fbpx

SeminteGazon.ro

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format – care are deja o radacina pe care dorim sa o formam cat mai adanc in sol cu udari rare si abundente.

Cum sa irigam pentru a avea o germinare maxima, uniforma?

Uniformitatea udarii e foarte importanta, de aceea inainte de a face insamantarea sau suprainsamantarea ar fi bine sa verificati sistemul de irigat.

Cea mai mare problema care apare la semanare/ rasarire e legata de apa si modul cum a fost administrata.

Asezati caserole de plastic prin gazon, dati drumul la sistemul de irigat. Masurati cat timp e nevoie sa mearga sistemul de irigat ca in caserole sa se adune 10 mm (milimetrii NU mililitrii) de apa. Fiecare milimetru pe inaltime inseamna 1 L/mp.

Nu conteaza marimea caserolei, forma ovala, patrata sau dreptunghiulara. Ce conteaza e ca gaura sa fie la fel de mare ca si baza adica peretii sa fie cat se poate de perpendiculari pe baza.

Faceti ajustari la aspersoare : unghi, dispersie jet (mai fin sau sa fie sub forma de picatura), ajustati timpul pe diferite zone, poate in unele cazuri va fi nevoie sa schimbati duza cu una mai corespunzataore. Curatati filtrele la 2-3 luni mai ales cei care irigati cu apa din foraj propriu.

Aceste verificari sunt foarte importante, semintele sau gazonul viitor trebuie sa primeasca apa suficienta nici prea multa nici prea putina.

Daca stim in cat timp se aduna de exemplu 10 L de apa/mp lucrurile sunt simple.

Irigarea dupa insamantarea gazonului

Imediat dupa ce ce ati terminat operatiile de insamantare: ati distribuit semintele, fertilizantul, tavalugit, imprastiat un substrat peste seminte , tavalugit din nou, ati aplicat erbicid preemegent udati abundent. Aproximativ 15-20 L apa/mp ca apa sa patrunda adanc in sol. Ea prin capilaritate va urca in sus catre seminte.

In urmatoarele zile pana cand iarba are 4-5 cm (2-3 degete) udati cat sa mentineti permanent solul umed.

Daca temperaturile sunt in intervalul:

  • 25-28 C vor fi nevoie de 4-5 irigari zilnice la orele : 8,11,13,15 si eventual 17. Nu udati dupa ora 17.
  • 22-25 C probabil 3 irigari sunt suficiente la ora 8,12,15.
  • 17-22 C cel mai probabil cu 2 udari la ora 8 si 14-15 va fi suficient.

Cat sa udati la o irigare?

Depinde foarte mult de tipul de sol pe care il aveti. Solul nisipos nu retine apa deci va avea nevoie de irigari mai dese; solul argilos retine mai bine apa si va avea nevoie de mai putine irigari.

La umbra va fi nevoie de mai putina apa decat la soare.

Aplicarea acelui substrat peste seminte de 5-10 mm format din amestec compost sau turba cu nisip sau preferabil un sol aluvionar (ce ramane de la spalarea balastrului) e important pentru ca acesta actioneaza ca un „buffer”: mentine umezeala si fereste semintele de actiunea soarelui. Pe langa acestea in cazul ploilor torentiale semintele nu sunt „spalate” sau ciugulite de pasari.

Udati la o irigare cat solul sa se mentina umed pana la irigarea urmatoare.

Evitati baltirea apei! Mai bine udari mai dese si de durata mai scurta decat udari rare si lungi.

In general in perioada ziua 1- ziua 15 de la insamantare e nevoie de:

  • 6-7 L apa/mp/zi la temp de peste 27C
  • 4-6 L apa/mp/zi la temp intre 22-25 C
  • 4 L apa/mp/zi la temp intre 15-22 C

La 3-4 zile faceti o irigare mai abundenta sa refaceti rezerva de apa din sol de la adancime, o irigare cu 15 L apa/mp.

Irigarea dupa rasarire, iarba are 4-5 cm si are radacina:

Odata germinate semintele si iarba are 4-5 cm incepeti sa reduceti din nr de udari. Irigati mai rar dar mariti cantiatea de apa.

In general dupa ce iarba are 4-5 cm puteti deja uda o singura data pe zi toamna / primavara, insa vara probabil ca 2 irigari ar fi mai bine (ora 8 si ora 17).

Cand iarba are 10 cm o tundem pentru prima data, gazonul are radacina formata care poate extrage apa de la adancime. Ascutiti cutitele masinii de tuns ( masinile noi de tuns nu au cutitele ascutite). Reglati masina pe treapta cea mai inalta, preferabil iarba dupa tuns sa aibe 7-8 cm. va rog masurati cu un liniar sau ruleta iarba, nu va lauti dupa treptele de la masina de tuns. Inaltimea ideala pt un gazon dupa tuns e de 6-7 cm.

Scoateti cateva fire de iarba si vedeti cat de mare e radacina ! Pana acolo trebuie sa ajunga apa la irigare.

Dupa prima tundere rariti nr udarilor: dupa prima tundere puteti deja iriga la 2-3 zile, dupa a doua tundere la 3 zile, si apoi irigati de maxim 2 ori pe saptamana, dimineata niciodata seara.

Irigand rar si abundent invatam iarba sa isi impinga radacinile in sol in cautarea apei, asa vom avea un gazon mult mai frumos in orice anotimp si prevenim aparitia bolilor.

Irigarea gazonului dupa tunsul 3-4 (dupa fertilizare)

Irigati gazonul cu aproximativ atatia L de apa/mp/sapt cate grade sunt in medie ziua la mijlocul zilei. Adica daca temperatura medie e de 25 C udati cu 25 L apa/mp/sapt in maxim 2 udari. De preferat nu udati cu mai putin de 10-12 L de apa/mp.

Intre irigari solul sa fie uscat la suprafata.

Ploaia

Va recomand sa tineti o caserola undeva in gradina si verificati cata apa s-a adunat in urma ploilor. Si ajustati astfel irigarea.

Accesati o aplicatie meteo ca accuweather sau vreamea.ido acolo sunt si informatii legate de cantitatea de apa L/mp care va ploua.

Semne ca iarba are prea multa prea putina apa:

In cazul in care iarba are prea multa apa frunzele incep sa ia o culaore galbena, frunza e moale si umeda, nepliata.

In cazul in care iarba are prea putina apa frunzele incept sa se plieze de-a lungul nervurii, iarba i-a o culaore verde inchis, dupa calcare nu se ridica si are un aspect lucios locul unde am calcat.

Verificati zonele cu umbra si cele cu soare, in cazul in care iarba la umbra e ok si la soare nu atunci e nevoie de mai multa apa la portiunea cu soare. Daca iarba are funzele galbene la umbra trebuie sa reduceti udarile si/sau cantitatea de apa.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »