fbpx

SeminteGazon.ro

Insamantare gazon primavara: riscuri si cum le minimizam

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Insamantare gazon primavara: riscuri si cum le minimizam

Reusita insamantarii gazonului primavara depinde de cat de bine este realizata. In aceasta perioada sunt doua lucruri cu care gazonul nou rasarit se confrunta: buruienile monocotiledonate (cele asemanatoare ierbii de gazon: costrei, pir, iarba barboasa, etc) care necesita a fi combatute si canicula care se poate instala inainte ca gazonul sa fie format complet, adica trebuie udat astfel incat sa “il dresam” sa isi infiga radacina adanc in sol.  

Acestea doua merg mana in mana pentru ca cu cat inaintam in primavara ca sa insamantam cu atat mai putin timp va avea gazonul sa isi formeze o radacina adanca si perioada mai-iunie e propice pentru dezvoltarea buruienilor monocotiledonate.

Voi prezenta aici dezavantajele erbicidarii cu erbicid total varianta “old-school” si una care o recomandam noi ca sa scapati de buruieni.  

Combaterea buruienilor

Erbicidarea totala isi are rostul la insamantare gazon primavara?

Inainte de a face operatia de insamantare gazon nu va recomandam sa aplicati erbicid total. Erbicidul total (substanta activa glifosat) acesta omoara doar buruienile rasarite care au frunze (erbicidul total este absorbit prin frunza si doar prin frunza)  insa in sol exista mii de alte seminte de buruieni care vor germina odata cu semintele de gazon.

Cu cat alegem sa facem insamantare gazon mai tarziu in primavara cu atat riscul de invazie cu buruieni creste, buruienile monocotiledonate incep sa rasara si sa invadeze gazonul incepand cu luna mai cand solul este cald, de aceea trebuie evitata aceasta erbicidare care desi este un obicei vechi nu isi are rostul.

Recomandat este ca dupa erbicidarea totala sa asteptam 3 saptamani pana sa semanam, acest timp este prea pretios si cum am spus erbicidarea totala nu ajuta ci ne impinge semanatul mai tarziu in primavara cand apare perioada propice de incoltire si dezvoltare a buruienilor monocotiledonate, care, cand incep sa creasca se dezvolta mai rapid decat gazonul si la final vom avea un gazon plin de buruieni.

Un mit din popor

Am auzit de multe ori ca poti semana linistit ca dupa ce tunzi gazonul de cateva ori buruienile vor muri. Este total falsa afirmatia. Buruienile au o capacitate foarte mare de a se apara si adapta. Dupa cateva tunderi ele isi vor reduce inaltimea de crestere, frunzele lor vor creste pe orizontala paralele cu pamantul si la trecerea cu masina de tuns nu il vom mai taia, frunzele mari vor crea conditiile propice pentru dezvoltarea radacinii care emana substante care omoara radacinile gazonului. Un fir de iarba barboasa neindepartat manual sau cu erbicid in stadiu incipient va forma o planta care ocupa un spatiu de 30 x 30 cm , aproape imposibil de scos cu radacina cu tot si chiar daca o scoatem ea lasa un gol ca si un “crater” in gazon.

“Semanarea falsa” ca metoda de a eradica buruienile la insamantare gazon

“Semanarea falsa” implica crearea conditiilor propice pentru incoltirea semintelor de buruieni si apoi indepartarea lor. Aceasta metoda se poate aplica incepand cu mijlocul lui aprilie cand solul este cald si apare epoca propice (sfarsit aprilie-sfarsit de mai) pentru rasarirea buruienilor problematice.

Metoda consta in prelucrarea solului (cu sapa sau harletul, sau mecanic cu o motosapa) nivelarea cat de cat a solului si apoi sa mentinerea solului ud o perioada de 2-3 saptamani ca sa stimulam semintele de buruieni sa rasara. Preferabil ar fi sa udati des (la doua zile) si cu putina apa, solul sa fie umed in primii 2-3 cm de sol ca buruienile sa isi formeze acolo radacinile si sa fie usor de scos cu grebla dupa prelucrarea solului.

Dupa ce buruienile au rasarit sapati usor solul cat sa il afanati si sa puteti indeparta cu grebla buruienile (inclusiv radacina lor) si acum puteti incepe insamantarea gazonului (nivelare, imbunatatire cu compost al solului, semanare propriu-zisa, ingrasamant starter, etc).  

Va recomandam sa folositi in special aceasta metoda la insamantarea gazonului cu festuca rubra pentru ca in acest caz folosirea metodei descrise mai jos nu se poate folosi.

Metoda simpla si rapida de insamantare gazon

Daca doriti sa faceti insamantare gazon primavara exista o metoda care o puteti folosi cu succes. Insamantarea  gazonului se poate face imediat, in aceeasi zi de la stadiul de sol plin cu buruieni  la gazon insamantat.

Exista erbicid care se aplica imediat dupa semanat si are efect preemergent adica buruienile nu vor rasari, ele vor fi omorate in stadiul de germene.

Daca mix-ul de seminte de gazon alese pentru insamantare gazon contine sub 20% (sau deloc) festuca rubra  se poate erbicida la semant si efectul este de 8-10 saptamani (insa prin aceasta erbicidare foarte multe seminte de buruieni care vor germina in perioada de udare a gazonului vor muri). Dupa al doilea tuns care de obicei este la 5-7 saptamani de la insamantatul gazonului se poate erbicida din nou.

Substanta activa pentru erbicid care se poate folosi la erbicidarea imediat dupa insamantarea gazonului este mezotriona 10%, cu maxim 7.5 ml/100 mp amestecat cu 4-5 L apa in functie de debitul pompei de erbicidat. Inainte de aplicarea erbicidului faceti o incercare cu pompa fara erbicid sa vedeti cata apa e necesara sa treceti peste tot gazonul.  Nu depasiti doza.

Exista posibilitatea ca unele fire de iarba sa fie albe (acesta e efectul erbicidului) insa efectul dispare si iarba isi revine.

Atentie! Acest erbicid nu este omologat pentru utilizarea la gazon insa in testele efectuate de noi el functioneaza. Cititi si respectati ceea ce este scris pe fisa de utilizare a erbicidului inclusiv echipament de protectie (manusi, ochelari). Nu erbicidati daca bate vantul.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »