fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Iarna

Lucrari in gazon explicate pe intelesul tuturor


Decembrie, Ianuarie, Februarie

Gazonul poate suferi acum din cauza frigului, pot aprea boli mai ales in zonele cu umbra, ce putem face si ce nu e bine sa facem

Ce se intampla in gazon in aceasta perioada?

Acum ca s-a terminat iarna, soarele incepe sa se ridice pe cer, temperatura creste si iarba incepe si ea sa fie activa. Acest ghid contine informatii necesare pentru intretinerea gazonului primavara cu diferite situatii care pot aparea. 

Tunderea

Gazonul creste mai incet insa tunderea e necesara, probabil la 2 saptamani va fi suficient. In general in luna decembrie se mai pot face 2-3 tunsori, in ianuarie iarba incetineste foarte mult din crestere si probabil o tundere va fi suficienta. 

Nu lasati iarba mai inalta de 7-8 cm. 

Puteti tunde iarba daca temperatura este de peste 6-7C, verificati indeosebi zonele aflate la umbra pt ca acolo se dezgheata mai tarziu. 

Pe parcursul iernii varfurile se pot ingalbeni (sunt degerate) de la ger si indepartarea lor ajuta. Odata cu indepartarea lor gazonul va recapata o culoare mai verde. 

Ascutiti cutitele masinii de tuns. 

Nu tundeti daca aveti mucegai in gazon pentru ca raspanditi sporii prin iarba sau tundeti doar portiunile care nu sunt afectate.

In aceasta perioada colectati iarba tunsa.

Irigarea

Rareori e nevoie de irigat in aceste luni. Sudul tarii (Campia Romana) se poate confrunta cu seceta pronuntata pe parcursul iernii si o irigare e benefica. 

Irigati usor ca o ploaie sanatoasa (8-10 L/mp) daca nu ati avut precipitatii timp  2-3 saptamani si temperaturile sunt peste 10 C si nu scad noaptea sub 1-2C. 

Daca solul e umed in primul cm nu e nevoie sa irigati. 

Fertilizarea

Puteti aplica ingrasaminte foliare daca temperatura e de peste 7C si aveti 2-3 zile cu soare dupa aplicarea foliarului. 

E posibil sa nu observati modificari majore in culoarea firului de iarba sau a aspectului general, in aceasta perioada mare parte a activitatii gazonului se desfasoara in sol, acum e perioada cand radacina se dezvolta, se formeaza noi plantute prin rizomi sau stoloni si aplicare de ingrasaminte foliare mai ales de tipul celor biostimulatoare ajuta (ex Fertalga, Ferthumic).

Puteti utiliza ingrasaminte foliare care sunt absorbite imediat: Fox NK sau IRONGREEN 80-100 ml + Fertalga 80-100 ml /100 mp cu 5 L apa. Nu e nevoie sa irigati dupa administrare. E suficienta o aplicare in ianuarie si una in februarie.

Puteti aplica ingrasamant solid daca nu ati aplicat fertilizat in luna noiembrie. 

Folositi ingrasaminte care au un procent de cel putin 50% de azot cu eliberare lenta/ controlata ca sa eliminati riscul ca iarba sa primeasca prea mult azot care combinat cu temperaturi pozitive pentru mai multe zile sa dea un boost prea mare gazonului, frunzele nou formate fiind susceptibile sa fie distruse de inghet. 

Preferabil sa ploua dupa aplicarea ingrasamantului solid in ziua aplicarii sau in zilele urmatoare. 

Ingrasaminte solide recomandate: Biogel ar fi cel mai indicat, ceea ce nu folositi se poate aplica in orice luna a anului. Spre sfarsitul lunii ianuarie, inceput de februarie folositi Biomulti, SOIL LIFE sau SLOW K (asta in cazul in care nu ati fertilizant toamana).

Daca planuiti o scarificare la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie folositi ingrasamintele foliare in aceasta perioada (ian-febr) urmand ca dupa scarificare sa aplicati ingrasamantul solid de primavara;  dupa aplicarea de ingrasaminte solide de preferat sa nu scarificati mai repede de 5-6 saptamani mai ales in cazul scarificarii pentru suprainsamantare.

Pentru cei mai pretentiosi puteti folosi spre sfarsitul lunii februarie sau inceput de martie foliar FOX NK sau IRONGREEN in doza mai mare de 150-200 ml /100 mp ca sa treziti gazonul. Doar sa urmariti si vremea sa nu aveti temperaturi sub -4C noaptea. 

Amendarea solului

Puteti folosi in aceasta perioada ca si amendament pentru sol BIOGEL. Acesta corecteaza multe deficiente in sol, mareste fertilitatea, corecteaza pH-ul. Va recomandam utilizarea mai ales la peluze nu infiintate sau daca ati avut in timpului sezonului activ portiuni in gazon cu crestre inceata, portiuni deshise la culoare – acestea fiind un semn al fertilitatii scazute a solului.

Prevenirea si combaterea buruienilor

NU e cazul. Ineficiente in aceasta perioada.

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

In aceasta perioada in portiunile de gazon care sunt la umbra e posibil sa apara un mucegai, nu trebuie sa va alarmati, nu e o boala foarte periculoasa.

Aplicati ca si preventiv PHOS Mg 80-100 ml cu 10 L apa/100 mp. Acesta ajuta la prevenirea bolilor specifice sezonului rece (diferite tipuri de mucegaiuri). 

PHOS Mg functioneaza foarte bine si la stoparea mucegaiului daca e deja aparut. 

Aplicati fungicide doar daca boala da semne ca se extinde rapid.

In cazul in care apar semne de boala pe suprafete exinse sa ne contactati. 

Galmele formate de rame incercati sa nu le calcati, la primavara cand sunt uscate le puteti sparge usor cu o grebla. Vizionati clipurile sau articole legate de irigarea gazonului pe site-ul nostru sau canalul de youtube Ai iarba?

Controlul muschiului

Daca aveti muchi puteti aplica un ingrasamant cu sulfat de fier. Din gama noastra SUPER IRON care are un continut foarte ridicat de sulfat de fier.

Scarificare

Nerecomandat. 

Daca aveti iarba cazuta/culcata, iarba care din diverse motive ati lasat-o prea inalta peste iarna si apoi s-a culcat fie de la ploi abundente fie de la zapada puteti folosi o grebla de frunze sa o ridicati si apoi sa o tundeti. 

Puteti indeparta iarba distrusa de boli folosind o grebla de scarificat sau o grebla de frunze dar incercati sa nu imprastiati iarba adunata pe zonele adiacente pt ca imprastiati sporii patogenilor. 

Aerare si decompactare

Nerecomandat in aceasta perioada. Iarba trebuie sa fie in perioada de vegetatie puternica pentru a interveni mecanic cu scarificatorul sau aeratorul.

Top dressing si nivelare

Nerecomandat pe peluzele rezidentiale.

Suprainsamantare

Puteti suprainsamanta peluzele semanate in toamna care din diverse motive nu a rasarit uniform. Nu depasiti 2.5 kg seminte/ 100 mp. Samanta va germina odata cu cresterea temperaturilor. Este o operatie care se poate executa cu succes in aceasta perioada si e de recomandat mai ales in cazul peluzelor mari care nu au sistem de irigat.

Puteti suprainsamanta gazonul care a fost semanat in toamna si care nu a rasarit uniform fie lucrarea nu a fost executata bine, fie semintele au fost spalate de ploile abundente. 

Doar aruncati samanta fara sa faceti altceva. 

Gazon nou, insamantare

In cazul peluzelor mari fara sistem de irigatie luati in considerare semanarea gazonului in aceasta perioada. Insamantarea acum e posibila si rezultatele sunt bune. 

Videoclipuri sugerate cu operatiile de iarna in gazon