fbpx

SeminteGazon.ro

Prevenirea bolilor in gazon

O varianta de prevenirea a bolilor in gazon care nu afecteaza microfauna din sol care e afectata negativ de aplicarea fungicidelor claisce

Prevenirea bolilor in gazon

ATENTIE! acesta este un fertilizant PREVENTIV pentru bolile din gazon.

Acesta trebuie sa faca parte dintr-un management corect al gazonului: irigat, tuns, fertilizat.

Aplicarea acestui preventiv face ca planta sa produca substante cu care se apara impotriva fungilor sau bacteriilor daunatoare fara sa afecteze alti fungi/ bacterii benefice din sol si are si efect direct asupra fungilor (blocheaza parti din metabolismul fungului).
 
Substantele produse de planta o vor proteja in intregime de la radacina pana la varf fata de fungicidele clasice care sunt de contact, chiar si cele sistemice au doar efect local, adica doar in imediata apropiere a locului unde a cazut pe frunza/ tulpina.
preventiv fungicid gazon
  • Stimuleaza planta sa produca mai multe substante de aparare
  • Planta recunoaste mai rapid infectia
  • Intrerupe sau incetineste semnificativ inmultirea agentului patogen si da timp plantei sa se apere
  • Imbunatateste culoarea si  densitatea gazonului 
  • Are impact pozitiv asupra sistemului radicular
Cele mai multe boli care afecteaza gazonul apar vara insa mare parte din acestea se instaleaza in gazon de toamna; ele isi fac efectul vara cand conditiile propice de inmultire exista: umezeala, caldura si iarba stresata.
 
Aplicarea de fungicide clasice preventive sau curative e extrem de dificila pentru ca ele trebuie sa ajunga in contact cu fungul/ bacteria (fie la momentul aplicarii fungicidului -aplicare curativa-  fie ca fungul sa atace partea de planta pe care a ajuns fungicidul- aplicat preventiv). Cand avem gazonul des e foarte greu ca la aplicarea de fungicid clasic acesta sa ajunga la tulpina locul unde se instaleaza/ incep  majoritatea bolilor in gazon.
 
„Fertilizantii” pe baza de fosfiti sunt considerati ca singurele „fungicide” cu adevarat sistemice adica ele sunt transportate in toata planta.
 
Spectrul de boli prevenite este foarte larg.
 

Intrebari frecvente

Cititi cu atentie ! 

Cand se poate aplica ?

Oricand, indiferent de anotimp insa nu la mijlocul zilelor toride. Vara preferabil dupamasa; toamna / primavara in orice parte a zilei doar temperatura sa nu fie peste 25C, daca temp este peste 25 C aplicati dupamasa sau dimineata dupa ce se ridica roua. 

Efecte secundare exista?

Se poate intampla ca in cazul supradozelor varful firului de iarba (cativa milimetrii) sa se albeasca/ usuce. NU e nimic grav, la prima tundere se indeparteaza.

Mod de aplicare

80-100 ml cu 10 L apa/ 100 mp.

Preferabil tundeti doar dupa 2 zile de la aplicare.

Se poate aplica pe iarba proaspat tunsa.

Aplicare la 3-4 saptamani.

Preferabil nu amestecati cu alti foliari, ingrasaminte, erbicide, etc.

Urmariti sa nu ploua cateva ore dupa aplicare.

Cat de eficient este?
Acesti fertilizanti pe baza de fosfiti pentru prevenirea bolilor sunt eficienti insa  e nevoie si de tuns, irigat si fertilizat corect.
 

Acest tip de fertilizanti cu rol in prevenirea bolilor sunt folositi pe terenuri de golf, fotbal si dau rezultate foarte bune.

In testele facute de noi in diverse situatii: aprox 2000 mp de peluze diferite inclusiv testari facute pe gazon stresat nu am avut nicio incidenta de boala.

Studiu realizat de catre University of the West of England pe doua specii foarte susceptibile la boli