fbpx

SeminteGazon.ro

Gazonul are zone verzui deschis catre galben verzui. De ce? Cum reparam?

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Gazonul e o planta care are un metabolism destul de ridicat, are o viteza de crestere mare comparata cu alte plante si  raspunde rapid la factori externi ca: fertilizare, irigare, tundere, soare, temperaturi scazute. 

De exemplu dupa aplicarea unui fertilizant gazonul isi recapata culoarea si are o crestere pe inaltime mai sustinuta, formeaza frunze noi si efectul e un gazon mai verde, o culoare mai uniforma si e mai des. 

Exista si situatia cand gazonul raspunde in mod nefavorabil noua adica culoarea lui paleste, se rareste, apar zone cu diferente de culoare mai galbui sau verde deschis.

Voi detalia in acest articol cauzele cele mai intalnite, rezolvarea si prevenirea ingalbenirii sau aparitia petelor de culoare galbena sau verde deschis (nu maro deschis sau portocalii) in gazon. 

Firul de iarba contine in structura lui diferiti pigmenti: verde, galben, rosu, predominant fiind verdele care provine de la clorofila, substanta cu care firul de iarba transforma energia solara si o stocheaza sub forma de energie chimica (sinteza de diferite substante: carbohidrati, aminoacizi, lipide) si elibereaza oxigent in atmosfera. 

Atunci cand clorofila nu este produsa in cantitatea suficienta gazonul incepe sa se decoloreze, cea mai frecventa coloratie pe care o ia este galbui sau verde foarte deschis si poate avea o crestere mai inceata decat alte portiuni din gazon. 

Care sunt principalele cauze al petelor galbui din gazon? Cum le reparam si prevenim?

-1-

Deficienta de azot, fier sau magneziu

Cand gazonul nu mai sintetizeaza clorofila fie frunza a ajuns la capatul vietii fie exista o deficienta in special de azot, fier sau magneziu. 

Daca ati fertilizat de curand (ultimele 2-3 saptamani) insa exista zone mai galbene in gazon atunci elementele fier Fe si magneziu Mg nu sunt disponibile: fie solul e sarac in fier si magneziu fie acestea exista in sol insa dezechilibrul de pH al solului fac ca fierul sa nu poata fi absorbit de radacina. 

Daca gazonul are portiuni verzui deschis/ galben verzui si are o crestere normala adica creste la fel de repede ca si portiunile mai verzi e o lipsa de fier si/sau magneziu. Daca in aceste portiuni gazonul creste mai incet atunci avem in primul rand o deficienta de azot sau solul e foarte compactat (daca e o portiune unde calcam des, poteci, zone de joaca).

Cum reparam? Cum prevenim?

Solul care ajunge de multe ori in curtile noastre adus ca umplutura in general sunt alcaline (e redusa absortia fierului) si au si un procent redus de fier si magneziu. 

Aplicarea unui fertilizant pentru gazon cu fier va inlatura rapid (cateva zile) aceste pete galbui din gazon. Va recomandam aplicarea fertilizantului lichid GREEN UP care contine azot si fier. Pe langa aceste elemente GREEN UP are si un efect acidifiant (reduce alcalinitatea solului) fierul si magneziul din sol precum si alte microelemente ca zincul, cuprul, molibdenul vor putea fi preluate de radacina. Un alt efect al acidifierii este combaterea muschiului si a fungilor care sunt prezenti in gazon chiar daca nu afecteaza inca gazonul. 

Toti fertilizantii solizi comercializati de semintegazon.ro contin sulf in compozitie care reduce alcalinitatea solului. Marea majoritate a fertilizantilor care ii gasiti pe semintegazon.ro in special cei pentru aplicare primavara si toamna contin magneziu.

Toamna sau primavara dupa scarificare si suprainsamantare imprastiati compost in gazon. Cam 40 L la 10 mp, ideal ar fi 5-6 mm/mp adica 500-600 L/100 mp. Schimbarea in bine va fi majora. Apa din irigare va face ca materia organica din compost sa migreze in solul nostru si sa ii imbunatateasca structura atat din punct de vedere biologic cat si chimic, structural (solul nostru va fi mai afanat). Solurile bogate in humus se compacteaza greu, retin mai bine apa, pot stoca o cantitate mai mare de nutrienti si rezultatul va fi un gazon frumos cu mai putina intretinere.

Aplicarea de acizi humici ca FERTHUMIC vor mari cantitatea de humus din sol; humusul e substanta organica din sol care da fertilitate solului, previne compactarea, are rol in retinerea apei si a nutrientilor si e un buffer de pH.

-2-

Irigarea necorespunzatoare

Daca ati fertilizat gazonul de curand si in gazon apar diferente de culoare atunci o alta cauza des intalnita este irigarea necorespunzatoare.

In cazul in care irigarea se face des, zilnic apa din irigare nu patrunde adanc in sol decat superficial (cativa cm in adancime: 5-8) si nu se pot dizolva nutrientii din tot profilul solului si nici radacina gazonului nu va merge mai adanc in sol decat adancimea unde exista apa in mod regulat; gazonul poate avea radacina pana la 25-30 cm insa daca udam zilnic superficial radacinile nu depasesc 10 cm si nutrientii din profilul 8-25 cm nu sunt preluati. 

Daca aveti zone de gazon la umbra si acesta este mai galbui decat restul gazonului si aveti si muschi reduceti irigarea. 

Daca culoarea galbui e pe zone mai intinse de la cativa mp la zeci de mp verificati in acea zona daca sistemul de irigat nu uda mai mult sau mai putin decat in alte zone unde gazonul e verde. Testati cu un pahar de plastic transparent in zona unde e galben si in zona unde e verde. 

Cum reparam? Cum prevenim?

Incepeti sa udati la 2-3 zile cu o cantitatea mai mare de apa. Gazonul are nevoie primavara si toamna intre 15-20 L apa/mp/ saptamana (in functie de speciile existente) si vara intre 25-30 L de apa/mp/saptamana (in functie de speciile existente).  

Folositi un pahar transparent sau un vas de plastic plasat in cateva zone din gazon si porniti sistemul de irigat. Daca se aduna 12 mm (milimetrii nu mililitrii) de apa atunci udarea e corespunzatoare (pt primavara de exemplu) si mai e nevoie de inca o udare in acea saptamana. Eventual la 2 saptamani pentru a preveni compactarea solului udati la o irigare mai abundent (20-25 L/mp). 

-3-

Tunderea incorecta a gazonului

Regula de a nu tunde gazonul cu mai mult de ⅓ din lungimea lui trebuie respectata. Adica daca gazonul nostru are 10 cm nu avem voie sa il tundem la 4-5 cm. 

Mitul ca un gazon tuns cat mai jos face ca iarba sa creasca mai incet si un nr mai redus de tunderi este pe cat de corecta pe atat de daunatoare.

In coltul din dreapta sus inainte de tundere iar in stanga dupa tunderea prea scurta (scalpare)

Daca tundem gazonul cu mai mult de ⅓ din lugimea lui el primeste un soc foarte mare. Gazonul este o planta iubitoare de lumina si isi va forma frunzele cat mai sus fata de sol, daca gazonul nostru are 10 cm inaltime tulpinita lui va fi de 4-5 cm si apoi apar frunzele, daca noi il tundem la 4-5 cm il lasam doar cu tulpinita si fara frunze. De aici apare si coloratia galbena a gazonului, tulpinita fiind galbena si nicidecum verde.

Un gazon tuns in acest fel isi pierde in scurt timp desimea, vor aparea buruieni si va fi foarte neplacut la atingere, de fapt vom atinge doar tulpinite. 

Cum reparam? Cum prevenim?

Evitati in primul rand folosirea de fertilizanti/ ingrasaminte agricole sau generici pentru ca acestia dupa aplicare vor da un boost puternic de crestere care coroborat cu o periaoda ploioasa si imposibilitatea de a-l tunde la momentul oportun va face imposibila respectarea regulii “⅓ “ si gazonul va ramane dupa tundere cu tulpinite si de aici si coloratia galbena. 

