fbpx

SeminteGazon.ro

Gazonul in lunile noiembrie-decembrie

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

#frunze galbene #muschi # tundere #irigare #fertilizare #buruieni #fungicide #rugina

Generalitati

Soarele, temperatura, umezeala

Pe parcursul lunii noiembrie si decembrie temperaturile sunt in scadere, ziua se scurteaza, soarele este mai jos pe cer si mai ales in curtile de mici dimensiuni umbra predomina acum.

Am avut in marea majoritate a tarii in luna septembrie si octombrie precipitatii aproape zilnice, foarte multe zile fara soare si acestea au dus la un sol care este acum saturat de apa. Roua este insemnata cantitativ dimineata si ea ramane mai toata ziua pe iarba

Evapotranspiratia toamna – cantitatea de apa pe care o pierde solul prin evaporare si transpiratia gazonului este foarte mica in comparatie cu aportul de apa din precipitatii si roua.

Multi dintre dumneavoastra ati observat ca gazonul s-a ingalbenit la baza: e ceva normal ca dupa perioade lungi cu precipitatii si zile multe fara soare frunzele de la baza sa ia o culaore galbui-bruna – asta se intampla cand radacina „e inecata” si nu are aer solul fiind imbibat cu apa si asta o puteti observa si pe parcursul anului daca udati prea mult gazonul. E o problema cu drenajul insa nimic care sa fie grav decat daca balteste apa.

Gazonul

Frunze galbene: soarele fiind mai jos pe cer, orele cu soare direct scad, temperatura scade, precipitatiile abundete fac posibila aparitia unor frunze galbui in gazon. Daca sunt la baza e de la apa prea multa am detaliat mai sus. Daca frunzele sunt galbui la varf – e o lipsa de calciu si frunza e mai sensibila la frig; fie iarba era umeda cand a fost tunsa si cutitele nu au fost ascutite recent.

In aceasta perioada de noiembrie-decembrie gazonul creste incet in special datorita nebulozitatii accentuate, in mod normal daca soarele straluceste pe tot parcursul zilei gazonul creste destul de sustinut si are nevoie de un tuns saptamanal pana temperaturile sunt noaptea in jur de 5-6 C. Specia care isi incetineste prima viteza de crestere e festuca arundinaceea; lolium perenne si poa pratensis sunt inca foarte active pana cand solul ingheata (mai multe la sectiunea Tunderea).

In aceasta perioada gazonul intra in perioada de regenerare a radacinii si stocarii de carbohidrati. In planta se activeaza mecanismele de supravietuire adica va incepe sa stocheze energie sub forma de carbohidrati in partea cea mai putin predispusa sa fie distrusa peste iarna – radacina. Aceasta stocare de carbohidrati (energie) o va folosi in primavara pentru a reincepe vegetatia (mai multe la sectiunea Fertilizare).

Rugina – e o boala care afecteaza gazonul in luna octombrie-noiembrie. Mai multe la sectiunea: Combaterea buruienilor si prevenirea bolilor.

Gazonul la umbra

Portiunile din gazon care nu au cel putin 6-7 ore de soare si nu sunt consituite din specia festuca rubra ele sufera in aceasta perioda si nu exista nimic ce sa le ajute (doar lumina artificala: lampi cu sodiu, led). Daca acea portiune de gazon are primavara/vara peste 6-7 ore de soare atunci ea isi va reveni foarte bine mai ales cu o usoara suprainsamantare in primavara devreme. Daca acea portiune de gazon nu are nici primavara/vara cel putin 6-7 ore de soare atunci va trebui sa insamantati cu specia de iarba cea mai rezistenta la umbra (festuca rubra) insa si aceasta are nevoie de cel putin 4 ore de soare (insa nu e reizistenta deloc la trafic).

Gazonul format prin montarea de iarba din rulou ( in special tip sport pe baza de poa pratensis) si aveti umbra mare toamna el se rareste.

MUSCHIUL – daca aveti muschi in gazon si nu ati facut o fertilizare in ultimele 3-4 saptamani aplicati SUPER IRON doza 3 kg/100 mp. Aplicati doar in zonele cu muschi. Pentru prevenirea aparitiei muschiului: incercati sa irigati mai rar la umbra, acolo necesarul de apa e cu 50% mai redus decat la soare, orice exces de apa va duce la aparitia muschiului.

Adunati frunzele cazute pe gazon in special frunzele de nuc, castan sa le adunati cat mai repede (inclusiv „fructele”).

Tunderea

Tundeti gazonul saptamanal, chiar daca el nu pare sa creasca; asa evitati ca dupa cateva zile cu soare si cu crestere abundenta sa vina ploi si apoi ingetul si sa intrati in iarna cu un gazon inalt. Cea mai potrivita inaltime de a intra in perioada de inghet e de 6-7 cm. Daca gazonul e prea inalt va fi mai usor distrus daca e inghetat si calcati pe el fie dvs fie animale. Daca e prea scurt atunci are prea putina frunza care sa realizeze suficienta fotosinteza si respiratie. Gazonul mai inalt 6-7 cm fata de 4-5 cm va izola mai bine si solul/ radacina de temperaturi scazute.

Cei care ati semanat mai tarziu si iarba nu a ajuns la 10-12 cm atunci mai asteptati. Anul trecut am tuns pentru prima data iarba in 15 dec ea fiind semanata in 6 octombrie.

In aceasta perioada e foarte greu ca iarba sa fie iarba uscata si sa puteti tunde in cele mai optime conditii. Incercati sa tundeti dupa amiaza inainte de sa se lasa roua -ora 15. Ajuta daca in dimineata zilei cand doriti sa tundeti dati roua jos dimineata: iarba se va zvanta mai repede. Ascutiti cutiele masinii de tuns – asta va ajuta mult sa puteti tunde iarba si sa ii daunati cat mai putin.

Irigatul

Urmati aceeasi regula ca si pe parcursul anului: irigati doar daca primul cm de sol e uscat. In cazul in care aveti o iarna blanda fara inghet noaptea si fara ploi atunci probabil va fi nevoie de un irigat (asta se intampla de obicei in luna ianuarie) dar voi reveni la acest subiect atunci cand va fi cazul.

Va rog sa retineti: gazonul sufera mai mult atunci cand are prea multa apa decat atunci cand are putina.

Pentru cei care ati semanat tarziu la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie irigati dimineata daca e cazul. Sa tineti cont ca apa de la retea are 15C deci daca dimineata e inghetat un dus va dezmorti mai repede solul – insa sa faceti asta doar daca solul e uscat.

Pentru cei care inca nu ati fertilizat a doua oara in perioada septembrie-noiembrie inca o puteti face. Pe cat se poate aplicati fertilizantii solizi inainte de o ploaie (acestia trebuie irigati intotdeauna dupa aplicare). Mai ales cei care ati avut precipitatii bogate: incercati sa aplicati ingrasamintele solide inainte de o ploaie ca sa nu mai dati apa unui gazon care si asa are prea multa.

Dupa aplicarea de ingrasaminte foliare nu mai irigati; irigarea la cateva ore de la aplicarea foliarilor trebuie facuta doar vara (temp peste 27C) si foliarii sunt aplicati in dimineata unei zile in care vor fi temperaturi ridicate.

Fertilizarea

Fertilizarea de toamna e cea mai importanta fertilizare din an. In perioada septembrie-noiembrie va recomand sa faceti 2 fertilizari. Ultima fertilizare din an ar trebui facuta inainte de venirea inghetului permanent (adica solul e inghetat si in timpul zilei) si dupa ce iarba da semne semnificative de incetinire a cresterii: pt cele mai multe zone din tara noastra mijlocul lunii noiembrie.

Va recomand ca fertilizant:

  • BIOMULTI pt gazon care nu e in cea mai buna stare inclusiv semne puternice de rugina. Sa il folositi la gazon care „arata bine” daca temperaturile sunt noaptea peste -2 / -3C (primele cateva nopti de la aplicare), si ziua sunt peste 7-8 C.
  • SOIL LIFE sau SLOW K pentru peluze care sunt in stare buna. SOIL LIFE il puteti aplica indiferent de teperatura de afara.
  • amendament si ingrasamant BIOGEL in orice situatie, in special pentru peluze infiintate pe sol nisipos care au prezentat pe parcursului anului zone cu crersteri si culoare neuniforma. BIOGEL se poate aplica indiferent de temperatura noaptea doar sa fie pozitive ziua, preferabil sa ploua dupa aplicare.
  • FOLIARI: nu irigati dupa aplicare; FERTALGA si FERTHUMIC se pot aplica fara restrictii doar in ziua aplicarii sa fie peste 8 C; FOX NK si GREEN UP– preferabil la aplicare sa fie peste 8 C, in noaptea dupa aplicare sa nu fie sub – 3 / -4 C. Pt GREEN UP si FOX NK nu depastiti 80 ml /100 mp.

SOIL LIFE se poate aplica indiferent de temperatura. Doar in ziua aplicarii sa nu fie iarba inghetata si sa il aplicati inainte de o ploaie.

Program fertilizare de toamna (sept-inceput de noiembrie): LINK

Mai jos e un video in care e explicata cat de se poate de scurt importanta fertilizarii pe parcursul toamnei:

Combaterea buruienilor si prevenirea bolilor

In aceasta perioada buruienile cu frunza ingusta intra in regres puternic (mohorul, pirul, costreiul, iarba barboasa) si aplicarea de erbicid nu le afecteaza sau le afecteaza foarte putin. Buruienile cu frunza lata nu sunt o problema mare in gazon si nu va recomand sa erbicidati impotriva lor pentru ca aceste erbicide influenteaza negativ si gazonul.

Lasati erbicidarea pt luna martie-aprilie. Puteti erbicida gazonul dupa ce el intra in perioada de crestere viguroasa cand necesita deja tundere saptamanala.

Pentru prevenirea bolilor caracteristice sezonului rece puteti aplica PHOS Mg. Acesta nu este un fungicid insa ajuta planta pentru a preveni, raspunde rapid la o eventuala infectie.

Cei care aveti robot de tuns ar fi bine sa il puneti pe pauza si sa tundeti dvs de 1-2 ori si sa colectati in sac iarba taiata. Asa preveniti aparitia bolilor de sezon si lasati sa patrunda mai bine aerul prin iarba sa zvinte excesul de umezeala.

NU va recomand aplicarea de fungicide, daca doriti insa sa o faceti folositi AmistarXTRA (fungicid preventiv si curativ) aplicat si apoi irigat sau aplicat inainte de o ploaie. Pe cat se poate aplicati fungicide pe iarba proaspat tunsa. Bolile care afecteaza gazonul toamna-iarna sunt boli care incep de la radacina si este imperativ ca fungicidul sa ajunga pe sol. Chiar daca ei vin cu mentiunea ca sunt sistemici sunt transportati in planta doar pe distanta foarte scurta, de cele mai multe ori de pe o fata a frunzei pe cealalta.

RUGINA – afecteaza gazonul care nu a primit suficient ingrasamant, prea multa apa, multe zile fara soare. Referitor la rugina va rog vizionati clipul de mai jos (pt zonele care se afla in multa umbra e destul de greu de combatut rugina, mai ales daca nu aveti cel putin 6-7 ore de soare acolo va trebui sa semanati/ suprainsamantati cu o specie de iarba mai rezistenta la umbra : festuca rubra). Rugina nu este o boala foarte periculoasa daca apare chair daca ati fertilizat corect, a fost soare, etc puteti sa scapati de ea prin tundere- lasati masina de tuns cu o treapta mai jos si colectati resturile- nu mulciti si nici nu lasati robotul de tuns sa tunda el.

Frunze galbene: soarele fiind mai jos pe cer, orele cu soare direct scad, temperatura scade, precipitatiile abundete fac posibila aparitia unor frunze galbui in gazon. Daca sunt la baza e de la apa prea multa am detaliat mai sus. Daca frunzele sunt galbui la varf – e o lipsa de calciu si frunza e mai sensibila la frig; fie iarba era umeda cand a fost tunsa si cutitele nu au fost ascutite recent.

Operatii mecanice

In aceasta perioada evitati scarificarea si orice alte operatii invazive. Doar in cazul in care gazonul a suferit de boli grave cu zone afectate intinse puteti scarifica insa doar usor folosind arborele cu sarme sau grebla de scarificat.

Pentru mai multe detalii referitoare la intretinerea gazonului iarna sa va inscrieti pe grupul de facebook: Ai iarba? Sa fie verde!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »