fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Pete maro in gazon

e boala? sau altceva? Cum remediem?

In gazonul intretinut corect, bolile in mod normal sunt izolate, apar foarte rar sau in zone foarte mici. Incidenta bolilor e mai mare dupa sau in timpul perioadelor umede; gazonul tanar (sub 12 luni) fiind mai predispus. Bolile se manifesta de obicei sub forma unor anomalii care au o forma circulara, destul de regulata sau pete pe frunze. INSA de cele mai multe ori in gazon “petele maro” sau decolorarile sunt datorate altor factori.

Principalele cauze ale aparitiei petelor maro in gazon

Gazonul e galben la radacina

Cauza: tulpina gazonului e galbena, maro si e normal sa fie asa  

Remediu: stati linistit

Gazonul are frunze uscate la baza, sunt frunze uscate pe sol

Cauza: frunzele traiesc cateva saptamani in functie de conditiile de mediu si intretinere. Frunzele batrane sunt la baza plantei/ tulpinii, spre sfarsitul ciclului de viata ele incep sa se ingalbeneasca de la varf urmand ca toata frunza sa devina maro. 

Remediu: in orice perioada a anului mai putin cand solul e inghetat puteti scarifica usor cu arborele cu sarme sau cu o grebla de scarificat ca sa indeparati frunzele uscate fie cele care stau pe verticala fie si cele de pe sol. In general scarificarea pt a indeparta frunzele uscate de pe sol se face cand conditile sunt optime pentru dezvoltarea gazonului; aceasta scarificare supune gaoznul la stress mecanic si ar fi bine de facut cand el se poate regenera rapid (se observa ca creste zilnic, e nevoie sa tundem).

Dupa tundere gazonul e galbui, maro desi inainte de tundere era verde

Cauza: cel mai probabil ati tuns prea mult din planta de iarba si ati lasat-o fara frunze. Verificati in iarba daca aveti frunze sau mai mult doar tije, tulpinite, e normal ca acelea sa fie galbene/ maro. 

Remediu: setati masina de tuns pe cea mai inalta treapta de tuns. Tundeti mai des, poate chiar si de 2 ori pe saptamana in lunile mai, septembrie, sunt lunile cand iarba creste cel mai accelerat. 

Pentru un gazon mentinut mai scurt de 6 cm e nevoie de 2 tunderi pe saptamana. 

Daca tundeti doar odata pe saptamana neaparat dupa tuns gazonul sa nu fie mai scurt de 6-7cm.

Dupa tuns avem zone/pete maronii si zone/pete verzi

Cauza: cel mai probabil inseamana ca am tuns prea scurt si avem si terenul denivelat. Iarba aflata pe delusoare a fost prinsa intre rotile masinii de tuns si am luat prea mult din lungimea plantei.

Remediu: ridicati garda de tuns a masinii. In primavara sau toamna luati in calcul o scarificare mai serioasa, suprainsamantare urmata de top dressing cu nisip+ substrat de gradina, pamant nisipos. Se pot nivela cam 1.5-2 cm odata. Pt mai multe detalii sectiunea Scarificare, Suprainsamantare, Top dressing/ nivelare din sectiunea Calendar aferenta perioadei. 

Pete rotunde de iarba uscata

Cauza: daca aveti catei (in special femele sau baieti care nu ridica piciorul, pisici (includeti si pisicile veicnilor) e foarte probabil sa aveti pete de la urina. In special acestea apar cand temperaturile sunt mai crescute (peste 20C). 

Remediu: pe cat se poate o hrana echilibrata fara foarte multa proteina vegetala (soia). Dresati catelul sa faca pipi doar in anumite zone. Pt pisici puteti amplasa un recipient cu nisip. 

Au crescut temperaturile si gazonul pe alocuri se inchide la culoare sau se usca

Cauza: depinde de stadiul in care se afla iarba: 

  • daca e inceput de carenta de apa gazonul pe alocuri va lua o tenta mai inchisa la culoare, frunza se subtiaza, poate aparea pliata sau roluita, la calcare nu isi revine, urma pantofului poate ramane foarte bine intiparita si are un luciu caracteristic, iarba e anemica. 
  • daca e un stadiu mai avansat iarba deja are o culoare aurie 

Remediu: irigati abundent imediat, si verificati daca sistemul de irigat functioneaza corect, adica daca distribuie uniform apa in peluza. 

Iarba in luna iunie are un aspect galbui, plina cu tije tari

Cauza: iarba de gazon in luna mai-iunie produce tije pentru inflorescenta (seminte), aceste tije dupa mijlocul lunii iunie nu mai sunt folositoare si planta inceteaza sa o sustina, ea moare si se ingalbeneste, dupa cateva saptamani cade pe sol si se va descompune. 

Remediu

Ce putem face:

Prin luna iunie puteti tunde cu 1-1.5 cm mai jos decat normal ca sa nu se mai observe tijele galbui.

Tundeti mai des in luna mai, toate tipurile de specii de iarba cresc mai rapid acum fiind perioada cand ele vor sa dea seminte (sunt din aceeasi familie cu graul si se comporta asemanator).

Ce sa nu facem?

NU se poate impiedica formarea semintelor cu nicio practica (tuns mai scurt de exemplu)! Exista regulatori de crestere care ajuta la acest aspect insa utilizarea lor presupune cunostinte si experienta.

Semintele de gazon din soiuri mai calitative au un caracter mai mic sa produca seminte. De aceea si pretul lor de achizitie e mai mic pentru ca se produce o cantitate mai mare de seminte/ha.

Erbicide, insecticide, supradoza de ingrasaminte aplicate pe canicula

Erbicidele sunt regulatori de crestere care “ataca” in special plantele urmarite insa acestea au si efect asupra gaoznului si in special cand gazonul fie ca nu e in cea mai buna forma fie erbicidul a fost aplicat pe un gazon prea tanar(mai putin de 4 tunderi) sau temperatura e de peste 27C in zilele dupa aplicare.

Insecticidele pot avea si ele efecte adverse, o ingalbenire a ierbii insa mult mai putin accentuata decat in cazul erbicidelor. 

Remediu: cititi intotdeauna eticheta produselor, urmati sfaturile de aplicare. Pentru o revenire mai rapida a gazonului puteti aplica ingrasaminte pt gazon cu extracte de alge marine (ex: Fertalga, iar pentru un extra boost IronGreen+). Fertalga contine biostimulatori de crestere care contracareaza efectele erbicidelor, insecticidelor.

Iarba se usca langa borduri, capace de canal, etc

Cauza: cel mai probabil planta nu are suficient sol care sa retina apa indeajuns (de ex fundatia bordurii e mai proeminenta acolo).

Remediu: suplimentati odata pe saptamana cu apa cu furtunul acele zone sau creati o zona tampon cu pietris ornamental, scoarta de copac.

Pete dispersate in gazon, neregulat in care iarba ia o culoare maro. (Vara sau toamna tarziu)

Cauze: poate fi vorba despre buruiana poa annua care moare. Daca in primavara ati avut in gazon smocuri de iarba mai deschise la culoare, care faceau abundet seminte e foarte posibil ca e buruiana poa annua care moare.  

Remediu: va fi nevoie de o scarificare (indeparteaza mare parte din buruiana), suprainsamantare (indesirea gazonului) si utilizarea unor erbicide pt a preveni aparitia ei.

Pete maro care se maresc, forme neregulate

Cauze: poate fi vorba de viermi. In special de la sfarstiul verii pana toamna pot aparea cazuri de insecte/ viermi / larve  care se hranesc cu radacina gazonului. 

Remediu: insectide ca de exemplu Karate Zeon 2.5-3 ml +15 L apa/100 mp urmat de o irigare abundenta min 20 L apa/mp ca insecticidul sa ajunga adanc in sol la larve.

Pentru o revenire mai rapida a gazonului puteti aplica ingrasaminte pt gazon cu extracte de alge marine (ex: Fertalga, iar pentru un extra boost IronGreen+). Fertalga  contine biostimulatori de crestere care ajuta la revenirea mai rapida a gazonului. Aplicati in special ingrasaminte lichide care se absorb prin frunza (gazonul avand radacina afectata) insa bineinteles sa aplicati si ingrasaminte solide.