fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Identificarea buruienilor din gazon

frunza lata vs frunza ingusta

Buruienile monocotiledonate ("frunza ingusta")

Buruienile monocotiledonate: le identificam in gazon prin daca indeplinesc in general 2 din urmatoarele conditii:  

 • Culoarea foliajului diferita fata de gazon, in general o culoare mai deschisa fata de restul gazonului;
 • Crestere mult mai agresiva decat gazonul, cresc pe inaltime mult mai rapid decat gazonul, se observa chiar si la 2 zile de la tundere ca unele plante au crescut mult mai repede decat gazonul, caracter pronuntat sa formeze spic cu seminte;
 • In general tulpina si frunza e mai lata mult diferita fata de speciile de iarba care formeaza gazonul; o examinare facuta “in genunchi” in iarba va elucida problema;
 • In general au perioade favorabile din an cand invadeaza gazonul (aprilie-iunie, cu exceptia poa annua care 12 luni pe an e activa); 
 • Prefera in special zonele insorite din gazon, invadeaza puternic in lunile mai-august zonele din gazon irigate incorect;

Dintre toate acestea cea mai mare problema o ridica: POA ANNUA, o buruiana foarte oportunista a carei eradicare se face in timp cu multiple aplicari de erbicid selectiv. E o buruiana care prospera pe parcursul intregului an (ceva mai putin pe periaoda verilor caniculare), produce samanta pe intreg parcursul anului seminte care daca cad pe sol se vor maturiza in perioade diferite de aceea aplicarea erbicidelor selective pentru combaterea ei trebuie facuta de mai multe ori pe an.  

POA ANNUA – buruiana peluzelor intretinute OK unde tunderea, fertilizarea, irigarea e facuta destul de corect. Insa acesta ar trebui privit ca ultimul pas, sau ultima treapta la a avea un gazon des, verde 12 luni pe an si fara buruieni. Eradicarea completa a acestei buruieni e destul de greu de facut si necesita efort si rabdare.

POA ANNUA - o buruiana mai speciala

Identificarea poa annua: toate aspectele prezentate din video trebuie indeplinite de planta in cauza.

DACA poa annua e singura problema in gazonul dvs sunteti pe drumul cel bun! E ultimul pas pt a avea un gazon ok des, verde uniform insa e pasul cel mai greu. Aici e nevoie de skill, atentie si poate munca manuala la inceput.
 
INSA exista erbicide preemergente care in occident se aplica toamna (1-3 aplicari) care ajuta la combaterea poa annua DAR aceste erbicide nu sunt omologate la noi SI necesita anumite cunostinte legate de gazon:
 1. Gazonul sa aibe o varsta de peste 5-6 luni sau 12 luni in unele cazuri, depinde si de specia din gazon
 2. E foarte important ca radacina gazonului sa fie de cel putin 12 cm sau mai mult ca sa nu fie si gazonul afectat de erbicid.
 3. Nu se pot face suprainsamantari oricand, aceste erbicide afecteaza si rasarirea semintelor de gazon
Combaterea ei  implica sa ai cateva cunostinte despre gazon: momentele cand poti face suprainsamantare, sa il irigi corect sa aibe radacina suficient de adanca si alte aspecte.
 
Concluzii
Daca o avem :
 • smulgerea e o optiune
 • rabdare: in cateva saptmani de la caldura va „muri”
 • tunderea cat mai deasa mai ales in luna mai sa impiedicam scuturarea semintelor
 • erbicidarea?? Ok daca e in stadiu incipient buruiana, insa deja temp sunt peste 28C in unele locuri din tara; chiar si daca “omoram” buruiana daca e batrana in locul ei nu va creste gazon! Tot scarificat si suprainsamantat e nevoie; insa an de an ve-ti avea din ce in ce mai putine buruieni. Un alt aspect e ca pana isi face efectul erbicidul ea isi scutura semintele!
NU TUNDETI foarte scurt gazonul crezand ca scapati de ea! Poa annua face seminte si tunsa la 3 mm!!
NATURAL ea isi reduce acivitatea odata cu venirea caldurii, e foarte afectata de boli; deci important e sa nu lasati sa cada semine pe sol si tundeti mai des in luna mai, inceput de iunie.
Buruieni dicotiledonate (cu "frunza lata")

Buruienile dicotiledonate – au frunza mult mai lata decat gazonul, mai mult late decat lungi. 

Acestea prospera atat la umbra cat si la soare; in general gazonul des, intretinut corect are un risc mic sa fie infestat cu buruieni cu frunza lata;

Galerie buruieni monocotiledonate (frunza ingusta)

Galerie buruieni dicotiledonate (frunza lata)

Intretinerea gazonului

Intretinerea

Sfaturi pentru intretinerea corecta a gazonului pe parcursul anului

Cum irigam corect?

Irigarea

Irigarea corecta a gazonului, un tutorial pe care va rugam sa il vizionati cap-coada

Repararea gazonului

Renovarea

Cum refacem un gazon distrus? Scarificarea, suprainsamantarea, fertilizarea