fbpx

SeminteGazon.ro

Gazonul sufera dupa ploi? Boli in gazon?

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Dupa aceasta perioada cu umezeala excesiva in multe peluze au aparut diferite pete brune, negricioase sau un portocaliu inchis.

Petele apar datorita bolilor care s-au dezvoltat  odata cu umezeala si temperaturile mai ridicate. In general bacteriile care genereaza boli in gazon se dezvolta cand temperaturile sunt in jurul a 18-25C si isi reduc activitatea cand temperaturile urca peste 28C.

Cele mai predispuse la boli in acesta perioada sunt peluzele care sunt formate cu festuca rubra si lolium perenne.

Totodata ploile in cantitate mare au dus nutrientii la adancime (levigare) si nu mai sunt disponibili radacinii si asta impreuna cu cantitatea mica de radiatii solare au slabit gazonul facandu-l mai predispus la boli.

Aplicam fungicid sau nu?

Aplicarea fungicidelor ajuta la combaterea bolilor insa ele omoara sau afecteaza puternic si microorganismele din sol: bacterii si fungi benefici care au o simbioza cu solul: fixatoare de azot, mobilizatoare de fosfor, bacterii si fungi bacteriofagi sau care descompun materia vegetala. Bacteriile si fungii benefici produc humus in sol deci un sol mai fertil care poate sustine un gazon frumos cu mai putine inputuri ca ingrasaminte si apa.

Soiurile de gazon mai noi contin si bacterii endofite, aceste bacterii se regasesc intre celulele firului de iarba, acestea secreta substante care protejeaza frunza de canicula sau ger. Si ele sunt afectate de catre fungicid.

Folositi fungicide pe toata suprafata doar daca aveti zone largi in gazon afecate de fungi sau bacterii. Daca aveti portiuni izolate care nu se maresc va recomand sa nu folositi fungicide sau doar local.

Daca situatia impune folositi un fungicid pe baza de azoxystrobin care are un spectru foarte larg de combatere si prevenire. Aici gasiti spectrul de boli pe care le combate sau controleaza LINK (limba engleza, e eticheta de la un fungicid care contine 250 gr / L azoxystrobin).

Aplicati local daca nu aveti zone intinse sau foarte multe zone afectate.

Doza pentru un fungicid care contine 250 gr substanta activa pe 1 L (de exemplu AMISTAR) e de 10 ml cu 10 L apa / 100 mp – se poate repeta dupa 14-28 de zile si nu depasiti 2 aplicari pe an. Cititi instructiunile de utilizare ale fungicidului (acest fungicid nu este omologat pentru gazon in Romania insa l-am folosit si este folosit cu rezultate foarte bune)el este folosit pe scara larga in SUA de exemplu.

NU amestecati fungicidele cu ingrasaminte foliare, erbicide sau insecticide. Dupa aplicare nu tundeti mai repede de 3-4 zile.

Ce facem sa avem din nou gazonul in stare buna?

Pasul 1/2 : tunderea si indepartarea ierbii moarte

Revitalizarea gazonului se poate face usor. Ca sa ajutati gazonul sa isi revina ar trebui sa il tundeti cu 1-2 cm mai scurt decat de obicei; daca, dupa perioada ploioasa a crescut mult sa nu tundeti mai mult de 40% din lungimea lui.

Tunderea mai scurta va lasa mai mult aer sa patrunda in coronament si umezeala se va evapora mai repede. Tundeti doar cand iarba este uscata si colectati resturile in cosul masinii.

Dupa tundere probabil se vor expune zone care nu arata tocmai bine insa nu va faceti griji. Daca hranim corect gazonul impreuna cu cateva zile cu soare el isi va reveni si va fi mai frumos decat inainte pentru ca aceasta apa in cantitate mare a si decompactat solul.  

Daca aveti zone puternic afectate de boli, aplicati fungicid si tundeti dupa 3-4 zile sa nu purtati spori prin gazon cu masina de tuns sau pe talpa pantofului. Eventual tundeti gazonul care nu e afectat si feriti zonele afectate puternic de boli. Puteti dezinfecta masina de tuns dupa ce ati tuns zonele afectate cu apa cu spirt sau pur si simplu cu un jet de apa. Daca aveti zone puternic afectate folositi si un detergent pe roti si pentru dedesuptul caroseriei (zona cutitului).

Cand solul e uscat la suprafata scarificati usor cu o grebla sau cu masina de scarificat cu arborele cu sarme.

Atentie! E foarte important ca solul in primii 1-2 cm sa fie cat de cat uscat, altfel riscati sa smulgeti si iarba sanatoasa. Oricum daca la scarificare observati si 10-20% fire verzi smulse nu va faceti griji.

Pasul 2/2: restabilirea nutrientilor in sol la un nivel adecvat

Dupa ce scarificati sa aplicati un fertilizant solid ca SLOW GREEN (daca in urmatoarele saptamani nu sunt peste 30C) sau SOIL LIFE (se poate utiliza indiferent de temperatura) pentru o eliberare de durata (acopera necesarul de nutrienti pentru 8-10 saptmani).  

Acestia contin azot cu eliberare rapida care vor face ca gazonul sa isi revina repede in cca 5-7 zile dar au si azot cu eliberare lenta si controlata care ofera hrana pentru o perioada mai lunga.  

Fertilizantii solizi sa ii aplicati dupa scarificare. Urmatoarea tundere sa o faceti dupa ce ati irigat gazonul de 2 ori ca bobitele de fertilizant sa se prinda bine de sol si sa nu fie absorbite de catre masina de tuns. Verificati cosul colector cand aruncati iarba daca nu cumva se aduna si bobite de fertilizant cand tundeti in saptamana dupa fertilizare.

SLOW GREEN daca gazonul are nevoie de un boost mai puternic. In saptamana dupa aplicare sa udati odata suplimentar gazonul daca temperaturile sunt peste 28C.

SOIL LIFE este alegerea potrivita daca gazonul e intr-o stare medie/buna. SOIL LIFE contribuie cu azot si potasiu precum si cu materie organica si bacterii benefice: micorize, tricoderma, bacillus.

Ingrasamantul il imprastiati in doza de 2.5-3 kg/100 mp in ziua cand ati scarificat. Cititi intotdeauna instructiunile produselor inainte sa le utilizati fie pe site-ul de unde le-ati achizitionat, fie prospect, eticheta.

Pentru revitalizarea si prevenirea reaparitiei fungilor care inca sunt un pericol pana la sfarsitul verii puteti aplica ingrasamant foliar ca FOX NK 10.0.5 „PRE STRESS” si un biostimulator pe baza de alge marine, aminoacizi si fitohormoni ca FERTALGA. Acestia vor si intari planta de la radacina pentru perioada de canicula.

Acesti foliari se pot aplica impreuna;  se pot amesteca 100 ml din fiecare cu 4-5 L apa/100 mp.

Puteti sa aplicati acesti foliari si in ziua cand aplicati fertilizantul solid. Distribuirea foliarilor se face preferabil  dimineata devreme daca e posibil dupa ce se ridica roua. Daca sunt peste 28C  dupa 4-5 ore sa porniti cateva minute sistemul de irigat (2-3 minute cat aspersoarele sa faca 4-5 ture). Se pot aplica si dupamasa insa sa bata soarele 2-3 ore dupa aplicare – frunza absoarbe substantele cand e soare.

Iarba isi va reveni  dupa cateva zile cu soare. Daca exista zone puternic afectate cu iarba moarta dupa scarificare puteti adauga putina samanta si compost peste.

Recapitulare:

  1. favorizati circulatia aerului cu o tundere mai joasa si scarificare
  2. curatati masina de tuns dupa utilizare si folositi-o cu sacul de colectare.
  3. reaplicati ingrasamant pentru a sustine cresterea ierbii dupa aceste ploi si sa o pregatiti pentru vara
  4. preveniti aparitia diferitelor probleme in gazon: Ai iarba? canal youtube dedicat intretinerii gazonului

In pozele de mai jos se observa schimbarea in 5 zile. Coltul stanga jos era foarte afectat de boala, dupa o scarificare si aplicare SOIL LIFE, foliar FOX NK in 5 zile si-a revenit.

Refacerea zonelor afectate de boli

Aplicare ingrasamant foliar la gazon

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »