Solul nu poate furniza substante nutritive in masura in care gazonul are nevoie. Mai jos am enumerat cateva cauze:
Densitatea de plante per unitatea de suprafata
Gazonul pentru a fi frumos trebuie sa fie des, acesta desime de plante pe care o avem intr-un gazon chiar si de o desime medie este mult mai mare decat in orice alta cultura de plante.
Lipsa biodiversitatii
In general gazonul este format din cateva specii de iarba care au nevoie de aceleasi substante nutritive cu un maxim de nevoi in aceesi perioada a anului – face imposibila hranirea in cantitate suficienta doar din ceea ce solul are sau poate genera.
Cantitatea de masa verde produsa de gazon
Gazonul produce anual o cantitate de masa verde (pe care la tuns o indepartam) care contine azot, fosfor, potasiu iar aceste substante nu se refac in sol (organismele din sol pot fixa azotul atmosferic insa in solul acoperit de gazon cantitatea este mica). Iarba taiata contine 3-5% azot, 0,5 % fosfor, 1-2% potasiu, adica la 100 kg de iarba taiata noi pierdem 3-5 kg azot care in proportie de 95% nu se reface. Cu timpul dupa insamantarea gazonului daca nu intervenim cu suplimente de harana el se va rari, vor aparea buruienile si curand nu vom mai avea gazon (cam in primul an de la insamanatare daca nu fertilizam gazonul dispare).