fbpx

SeminteGazon.ro

Fertilizarea gazonului. De ce? Argumente. Pe scurt.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

In cazul in care va doriti o curte de care sa va bucurati in timpul liber, sa savurati o cafea, o bere sau o joaca cu copii si cateii, un gazon frumos, verde uniform, fara buruieni va va binedispune cu siguranta.

De la griul din oras si vegetatia neingrijita de cele mai multe ori de pe marginea drumului pe care o vedem in fiecare zi, la momentul cand ajungem acasa, intram in curte si BAM! un verde frumos. Ochiul uman este format sa perceapa culoarea verde cel mai bine, nu degeaba vestele reflectorizante sunt verzi.

Multi dintre dvs nu aveti gazonul inca in cea mai buna forma de aceea multi ati suprainsamantat sau unii ati semanat gazon pentru prima data la noua dvs casa. Pasii pentru a ajunge la un gazon frumos sunt simpli, doar trebuie respectate cateva lucruri estentiale dintre care cele mai importante sunt: udarea corecta si administrarea de hrana gazonului sub forma de ingrasamant/ fertilizant.

Ca sa facem o analogie cu ceva cunoscut: cultura de grau. Pentru a obtine o recolta bogata este fertilizat la semanat, la 2-3 luni de la rasarire (dec/ian), si in alte momente cheie ale culturii care insumeaza inca 2-3 administrari de ingrasamant, adica un total de 4-5 aplicari de fertilizant.

La fel cum la grau recoltam boabele la gazon „recolta” este vegetatia pe care o strangem in cosul masinii de tuns.

Trebuie sa tineti cont mai ales la cei care ati semant gazon, ca de cele mai multe ori solul care l-ati adus ca umplutura e un sol care e luat de la adancime sau albia unui rau. Nu credeti pe cuvant pe cei care v-au adus pamantul ca provine din strat de suprafata (decopertare) adica max primii 30 de cm din sol. In majoritatea cazurilor pamantul e excavat de la mai mult de 50 cm adancime si acel sol e foarte sarac atat in humus cat si in minerale si microorganisme. E pamant insa foarte infertil.

Nu va aspetati sa obtineti un gazon frumos si o „recolta” bogata adica un gazon des de care la tuns in cosul masinii sa avem multa iarba. Graul de care va spuneam ca e fertilizat de peste 4 ori pe an nu e pus intr-un sol infertil ca si cel care il aveti dvs!

De la un gazon des si frumos adunam prin tundere cam 15-30 kg de iarba de pe 100 mp pe saptamana (variaza in functie de specie/ soare umbra, etc), asta inseamna pe an o „recolta” de 640 kg de iarba pe an/ 100 mp (8 luni x 4 sapt x 2 kg /sapt), adica 64.000 de kg/ hectar/an (20 kg/sapt/100 mp x 8 luni x 4 sapt) – o recolta de grau foarte buna are cam 5500 kg boabe/hectar + cam tot atatea paie, pleava si miriste, adica un total de 10000 kg/hectar la umiditate de 18%; daca ajustam si resturile vegetale la umiditatea boabelor de grau avem 11.000 kg/hectar, insa graul e o cultura pe 10 luni din care 2 luni nu e verde, si 1 o luna e perioada de rasarire si sper ca va doriti un gazon mai des decat graul :).

In concluzie: nu putem aveam un gazon verde, des, fara buruieni lasand deoparte adiministrarea regulata de ingrasamant minim de 3 ori pe an (singura specie de iarba de gazon care o duce bine cu 1-2 fertilizari e festuca rubra, pentru ca ea creste extrem de incet).

Voi reveni cu detalii referitoare la cantitatea de fertilizant necesara, perioada de aplicare in functie de curtea dvs, regim de intretinere, calcare, irigare, etc.

Alin

Daca ai iarba sa fie verde!

Ne vedem pe: Ai iarba?

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »