fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Intretinerea gazonului la inceputul toamnei Aug-Sept

Explicat in pasi simpli pe intelesul tuturor

Cum sacapam de buruieni?
Cum remediem peluzele rarite, decolorate?
Urmeaza pasii din ghid! Pas cu pas!
Va trebui sa remediati irigarea, tunderea acestea sunt principalele cauze ale peluzelor distruse!

Acesta e un ghid incepe cu eradicarea cauzelor care au adus gazonul intr-o situatie slaba si apoi reabilitarea lui ! Daca avem buruieni primul pas NU e aplicarea de erbicide!

Ghid complet pentru remedierea peluzelor imburuienate

Scarificarea, Suprainsamantarea, Top-Dressing / Nivelare

Acest ghid va pune gazonul pe picioare sau va ajuta sa il mentineti des si verde

Generalitati pentru perioada Aug-Sep

Aceasta perioada aduce temperaturi optime pentru gazonul nostru, acum e perioada lui de refacere naturala dupa vara insa putem si noi interveni cu scarificari mai lejere folosind arborele cu sarme sa curatam firele de iarba uscata sau scarificari mai profunde cu arborele cu lame si  suprainsamanatarea zonelor afectate de boli, intretinere precara (tuns, irigat, fertilizat incorect) care au dus la rarirea gazonului si aparitia buruienilor. 

Este perioada optima din an pentru insamantare si suprainsamantare. Solul e cald si favorizeaza germinarea rapida, soarele nu mai este atat de puternic ziua, evapotranspiratia e mai redusa, riscul de boli e mult mai scazut si foarte important riscul imburuienarii este foarte mic. 

E perioada cand putem lupta cu poa annua atat prin scarificare (facuta mai agresiv va scoate poa annua din primavara cu radacina cu tot)  si suprainsamantare (indesirea gazonului si suprimarea naturala a poa annua) cat si aplicarea de erbicide preemergente (care sa impiedice rasarirea ei). E perioada cand poa annua rasare si e foarte susceptibila sa fie atacata de erbicide pre si post emergente (substante active mesotrione si pendimetalin). Poa annua care scapa in aceasta toamna e poa annua care la anul ne va face smocuri, va fi prea matura sa o eliminam cu erbicide. 

De obicei gazonul nostru e in una din trei situatii: 

 • Buna sau foarte buna, des, culoare uniforma, fara buruieni sau foarte putine
 • Gazon semanat in primavara care este infestat cu buruieni sau zone rare de la irrigat incorect sau decimat de boli
 • Peluze mature infiintate in anii precedenti care nu au fost intretinute corect (de la tuns la irigat gresit, lipsa de ingrasaminte , etc)
In oricare din situatii refaceti sau faceti testul prezentat la sectiunea irigarea: verificati unifomitatea cu care e distribuita apa in peluza si timpul necesar sa lasati fiecare zona casa aveti nr de L de apa necesari pe saptamana. Aspersoarele se pot deregla, infunda, solul se poate lasa si astfel se modifica unghiul aspersorului.
 

In prima situatie nu avem multe de facut decat a il intretinem corect in continuare, probabil sa marim frecventa de tundere la 2 pe sapt in perioada aug-oct pentru ca gazonul intra intr-o perioada de vegetatie mai accelerata decat vara. O scarificare usoara cu sarme, aplicarea de ingrasaminte solide si lichide sa formam ”corpul gras” al plantei. Incepand cu luna octombrie gazonul incepe sa stocheze nutrienti in radacina cu acestia el se va putea hrani in zilele de iarna cand va fi mai umbrit. Fertilizarea facuta corect toamna de da in primvara un avans de 2-5 saptamani la pornirea in vegetatie. Odata cu scaderea temperaturilor vom reduce frecventa irigarilor: la 24 C in medie ziua cel mai probabil o irigare saptamanala e suficienta cu aproximativ 20-25 L de apa/mp total pe sapt. Luati in calcul ca nu scad doar temperaturile in timpul zilei dar si ziua e mai scurta, exista precipitatii, umbra e mai lunga (soarele e mai jos pe cer). 

O operatie apreciata de gazon e top dressing-ul / nivelarea – aplicarea unui strat fin de nisip eventual amestecat cu compost/ substrat de gradina, in strat de 3-5 mm aidca cam 0.3 mc – 0.5 mc /100 mp ca face tunderea mai placuta, o culoare mai uniforma (plantele au o inaltime egala), nu vor fi zone unde se aduna apa (depresiuni), etc. 

In celelate doua situatii unde ne confruntam cu buruieni sau gazon rar,  va fi nevoie de scarificare, suprainsamantare, acestea le detaliem la fiecare sectiune separat. Pasii vor fi aplicarea de erbicide (Atentie! Nu intodeauna e necesara sau oportuna);  in cazul peluzelor infestate puternic cu buruieni batrane (mai mult de 5-6 tulpinite din aceeasi radacina) vom trece direct la scarificarea cu lame, suprainsamantarea (aplicarea unui erbicid odata cu semintele care vor impiedica rasarirea altor buruieni), top dressing. Dupa scarificare si insamantare cam in 3-4 sapt vom avea o peluza de invidiat, fara buruieni, cu gazon des.

In peluzele mai batrane de 1 an in perioada iunie-iulie nu ar trebui sa rasara buruieni cu frunza ingusta ca pir, costrei, mohor, iarba barboasa, acestea apar doar in cazul peluzelor rare, irigate precar sau care nu au primit 4 fertilizari cu ingrasamant solid in ultimele 12 luni.

Toate aceste operatii pentru refacerea gazonului imburuienat in functie de gradul de imburuienare LINK

Gazon des insa infestat cu buruieni tinere (mai putin de 4 frati) >> DOAR SE VA APLICA ERBICID si ingrasamant solid pt indesirea gazonului

Gazon RAR si infestat cu buruieni tinere sau batrane >> Aplicare erbicid, scarificare severa + suprainsamantare

Tunderea

De regula incercati sa mentineti aceeasi inaltime de tundere pe parcursul anului. Puteti tunde cu 1 cm mai scurt (de la 6 la 5 cm sau de la 7 cm la 6 cm) inaintea unor perioade lungi ploioase sau dupa perioade ploioase ca sa favorizati evaporarea apei in exces.

Toamna iarba creste mai repede decat vara insa mai incet decat primavara. Ar fi bine ca cel putin in luna septembrie sa tundeti iarba de 2 ori pe saptamana.

Tunderea gazonului e cea mai  importanta operatie pe care o putem face in gazon – cu cat e mai des tuns cu atat mai bine, ideal ar fi de 2 ori pe saptamana si d-upa tundere iarba sa fie lasata la 6 cm. Tundeți gazonul când e de un lat de 4 degete  (aprox 8-9 cm). Lăsați după tuns iarba la cel puțin 6  cm- aproximativ 3 degete.  Tunderea de doua ori pe sapt favorizeaza indesirea gazonului in special formarea buchetului de frunze mai aproape de sol (deci mai putina lumina/ caldura pentru semintele de buruiana prezente in sol.

 

Daca puteti tunde doar odata pe saptamana lasati iarba 6.5-7 cm dupa tuns. In 7 zile iarba creste cam 3 cm , lasand-o la 7 cm la tundere taitati 3 cm, astfel se respectă regula de a nu tunde mai mult de 30% (o treime) din lungimea firului.

 

Irigarea

Venirea toamnei: ziua se scurteaza, temperaturile scad, umbra lasata de obiecte casa, copaci este mai mare si asta duce la un necesar mai mic de apa.  

Gazonul are nevoie de apa care se masoara in L (litri). Se va iriga un nr corespunzator de minute fiecare zona cat sa avem necesarul de L/mp. Mai jos aveti un tutorial ”Test caserole” urmand acest tutorial verificati nr de minute care trebuie sa mearga sistemul de irigat pe fiecare zona ca sa aveti nr de L de apa recomandati pt perioada aceasta (mai jos detalii referitoare la litri/mp/sapt). De asemenea cu acel test puteti verifica si uniformitatea distribuirii apei pe intreaga suprafata.

Nu se iriga cu nr de minute ales la intamplare fara a avea un rationament in spate. Faceti ”testul cu caserole” ca sa determintati timpul necesar pt avea apa suficienta pe fiecare zona de irigat. Aspersoare diferite inseamna timp diferit pt irigare!

La ce ora irigam ? 

Curtile cu sistem de irigat automat

Irigati pe cat se poate intre orele 4-7 dimineata. Observati ora la care se ridica roua, aceea e ora cand ar trebui sa finalizati irigarea. Daca peluza are o suprafata foarte mare irigati in zile diferite. Incercati sa irigati dimineata cat mai devreme si sa terminati irigatul inainte de ora la care in mod normal se ridica roua.

Curtile fara sistem de irigat automat

Cei care nu aveti sistem de irigare automat irigati dupamasa insa sa mai bata soarele 2-3 ore cat sa zvinte frunza cat mai repede.

Cu cat frunza e mai putin timp umeda cu atat riscul de boli scade.

Cantitatea de apa necesara

Cantitatea de apa necesara unui gazon aflat mare parte din zi la soare e aproximativ egala cu temperatura maxima medie din timpul zilei in acea saptamana. Daca sunt 24C gazonul are nevoie de aproximativ 24 L de apa/sapt. 

Daca gazonul are mai putin de 4-5 ore de soare irigati cu 12-15 L si urmatoarea irigare cand e solul foarte bine uscat la suprafata altfel iarba se rareste si va aparea muschiul.

Niciodata nu irigati gazonul inainte ca solul sa fie bine uscat la suprafata!

Irigarea in functie de sol si nr de irigari pe saptamana

Solul nisipos retine mai putina apa si se va imparti cantiatea totala de apa in irigari de 12-15 L de apa/mp/irigare. Solul argilos retine mai bine apa si trebuie irigat mai rar si abundent aproximativ 15-20-25 L de apa/mp/irigare. Irigarea in ambele situatii se va face respectand cantitatea maxima descrisa in aliniatul anterior.

Exemplu: temperatura maxima medie in timpul saptamanii 24 C

– sol argilos, gazon expus cu aprox 8 ore de soare se va iriga de 2 ori pe saptamana cu 12 L/mp sau 24 L  /mp o singura data (preferabil 24L o singura irigare la festuca arundinacea).

– sol nisipos, gazon expus la soare 8 ore  se va iriga de 2 ori pe sapt cu 12 L de apa/mp.

– gazon umbrit cu mai putin de 4-5 ore de soare , se va iriga cu 12-15 L de apa/mp si urmatoarea irigare se va face cand solul e uscat bine de tot la suprafata.

Irigarea e una din operatiile de intretinere cele mai importante si de cele mai multe ori facuta gresit!

Mai multe despre irigare, simptome daca e putina apa, daca e prea multa apa LINK>>>

Test pentru verifcarea cantiatii de apa si a uniformitatii distribuirii ei pe gazon

Efectele irigarii necorespunzatoare pierderea desimii si aparitia buruienilor

Fertilizarea

Ingrasaminte de intretinere a peluzelor pe periaoda toamnei

Aplicati de minim 3 ori pe an ingrasamant solid gazonului, ideal de 4-5 ori in functie de trafic si cat soare are, peluzele umbrite cu mai putin de 6 ore de soare necesita mai putin ingrasamnt decat cele insorite.

Gazonul este un mare consumator de nutrienti, de fiecare data cand tundem indepartam frunze care au la baza nutrienti: macro si micro elemente si singura modalitate ca sa returnam nutrienti in sol e prin ingrasamintele solide. Ca si exemplu gazonul consuma intreaga cantitate de azot din sol in 3-4 luni! Incepe sa se rareasca, apar buruieni si starea generala se degradeaza.

Ingrasaminte foliare

Va recomandam sa le aplicati  la interval de 3-4 saptamani: combinatie de Fertalga+FOX NK alternat de Fertalga+IronGreen. Pentru desime si culoare in special la peluzele formate din lolium perenne/ poa pratensis va recomandam IRONGREEN.

In cazul peluzelor in stare slaba aplicati Fertalga+FOX NK de 3 ori in decurs de 4-5 saptamani. Ideal intercalat si IRONGREEN.

Dupa aplicare ingrasamintelor lichide nu e nevoie sa irigati. Se va iriga dupa cateva ore de la aplicare doar in cazul in care e foarte cald  si ingrasamintele sunt aplicate in timpul zilei (temp peste 28C) insa foarte putin irigat, un dus scurt dupa 4-5 ore de la aplicare. Daca se aplica dupamasa roua e suficienta si nu e nevoie de irigare.

Ingrasaminte solide pt perioada august-inceput de noiembrie

In aceasta perioada se vor face 2 sau 3 aplicari de ingrasaminte. 

In prima parte a perioadei (mijloc de august-septembrie) favorizam recuperarea gazonului dupa vara, preferabil de aplicat ingrasamantul solid dupa o scarificare cu sarme. 

La mijlocul perioadei (sept) vom aplica ingrasamant ca sa sustinem cresterea, e o perioada favorabila pentru gazon si foarte important: e perioada cand iarba incepe sa stocheze nutrienti in radacina, isi formeaza ”rezerve” pentru perioada de iarna. Aceste rezerve vor sustine cu hrana planta pe perioada iernii cand nu avem soare si planta nu isi poate produce nutrienti, ajuta la revenirea in vegetatie dupa iarna. O planta hranita bine in toamna isi revine in totalitate in luna martie chiar daca ramane fara frunze, lucru care se intampla des in curtile cu catei sau trafic pe iarba inghetata sau iarba care sufera de la boli de iarna. 

Pe perioada de inceput si mijloc de toamna se vor folosi ingrasaminte bogate in azot care sa favorizeze indesirea gazonului si accentuarea culorii verzi si formarea rezervelor pentru iarna: Action, Zeotech Mini Ready si cele all season Soil Life, Zeotech mini Spring and Summer.

Pentru perioada de sfarsit de toamna (sfarsit de octombrie/ inceput de noiembrie) ingrasaminte mai bogate in potasiu: Vigor+, Zeotech mini Autumn sau cele all season Soil Life, Zeotech mini Spring and Summer.

Aplicarea corecta a ingrasamintelor solide impartiti cantitatea necesara de ingrasamant in doua jumatati. Cu o jumatate va duceti pe o directie si cu cealalta jumatate perpendicular pe prima directie. Preferabil sa le aplicati dupa tuns si apoi irigat. Bobitele sa ajunga pe sol ca sa nu le absorbiti cu masina de tuns.

Dupa aplicarea ingrasamintelor solide trebuie irigat cu 8-10 L apa/mp. Daca se anunta o perioada ploioasa aplicati inainte de o ploaie sa nu mai suplimentati inutil solul cu apa. Sa va asigurati ca ploua suficient (8-10 L apa/mp) verificati prognoza meteo ex vremea.ido.ro. 

 

Fiecare ingrasamant are descris modul de aplicare la tab-ul Aplicare !

Ingrasaminte lichide (foliare) LINK>>>

Ingrasaminte solide clasice cu eliberare lenta LINK>>>

Ingrasaminte solide cu eliberare lenta cu zeolit Zeotech LINK>>>

Ingrasaminte pentru suprainsamantarea gazonului si ghid complet pentru suprainsamantarea peluzelor include ghid pentru mici reparatii si pentru suprafete intinse. LINK>>> 

Aplicarea ingrasamintelor, semintelor

Scarificarea

O operatie extrem de benefica gazonului. Scarificarea cu sarme facuta de 4 ori pe an: dupa iarna, inainte de vara, dupa vara si la mijlocul toamnei indeparteaza frunzele moarte, lasa un gazon mai verde si aerisit in care aerul circula mai usor, solul respira si planta va fi mai sanatoasa.

Scarificarea urmata de aplicarea unui ingrasamant solid va da un boost de verde si desime gazonului.  

Cu cat e mai des gazonul cu atat se impune mai mult folosirea scarificarii. E cel mai bun ”medicament” impotriva aparitiei bolilor. 

Trei motive ca sa scarifici neaparat in luna august:

 • curatati gazonul de frunzele uscate ca sa redati culoarea verde gazonului
 • curentii de aer circula mai liber prin frunzis si asta ajuta sa se elimine umezeala si scade riscul de boli
 • un pic de caldura si contact slab radacina-sol la poa annua va reduce semnificativ prezenta ei
Tundeti la 5 cm iarba si folositi arborele cu sarme pe o setare cat mai joasa fara sa scoateti mai mult de 25% iarba verde la scarificare.
Daca sunt peste 8 sapt de la ultima fertilizare cu ingrasamant solid ar fi timpul sa il aplicati.

In lunile august-septembrie se poate scarifica mai agresiv cu arborele cu sarme si inclusiv se poate face scarificarea cu arborele cu lame, acesta din urma de regula impreuna cu o suprainsamantare. 

Mai multe despre scarificare, pasii corecti , cand se poate face, la ce sa acordati atentie LINK>>>

Scarificarea, arbori de scarifiare: cu lame si cu sarme

Galerie scarificare gazon. 180 mp 2 ore. Cu cateva zile inainte am aplciat ingrasamant lichid, scarificare, aplicare ingrasamant solid. Ultima poza cu gazonul "in dungi" e facuta in ziua cand am scarificat.

Scarificarea cu lame

Se va recurge la scarificarea cu lame in cazul suprainsamantarii,  la peluzele infestate cu buruieni si la cele la care nu s-a facut scarificare cu sarme in ultimele 8-10 luni. Scarificarea cu lame cu gazonul tuns la 2.5-3 cm va smulge buruieni problematice cu frunza ingusta care de regula au radacini superficiale: poa annua, poa trivialis, costrei, iarba barboasa acestea doua din urma daca nu sunt foarte batrane, daca sunt foarte batrane probabil  va fi nevoie de smulgerea manuala sau cu ustensile pt aceasta operatie.

In cazul infestarii masive cu buruieni urmariti sa scarificati cu lame cu solul umed, sansele sa smulgeti buruienile sunt mai mari insa si gazonul va fi mai deteriorat. Acesta operatie urmata de  suprainsamantare si top dressing va face ca in 3-4 saptamani gazonul dvs va fi des si verde. 

Combaterea buruienilor

Cel mai bun erbicid preventiv pentru gazon e aplicarea de ingrasamant solid regulat la 2 luni de 4-5 ori pe an. O iarba deasa nu numai ca e aspectuoasa si sanatoasa dar si suprima in mod natural buruienile!

Operatii pentru refacerea gazonului imburuienat in functie de gradul de imburuienare LINK

In cazul peluzelor intretinute corect doar sporadic vom avea buruieni, in special poa annua. Cum procedam? Avem cateva variante: 

 • Smulgem individual si completam cu seminte
 • Scarificam cu arborele cu sarme. Nu e neovie sa o smulgem in totalitate afara, poa annua are o radacina foarte superficiala si redus contactul sol-radacina ea ramane rapid fara apa si moare.
 • Aplicam erbicid cu substanta activa mesotrione cu doza de 14 ml / 100 mp, repetat la 2 saptamani, atentie maxim 3 aplicari pe an, efectul nu e 100% pentru toate plantele de poa annua insa aplicarea erbicidului are si efect preemergent –  in perioada august-octombrie semintele de poa annua germineaza.
 • Scarificam cu lame agresiv urmata de suprainsamantare plus top dressing si aplicarea unui erbicid preemergent cu substanta activa mesotrione si repetat cu erbicid dupa ce iarba tanara e tunsa de 3-4 ori – imediat dupa aplicarea erbicidului irigam ca erbicidul sa ajunga pe sol si sa actioneze preemergent,  inclusiv la aplicare putem folosi o norma de 10 L de apa/100 mp.

Buruieni cu frunza lata (trifoi in special in aceasta perioada)

In cazul in care avem sporadic buruieni cu frunza lata inclusiv trifoi la o scarificare cu sarme vom scapa de mult trifoi. Se poate folosi erbicid si dupa 2-3 saptamani de la erbicid sa indepartati prin scarificare plantele necrozate. In cazul infestarii puternice cu buruieni cu frunza lata aplicati erbicid si dupa 2-3 saptamani scarificati. 

Buruieni cu frunza ingusta (mohor, costrei, iarba barboasa, etc)

In cazul infestarii cu buruieni cu frunza ingusta in special peluzele infiintate in primavara care nu au fost semanate corect – cu aplicarea de erbicid preemergent la semanare – situatia e mai delicata. In principiu trebuie eliminata buruiana mecanic cu scarificatorul cu lame sau cu o ustensila pentru smuls buruieni apoi suprainsamantat si top dressing pentru a proteja semintele (acesta va si nivela suprafata) plus aplicarea de erbicid preemergent (care sa impiedice rasarirea buruienilor).

Daca iarba e tanara si  e firava scarificati doar cu arborele cu sarme, parcurgeti pasii de mai sus, erbicidul va impiedica dezvoltarea in continuare a buruienilor, peste iarna multe din ele vor degera/ descompune si la scarificarea cu lame viitoare puteti scoate ramasitele buruienilor.

Scarificarea cu lame va smulge din buruiana daca solul e umed, insa va smulge si din iarba de gazon, de aceea suprainsamantarea e imperativa.

Atentie! Buruienile cu frunza ingusta care au mai mult de 5-6 tulpinite din aceeasi radacina nu prea mai sunt afectate de erbicide si chiar daca sunt afectate doar frunzele se vor necroza, radacina tot acolo va ramane si gazon nu va creste deasupra  INSA cel putin dezvoltarea lor va fi stopata.

Mix-urile de seminte comercializate de noi la care se poate aplica erbicid peste seminte la suprainsamantare sunt: Safari Play LS, Sport Premium, Sport Ingirjire redusa, Blue Moon.In coletul cu semintele vor fi instructiuni cu privire la acest aspect.

Ce erbicide folosim ? LINK 

Prevenirea imburuienarii LINK

Tutorial video diferite stadii de imburuienare si cum rezolvam. Sub video gasiti ghidul complet cu toate operatiile explicate in pasi simpli.

Suprainsamantarea

Perioada optima pentru suprainsamantare 25 august -15 octombrie, in general dupa ce temperaturile scad ziua sub 27C si sunt peste 14C la sfarsitul toamnei.

Pasii:

 • Erbicidarea cu erbicid selectiv pentru stoparea cresterii buruienilor in cazul peluzelor infestate cu buruieni
 • Tunderea gazonului la 2.5-3 cm cam la 2 saptamani de la erbicidarea selectiva
 • Scarificarea cu arborele cu lame
 • Distribuirea semintelor, ingrasamantului
 • Aplicarea de 1-1.5 cm de top dressing
 • Irigarea si tunderea 
 • Intretinerea ulterioara

Toti pasii pentru suprainsamantare, aplicarea semintelor si ingrasamantului, top dressing, irigarea si tunderea dupa suprainsamantare LINK >>>

Operatii pentru refacerea gazonului imburuienat in functie de gradul de imburuienare LINK>>>

Unde nu e gazon va fi o buruiana! Mentineti gazonul des si verde prin tunderi, irigari, fertilizari si scarificari corecte. 

In cazul in care sunteti proaspat mutat la curte si sunteti incepator cu gazonul si aveti probleme legate de desime si buruieni suprainsamantarea va rezolva aceste probleme insa facuta corect si ulterior gazonul intretinut corect. 

Suprainsamantarea in mod normal e suficienta la peluzele rezidentiale sa fie facuta la 2 ani in cazul  in care gazonul a fost intretinut corect.

Intotdeauna inainte de suprainsamantare verificati daca sistemul de irigat automat iriga uniform suprafata. E pacat sa faceti suprainsamantarea unei peluze care a avut probleme exact din cauza irigarii defectuoase!

Pe langa fertilizare, suprainsamantarea este operatia care ajuta foarte mult la prevenirea aparitiei buruienilor; cu cat gazonul e mai des cu atat mai putin buruienile au o sansa sa treaca de stadiul de embrion.

Folosirea tuturor “uneltelor” disponibile pentru a mari viteza de germinatie a semintelor de iarba de gazon: fertilizant pt suprainsamantare, aplicarea de substrat /compost in amestec cu nisip peste seminte; mentinerea lor umeda pana la germinare; fertilizant pt suprainsamantare

Scarificarea agresiva urmata de suprainsamantare combate in mod natural, ecologic buruienile din gazon; gazonul fiind des buruienile au mici sanse sa razbata. 

Ideal de combinat suprainsamantarea cu top-dressing si nivelare descrise mai jos. Top dressing-ul nu numai ca ajuta la nivelarea gazonului insa ajuta foarte mult semintele sa germineze mai repede, le tine mai bine umezeala, lasa o suprafata mai plana, mai placuta la tuns. (video mai jos la sectiunea video.

Top dressing / nivelarea

Top dressing-ul usor cu nisip si compost/ turba/ substrat de gradina se poate face in orice perioda anului atat timp cat iarba e activa, creste.

Se poate face si fara suprainsamantare. 

Aplicarea anuala de compost aduce un aport de natura biologica in sol si ajuta foarte mult la prevenirea bolilor in gazon. 

Mai multe detalii pentru suprainsamantare, top dressing/ nivelare  in acest LINK >>>

Semanarea

Perioada optima de semanare este 20 august-10 octombrie

Alegeti la semanare un mix de seminte care permite aplicare de erbicide preemergenete in ziua semanarii, acestea impiedica mare parte din buruieni sa rasara. NU CONTEAZA daca ati aplicat erbicid total lunar in ultimii 2 ani tot vor rasari buruieni daca nu aplicati erbicid preemergent. Detalii in ghidul pt semanare mai sus.

Mix-uri de seminte care permit erbicidarea cu erbicid preemergent la semanare: Safari Play, Sport Premium, Sport ingrijire redusa.In coletul cu semintele vor fi instructiuni cu privire la acest aspect. Mix-uri de seminte pt gazon LINK

Pregatirea terenului, semanarea, irigarea dupa semanare. LINK

Cateva sfaturi in plus

Important
 1. Cititi etichetele erbicidelor, ingrasamintelor, semintelor, atat online cat si efectiv pe produs. 
 2. Nu suprainsamantati fara a aplica ingrasamant! Altfel dezvoltarea tinerelor plantute e inceata si gazonul se va imburuiena din nou
 3. Masurati fiecare zona de gazon in parte, cantariti semintele/ fertilizantul necesar pentru fiecare zone si apoi impartiti acea cantitatea in doua. Prima jumatate distribuiti pe o directie si cea doua jumatate perpendicular pe prima directie.
 4. Nu va recomandam sa  folositi pt imprastierea semintelor si ingrasamanunlui carucioare trase. 
 5. Nu aplicati ingrasaminte lichide/ solide pana ce iarba tanara nu e tunsa cel putin odata, altfel gazonul existent va suprima plantele tinere. 
 6. Cand iarba tanara de tunsa de 3-4 ori reduceti irigarea si urmati sfaturile pentru irigarea corecta a gazonului pe perioada toamnei. LINK 
 7. Daca au razbit buruieni, caz foarte putin posibil sau doar cu buruieni sporadice aplicati erbicid selectiv. Probabil nu ati acoperit bine cu erbicid la suprainsamantare, sau solul a fost extrem de plin de seminte de buruieni. Insa dupa aceasta erbicidare ar trebui ca gazonul sa fie fara buruieni si des cat sa suprime singur pe viitor mare parte din buruieni. 

Evolutie diferenta e de 2 saptamani

Intretinerea gazonului pe viitor

Sfaturi pentru viitor

Favorizeaza aparitia buruienilor, bolilor si degradarea gazonului

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente, folositi ingrasaminte lichide cu microelemente la 2-4 saptamani

Pentru  o curte verde cu gazon des, sanatos si fara buruieni

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Un gazon des intretinut corect, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.
Ce seminte de gazon va recomandam noi?