fbpx

SeminteGazon.ro

Cand germineaza semintele de gazon? Putem semana la zero grade Celsius?

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Speciile de iarba care intra in categoria iarba de gazon sunt de fapt specii de iarba care se gasesc spontan in natura insa ele au fost selectionate de-a lungul tipului si s-au obtinut soiuri “gazonabile” adica au caracterisitici care le fac potrivite pentru a forma un gazon: au o culoare verde mai inchisa, frunze mai inguste, crestere pe inaltime mai redusa, tendinta redusa de a forma spic si seminte, rezistenta la boli si alte atribute insa acestea sunt dintre cele mai importante. Iarba de gazon a mostenit si un caracter foarte bun: acela ca samanta supravietuieste peste iarna si germineaza cand conditiile sunt optime.

Iarba de gazon (ierburile de gazon) fac parte din familia gramineelor la fel ca si graul, orzul, secara si prezinta caracterisitici asemanatoare in ceea ce priveste germinarea la temperaturi scazute si capacitatea noilor plantute sa reziste gerului de peste iarna.

De aceea va recomandam ca la inceputul anului cat mai devreme sa incepeti sa semanati: fie ca acum infiintati gazonul fie ca aveti gazon si mai trebuie ajutat cu samanta pe alocuri.  

Daca doriti sa suprainsamantati si in toamna nu ati scarificat si acum aveti iarba moarta pe sol trebuie scarificat inainte de a imprastia samanta, ea trebuie sa aiba contact cu solul.

Cu masina de scarificat sau cu o grebla de scarificat gazon, scarificati usor cat sa nu raniti iarba (asta daca faceti operatia acum in februarie) daca stratul de iarba moarta pe sol e gros si gazonul e des (sau des si inalt) asteptati pana in martie cand se poate face o scarificare mai puternica si iarba e capabila sa isi revina.  

Atentie: folositi la masina de scarificat doar acei ghimpi din sarma otelita si nu cutitele!

Scarificarea corecta se face cand iarba e tunsa scurt (la 3-4 cm) de aceea daca acum gazonul tau e inalt mai bine amana operatia pana in martie.

Scarificarea corecta se face cand iarba e tunsa scurt (la 3-4 cm) de aceea daca acum gazonul tau e inalt mai bine amana operatia pana in martie.

Operatiile care supun gazonul la stress trebuie amanate pana cand gazonul e capabil sa isi revina, cand are soare si poate face fotosinteza, solul incepe sa se incalzeasca si bacteriile din sol incep si ele sa lucreze.

Perioada cand putem supune gazonul la stress-ul scarificarii e cand trebuie sa il tundem saptamanal adica cand are o crestere pe inaltime de cel putin 1 cm/ saptamana. Conditiile fiind propice el isi va reveni rapid daca l-am ranit in timpul scarificarii.

Speciile de iarba de gazon prefera temperaturi de 5-15 C ziua ca sa germineze, insa ele pot sta in sol (sau pe sol) o vreme indelungata iarna sau primavara devreme pana temperaturile sunt potrivite (nu mucegaiesc).

Daca temperatura scade sub intervalul 5-15 C samanta da gazon va avea nevoie de o perioada putin mai lunga sa germineze, ea asteapta pana cand ziua sunt 5-10 C si atunci va incepe sa incolteasca.

Samanta de gazon germineaza repede daca temperatura este in intervalul 10-18 C ziua insa  de la 20 C in sus o parte din samanta nu va germina (aproximativ 10-15% din germinatie se pierde).

De aceea daca alegem pentru insamantare gazon ca perioada primavara tarziu sau vara e bine sa acoperim samanta cu 5-10 mm de pamant si sa o udam des de 4-5 ori pe zi cat sa umezim pamantul. Aceasta apa va racori samanta si o va duce in acel interval optim de germinare (apa de la robinet are in general 15C).

Ca si concluzie:

Semanati cat mai devreme posibil: trebuie mai putina apa de irigat, riscul ca sa apara buruieni e mai mic si o germinatie mai buna. Verificati la meteo care sunt temperaturile in urmatoarele saptamani, daca noaptea nu scad sub -5 C puteti semana gazonul.

cand se seamana gazonul cum semanam gazonul cum se seamana gazonul cum tund gazonul fertilizare gazon fertilizator gazon gazon rulou gazonul iarna gazonul toamna iarna gazonul ingrasamant gazon ingrijirea gazonului ingrijirea gazonului dupa iarna ingrijirea gazonului in primul an insamantarea gazonului insamantare gazon intretinerea gazonului intretinere gazon intretinere gazon curte intretinere gazon dupa iarna intretinere gazon toamna irigarea gazonului pete in gazon? plantare gazon prima tundere gazon semanarea gazonului semanare gazon seminte gazin seminte gazon semintegazon.ro tunderea gazonului tunderea gazonului iarna tunderea gazonului primavara tundere gazon iarna udarea gazonului

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »