fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Refacerea gazonului vara dupa boli

9 minute timp de citire + 3 minute tutorial video

In general bacteriile/fungii care genereaza boli/disfunctii vara in gazon se dezvolta cand temperaturile sunt noaptea peste 16C. Sunt extrem de favorizati sa apara dupa perioade ploioase de cateva zile.

Niciun fungicid nu poate inlocui intretinerea corecta: scarificatul cu sarme cat mai des (minim de 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna), mentinerea fertilitatii solului la un nivel adecvat, tunsul corect, irigarea corecta adica conditiile in care iarba se apara singura sau in cazul unei infectari mai puternice creste si formeaza frunze mult mai rapid decat pierde frunze datorita infectiilor

Aplicarea fungicidelor se va face de catre personal autorizat!

Va rugam cititi cu atentie!

Aplicam fungicid sau nu?

In primul rand trebuie sa fim siguri ca avem o boala nu o situatie care a aparut din cauza intretinerii gresite care se poate rezolva pur si simplu cu o irigare corecta, tundere fara a taia mai mult de 1/3 din lungimea firului, scarificarea usoara cu grebla sau arborele cu sarme si/sau aplicarea unui ingrasamant.

Boala poate fi descrisa ca o interactiune intre planta si un agent patogen care impiedica/perturba dezvoltarea si aspectul normal al plantei. Bolile reprezint exceptia si nu regula in cazul gazonului.

Tehnicile de gestionare trebuie sa se bazeze, in primul rand, pe practicile/tehnicile agricole, cu aplicarea de fungicide numai atunci cand acest lucru este necesar.

Aplicarea fungicidelor ajuta la combaterea bolilor insa ele omoara sau afecteaza puternic si microorganismele din sol: bacterii si fungi benefici care au o simbioza cu solul: fixatoare de azot, mobilizatoare de fosfor, bacterii si fungi bacteriofagi sau care descompun materia vegetala. Bacteriile si fungii benefici produc humus in sol deci un sol mai fertil care poate sustine un gazon frumos cu mai putine inputuri ca ingrasaminte si apa.

Soiurile de gazon mai noi contin si bacterii endofite, aceste bacterii se regasesc intre celulele firului de iarba, acestea secreta substante care protejeaza frunza de canicula sau ger. Si ele sunt afectate de catre fungicid.

Folositi fungicide pe toata suprafata doar daca aveti zone largi in gazon afecate de fungi sau bacterii. Daca aveti portiuni izolate care nu se maresc va recomand sa nu folositi fungicide sau doar local.

Situatii cand nu avem boala in gazon

Bolile reprezinta exceptia si nu regula in cazul gazonului. Petele si zonele galbene sau maro din gazon nu inseamna neaparat ca acesta este atacat de o boală. Diverse leziuni sau afectiuni pot indica faptul ca gazonul este bolnav. Bolile gazonului pot fi dificil de diagnosticat, deci implicarea acestor alti factori ar trebui mai intai exclusa. O vatamare a gazonului se prezintă ca o manifestare fizica distructiva, cum ar fi paguba provocată de pesticide, tunderea prea scurta a ierbii sau o scurgere de combustibil. O afectiune a gazonului este asociata cu dezechilibre ale cerintelor fizice sau chimice pentru cresterea/dezvoltarea gazonului. Exemplele includ carente nutritive, temperaturi scazute, seceta si precipitatii excesive. Incă o data, desi aceste probleme pot parea a fi boli, nu sunt implicati agenti patogeni. Cu toate acestea, aceste afectiuni pot slabi gazonul atat de mult incat un agent patogen poate ataca plantele si provoca o boala.

Situatii cand gazonul e cu pete, decolorari si nu e o boala (slide)

Situatii cand avem o boala insa nu e necesara aplicarea unui fungicid

De regula in situatiile cand boala se manifesta sub forma unor pete pe firele de iarba (pe foliaj) nu e nevoie de fungicid.

Situatii cand gazonul sufera de boala insa NU e imperativ necesara aplicarea unui fungicid o scarificare cu sarme si aplicare de ingrasamnt rezolva situatia, gazonul va arata mult mai bine decat inainte de aparitia bolii! (slide)

Situatii cand avem o boala si e necesara aplicarea unui fungicid

Situatii cand aplicarea unui fungicid o putem considera necesara (slide)

In cazul peluzelor tinere infiintate in primavara  unde au aparut boli imediat dupa o perioada ploiosa (petele au parut la 24-48h de la oprirea ploilor)  puteti folosi  Ridomil Gold MZ 68 WG (plic 25 gr); se folosec 25 gr + 10 L apa /100 mp sau Previcur 15 ml + 10 L apa/100 mp. Acesta are efect curativ si preventiv pt  Phytium si alte boli asociate cu umezeala si temp peste 16-18 C noaptea.  

