fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Pregatirea solului pentru gazonare

Ca sa evitati lucruri care „acum nu se vad”

[Timp de citire 9 minute]

Pt succes garantat cititi cu atentie. E scris de cineva care se pricepe (bine de tot), special pt succes.

Temperaturi, riscuri

Situatia ideala semanarea dupa vara pana in luna octombrie. Cand incep temperaturile sa scada ziua sub 24 C si pana cand mai avem noaptea temperaturi de peste 6-7C cel putin 4 saptamani de la semanare.

Semanarea primavara de cand incep sa avem temperaturi de peste 4-5C noaptea (ideal peste 12C) si pana cand temperatura ziua nu depaseste 24C in urmatoarele 4-5 saptamani de la semanare.Rasarirea la temperaturi de peste 12 C noaptea e mai rapida (5-8 zile incepe rasarirea), si trebuie „sa ingrijiti” mai putin timp gazonul tanar cu irigari repetate, etc. La temperaturi de 4-5 C noaptea primele plante rasarite vor aparea dupa 15 zile aproximativ.

Verificati prognoza meteo pe urmatoarele saptamani: accuweather de exemplu.

Riscuri la semanarea primavara tarziu:

Germinarea

Semanarea primavara la temperaturi ridicate, peste 25C ziua: va fi nevoie sa irigati de 4-6 ori pe zi primele 15 zile la orele 8,10,12,14,16 ca sa reusiti sa mentineti umed primii 2 cm de sol permanent. Nu e o solutie irigarea mai abundenta, dupa 2 ore cu 24C primii 2 cm sunt zvantati. Daca nu mentineti cel putin 80% din timpul zilei umed primii 2 cm de sol germinarea va avea de suferit. Gasiti in acest ghid si un model de aspersor care se poate folosi cu succes fara a fi nevoie de sistem de irigat. Il puteti utiliza impreuna cu un programator (aspersor + programator aprox 300-500 lei).

Risc de boli

La temp peste 16C noaptea si/sau peste 25C ziua (zile la rand)  exista mari riscuri ca tinerele plantute sa fie afectate de boli. Literatura de specialitate recomanda aplicarea de fungicid cu substanta activa  Propamocarb + Fosetil de exemplu nume comercial Previcur Energy 15 ml + 10 L apa/100 mp in ziua semanarii si apoi dupa ce iarba e rasarita si are 3-4 cm. Aplicarea de fungicide poate duce la o dezvoltare mai inceata a plantelor, distrugerea microbiomului din sol (efect asemanator antibioticelor).

Daca dupa perioada de 2-3 saptamani cat trebuie sa irigati mai des urmeaza o perioada de ploi exista mare risc de boli: perioada lunga de umzeala + caldura noaptea favorizeaza inmultirea microorganismelor daunatoare si va fi nevoie sa fie aplicat un fungicid sistemic preventiv.

Risc de imburuienare

Daca la semanare nu s-a aplicat erbicid preemergent riscul de imburuienare e foarte ridicat (spre 100%) iar erbicidarea nu se va putea face decat dupa ce iarba e tunsa de 3-4 ori (probabil cam 6-8 saptamani de la semanare si pe atunci temperaturile vor fi ridicate: la temperaturi de peste 28C nu se mai aplica erbicide, nu temperatura de aplicare ci temperatura din timpul zilei. Pt erbicidare e nevoie de temperaturi de sub 28C atat inainte de erbicidare cat si dupa cel putin o saptamana. Nu numai ca erbicidele nu mai sunt foarte eficiente insa si gazonul va avea de suferit.

Alegeti la semanare un mix de seminte care permite aplicare de erbicide preemergenete in ziua semanarii, acestea impiedica mare parte din buruieni sa rasara. NU CONTEAZA daca ati aplicat erbicid total, lunar, in ultimii 2 ani tot vor rasari buruieni daca nu aplicati erbicid preemergent. Detalii in ghidul pt semanare mai sus.

Mix-uri de seminte care permit erbicidarea cu erbicid preemergent la semanare: Safari Play, Sport Premium, Sport ingrijire redusa. Mix-uri de seminte pt gazon LINK. La aceste mix-uri de seminte vor fi in colet toate cele necesare pt impiedicarea imburuienarii la semanare.

Riscuri la semanarea toamna tarziu

Cam singurul risc e cel de inghet. Primele temperaturi negative sub OC (zile la rand) ar fi bine sa fie doar dupa ce planta are 6-7 cm, asta inseamna aproximativ 5 sapt de la semanare. 

 

Pregatirea solului pentru insamantarea gazonului sau asternerea gazonului rulou

#umplutura #prelucrare sol #buruieni existente #acoperirea semintelor #pasi #video #irigarea dupa semanare

Ce vrem noi cand semanam gazon sau asternem gazon rulou? De fapt vrem la final un gazon des, uniform ca si culoare si o suprafata dreapta, placuta la tuns, fara denivelari in care sa stagneze apa sau sa “scalpam gazonul” (atunci cand prindem intre rotile masinii de tuns un delusor, acolo vom taia mult mai scurt iarba decat in restul gazonului); aceste scalpari vor da un aspect neplacut + iarba va avea extrem de mult de suferit.

Chiar daca noi credem ca e drept acum de fapt prelucrarea incorecta a solului duce la probleme foarte mari ulterior, care de cele mai multe ori duc la semanarea din nou a gazonului.

Vegetatia de pe sol. Ce facem cu ea?

Vegetatia ramasa pe sol peste care se pune umplutura, se va descompune foarte greu in acel mediu anaerob (2-3 ani),  va forma un strat prin care va trece greu apa:

 • drenaj slab, baltiri in cazul ploilor abundente
 • umezeala excesiva in stratul de deasupra lui
 • radacina nesanatoasa de la excesul de umezeala
 • aparitia muschiului
 • aparitia ramelor care vor fi atrase ca de un magnet de aceste resturi si le vor aduce la suprafata formand galme
 • descompunerea anaeroba produce gaze toxice (hidrogen sulfurat) care e toxic pentru plante

Erbicidam sau nu vegetatia existenta?

Erbicidarea cu erbicid „total” al vegetatiei existente NU o recomandam:

 • erbicidele „totale” distrug doar buruienile care au frunza verde nu si semintele din sol
 • in sol exista samanta de buruiana suficienta sa rasara si in urma a 20 de erbicidari cu erbicid total
 • dupa aplicarea erbicidului total sunt necesare minim 2 sapt ca buruiana sa se usuce si sa treaca 3 sapt pana la semanare de la aplicarea erbicidului total
 • erbicidul total nu e chiar “total”, acesta nu distruge toate buruienile, multe din ele au nevoie de 2-3 aplicari consecutive pentru a fi distruse
 • tot acest timp scurs de la aplicarea erbicidului total pana la semanare nu face decat sa ne impinga catre vara cand e risc mare de boala in gazonul tanar, sau o iarba foarte tanara cu sistem radicular mic care nu poate face fata caniculei; irigarea abundenta nu e o solutie; umezeala excesiva – nr mare de ore pe zi cand frunza e uda – duce la foarte multe boli ale gazonului pe perioada verii;

Se observa acel strat negru de materie vegetala care produce foarte multe probleme daca nu o indepartam

Curti unde trebuie adusa umplutura

In curtile unde e nevoie sa completati ca sa ajungeti la cota dorita sa luati in calcul ca se va mai “lasa” inca 4-5 cm in lunile urmatoare de la semanare; urmati operatiile de mai jos care implica indepartarea vegetatiei si apoi sapare, tavalugiti si abia apoi adunceti umplutura (dupa ce ati realizat operatiile de la punctul (7); asezati cate 4-5 cm tavalugiti si apoi mai completati si tavalugiti din nou. Daca aduceti “din prima” cate 10-15 cm solul se va lasa extrem de neuniform in primele 3-4 luni , si inca cateva luni apoi, ajungand sa aveti diferente de nivel si de 7-8 cm in zonele cu trafic: neplacut la tuns si zone cu baltire a apei. 

