului și vei rămâne în urmă cu tunsul, o doză mică nu va fi suficientă și gazonul va rămâne decolorat pe unele zone, creștere diferită și se va îmburuiena. 


Cântărește necesarul de îngrășământ ca doza să fie de 3-3.5 kg/100 mp. Cantitatea de îngrășământ necesară împarte-o în 2-3 sau 4 părți egale. Fiecare din aceste părți să o distribui pe întreaga suprafață cu treceri pe lungime și lățime. Astfel vei obține o distribuire uniformă. 


Setează distribuitorul de îngrășăminte pe o treaptă mică-medie și fă o trecere completă. Îți vei da seamana după această trecere cât e repede să mergi sau dacă e nevoie să mărești treapta distribuitorului. 


Alege un moment când iarba e zvântată, acum când e rece și gazonul e mai rar e mai puțin important, însă pe viitor să acorzi atenție acestui aspect. Apoi irigă suficient cât granulele să ajungă pe sol, în niciun caz să nu irigi ca să le dizolvi, îngrășămintele descrise aici SPRINT N, SOIL LIFE conțin un procent mare de nutrienți cu eliberare lentă/ controlată și nu se vor dizolva. Ar fi bine ca acum, la prima fertlizare, să administrezi îngrășământul solid înainte de o ploaie ca să nu mai dai apă solului care cel mai probabil e saturat cu apă. Însă la următoarele fertilizări să irigi după distribuire. 


Aspecte legate de tunderea gazonului 


Tunderea gazonului ar trebui să aibe loc cu o frecvență suficient de mare cât la tundere să nu îndepărtezi mai mult de o treime din înălțimea plantei. Dacă la tundere în spatele mașinii de tuns gazonul e mai gălbui/  palid înseamnă că ai întârziat cu tunderea. 


Ideal ar fi ca gazonul să rămână la 5-5.5 cm, e o înălțime care produce un gazon estetic dar ajută la scăderea necesarului de apă și îngrășăminte, reduce semnificativ îmburuienarea pentru că avem foliajul care ține umbră solului, acesta fiind mai rece buruiana întârzie să răsară sau până dă de lumină îi sunt epuizate resursele. 


Așa cum am menționat la începutul articolului, acum, la final de februarie și pe parcursul lunii martie chiar dacă gazonul nu cere să fie tuns totuși ar fi bine să îl tunzi pentru că determină înfrățirea gazonului. 


Cum poți reduce necesarul de îngrășăminte? 


Irigă corect! Administrează îngrășăminte pentru gazon, profesionale în perioadele optime. Aici e un ghid complet pentru îngrijirea gazonului

 


Cum reduci necesarul de apă al gazoului și odată cu asta crești eficiența îngrășămintelor și reduci semnificativ incidența bolilor și apariția buruienii? 


Utillizează îngrășăminte lichide! Combinația de îngrășăminte lichide FERTALGA + FOX NK sau FERTALGA + IRONGREEN vor completa nutriția făcută cu îngrășăminte solide și gazonul își va produce o rădăcină puternică, ramificată și adâncă care va explora un volum mai mare de sol pentru apă și nutrienți. 

În plus le poți folosi și plantele ornamentale indiferent de specie și rezultatele se vor vedea rapid.


În plus, costul lor care e mic de 12 lei / aplicare/ 100 mp îl recuperezi înzecit din economia de apă, care aduce la rândul ei mai puține boli, insecte dăunătoare și condiții favorabile pentru germinarea semințelor de buruiană. 


Un ghid complet pentru îngrijirea gazonului, unde găsești: 


i) înălțimea la care să ții gazonul în funcție de frecvența cu care poi tunde

ii) când și câte minute să irigi 

iii) când fertilizezi 

iv) ce înseamnă scarificarea și când e nevoie să o faci. Gazonul semănat în toamnă e posibil să aibe nevoie de prima scarificare cu tamburul cu sârme pe la finalul lunii mai. 


Să fie verde!


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...