Dupa 7 zile puteti aplica un fungicid sistem care in special are efect preventiv si curativ pt un spectru larg de boli: fungicid Signum 15 gr+10 L apa/100 mp  sau Amistar 10 ml + 10 L apa/100mp . Pt substantele active din Signum in occident bolile combatute/ prevenite in gazon :Anthracnose,Brown Patch, Dollar Spot, Fairy Ring, Fusarium Patch, Gray Leaf  Spot, Gray Snow Mold, Large Patch, Leaf Spot, Melting Out, Necrotic Ring Spot, Pink Patch, Pink Snow Mold, Powdery Mildew, Pythium Blight, Pythium Root Disfunction,Rapid Blight,Red Thread, Rhizoctonia Leaf or Sheath Blight, Rust, Summer Patch, Take-all Patch, Yellow Tuft.

Se va folosi solutia preparata corect. Pregatiti solutie doar  pentru suprafata care o aveti. Folositi regula de trei simpla sa faceti calculul pt necesarul de substanta si apa in functie de mp. 

Pe peluzele sanatoase, mature, peste 12 luni de la semanare nu se recomanda folosirea de fungicide decat atunci cand bolile se manifesta pe zone intinse, pete circulare care apar dintr-o data, dimineata prezinta miceliu/ mucegai  („panza de paianjen”). In aceste situatii care mai mult tin de conditii nefavorabile pe perioade lungi care se reduc la umezeala si lipsa luminii:

– planta nu poate sintetiza substante nutritive necesare metabolismului (lipsa fotosintezei): umbra sau soare acoperit de nori pt o perioada lunga   

– planta nu poate absorbi nutrientii din sol: precipitatiile pe parcursul catorva zile duce la o diluare a nutrientilor din sol si asfixierea microorganismelor benefice din sol si a radacinii

– umezeala favorizeaza dezvoltarea/ inmultirea accelerata a fungilor/bacteriilor patogene alaturi de temp de peste 16C noaptea.

In perioadele de vara cu temp peste 16C noaptea si mai mult de 4 zile de precipitatii puteti folosi fungicidele (enumerate mai sus) ca si preventie mai ales daca gazonul nu a fost scarificat, fertilizat. Aplicati local daca nu aveti zone intinse sau foarte multe zone afectate.

FUNGICiD recomandat SIGNUM sau Amistar. fungicid Signum 15 gr+10 L apa/100 mp  sau Amistar 10 ml + 10 L apa/100mp . Pt substantele active din Signum in occident bolile combatute/ prevenite in gazon :Anthracnose,Brown Patch, Dollar Spot, Fairy Ring, Fusarium Patch, Gray Leaf  Spot, Gray Snow Mold, Large Patch, Leaf Spot, Melting Out, Necrotic Ring Spot, Pink Patch, Pink Snow Mold, Powdery Mildew, Pythium Blight, Pythium Root Disfunction,Rapid Blight,Red Thread, Rhizoctonia Leaf or Sheath Blight, Rust, Summer Patch, Take-all Patch, Yellow Tuft.  

NU amestecati fungicidele cu ingrasaminte foliare, erbicide sau insecticide. Dupa aplicare nu tundeti mai repede de 3-4 zile. Pentru aplicarea corecta urmati sfaturile de la sectiunea de mai jos: Cum aplicam corect fungicidele?

Disclaimer

Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate pt gazon in Romania si unele sau toate pot fi aplicate decat de personal autorizat. Informatiile prezentate sunt preluate din publicatii de profil din Occident, etichete si mod de utilizare pentru produse fitosanitare (substantele active, dozele, aplicarea); numele comercial n Romania poate fi diferit de cel din Occident, mai sus gasiti numele comerciale folosite in Romania.

Informatia are caracter informativ nu ca si recomandare, este preluata din surse de specialitate. 

Cum aplicam fungicidele corect?

Se va face doar de catre personal autorizat.

Aplicarea fungicidelor se va face preferabil pe gazonul tuns si nu se va tunde 3-4 zile de la aplicare. 

Ar fi bine sa nu ploua 5-6 ore de la aplicare (in mod normal sunt suficiente 2 ore). 

Aplicati pe iarba zvantata pe cat posibil, preferabil dimineata dupa ce se ridica roua. 

Aplicati fungicidele cu 10 L de apa/100 mp impreuna cu doza recomandata pentru 100 mp.  Planta trebuie imbaiata in intregime. Folositi o presiune cat mai ridicata pentru aplicare, o duza care pulverizeaza cu presiune si jet fin.

Nu aplicati la mijlocul zilei pt ca exista posibilitatea ca solutia sa se evapore plus planta nu e activa sa absoarba solutia. 

A doua zi dupa aplicare irigati.

Folositi masca, manusi, nu lasati animalele pe iarba timp de 2 ore de la aplicare (Cam atat dureaza se se usuce solutia pe frunza). 

Nu dati iarba tunsa la animale. Inchideti ferestrele cand aplicati; sa nu bata vantul.

Cititi eticheta in intregime. 

Daca exista o boala in gazon aplicati fungicidul curativ, dupa 3-4 zile aplicati ingrasaminte foliare si apoi dupa alte cateva zile ingrasaminte solide (daca e cazul) si eventual fungicide preventive.

Refacerea gazonului tanar, semanat de curand afectat de boala

Pasul 1/1

Aplicati daca aveti ingrasaminte lichide Fertalga+FOX NK, dupa 2-3 zile aplicati fungicidul Signum. In cazul in care nu aveti ingrasamintele lichide aplicati intai fungicidul apoi dupa 2-3 zile aplicati ingrasamintele lichide.

Dupa ce iarba da semne ca isi revine aplicati ingrasamant solid (oricare din ele: Soil Life, Action, Vigor+, Spring and Summer, Autumn). Continuati cu ingrasaminte lichide Fertalga si Fox NK la 2–4 saptamani. Verificati cantitatea de apa irigata, tundeti corect: mai multe detalii in GHIDUL de VARA (link)

NU SCARIFICATI GAZON MAI TANAR DE 5-6 LUNI! Se va interveni cu seminte cand temperatura va fi propice si ne vom rezuma doar la aplicarea unui fungicid si ingrasamant.

Evolutie 27 iunie - 9 iulie

Refacerea gazonului matur, are cel putin 8 luni de la semanat

Pasul 1 : tunderea si indepartarea ierbii moarte

Revitalizarea gazonului se poate face usor, revenirea va fi rapida si probbil gazonul va arata mai bine decat inainte de aparitia bolii.

Ca sa ajutati gazonul sa isi revina ar trebui sa il tundeti cu 1-2 cm mai scurt decat de obicei; daca, dupa perioada ploioasa a crescut mult sa nu tundeti mai mult de 40% din lungimea lui.

Tunderea mai scurta va lasa mai mult aer sa patrunda in coronament si umezeala se va evapora mai repede. Tundeti doar cand iarba este uscata si colectati resturile in cosul masinii.

Dupa tundere probabil se vor expune zone care nu arata tocmai bine insa nu va faceti griji. Daca hranim corect gazonul impreuna cu cateva zile cu soare el isi va reveni si va fi mai frumos decat inainte.

Daca aveti zone puternic afectate de boli, aplicati fungicid si tundeti dupa 3-4 zile sa nu purtati spori prin gazon cu masina de tuns sau pe talpa pantofului. Eventual tundeti gazonul care nu e afectat si feriti zonele afectate puternic de boli. Puteti dezinfecta masina de tuns dupa ce ati tuns zonele afectate cu apa cu spirt sau pur si simplu cu un jet de apa. Daca aveti zone puternic afectate folositi si un detergent pe roti si pentru dedesuptul caroseriei (zona cutitului).

Cand solul e uscat la suprafata scarificati usor cu o grebla sau cu masina de scarificat cu arborele cu sarme.

NU SCARIFICATI GAZON MAI TANAR DE 5-6 LUNI! Se va interveni cu seminte cand temperatura va fi propice si ne vom rezuma doar la aplicarea unui fungicid si ingrasamant.

Atentie! E foarte important ca solul in primii 1-2 cm sa fie cat de cat uscat, altfel riscati sa smulgeti si iarba sanatoasa. Oricum daca la scarificare observati si 10-20% fire verzi smulse nu va faceti griji.

Tutorial video cu refacerea gazonului dupa boli. Poze inainte si dupa 4 zile.