Inainte de a aduce umplutura dati nivelul si inclinatia dorita solului care e deja acolo; dupa distribuirea umpluturii trebuie sa avem aceeasi grosime peste tot, altfel vor fi zone cu strat subtire sau mai gros, cu variatii de fertilitate, rate diferite de infilrare sau retinere a apei de aici si probleme viitoare. Atentie: umplutura care o aduceti sa “copieze” inclinatia si nivelul subsolului.

In cazul in care umplutura are o alta structura fata de solul existent neaparat sa intrati cu motosapa sa le amestecati. Orice stratificare va duce la retinerea apei in mod diferit, cu baltiri sau gazon cu radacina superficiala foarte predispus la boli, canicula, smulgere.

Evitati stratificatiile

58e5d76b-12a7-4b12-aac2-1868ce49f3d8

Ce sol aducem ca si umplutura?

 • sol vegetal din decopertare insa sa fie din primii 10-15 cm. Solul luat de la adancime mai mare de 20 cm e foarte sarac in nutrienti. Aceasta se poate indrepta folosind BIOGEL 5-10 kg /100 mp incorporat in primii 5-7 cm de sol.  
 • o alta varianta e pamantul nisipos de la balastiera care rezulta de la spalarea nisipului/ balastrului poarta numele de loess (regionalism: hamuca, chisai). E de culoare maro/roscata. NU folositi cele de culoare galbui foarte deschis, sau cele care dau catre alb pentru ca acestea sunt foarte calcaroase si nutrientii sunt blocati in sol si nu pot fi absorbiti de plante.

Solul vegetal de regula e bogat in materie organica, nutrienti si gazonul se dezvolta bine. Pot aprea compactari in cazul curtilor cu catei, copii in special in zonele frecventate des: sursa de apa, cabane de scule, leagan, tobogan insa construirea unui trotuar evita acestea.

Loess-ul de la balastiera (hamuca, chisai) are o structura buna in general 20% argila, 40% lut, 40% nisip care e foarte permeabila la apa insa nu retine bine apa si nutrientii, foarte sarac in materie organica si nutrienti. Pentru preintampinarea acestora puteti aduga in primii 5-7 cm BIOGEL (5-10 kg) / 100 mp, compost sau turba (1 mc/ 100 mp), acestea contin materie organica si minerale si vor imbunatati foarte mult capacitatea solului de a retine nutrienti. Puteti sa faceti acest lucru si ulterior prin imprastierea de BIOGEL, compost sau turba. Iarba dupa ce va avea 5-6 tunderi va incepe sa aibe zone cu culoratii verzi, frumoase si zone cu iarba palida care parca nu creste sau cel putin are un ritm de crestere mult mai incet decat in zonele unde e verde (aceste zone mai verzi apar in special langa suprafetele betonate si odata ce ne departam de ele iarba devine mai anemica). Acest tip de sol previne compactarea. Si ulterior daca appar probelme se pot rezolva cu aplicarea de ingrasamant organic ca BIOGEL, compost, turba.

Va recomand sa faceti o vizita la balastiera sa vedeti cu ochii dvs. Cei care promit marea si sarea pe site-urile cu anunturi una zic si alta aduc in multe cazuri. 

Calculati ca sa aveti aproximativ 1 mc pentru 100 mp  pentru a aplica peste seminte. 

Pasii pentru pregatirea solului

Orice scurtatura acum va duce ulterior la lucrari mult mai complexe, inclusiv o a doua gazonare. 

Aici am descris fiecare etapa, ce e de facut pentru a preintampina neplaceri viitoare care „nu se vad” acum insa extrem de dificil de indreptat pe viitor. 

Operatiile de mai jos asigura o planeitate buna dupa semanare. Repet: orice abatere de la procesul de mai jos va duce dupa 4-5 luni la denivelari foarte mari in sol chiar si de 7-8 cm in zonele cu trafic. 

Indicat ar fi ca de la prelucrarea solului pana la semanare sa treaca cel putin 2-3 saptamani, eventuale buruieni care rasar nu sunt o problema, fie vor fi foarte usor smulse la punctul (10) fie la aplicarea erbicidului in ziua semanarii vor muri.

 1. In cazul in care solul acum e acoperit de vegetatie trebuie sa incercam sa scapam de cat mai multa din ea: tundem foarte scurt cu trimerul cu fir iar sau cu masina de tuns sau grebla putem aduna resturile vegetale (in niciun caz nu le dati foc). In cazul suprafetelor mari unde se poate intra cu un miniexcavator puteti razui 1-2 cm de sol cat sa luati masa vegetala+putin din radacina. 
 2. Sapam cu motosapa la 15 cm adancime, in cat mai multe directii. Acest pas nu trebuie facut la 15 cm adancime daca solul a fost afanat cu motosapa recent (in ultimele 5-6 luni) ci doar superficial sa scoatem radacina buruienilor si atentie la aspersoare!
 3. In cazul in care e foarte umed solul lasam sa se zvinte, dupa cateva zile trecem din nou cu motospa si scoatem resturile vegetale cu grebla
 4. Repetam trecerea cu motosapa in cat mai multe directii si dupa fiecare trecere greblam resturile vegetale 
 5. Tavalugim bine cu un tavalug cilindric de 80-100 kg. In lipsa lui puteti utiliza un europalet tras cu o sfoara
 6. Dupa o ploaie tavalugim iarasi 
 7. Ar fi bine sa treceti cu tavalugul de 3-4 ori la distanta de cateva zile
 8. Treceti cu un europalet legat cu o sfoara de care sa trageti pe toata suprafata, in cat mai multe directii, inclusiv cercuri de la exterior catre mijloc ca sa formati o burta in mijlocul peluzei. 
 9. Sa dati cadere de la casa catre gard, insa sa lasati in mijloc o “burta” de aprox 5-6 cm mai ridicata decat marginile. (cam la 10 m latime a paluzei sa aveti 5-6 cm in mijloc mai ridicat decat marginile); acesta burta se va lasa pentru ca acolo va fi cel mai mare trafic, inclusiv cand faceti operatiile de semanare. 
 10. La semanare rupem 2 cm de sol cu grebla sau cu lamele masinii de scarificat ca samanta sa faca contact bun cu solul 
 11. Se imprastie samanta, ingrasamantul respectand dozele. In niciun caz nu depasiti cu mai mult de 15-20% norma de seminte indicata! Nu greblati semintele! Ingrasamant la semanat (PROSTART, BIOSTART P) 2.5-3 kg/100 mp.
 12. Tavalugiti semintele si ingrasamantul 
 13. Acoperiti cu un strat de pamant nisipos de la balastiera (ceea ce ramane de la spalarea nisipului. Ideal amestecat cu compost (gasiti la magazinele de bricolaj la saci de 40-50L) la un pret de aprox 13 lei/ sac de 40-50 L. Il puteti amesteca in roaba, betoniera. Raport pamant nisipos: compost aprox 5:1
 14. Nu asezati peste seminte mai mult de 1 cm de substrat/sol , ideal intre 5-10 mm. Pt 100 mp e nevoie de 1 mc pentru a aseza 10 mm pe toata suprafata. Nu folositi nisip de constructii pentru acoperirea seminelor: are zero nutrienti, nu retine apa, se incinge, are efect abraziv asupra firului de iarba la calcarea ei. Se poate folosi nisip de constructii cu granulatie fina 0-2 mm insa amestecat cu compost/ turba in raport 5:1
 15. Tavalugiti 
 16. Aplicati erbicidul preemergent in cazul in care semintele nu contin mai mult de 20% festuca rubra. Acesta impiedica rasarirea buruienilor insa nu afecteaza gazonul. Cand plasati o comanda pentru poduse sa mentionati la observatii „erbicid” si vom reveni la dvs cu  indicatii.
 17. Irigati abundent fara sa balteasca apa. Mai jos e un video unde e explicata irigarea dupa semanare pana dupa al doilea tuns, inclusiv momentul cand facem prima tundere.

Zonele din curte aflate la umbra (mai putin de 4 ore de soare)

In zonele unde e umbra (sub 4-5 ore de soare) ar fi bine sa incorporati in sol si nisip de constructii, nu e cea mai buna varianta insa ajuta foarte mult la drenarea apei, se va evita aparitia muschiului si venirea ramelor la suprafata. Puteti amesteca cam 200 L nisip/ 1 mp de gazon in primii 8-10 cm de sol – adica un strat de 2 cm de nisip/ mp si apoi incorporat in cei 8-10 cm.

Importanta aplicarii de nisip/hamuca/chisai + compost /turba peste seminte

In pozele de mai jos zona mai verde cu rasarire mai buna a avut aplicat compost  peste seminte. Gasiti la magazinele de bricolaj la sac de 40-50 L cu 13-15 lei/sac. Folositi 1 sac pe 5-10 mp sau in amestec precum e descris anterior.

Nu aplicati nisip cu granulatie mare sau strict nisip

Sistem de irigat

In cazul in care doriti sa instalati sistem de irigat luati legatura fie cu o firma specializata care comercializeaza accesorii pentru sisteme de irigatii care va pot face un necesar pentru intreaga instalatie fie apelati la o firma specializata care sa va faca toata instalatia.

Atentie! Sistemul de irigat il faceti odata, modificari ulterioare sunt costisitoare ca timp si bani cu portiuni din curte sapate din nou.

Va recomandam sa lucrati doar cu firme care va pot dovedi sub o forma sau alta ca presteaza servicii de calitate. In cazul in care doriti sa instalati sistem de irigatie cu firme specializate sa ii contactati din timp. Cei buni sunt ocupati.

Atentie! Calculul pe care il faceti dvs poate fi diferit fata de ceea ce va ofera o firma specializata in sensul ca ei vad mai bine situatia din teren si stiu ce trebuie sa faca ca la final sa aveti un sistem de irigat functional si care intradevar sa fie automatizat. 

La realizarea sistemului de irigat sa luati in cont ca la umbra gazonul se iriga mult mai putin decat la soare, altfel din cauza excesului de umiditate iarba se va rari si muschiul va aparea din abundenta. 

Nu incercati sa invatati dvs pe cont propriu cum se executa un sistem de irigat pentru ca daca includeti si timpul dvs o sa ajungeti mai scump decat cu o firma specializata. De regula firmele specializate au masina de sapat santuri, care lucreaza infinit mai repede decat mana si lopata. 

Nu uitati: dvs faceti calculul pentru sitemul de irigat ca si o persoana care nu are cunostinte bine intemeiate, si nu uitati de proverbul “calculul de acasa nu e la fel cu cel din targ”.

In cazul in care bugetul nu permite puteti folosi cu succes sisteme de irigat ca de exemplu Gardena Aquazoom. In mod normal gazonul va trebui irigat dupa ce e tuns de 2-3 ori doar de 1-2 ori pe saptamana.

TESTATI intotdeauna functionarea corecta a sistemului de irigat inainte de semanare sau asezare gazon rulou; testati functionarea lui in fiecare primavara.(testul il gasiti in ultimul video: „Irigarea corecta a gazonului vara”.

Galerie evolutie gazon

Urmariti aceste clipuri in intregime fara sa sariti! Informatiile sunt foarte importante!

Insamantarea gazonului

Insamantarea gazonului

Semanarea corecta a gazonului pentru rezultate foarte bune din prima! Vizualizati cu rabdare, cititi ce apare in video.

Insamantare si irigare

Irigarea dupa semanare

Cum irigam pentru o rasarire cat mai rapida si uniforma ? Atentie: prea multa apa strica!

Intretinerea gazonului

Irigarea pe parcursul anului

Cum irigam gazonul corect pe parcursul anului. Cea mai frecventa greseala la intretinerea gazonului e irigarea incorecta.