fbpx

SeminteGazon.ro

Fertilizarea gazonului dupa insamantare sau supra- insamantare

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Gazonul a rasarit. Ce facem in continuare?

Dupa administrarea de fertilizant la semanat sau suprainsamantat e nevoie de aplicarea unui fertilizant dupa a doua tundere a gazonului nou rasarit. Preferabil acest ingrasamant sa fie cu continut redus de fosfor sau chiar fara pentru a nu stimula germinatia si inradacinarea buruienilor.

Aplicarea de fertilizant solid pentru gazon e necesara deoarece trebuie sa furnizam gazonului azot si potasiu pentru a stimula cresterea si inradacinarea. Gazonul trebuie sa fie pregatit pentru a suporta fie caldura torida fie inghetul.

Cu cat gazonul e mai des cu atat el va suprima buruienile sa rasara: radacina gazonului va forma o „plasa” care va bloca in mare parte rasarirea buruienilor; frunzele gazonului daca sunt dese vor tine umbra buruienilor care totusi au rasarit; buruienile monocotiledonate care sunt foarte invazive si rasar in aprilie, mai, iunie sunt greu de controlat cu erbicide insa sunt foarte iubitoare de lumina si coroana gazonului le poate reduce foarte mult din lumina.

Obligatoriu ingrasamantul sa contina azot cu eliberare rapida si eliberare lenta/ controlata. Exclus utilizarea de ingrasamant agricol sansele sa ardeti gazonul se apropie de 100%. Plantele sunt tinere si radacina foarte la suprafata. Azotul din ingrasamintele agricole este 100% cu eliberare rapida si este imediat absorbit de gazon care in cele din urma va muri.

Fertilizanti din gama noastra va recomandam sa utilizati: SLOW GREEN sau SOIL LIFE.

Ambii contin magneziu care este atomul central al clorofilei. Plantutele de gazon au mare nevoie de magneziu in fazele de crestere. Gazonul da frunze abundent si de cele mai multe ori magneziul este in cantitate insuficienta in sol.

SOIL LIFE contine si micorize, organisme care se leaga pe viata de radacina gazonului si formeaza o simbioza cu aceasta marind suprafata de absortie a radacinii de peste 1000 de ori. Pe langa micorize SOIL LIFE contine bacterii ca tricoderma, bacillus, etc. Un rol important al bacteriilor e ca ele se hranesc cu bacterii sau fungi daunatori gazonului. Mai ales la semanarea sau suprainsamantarea gazonului primavara exista un mare risc de aparitie al bolilor datorita umiditatii, temperaturii de peste 18C si a peretilor celulari slabi ai noilor plantute care pot fi patrunsi cu usurinta de catre bacterii sau fungi. SOIL LIFE nu contine fosfor. Contine azot si potasiu in raport ideal 1:1.

Aplicarea ingrasamantului de gazon sa o faceti dupa ce ati tuns gazonul nou rasarit a doua oara. Imediat dupa aplicare udati cu 10-15 L de apa/mp. Verificarea cantitatii de apa o puteti face daca puneti in gazon cateva vase de plastic transparent. Fiecare mm de apa care se aduna in vas inseamna 1 L/mp.

In primele 2 sapt dupa aplicarea fertilizantului udati la 2-3 zile cu 5-8 L de apa/mp la fiecare udare. Gazonul necesita apa pentru a transforma azotul (sub forma amoniacala sau nitrica) in aminoacizi si ulterior in proteine.

Amoniacul este toxic pentru gazon si daca gazonul nu are suficienta apa in sol va utiliza apa din celule pentru a transforma amoniacul in aminoacizi, mergand pana la deshidratare completa.

Semnele ca gazonul nu are suficienta apa dupa aplicarea de fertilizant: incepe sa aiba o culoare verde foarte inchisa, la calcare nu se ridica in 1-2 minute si imediat dupa udare daca il apasati cu mana firele se lipesc unele de altele si parca formeaza o mazga. Udati abundent (10-15 L/apa/mp) si el isi revine imediat.

Utilizarea de fertilizanti cu eliberare lenta e eficienta pentru ca nu forteaza gazonul si ii da timp sa asimileze tot azotul din fertilizant fara ca el sa se piarda prin evaporare sau scurgere la adancime. Gazonul are radacina pana la 20-25 de cm iar azotul sub forma amoniacala, nitrica din ingrasamant este foarte mobil si ajunge rapid in zona de minus 25 cm si nu va mai fi preluat de gazon.

Puteti administra la aplicarea ingrasamantului solid foliarii FERTHUMIC sau FERTALGA in doza de 30-50 ml/100 mp cu 4 L de apa. Acestia contin aminoacizi care faciliteaza preluarea azotului, fosforului si potasiului din ingrasamant, contin fitohormoni care vor stimula inradacinarea si formarea de frunze deci un gazon mai des, mai verde si cu o radacina capabila sa sustina gazonul pe perioada de canicula. Acesti fertilizanti foliari contin extract de alge marine care se stie ca contin peste 60 de microelemete care sunt „cheia” formarii de diferite ennzime care faciliteaza preluarea, transformarea, depozitarea nutrientilor si substante secretate de catre gazon care il vor apara de daunatori.

FERTHUMIC contine acizi humici care au rol in fixarea elementelor NPK si astfel evitam pierderea lor.

Alin

Daca ai iarba sa fie verde!cand se seamana gazonul cum semanam gazonul cum se seamana gazonul cum tund gazonul fertilizare gazon fertilizator gazon gazon rulou gazonul iarna gazonul toamna iarna gazonul ingrasamant gazon ingrijirea gazonului ingrijirea gazonului dupa iarna ingrijirea gazonului in primul an insamantarea gazonului insamantare gazon intretinerea gazonului intretinere gazon intretinere gazon curte intretinere gazon dupa iarna intretinere gazon toamna irigarea gazonului pete in gazon? plantare gazon prima tundere gazon semanarea gazonului semanare gazon seminte gazin seminte gazon semintegazon.ro tunderea gazonului tunderea gazonului iarna tunderea gazonului primavara tundere gazon iarna udarea gazonului

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »