fbpx

SeminteGazon.ro

Cum ajutam gazonul vara? Inainte si dupa!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

In cazul in care gazonul tau a luat-o intr-o directie neplacuta e usor sa il readuci pe drumul corect. In acest articol voi descrie mai multe situatii si rezolvarea lor doar sa ai rabdare sa citesti cu atentie si sa urmaresti clipurile. 

Acest articol nu e este un quick-fix ci mai degraba un ghid care te va ajuta sa mentii gazonul in stare buna verde si des pe tot parcursul anului si sa te bucuri de curtea ta.

Sunt peste 30C. Ce se intampla cu iarba la aceasta temperatura? 


Cand temperaturile urca peste 30C metabolismul ierbii de gazon incetineste acest lucru il observati si cand tundeti; iarba colectata in cos fiind mult mai putina decat in primavara.

Toate operatiile pe care le putem face pentru a remedia sau mentine gazonul in “forma maxima” trebuie sa le facem astfel incat sa ne raportam la metabolismul si ritmului de crestere al gazonului.

Mare atentie sa acordati operatiei de scarificare care va trebui facuta pentru ca executata cu prea multa violenta va face ca revenirea gazonului sa fie foarte inceata: 

 • folositi doar arborele cu sarme pt ca el este mult mai putin violent cu iarba; 
 • inainte de scarificare nu tundeti iarba mai jos de 5 cm; 
 • fixati cu 1-2 poztii mai sus arborele cu sarme fata de pozitia cea mai de jos astfel incat sa nu deranjati deloc solul insa dupa trecerea cu masina de scarificat totusi sa scoateti iarba uscata;
 • solul sa fie uscat in primul cm.

De ce gazonul nu e verde, des si uniform?


Daca nu vrei sa aflii cauza poti sari direct la cum il repari.

Mai jos sunt prezentate principalele cauze datorita carora gazonul nu e in cea mai buna forma vara. 

Cauza nr 1  

De cele mai multe ori neintretinerea corecta a gazonului face ca el sa sufere in perioadele de stress termic care combinate cu incetinirea metabolismului fac ca el sa fie vulnerabil la atacul fungilor.

Gazonul inainte de vara trebuie scarificat usor cu arborele cu sarme al masinii preferabil la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie. Atunci trebuie sa indepartam frunzele care au format gazonul in primavara – ele au cam o perioada de viata de 6 saptamani. Daca nu le scoatem afara din gazon ele vor forma locul propice pentru dezvoltarea fungilor care ulterior vor ataca gazonul in lunile de canicula. 

Anul acesta combinatia de frunze moarte ramase in gazon si excesul de umezeala a facut ca multe peluze (in special cele formate cu specie predominanta festuca rubra, lolium perenne) sa sufere. 

Cum reparam? 

Aduceti treptat gazonul la inaltimea de 5 cm si scarificati cu arborele cu sarme. Facilitam circulatia curentilor de aer si lasam loc pentru noi frunze sa se formeze. Fertilizantul solid aplicat va cadea pe sol si va fi mai repede si mai eficient absorbit de planta  sau stocat in sol de catre microorganisme. 

Video ajutator despre scarificare

Cauza nr 2

Udatul seara si udatul in fiecare zi – cel mai toxic obicei !!!

Cum reparam? 

Vizionati clipul de mai jos, acolo este si un test care il puteti face care nu costa nimic, dureaza maxim 20 minute.

Daca pana acum udati in fiecare zi, trecerea la udarea corecta de 2 ori pe saptamana sa o faceti treptat: udati la 2 zile cam 2 saptamani si apoi 1-2 saptamani la 3 zile dupa care doar de 2 ori pe saptamana. 

Trecerea trebuie facuta treptat pentru a da timp radacinii sa se formeze la noua adancime de udare. 

Primavara si toamna udati doar odata pe saptamana. 

Gazonul trebuie udat cu cantitatea corecta de apa: nici din abundenta nici prea putina. Incaodata va rog vizionati clipul cu irigarea gazonului vara; va schimba gazonul dvs incredibil de repede si fara costuri. 

Irigarea corecta a gazonului

Cauza 3


Tunsul neregulat, tunsul foarte scurt

Tundeti regulat iarba cat sa nu taiati mai mult de 30% din lungimea firului de iarba. Preferabil dupa tuns lasati iarba la 7-8 cm. Asa iarba isi conserva mai bine resursele, are nevoie de mai putina apa si ingrasaminte. 

MASURATI cu un liniar lungimea ierbii care ramane nu va luati dupa treptele masinii de tuns !!!

Cum reparam? 

Sa intelegeti ca iarba ca si un copac are o radacina, tulpina, ramuri si frunze. Daca o taiati prea jos sau nu respectati regula de a nu taia mai mult de 30% din lungimea ei la o tundere o lasati fara frunze si de aceea gazonul ramane galben/maroniu/auriu dupa tuns. Dupa cateva astfel de tunderi iarba se rareste si incet moare definitiv.

Cauza 4

Nu aveti obiceiul de a aplica fertilizanti solizi regulat de 3-4 ori pe an. 

Fara a intra prea mult in detalii doar sa tineti cont de acest lucru:

Nicio cultura agricola nu are desimea si masa vegetativa anuala pe care o produce gazonul. El are nevoie de aport de ingrasaminte pentru ca solul singur nu reuseste sa il furnizeze. 

Gazonul este o monocultura si solul saraceste mult mai repede decat in culturile agricole unde acolo exista o rotatie a culturilor. Solul trebuie sa furnizeze nutrienti 12 luni gazonului pe cand in culturile agricole doar 8 luni pe an. 

Cum reparam?

Aplicati fertilizanti solizi de pentru gazon, special pentru gazon!

Pe scurt operatii de facut: 


 1. Aduceti gazonul la inaltimea de 5 cm din 1-2 tunderi facute la 2-3 zile distanta intre ele cat sa nu tundeti mai mult de 30% din lungimea ierbii. 
 2. Scarificati folosind arborele cu sarma
 3. Aplicati fertilizant solid SOIL LIFE 3 kg / 100 mp. Dupa aplicare udati bine cam 10 L apa/mp. Daca ati aplicat fertilizant solid in ultimele 4 saptamani nu mai aplicati SOIL LIFE
 4. Dupa 5-6 zile aplicati FERTALGA 100 ml + FOX NK 100 ml in 5 L apa/ 100 mp. (Repet: 100 ml din fiecare: Fertalga si FOX NK in 5 L apa/ 100 mp). Aplicati dupamasa preferabil intre orele 17-19. Nu udati dupa aplicare.
 5. Reaplicati dupa 7-10 zile pana isi revine gazonul. Dupa ce isi revine puteti reaplica pentru mentinere la 2-3 saptamani sau dupa dorinta insa cu 7-10 zile intre aplicari. 

Intrebari frecvente: 

 1. Aplicati fertilizantul solid dupa ce ati scarificat 
 2. Nu aplicati foliarii FERTALGA  si FOX NK mai repede de 7 zile de la aplicare SOIL LIFE. 
 3. Tundeti iarba dupa aplcarea fertilizantului solid doar dupa ce acesta a fost udat de 2 ori ca el sa fie bine lipit de pamant si sa nu il absorbiti cu masina de tuns, mai ales cei care aveti masini de tuns pe benzina. Nu tundeti mai jos de 7-8 cm dupa aplicarea fertilizantului solid cel putin 1-2 saptamani. 
 4. Foliarii Fertalga, FOX NK, GREEN UP se pot aplica imediat dupa ce iarba a fost tuns. Nu tundeti preferabil 2 zile dupa ce ati aplicat un foliar, erbicid, fungicid, etc 

La ce sa va asteptati dupa aceste operatii si corectii

Poate te ajuta si acest articol:

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »