fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Plan fertilizare gazon

...sau despre asteptari si rezultate

Mentine sau restabileste verdele, desimea si frumusetea  gazonului tau folosind fertilizanti conceputi pentru hranirea echilibrata, dupa nevoile de crestere, in functie de anotimp si starea generala a gazonului

Cantitatea anuala de azot necesara pentru o peluza infiintata de minim 18 luni

Cantitatea de azot specificata se refera la azotul din ingrasamant. Adica un ingrasamant cu formula NPK 20-5-10 contine 20 % azot, la aplicarea a 3 kg/100 mp de ingrasamant de fapt vom aplica 600 grame azot N pur.

Peluze care au mai putin de 18 luni de la infiintare

Pe langa aplicarile de ingrasamant din tabel e indicata si de cele mai multe ori necesara aplicarea de amendamente pentru sol ca BIOGEL sau aplicarea repetata (aplicare la 7-10 zile de 3-4 ori ) de foliar FERTALGA cu FOX NK sau GREEN UP. Peluzele in care apar diferente de culoare pe zone extinse alternate de zone mai verzi indica o fertilitate scazuta a solului, BIOGEL este un activar de sol formidabil.

In loc de BIOGEL, FERTALGA se pot folosi in locul ingrasamintelor traditionale cele pe baza de carbune activat (biochar), aminoacizi, zeolit: BIOTURBO si BIOMULTI.

Peluze cu intretinere medie si ridicata

In perioadele mai reci ale anului primavara devreme si toamna se vor folosi ingrasamite care contin o parte de azot cu eliberare rapida si eliberare lenta/controlata aproximativ 50%: SLOW GREEN, BIOTURBO, SOIL LIFE.

In perioadele mai calde mai, iunie, august se vor folosi ingrasaminte cu mai putin azot cu eliberare rapida si cu procent mai mare de azot cu eliberare lenta/controlata (SPRINT N, SOIL LIFE, BIOMULTI).

In lunile iunie, iulie se vor folosi ingrasaminte cu un continut mai ridicat de potasiu: SLOW K, SUMMER K, SOIL LIFE.

Pentru pregatirea de iernare se vor folosi ingrasaminte care contin azot si potasiu in raport apropiat, azotul cu eliberare rapida sa fie in procent de aprox 40-50%: BIOMULTI, SOIL LIFE, SLOW K + SLOW GREEN.

FERTALGA – corectii si imbunatatire per general al gazonului 

GREEN UP – corectii ale culorii datorita lipsei fierului

FOX NK  – prestress si corectii de magneziu.

 

Peluze cu intretinere minima si scazuta

In general pentru cele mai bune rezultate se obtin cu aplicarea in primavara de ingrasaminte organice ca BIOGEL si BIOGARDEN (2-2.5 kg/100 mp) iar toamna cu  SLOW GREEN si/sau BIOMULTI doze normale. 

Ingrasaminte foliare. Un raspuns rapid la un cost scazut

Un plan de baza pentru fertilizarea gazonului consta in aplicarea regulata de ingrasaminte solide (3-6 pe sezon). Nutritia foliara (lichida) se aplica pentru completarea nutritiei granulare de baza cu microelemente, biostimulatori, bacterii si fungi benefici (PGPR), coloranti, diversi compusi pentru prevenirea stresului termic si hidric sau prevenirea bolilor

Ingrasaminte pentru inceputul primaverii, primavara, toamna

/

Bioturbo

Soil Life

Slow Green

Sprint N

Desime si recuperare

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + + +

Trafic intens

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + + + +

Culoare

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + +

Repara diferentele de culoare in gazon *

+ + + + +

+ + + +

+ + +

+ + +

Revitalizarea solului ***

+ + + +

+ + + +

+ +

+ +

Temperaturi C ***

8-24

15-28

8-24

15-27

Durata (saptamani)

7-8

8-10

7-8

10-12

Ambalaj

10 kg

4 si 25 kg

4 si 25 kg

2 si 10 kg

Doza kg / 100 mp

3.5-4

3-3.5

3-3.5

3-3.5

Azot (gr)/100 mp la doza maxima

560

560

770

945

Temperaturi – la temperaturi ridicate puteti folositi doza mai mica specificata.

Revitalizarea solului + repararea diferentelor de culoare in gazon – se poate suplimenta cu BIOGEL 2.5-3 kg /100 mp sau foliar Fertalga 100-150 ml / 100 mp.

Ingrasaminte pentru sfarsitul primaverii, vara, sfarsitul toamnei

/

Biomulti

Soil Life

Slow K

Summer K

Desime si recuperare

+ + + +

+ + + +

+ +

+ +

Trafic intens *

+ +

+ + +

+ +

+

Prestress

+ + + +

+ + + +

+ + + +

+ + + +

Repara diferentele de culoare in gazon **

+ + + + +

+ + + +

+ +

+ +

Revitalizarea solului ***

+ + + +

+ + + +

+ +

+ +

Temperaturi C

5-24

15-28

5-24

15-27

Durata (saptamani)

7-8

8-10

7-8

10-12

Ambalaj

10 kg

4 si 25 kg

4 si 25 kg

2 si 10 kg

Doza kg / 100 mp

3.5-4

3-3.5

3-3.5

3-3.5

Azot (gr) / 100 mp la doza maxima

400

560

455

350

Trafic intens – se poate suplimenta cu BIOGEL 2.5-3 kg/ 100 mp sau foliari GREEN UP sau FOX NK 100 ml /100 mp .

Revitalizarea solului + repararea diferentelor de culoare in gazon – se poate suplimenta cu BIOGEL 2.5-3 kg /100 mp sau foliar Fertalga 100-150 ml / 100 mp.

Cu sub 5 lei /100 mp poti aplica un ingrasamant foliar gazonului tau

Cu efecte vizibile de la prima aplicare. Daca doresti o revenire rapida a gazonului dupa iarna, vara sau perioade lungi cand nu l-ai ingrjit poti folosi ingrasaminte foliare. Se aplica usor, cu efecte spectaculoase.

Cand ai aplicat ultima data ingrasamant gazonului?

Pentru a mentine peluza in stare buna administreaza ingrasaminte la 2-3 luni in perioada de crestere. 

Combinatia de macronutrienti, acizi humici, aminoacizi, alge marine, microelemente care se poate obtine foloisind gama de ingrasaminte semintegazon.ro  asigura o performanta exceptionala la un cost rezonabil.

Performanta & cost

Combinatia de macronutrienti, acizi humici, aminoacizi, alge marine, microelemente care se poate obtine folosind gama de ingrasaminte semintegazon.ro  asigura o performanta exceptionala la un cost rezonabil.

Constant & adecvat

Nutritia de baza ajuta planta de gazon sa reziste presiunilor bolilor, insectelor, traficului si conditiilor meteorologice stresante. Aplicarea nutrientilor sub forma de ingrasaminte granulare asigura niveluri adecvate, constante de nutritie plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetatie. 

Plan & rezultate

Un plan de baza pentru fertilizarea gazonului consta in aplicarea regulata de ingrasaminte solide (3-6 pe sezon). Nutritia foliara (lichida) se aplica pentru completarea nutritiei granulare de baza cu microelemente, biostimulatori, bacterii si fungi benefici (PGPR), coloranti, diversi compusi pentru prevenirea stresului termic si hidric sau prevenirea bolilor.

Suport profesionist 24/7

Apelati cu incredere la produsele si consultanta gratuita oferita de noi. Sunati acum pentru produsele dvs. 

Fertilizarea gazonului

De ce este necesara fertilizarea gazonului?

Solul nu poate furniza substante nutritive in masura in care gazonul are nevoie. Mai jos am enumerat cateva cauze:

Densitatea de plante per unitatea de suprafata

Gazonul pentru a fi frumos trebuie sa fie des, acesta desime de plante pe care o avem intr-un gazon chiar si de o desime medie este mult mai mare decat in orice alta cultura de plante.

Lipsa biodiversitatii

In general gazonul este format din cateva specii de iarba care au nevoie de aceleasi substante nutritive cu un maxim de nevoi in aceesi perioada a anului – face imposibila hranirea in cantitate suficienta doar din ceea ce solul are sau poate genera.

Cantitatea de masa verde produsa de gazon

Gazonul produce anual o cantitate de masa verde (pe care la tuns o indepartam)  care contine azot, fosfor, potasiu iar aceste substante nu se refac in sol (organismele din sol pot fixa azotul atmosferic insa in solul acoperit de gazon cantitatea este mica). Iarba taiata contine 3-5% azot, 0,5 % fosfor, 1-2% potasiu, adica la 100 kg de iarba taiata noi pierdem 3-5 kg azot care in proportie de 95% nu se reface. Cu timpul dupa insamantarea gazonului daca nu intervenim cu suplimente de harana el se va rari, vor aparea buruienile si curand nu vom mai avea gazon (cam in primul an de la insamanatare daca nu fertilizam gazonul dispare).

Fertilizare gazon primavara

E important sa suplinim cantitatea de hrana existenta in sol primavara cat mai devreme (sfarsit februarie, martie) pentru ca gazonul sa se poata reface dupa perioada de iarna, mai ales daca gazonul a fost calcat pe timpul cat era inghetat. Gazonul se va indesi, va fi mai verde, mai rezistent la boli. In aceasta perioada gazonul are o puternica crestere pe inaltime (el vrea sa faca “flori” si seminte pentru a perpetua specia si se va autoconsuma daca nu exista suficienti nutrienti in sol, el devenind foarte fragil si predispus sa moara pe perioada de canicula.

Fertilizarea gazonului cu ingrasamant comun (agricol) va mari substantial numarul de tunderi, acesti fertilizanti au eliberare rapida a azotului care combinata cu perioada de crestere exploziva a gazonului nu va face decat sa avem un gazon care trebuie tuns des si la sfarstiul primaverii va fi total nepregatit pentru canicula.

Daca dorim sa fertilizam primavara trebuie sa o facem cat mai devreme pentru ca altfel daca fertilizam la sfarsit de aprilie sau mai vom hrani si eventualele buruieni care apar in acesta perioada- monocotiledonate (buruieni cu frunza ingusta) care pot fi problematice: pir, costrei, iarba barboasa, etc.

La sfarsitul primaverii putem fertiliza in luna mai/ iunie daca dorim sa intarim gazonul pentru perioada caniculara. In aceasta perioada se aplica fertilizanti cu continut mare de potasiu. Acesti fertilizanti ajuta iarba sa isi intareasca peretii celulari si astfel ea va pierde mai greu apa pe timpul caniculei – riscul de deshidratare scade foarte mult.  Utilizand ingrasmant gazon cu potasiu ve-ti reduce mult si necesarul de apa de irigat.

Fertilizare gazon toamna

In lunile septembrie si octombrie pregatim gazonul pentru iarna si pentru o primavara urmatoare in care gazonul va arata mult mai bine decat in primavara trecuta.

Aplicarea de ingrasamant gazon toamna este foarte importanta. Incepand cu luna noiembrie in cele mai multe curti apare umbra pe  o suprafata mai mare, zilele se scurteaza si gazonul se pregateste pentru iarna. Toamna gazonul stocheaza substante nutritive in radacina si acestea vor da startul in primavara urmatoare. Toamna ar trebui aplicat cam 60-70 % din totalul de fertilizant anual. Este perioada cand gazonul isi reface radacina si o mare parte din coronament.

In cazul in care bugetul este limitat pentru ingrijirea gazonului fertilizati toamna obligatoriu. Fara o fertilizare de calitate toamna gazonul se va rari puternic si va fi invadat de buruieni.

In luna august utilizati ingrasamant gazon care are un continut mare de azot si magneziu, aceste elemente au rol esential in regenerarea gazonului dupa canicula. Gazonul va fi mai verde, des si frumos.

In luna octombrie sau noiembrie utilizati ingrasamant gazon cu continut ridicat de potasiu in aceasta perioada. Potasiul are rol in mentinerea presiunii celulare si a grosimii peretilor celulari. Daca gazonul are suficient potasiu el va trece mai usor peste perioadele de inghet/ dezghet.

Fertilizare gazon vara

Fertilizarea gazonului vara (iunie-iulie) este necesara daca ati avut probleme cu fungi, nu ati fertilizat in primavara sau aveti un gazon calcat des.

Vara gazonul isi reduce mult viteza de crestere si deci si necesarul de nutrienti este redus. Dupa cum am enumerat mai sus utilizati fertilizant doar in cazul in care gazonul a avut de suferit din cauza bolilor, calcare intensa sau observati o ingalbenire a frunzelor chiar daca l-ati udat corect ( cu o cantitate de apa suficienta, masurata si verificata).

E perioada potrivita sa aplicati acizi humici sub forma lichida. Vara irigam cu o cantitate mai mare de apa/ irigat si acizi humici pot patrunde mai adanc in sol.

Va recomandam aplicarea de ingrasamat gazon cu eliberare lenta/controlata la mijlocul lunii august pentru a reface eventuale probleme aparute din cauza caniculei, sa furnizati din timp gazonului suficienti nutrienti pentru ca toamna e perioada cand gazonul are o a doua perioada de crestere intensa in an. 

Fertilizare gazon iarna

Aplicati fertilizant gazon iarna la inceputul lunii noiembrie pentru ca gazonul sa isi poata stoca nutrienti sufucienti pentru perioada cu inghet si zile scurte cand el nu isi poate produce hrana suficienta.

In cazul in care in luna decemrie nu e frig, temperaturile sunt peste 1 C noaptea puteti fertiliza daca nu ati facut-o in noiembrie.

Toamna si iarna este perioada cand gazonul isi reface radacina deci fertilizarea gazonului la sfarsitul sau inceputul iernii este foarte importanta.

Fertilizantii aplicati au un continut mare de potasiu, care are rol de a intari peretii celulelor, ele vor rezista mai bine la fenomenul de inghet / dezghet.