Pasul 2/2: restabilirea nutrientilor in sol la un nivel adecvat

Dupa ce scarificati sa aplicati un fertilizant solid. Gasiti ingrasaminte recomandate pe periaoda verii la sectiunea Fertilizarea din GHIDUL de VARA (link). Contin azot cu eliberare rapida care vor face ca gazonul sa isi revina repede in cca 5-7 zile dar au si azot cu eliberare lenta si controlata care ofera hrana pentru o perioada mai lunga.  

Fertilizantii solizi sa ii aplicati dupa scarificare. Urmatoarea tundere sa o faceti dupa ce ati irigat gazonul de 2 ori ca bobitele de fertilizant sa se prinda bine de sol si sa nu fie absorbite de catre masina de tuns. Verificati cosul colector cand aruncati iarba daca nu cumva se aduna si bobite de fertilizant cand tundeti in saptamana dupa fertilizare.

Ingrasamantul il imprastiati in doza de 2.5-3.5 kg/100 mp in ziua cand ati scarificat. Cititi intotdeauna instructiunile produselor inainte sa le utilizati fie pe site-ul de unde le-ati achizitionat, fie prospect, eticheta, website.

Pentru revitalizarea si prevenirea reaparitiei fungilor care inca sunt un pericol pana la sfarsitul verii puteti aplica ingrasamant foliar ca FOX NK 10.0.5 „PRE STRESS” si un biostimulator pe baza de alge marine, aminoacizi si fitohormoni ca FERTALGA. Acestia vor si intari planta de la radacina pentru perioada de canicula. Acesti foliari se pot aplica impreuna;  se pot amesteca 100 ml din fiecare cu 4-5 L apa/100 mp.

Puteti sa aplicati acesti foliari a doua zi dupa aplicarea ingrasamantului solid.  Distribuirea foliarilor se face preferabil  dimineata devreme daca e posibil dupa ce se ridica roua. Daca sunt peste 28C  dupa 4-5 ore sa porniti cateva minute sistemul de irigat (2-3 minute cat aspersoarele sa faca 4-5 ture). Se pot aplica si dupamasa insa sa bata soarele 2-3 ore dupa aplicare – frunza absoarbe substantele cand e soare.

Iarba isi va reveni  dupa cateva zile cu soare. Daca exista zone puternic afectate cu iarba moarta dupa scarificare puteti adauga putina samanta si compost peste.

De retinut

Favorizeaza aparitia bolilor:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente si macroelemente din sol 
 • Semanarea in afara perioadei optime. Ca perioada optima pt semant: sfarsit de august-inceput de octombrie si aprilie-mai.

Ajuta la prevenirea aparitiei bolilor

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Un gazon des intretinut corec, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.
Prevenirea

Putem reduce semnificativ riscurile daca avem grija ca iarba sa aibe o crestere continua: sa aibe suficineti nutrienti in sol si apa; cand acestia lipsesc iarba reduce in prima faza producerea de “anticorpi” (pastreaza nutrientii pt functii esentiale) si apoi isi reduce cresterea, deja iarba e “stresata” si aparitia bolii are mari sanse. 

Cel mai important e preventia aparitiei lor, acesta se face:

 • tunderea sa fie facuta regulat, cel putin saptamanal, respectand regula de a nu taia mai mult de ⅓ din lungimea firului; cand iarba e de un lat de o palma tundeti insa nu mai scurt de 3 degete.
 • irigarea corecta: irigati doar cand solul e uscat la suprafata, irigati mai putin zonele cu umbra ale curtii; irigati abundent si rar;
 • aplicarea la interval de 5-6 sapt sau cand conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolilor (perioade lungi ploioase de 3-4 zile cu temperaturi de peste 16C noaptea) de ingrasamant foliar PHOS Mg ajuta la prevenirea bolilor. Acesta stimuleaza sistemul de aparare al plantei sa produca substante repelente pentru fungi/bacterii patogene fie le intrerupe inmultirea si stopeaza boala;
 • aplicarea de ingrasamant foliar cu calciu (de exemplu FOX NK) ajuta planta sa formeze pereti celulari mai grosi (calciul intra in consitutia peretilor) si o protejeaza de penetrarea fungilor;
 • suplinirea de cel putin 3 ori pe an (preferabil 4-5) cu ingrasamant solid (odata primavara si de doua ori toamna); Gazonul consuma mai multi nutrienti decat poate „produce” solul.