Mentineti gazonul cat mai inalt la 7-8 cm, tundeti saptamanal gazonul format din festuca arundinaceea si de 2 ori pe saptamana gazonul format cu lolium perenne. 

-4-

Teren denivelat

Un teren denivelat si o tundere la 4-6 cm face ca in unele locuri unde sunt “delusoare” masina de tuns sa prinda intre roti aceste delusoare si sa taie iarba foarte scurt (scalpare) si sa ramana doar tulpinite deci zone galbui. 

Terenul denivelat coroborat cu o irigare cu mai multa apa decat cea necesara face ca apa sa stea in zonele “depresionare”; aici solul este suprasaturat cu apa, oxigenul atmosferic nu mai patrunde in sol si organismele anaerobe din sol se inmultesc; aceste bacterii anaerobe in procesul de sinteza a nutrientior elimina gaze si substante toxice care sunt foarte daunatoare gazonului, radacina nu mai lucreaza bine si gazonul paleste. 

Daca in gazon in zonele mai joase iarba e galbena inseamna ca udam prea mult, daca iarba e   verde in zonele mai joase iar pe “delusoare” e mai galbena inseamna fie ca udam putin (apa se scurge de pe “delusoare”) fie am scalpat iarba. 

Cum reparam? Cum prevenim? 

Daca simtiti cand mergeti cu masina de tuns ca terenul e denivelat tundeti mai sus iarba la 7-8 cm sau cat mai inalt posibil, nu numai ca si gazonului ii place sa fie tuns cat mai inalt dar si se reduce consumul de apa de irigat, necesarul de fertilizanti si ajuta la combaterea buruienilor pe cale naturala (prin umbrire, un sistem radicular mai dezvoltat al gazonului care va forma o tesatura in sol si impiedica rasarirea buruienilor). 

Dupa scarificare primavara sau toamna nivelati terenul cu putin compost sau pamant cernut. Nu ridicati nivelul cu mai mult de 1 cm odata.

La semanare sa amestecati bine solul existent si cel pe care il aduceti de umplutura sa fie cat mai uniform. Cu timpul el se va lasa cat de cat uniform. 

-5-

Aplicarea de fertilizanti (ingrasaminte) agricole sau generice pe gazon 

Fertilizantii agricoli si cei agricoli insa cu demumirea “ingrasamant pentru gazon” contin azot cu eliberare rapida. Fertilizantii agricoli sunt conceputi pentru agricultura unde radacina plantelor incepe de la 5-6 cm adancime si continua pana la 1-2 m in sol adica radacina nu este afectata de concentratia mare de azot ca si in cazul gazonului la care radacina incepe la suprafata si ajunge pana la 30 cm adancime pe cand la culturile agricole radacina ajunge la 1-2 m si pot prelua si azotul care se scurge prin levigare la adancime. 

Aplicarea fertilizantilor agricoli sau cei agricoli denumiti “ingrasamant gazon” insa sunt cu eliberare rapida duc la formarea de pete mai inchise si mai deschise in gazon: locuri unde a ajuns mai mult fertilizant fie da un boost de verde si desime si e mult mai verde dacat alte portiuni fie “arde” gazonul si ii da o culoare galbuie spre maro. 

Cum reparam? Cum prevenim? 

Odata aplicat fertilizantul nu avem ce face decat sa il udam abundent, sa il tundem mai des ca sa evitam scalparea gazonului. Aplicati numai fertilizanti cu eliberare rapida (procent mic), eliberare lenta sau controlata si combinatie de acestea. 

-6-

Buruieni

Gazonul poate avea portiuni mai deschise la culoare si datorita unei buruieni foarte asemanatoare cu iarba de gazon: poa annua si poa trivialis. Acestea au o culoare verde foarte deschisa si daca sunt in numar mare pot da in gazon zone deschise la culoare, un verde deschis intens. 

Cum reparam? Cum prevenim?

Urmariti acest videoclip in intregime: 

Buruienile din gazon. Identificare si combatere.
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »