Calendar /
Vara
/
Poa annua! Cum o putem combate eficient vara

Poa annua! Cum o putem combate eficient vara

Poa annua are o mare sensibilitate la lipsa de apă și trebuie să o folosim în avantajul nostru pe perioada verii, mai exact vom încerca să irigăm cât de rar posibil, să lăsăm pauze dacă se poate chiar 7 zile între irigări.

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 14.06.2022 la 08:07

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Poa annua - terapia șoc pentru ea


O buruiană problematică în gazonul nostru? Sau suntem noi cei care întrețin gazonul efectiv problema?


Mai jos regăsiți o poză cu această buruiană, ușor de identificat datorită culorii verzui deschis în contrast cu gazonul nostru care ar trebui să fie de un verde închis. 



Poa annua produce semințe cam pe tot parcursul anului, foarte abundent în perioada aprilie-început de iunie. În această perioadă peluzele infestate ar trebui tunse de două ori pe săptămână pentru a împiedica căderea semintelor care în luna august-octombrie vor produce alte plante infestarea accelerându-se. Nu tundeți gazonul mai scurt crezând că ajutați cu ceva, doar gazonul va avea de suferit, poa annua produce semințe și la înălțimea de tuns de 3 mm. 


Ea a supraviețuit ca specie prin producerea extrem de abundentă de semințe pe principiul: să fim multe careva tot supraviețuiește. Dacă poa annua ar fi o plantă rezistentă atunci mai peste tot ea ar fi iarba predominantă atât pe pășuni, parcuri cât și ca iarbă de gazon. 


În cazul infestării cu poa annua peluzele nu ar trebui tunse cu robot de tuns sau mulcire! Întâi trebuie să scăpăm de buruiană altfel vom avea o infestare deosebit de gravă și poa annua e o buruiană foarte greu de combătut cu erbicide. 


Aplicarea de erbicide chiar dacă omoară planta ea va trebui înlocuită cu gazon care duce la timp pierdut. De aceea întreținerea corectă, atenție corectă nu mai minuțioasă alocând mai mult timp reduce incidența problemelor. 


Ghidul complet pentru întreținerea gazonului care cuprinde toate operațiile de întreținere: LINK





Arma anti-poa annua pe parcursul verii 


Poa annua este o plantă extrem de sensibilă la boli și foarte, foarte sensibilă la carența de apă! 


Veți observa de regulă această buruiană în zonele mai umbrite ale peluzei, incidența e mai mare acolo pentru că acolo solul e mai mereu umed, adică condiții perfecte pentru poa annua de altfel și mușchi dacă irigarea e exagerată. 


Poa annua are o rădăcină extrem de superficială 2-3 cm adâncime, mult, mult mai mică decât rădăcina unui gazon bine întreținut la care rădăcina ar trebui să aibe cel puțin 12 cm, în mod normal peste 15 cm.


Această sensibilitate foarte mare la carența de apă trebuie să o folosim în avantajul nostru pe perioada verii, mai exact vom încerca să irigăm cât de rar posibil, să lăsăm pauze dacă se poate chiar 7 zile între irigări. Va suferi gazonul ? Temporar doarte puțin, ireversibil cu siguranță NU!


O plantă de poa annua e de peste 10 ori mai sensibilă la carența de apă față de gazonul nostru. Irigând vara zilnic doar creăm condițiile propice pentru această buruiană și încurajăm germinarea semințelor altor buruieni din sol.


Mai multe despre irigare găsiți la secțiunea sfaturi tehnice Irigarea gazonului. 


Cum reducem infestarea cu poa annua?


Odată cu venirea temperaturilor de peste 27C pe zi din sol se pierd între 4-5 L de apă/mp/zi prin evapotranspirație. Irigarea corectă presupune înlocuirea acestei ape pierdute irigând la interval de 3-4 zile cu apa pierdută în zilele anterioare adică cam 12-15 L de apă/mp. 


E normal și trebuie să lăsăm solul să se usuce bine la suprafață înainte de a iriga, atunci înseamnă că apa din straturile superioare ale solului a fost pierdută dar în sol la adâncime apa e încă suficientă pentru gazonul nostru. 


Irigați pe cât se poate diferențiat peluza mai însorită față de cea umbrită, la umbră cantitatea de apă pierdută e mult mai mică. NU doar poa annua ci și mușchii vor avea condiții proprice pentru dezvoltare. 


Ca regulă generală irigați cu 15 L de apă /mp și verificați după 3-4 zile dacă e uscat solul bine de tot, acesta e intervalul corect pentru irigarea gazonului, și păstrați așa pentru restul anotimpului. Odată ce temperaturile vor scădea la sub 27C reduceți la o irigare pe săptămână. 



Cum o putem nimici vara poa annua - pentru cei cu curți mai mici sau cei ”pasionați”


Pentru a crea un șoc plantei de poa annua vom lăsa gazonul fară apă până când observăm primele semne că el suferă: 


  1. primul simptom e că iarba este apatică, talpa pantofului rămâne imprimată în gazon dacă călcăm pe el, iar urma are un luciu specific;
  2. firul se pliază de-a lungul nervurii mediane sau se face rol ca și un trabuc, gazonul ia o culoare închisă, cu o tentă de albăstrui; o irgare abundetă va readuce întreg foliajul (gazonul) în stare bună
  3. după 2-4  zile începe să se brunifice, irigați imediat abundent și foliajul e salvat în totalitate
  4. după 3-4 săptămâni neirigat corespunzător gazonul brun e posibil să nu își mai revină în totalitate, însă o mare parte își va reveni cu siguranță.  


Ar trebui ca atunci când vedem că gazonul intră în stress hidric - simptoma de la punctul 3 - (suntem cam la 3-4 săptămâni distanță de o situație în care gazonul nu își mai revine), manifestările stress-ului hidric la aveți mai sus. Vom iriga ușor acele zone cu furtunul cam 1 minut/ mp, la o jumătate de oră de la irigare gazonul își va recăpăta culoarea. 


Mai urmărim în următoarele zile dacă apar zone cu gazon care încep să sufere, dacă zonele acoperă o suprafață care nu ne mai permite să irigăm din mână cu furtunul atunci vom iriga gazonul cu cei 15 L de apă/mp. Dacă gazonul suferă mai mult ca sigur că poa annua e în șoc teribil. 


Repetați de 2-3 ori această procedură și poa annua va fi cam terminată. 


Cei care nu aveți sistem de irigare automat folositi cel puțin aspersoare de tip Gardena Aquazoom sau asemănător:




Va recomandăm să faceți testul cu caserole care apare în tutorialul video din josul paginii:

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Cum irigăm corect gazonul ?

Testul cu caserole pentru determinarea uniformității distribuirii apei în peluză și a numărului de minute pentru setarea sistemului de irigat.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...