Semanarea gazonului este o operatie simpla daca cunosti pasii corecti. Pe langa alegerea speciilor potrivite de iarba de gazon si pregatirea patului germinativ o mare importanta o are fertilizarea patului germinativ cu ingrasamant gazon special conceput pentru necesarul de nutrienti atat cantitativ cat si calitativ cu eliberare lenta pentru ca noile plantute sa aiba toate sansele sa se dezvolte rapid si sa fie pregatite pentru perioada de canicula care umeaza in gazul in care facem insamantarea gazonului primavara sau perioada de ger iarna daca am ales insamantarea gazonului toamna.
Nu utilizati fertilizanti comuni (agricoli) pentru fertilizarea patului germinativ al viitorului gazon. Acestia au eliberarea rapida a azotului, semintele de gazon fiind la suprafata solului ele vor fi omorate de concentratia mare de azot (deshidratare).
In cazul in care v-ati hotarat sa insamantati dvs gazonul nu lasati deoparte fertilizarea solului, in special daca solul a fost adus “de la padure”, de fapt orice sol care ajunge la dvs adus de terti este un sol care provine de la adancime. Solul de adancime, de la sub 30-40 cm este extrem de sarac in nutrienti si sansele gazonului dvs sa se dezvolte armonios scad extrem de mult.
Alegeti ingrasamant gazon special conceput pentru insamantarea gazonului, ei se aplica usor chiar si cu mana. Dupa ce ati aruncat samanta imprastiati si fertilizantul peste. Bobitele de fertilizant se vor dizolva lent fara niciun risc ca veti vatama semintele sau plantele rasarite.
Utilizarea unui ingrasamant gazon la insamanatarea gazonului primavara sau toamna va reduce mult riscul de aparitie al buruienilor in gazon. Gazonul va folosi nutrientii pentru a forma frunze si se va indesi, astfel va putea lupta cu burienile.
Va recomandam ca la 6 saptamani de la semanat, aproximativ dupa al doilea tuns sa aplicati din nou un fertilizator gazon de calitate.