fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Fertilizarea gazonului primavara

Ghid de fertilizare pentru lunile feb, Mar, Apr

Mentine sau restabileste verdele, desimea si frumusetea  gazonului tau folosind fertilizanti conceputi pentru hranirea echilibrata, dupa nevoile de crestere, in functie de anotimp si starea generala a gazonului

Ingrasaminte pentru prima fertilizare de primavara (inceputul primaverii)

/

Bioturbo

Soil Life

Slow Green

Sprint N

Desime si recuperare

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + + +

Trafic intens

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + + + +

Culoare

+ + + + +

+ + + +

+ + + +

+ + +

Repara diferentele de culoare in gazon *

+ + + + +

+ + + +

+ + +

+ + +

Revitalizarea solului ***

+ + + +

+ + + +

+ +

+ +

Temperaturi C ***

8-24

15-28

8-24

15-27

Durata (saptamani)

7-8

8-10

7-8

10-12

Ambalaj

10 kg

4 si 25 kg

4 si 25 kg

2 si 10 kg

Doza kg / 100 mp

3.5-4

3-3.5

3-3.5

3-3.5

Azot (gr)/100 mp la doza maxima

560

560

770

945

Temperaturi – la temperaturi ridicate decat cea maxima recomandata puteti folositi doza mai mica specificata.

Revitalizarea solului + repararea diferentelor de culoare in gazon – se poate suplimenta cu BIOGEL 2.5-3 kg /100 mp sau foliar Fertalga 100-150 ml / 100 mp.

Acolo vei gasi informatii detaliate despre fiecare ingrasamant. Va rugam cititi acele informatii pentru un efect maxim. In cazul in care aveti nelamuriri folositi SOS GAZON.

Cand aplicam pentru prima data ingrasamant solid?

Totul porneste de la ce ne dorim de la gazonul nostru, cat de des si verde il dorim si cat de repede. 

Daca dorim o regenerare, inverzire si indesire rapida a gazonului dupa iarna prima aplicare de fertilizant solid se poate face incepand cu jumatatea lunii februarie; important e sa fie peste 8-10 C ziua, temperaturile sa fie in crestere si gazonul sa beneficieze de cel putin 5 ore de soare, altfel fertilizarea se va amana pe martie.

In cazul in care gazonul e in stare buna prima aplicare de ingrasamant solid se face dupa cea de-a doua tundere din luna martie, aproximativ 15 martie.

Amendament pentru sol BIOGEL puteti aplica in orice luna din an mai putin in lunile caniculare.

In functie de luna cand doriti sa aplicati fertilizarea consultati tabelul de mai sus in special rubricile:

Desime si Recuperare – in cazul in care gazonul e mai slabit dupa iarna, 

Temperatura – intervalul de temperaturi in care se poate aplica ingrasamantul. 

De asemenea pe pagina Plan Fertilizare Anuala aveti un plan pentru intregul an. Acolo e specificata doza aproximativa de aplicat in fiecare perioada a anului in functie de aspectul dorit si posibilitatea de intretinere a gazonului. 

Foarte important!

Dupa aplicarea ingrasamantului solid daca e o perioada ploioasa si solul e plin de apa ideal ar fi sa ploua ca sa nu suplimentati cu apa de irigat un sol care poate deja e saturat de apa. Puteti aplica ingrasamantul solid imediat dupa tuns (preferabil) si apoi sa il tundeti doar dupa ce l-ati irgat sau a plouat de 1-2 ori. O alta varianta ca sa evitati absorbirea bobitelor de ingrasamant de catre masina de tuns  e sa fixati masina de tuns pe o treapta mai inalta la primele 1-2 tunsori dupa aplicarea ingrasamantului de primavara. 

Luati in considerare ca dupa aplicarea ingrasamantului solid sa nu faceti scarificarea de intretinere (cea facuta cu arborele cu sarme, superficial pentru indepartarea frunzelor moarte de peste iarna) mai repede de 5-6 saptamani, altfel riscati sa absorbiti bobitele de ingrasamant daca gazonul e mentinut la o inaltime mai mica de 5 cm. Folositi daca e cazul ingrasaminte foliare ca supliment pe termen scurt pana faceti scarificarea si aplicarea ingrasamantului solid.

In cazul in care planuiti o scarificare mai serioasa (doriti sa folositi arborele cu lame al masinii de scarificat) si suprainsamantare nu va recomandam sa aplicati ingrasamant solid in februarie/martie ci doar atunci cand faceti scarificarea si suprainsamantarea cu un fertilizant starter (ProStart, Biostart P). Puteti suplimenta cu ingrasaminte foliare (IRONGREEN, Fertalga) daca e cazul pana la momentul suprainsamantarii. Daca ati aplicat amendament BIOGEL lasati sa treaca 7-8 saptamani pana faceti scarificarea cu arborele cu lame +suprainsamantarea.

Nu fertilizati in februarie peluzele aflate la umbra, care nu au 4-5 ore de soare (sau mare parte din peluza e la umbra)  pentru ca  iarba nu e capabila sa ii asimileze; amanati fertilizarea portiunilor cu umbra pana in martie cand soarele e mai sus pe cer. 

Cateva clarificari

Daca gazonul arata bine dupa iarna, pentru mentinere e suficienta in luna februarie si inceput de martie 1-2 aplicari de ingrasamant foliar cu azot si fier, magneziu (IRONGREEN , FOX NK) si cele pe baza de alge marine, aminoacizi (FERTALGA, FERTHUMIC). Nu e nevoie sa irigati dupa aplicarea lor in aceasta perioada.

In cazul in care nu ati aplicat amendament pentru sol ca BIOGEL atunci o puteti face si in februarie-martie si lasati fertilizarea cu ingrasamant solid pana dupa scarificare (daca planuiti sa o faceti) la sfarsit de martie sau aprilie. 

Nu exagerati cu ingrasamintele -solide. Ele se vor aplica la 8-10 saptamani de la o aplicare anterioara. Eventual catre sfarsitul perioadei de 8-10 saptamani (sau cat e specificat ca e eficient ingrasamantul) puteti aplica o doza ajutatoare de ingrasamant foliar, care pe langa azot suplineste cu microelemente ca fier, magneziu, mangan, molibden, cupru, zinc.

Fierul aplicat foliar e foarte eficient si de multe ori necesar primavara mai ales in conditiile primaverilor ploioase.

Cu sub 5 lei /100 mp poti aplica un ingrasamant foliar gazonului tau

Cu efecte vizibile de la prima aplicare. Daca doresti o revenire rapida a gazonului dupa iarna, vara sau perioade lungi cand nu l-ai ingrjit poti folosi ingrasaminte foliare. Se aplica usor, cu efecte spectaculoase.

Performanta & cost

Combinatia de macronutrienti, acizi humici, aminoacizi, alge marine, microelemente care se poate obtine folosind gama de ingrasaminte semintegazon.ro  asigura o performanta exceptionala la un cost rezonabil.

Constant & adecvat

Nutritia de baza ajuta planta de gazon sa reziste presiunilor bolilor, insectelor, traficului si conditiilor meteorologice stresante. Aplicarea nutrientilor sub forma de ingrasaminte granulare asigura niveluri adecvate, constante de nutritie plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetatie. 

Plan & rezultate

Un plan de baza pentru fertilizarea gazonului consta in aplicarea regulata de ingrasaminte solide (3-6 pe sezon). Nutritia foliara (lichida) se aplica pentru completarea nutritiei granulare de baza cu microelemente, biostimulatori, bacterii si fungi benefici (PGPR), coloranti, diversi compusi pentru prevenirea stresului termic si hidric sau prevenirea bolilor.

Suport profesionist 24/7

Apelati cu incredere la produsele si consultanta gratuita oferita de noi. Sunati acum pentru produsele dvs.