fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Cum irigam corect gazonul

Explicat in pasi simpli pe intelesul tuturor

Irigarea e sursa celor mai multor probleme in gazon si cea mai intalnita! In acest ghid vei afla cate minute sa irigi, cand sa il irigi in functie de solul care il ai si de anotimp (temperatura). Cum sa irigi pentru un gazon verde si des. Cum sa irigi ca sa nu favorizezi aparitia buruienilor, a muschiului, cum sa previi compactarea solului si aparitia bolilor in gazon. Greseli frecvente si semne pe care la da gazonul ca are prea multa sau prea putina apa.

Testul cu caserole

Un scurt ghid pt un an intreg ca sa stii de unde sa incepi

Cititi cu rabdare. Informatia e valoroasa!

Cel mai important aspect si foarte putin inteles!

Gazonul are nevoie de apa care se masoara in L (litri). Se va iriga un nr corespunzator de minute fiecare zona cat sa avem necesarul de L/mp. 

Nu se iriga cu nr de minute ales la intamplare fara a avea un rationament in spate. Faceti ”testul cu caserole” ca sa determintati timpul necesar pt avea apa suficienta pe fiecare zona de irigat. Aspersoare diferite inseamna timp diferit pt irigare!

Iarba e o planta care necesită apă ca să își mențină desimea, culoarea să își regleze temperatura prin transpirație. Prea puțină: nu reușește să absoarbă nutrienții din sol și să înlocuiască frunzele bătrâne, nu își poate regla temperatura iar prea multă apă duce la rărirea ierbii: rădăcina are nevoie de oxigen, iar dacă solul e saturat cu apă ea se asfixiază, în  plus în sol se produc dereglări majore: microorganismele cu care rădăcina e în simbioză sunt asfixiate și ele. 

!!! Test pentru verifcarea cantiatii de apa si a uniformitatii distribuirii ei pe gazon !!!

Daca nu aveti sistem de irigat foloseste ceva asemanator: Gardena Aquazoom

Important
 • Nu va bazati pe ochi! Faceti testul cu caserole, cat mai multe caserole cu atat mai bine 
 • Nu va bazati pe cei care v-au instalat sistemul de irigat! Foarte rar ele sunt realizate bine. 
 • Primavara si vara luati o proba de sol cu un harlet sau cu un plantator sa verificati pana unde e umed solul dupa irigare. Ar trebui sa fie umed pana la 15-20 cm adancime ! 
 • Primavara cand incepeti irigarile si apoi cand vin temperaturile de peste 30 C mai refaceti testul cu caserole, mai ales cei cu peluze tinere: solul de sub sau din jurul aspersoarelor se poate lasa si aspersorul isi modifica unghiul. Corectati eventualele modificari. 
 • Daca iarba nu o duce prea bine: verificati irigarea, aplicati ingrasaminte foliare si ingrasaminte solide. Fara aplicarea a minim de 3 ori pe an de ingrasaminte solide gazonul nu o va duce bine.

Luati cu harletul sau cu un plantator o porba de sol si verificat idaca aveti umezeala la 15-20 cm adancime

Verificati cand dati drumul pt prima data la irigare primvara si apoi iar vara daca apa e distribuita uniform in peluza.

Irigarea e una din operatiile de intretinere cele mai importante si de cele mai multe ori facuta gresit:
 • irigat des, solul argilos, mai mult de 2 ori pe saptamana formeaza o “perdea” impermeabila la aer, aer de care radacina, bacteriile si fungii benefici din sol cu care radacina gazonului e in simbioza (care o ajuta sa extraga nutrientii din sol) raman fara aer (ele sunt in general aerobe) rezultatul: gazonul se rareste, apar buruienile si solul se compacteaza
 • irigatul seara; frunza de iarba e formata din celuloza la fel ca si tricoul de bumbac, tinut cateva ore umed si cald incepe sa miroase pt ca se dezvolta bacterii in el, la fel e si la iarba; irigatul seara face ca iarba sa ramana umeda mult mai mult timp a doua zi dimineata (roua e mult mai semnificativa, apa din sol se evapora pe timpul noptii si condenseaza pe firul rece de iarba);
 • irigatul fara a face diferenta intre zona de soare unde necesarul de apa e mai mare fata de zona cu umbra – unde e necesara mult mai putina apa, poate chiar si jumatate fata de cat e nevoie la soare; La umbra irigati cu 15 L de apa/mp/irigare si urmatoarea irigarea sa o faceti cand solul e foarte bine uscat. 
 • facuta prea des, mai mult de 2-3 ori pe saptamana duce la un sol umed aproape permanent la suprafata care favorizeaza germinarea semintelor de buruieni. Semintele de buruiana viabile sa rasara sunt in primi 0.5-1.5 cm. Irigarea se va face rar, abundent si urmatoarea irigare se va face cand solul e uscat la suprafata cel putin in primul cm;
 • irigatul cu cantitati mici de apa (facand testul din tutorial, aflati cu cata apa irigati/mp). Irigatul se face cu minim 10-12 L apa/mp/irigare, acesta e o cantitate minima de apa care poate ajunge la adancime. Irigarea de cateva minute duce la administrarea unei cantitati mici de apa 3-5 L apa/mp care in zilele cu 24 C se evapora pana la ora 13 si gazonul ramane fara apa cateva ore. 
 • Boli grave apar vara cand frunza e umeda mai mult de 10 ore pe zi (apa de irigat si roua). Irigarea se va face dimineata devreme incepand cu ora 4-5 dimineața. Pentru cei fara sistem de irigat automat irigati dupamasa cat sa mai bata soarele sa zvânte frunza.
 • muschiul sau algele pe sol apar in peluzele irigate excesiv
Irigatul corect:
 • irigati abundent gazonul, apa sa intre adanc in sol, la 15-20 cm adancime astfel favorizam dezvoltarea radacinii gazonului
 • lasand solul sa se usuce la suprafata oprim sau cel putin reducem inmultirea bacteriilor/ fungilor daunatori care sunt in primii 1-2 cm de sol si doar asteapta umezeala, caldura si o iarba slabita ca sa “isi faca de cap”
 • irigatul rar pastreaza mai mult timp primii 1-2 cm de sol uscati deci impiedicam germinarea semintelor de buruieni care sunt viabile pt germinare in general doar in primul 1-2 cm de sol;
 • cat mai rar si abundent ca sa reducem timpul cat frunza de iarba e umeda: umezeala si caldura favorizeaza inmultirea fungilor/ bacteriilor daunatoare al caror numar cand trece de “pragul critic”  iarba nu le mai face fata prin mecanismele de autoaparare;
 • irigatul trebuie vazut ca si o completare a apei in sol, adica irigam abundent sa fie apa la adancime si apoi periodic o completam. O putem compara cu mersul la “PECO”. Umplem suficient rezervorul si revenim sa completam. Stiti cum e cu mersul cu indicatorul pe rosu, nu face bine, exact la fel e si la iarba. Iarba cand nu are apa, inseamna ca nu poate dizolva nutrientii din sol, fara ei in prima faza nu mai produce “anticorpi” si apoi isi reduce cresterea, isi pliaza frunza sa reduca transpiratia. 
Ce cantitate de apa are nevoie gazonul

Cantitatea de apa necesara unui gazon aflat mare parte din zi la soare e aproximativ egala cu temperatura medie din timpul zilei in acea saptamana. Daca sunt 24C gazonul are nevoie de aproximativ 24 L de apa/sapt, daca sunt 30C atunci 30 L/mp/sapt.

Daca gazonul are mai putin de 4-5 ore de soare irigati cu 12-15 L si urmatoarea irigare cand e solul foarte bine uscat la suprafata.

In mod normal primavara  incepem sa irigam in luna aprilie la inceput, insa daca iarna a fost fara ploi si fara zapada probabil e nevoie de o irigare chiar si in luna februarie/ martie.

Vara se va trece la 2 irigari saptmanale cand temperatura trece de 24C in cazul peluzelor cu lolium perenne/ poa pratensis si probabil o irigare saptamanala la peluzele formate majoritar din festuca arundinacea respectand L/mp descrisi mai sus.

Toamna se va reveni la o irigare pe saptamana cand temperaturile scad sub 24 si se va administra un nr de L/mp/sapt egali cu temeperatura maxima medie in acea saptamana. 

Irigarea in functie de sol

Acum stim cati L de apa/mp/sapt trebuie irigat, insa aceasta cantitate totala de apa se va administra diferit in functie de solul care il avem:

Solul nisipos retine mai putina apa si se va imparti cantiatea saptamanala necesara (total/ saptamana) in irigari de 12-15 L de apa/mp/irigare.

Solul argilos retine mai bine apa si trebuie irigat mai rar si abundent aproximativ 15-20-25 L de apa/irigare. 

Administrarea unei cantitati mai mici de 10-12 L de apa: apa nu va ajunge in zona adanca a solului (15-20 cm adancime) radacina se va ramifica in primii cm de sol, va saraci extrem de rapid solul de nutrienti si e foarte susceptibila sa fie smulsa de catei, trafic, etc. Irigati rar si abundent ca radacina sa se duca la adancime, sa exploreze nutrientii dintr-un volum cat mai mare de sol.  

Irigarea deasa si cu mai putin de 10-12 L de apa/mp/irigare a solurilor argiloase duce la o compactare severa

La ce ora irigam ?

Irigati pe cat se poate intre orele 4-7 dimineata. Observati ora la care se ridica roua, aceea e ora cand ar trebui sa finalizati irigarea. Daca peluza are o suprafata foarte mare irigati in zile diferite. 

Cei cu aspersoare manuale irigati cel putin in weekend dimineata pana in ora 7-8 si daca e cazul pt a doua irigare in timpul saptamanii irigati dupamasa dar sa mai bata soarele sa zvante frunza inainte de lasarea serii. 

E foarte important sa avem cat mai putin timp umed frunza. Irigati cat timp e roua pe frunza, irigarea dimineata favorizeaza ”spalarea” frunzei de fungii daunatori care s-au dezvoltat pe parcursul noptii. 

Test pentru verifcarea cantiatii de apa si a uniformitatii distribuirii ei pe gazon

Efectele irigarii necorespunzatoare pe unele zone din peluza. Efecte: pierderea desimii si aparitia buruienilor

Administrarea unei cantitati mai mari de apa saptamanal duce la:
 • palirea culorii in prima faza: nutrienții din sol sunt prea dizolvati si planta trebuie sa faca  extra eforturi sa ii obtina;  planta va incepe sa acumuleze apa in frunza (in special cele batrane de la baza) ca sa creeze conditiile favorabile radacinii sa absoarba nutrientii, cantitatea mare de apa din frunza ”dilueaza” culoarea frunzei care duce ulterior la moartea ei; 
 • apare rarirea gazonului: radacina nu poate respira, microorganisemele din sol cu care radacina e in simbioza nu mai au aer (marea lor majoritate sunt aerobe), planta nu mai are suficienti nutrienti si incepe un razboi al supravietuirii intre plantele de gazon; gazonul pierde multe frunze si ulterior intervine colapsul plantei; 
 • o frecventa mai mare a aparitiei bolilor in special al celor care afecteaza ireversibil radacina si a unor buruieni care adora solul foarte umed: poa annua, poa trivialis, trifoi, aparitia muschiului si algelor pe sol si a buretilor (vara in special).

Galerie imagini cu peluze irigate prea des si / sau prea multa apa administrata

Administrarea unor cantitati mici de apa insa facuta des dar suficienta ca si cantitate saptamanala

Gazonul poate fi verde si des dar pe termen lung este daunatoare in special apare compactarea si saracirea solului in microorganisme benefice:

 • Radacina gazonului va ramane in primii 4-5 cm de sol unde primeste apa, solul incepe sa se compacteze la adancime – radacina e cea care previne compactarea, lipsa ei aduce cu sine lipsa microorganismelor care se misca in sol, da ele sunt mici insa foarte multe!
 • Radacina fiind doar in primii 4-5 de sol va saraci rapid solul de nutrienti. Radacina trebuie sa caute apa la adancime; irigarile abundete cu 15-20 L de apa/mp/irigare umezesc solul pana la 15-20 cm, stimuleaza  o radacina mai ramificata, mai adanca, ea va explora nutrientii dintr-un volum mult mai mare de sol, previne compactarea solului, gazonul va fi mult mai rezistent la trafic, mai verde si mai rezistent pe canicula, mai putin susceptibil la boli.  
 • Irigarea facuta des creeaza un mediu umed deasupra solului care impreuna cu temperaturi potrivite  duc la aparita unor boli. 
Semne ca gazonul sufera de lipsa apei:
 • ia o culoare verde inchis, cu o tenta albastruie. Substantele din planta sunt mult mai concentrate (nu mai e apa suficienta in celula) si de aici culoarea mai inchisa; 
 • frunza este pliata pe mijlocul nervurii sau apare ca si un rol de trabuc
 • la calcare urma pasului ramane bine definita in iarba, cu un luciu caracteristic
 • daca treceti cu mana prin ea se simte anemica, nu are vitalitate, frunza pare mai “atoasa”

Interveniti imediat cu o cantitate mare de apa: 15 L de apa/mp si feriti de calcare 1 zi.

Acordati atentie irigarii: faceti testele din videoul de mai jos, urmariti intreg clipul.

Semne ca gazonul duce lipsa de apa

Galerie imagini cu peluze care sufera de lipsa apei

Sfaturi pentru viitor

Favorizeaza aparitia buruienilor,bolilor si deterioarea gazonului:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente, folositi ingrasaminte lichide cu microelemente la 2-4 saptamani

Va mentine gazonul des, verde si sanatos

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea cu sarme de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Suprainsamantarea la cel putin 2 ani (imprastierea de seminte in gazon)
 • Un gazon des intretinut corect, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.

Cateva peluze frumoase, irigate corect