fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Scarificarea gazonului

Explicata in pasi simpli pe intelesul tuturor

Scarificarea - cum pastrezi gazonul sanatos, verde si des ? O operatie extrem de benefica gazonului. Scarificarea cu sarme facuta de 4 ori pe an: dupa iarna, inainte de vara, dupa vara si la mijlocul toamnei indeparteaza frunzele moarte, lasa un gazon mai verde si aerisit in care aerul circula mai usor, solul respira si planta va fi mai sanatoasa. Scarificarea urmata de aplicarea unui ingrasamant solid de sezon va da un boost de verde si desime gazonului.

Arborii de scarificare : sarme si lame

Un scurt ghid pt un an intreg ca sa stii de unde sa incepi

Cititi cu rabdare. Informatia e valoroasa!

Ce beneficii aduce scarificarea

Cu cat e mai des gazonul cu atat se impune mai mult folosirea scarificarii. E cel mai bun ”medicament” impotriva aparitiei bolilor.  

 • indepartarea frunzelor de gazon moarte de pe sol lasa apa sa patrunda mai repede in sol, nutrientii din ingrasaminte sunt preluati si prelucrati in forme mai stabile de catre microorganismele din sol care ulterior sunt absorbite de radacina.
 • indeparteaza si multe buruieni ca poa annua, trifoi, buruieni cu frunza lata. 
 • scarificarea pe langa tuns, irigat si fertilizat corect e arma noastra impotriva aparitiei infectiilor cu fungi daunatori. 
 • cu cat gazonul nostru e mai des cu atat scarificarea este mai necesara. Gazon des inseamna multe frunze, care traiesc aproximativ 6-7 saptamani in functie de conditiile meteo apoi mor si sunt gazda perfecta pentru patogeni care ulterior pot afecta si planta sanatoasa. 
 • scarificarea se poate face cu arborele cu sarme sau grebla de scarificat. Folosirea arborelui cu lame se numeste impropriu aerare si se va face in general doar in cazul suprainsamantarilor. 
 • scarificarea ridica de pe sol si ”tijele” care in luna mai apareau in gazon cu spice care in luna iunie au inceput sa se ingalbeneasca si au dat gazonului un aspect galbui, batos.
 • resturile vegetale nedescompuse pe sol favorizeaza pastrarea umezelii in primii cm de sol deci si un mediu propice pt germinarea semintelor de buruieni, dezvoltarea fungilor patogeni.
 • scarificarea periodica la 2 luni folosind arborele cu sarme favorizeaza dezvoltarea pe orizontala a buchetului de frunze al gazonului, indesirea deci crearea de conditii improprii germinarii si dezvoltarii buruienilor
Pasii corecti pentru scarificarea cu arborele cu sarme

Se refera strict la scarificarea  executata cu masina de scarificat folosind arborele cu same sau grebla de scarificat cand dorim sa indepartam vegetatia uscata.

Primul pas tunderea

Primavara si toamna cand temperaturile sunt intre 18 – 27 C puteti tunde iarba mai scurt la 3-4 cm, iarba e intr-o perioada favorabila sa isi revina. Daca inaltimea de tundere normala e in jur de 7 cm aduceti iarba la 3-4 cm in 2 tunsori la interval de 2-3 zile. Nu tundeti niciodata mai mult de jumatate din lungimea firului de iarba.

Vara si imediat dupa iarna nu tundeti mai scurt gazonul de 4-5 cm, gazonul nu e intr-o perioada favorabila si trebuie evitate tunderile prea scurte. Vom lasa pe primavara-toamna scarificarile mai agresive.

Scarificarea propriu-zisa

Cand scarificati solul sa fie uscat, daca solul e umed radacina nu are contact bun cu solul si o sa scoateti si iarba sanatoasa.

Intotdeauna incepeti scarificarea pe o treapta medie de inaltime, faceti cativa pasi, verificati daca scoateti iarba uscata/moarta fara sa scoateti mai mult de 25% iarba verde. Coborati o treapta si verificati din nou.

Treceti cu scarificatorul prin gazon, adunati cu o grebla sau cu masina de tuns uscatura, apoi faceti inca o trecere un pic in unghi fata de prima trecere cumva in X.Scarificarea in ”cruce” adica a doua trecere perpendiculara pe prima e mai agresiva si se va face doar cand scarificam cu lame pt suprainsamantare.

La curti de peste 50 mp o masina de scarificat electrica se justifica din plin. Grebla de scarificat manual nu numai ca necesita un efort deosebit dar nici rezultatele nu sunt bune.

Urmariti sa nu scoateti mai mult de 25-30% iarba verde la scarificare (acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect). Incepeti cu o treapta mai inalta parcurgeti cativa pasi si apoi mai coborati o treapta. Faceti 2 treceri intersectate, a doua trecere usor in unghi fata de prima (in X nu +). Daca e nevoie puteti face si 3-4 treceri.

ATENTIE! scarificarea cu arborele masinii la maxim de jos se va face doar cand solul e uscat altfel riscati sa scoateti extrem de multa iarba verde sanatoasa.

Strangeti cu grebla resturile vegetale si apoi treceti si cu masina de tuns pt o colectare mai buna.

NU trebuie sa lasati perfect curat solul!

In cazul in care aveti gazonul de mai multi ani si iarba pare sa aiba deja radacinile in stratul de feltru atunci e nevoie sa scarificati cu arborele cu lame foarte agresiv si sa suprainsamantati + top-dressing. La scarificarea cu lame tundeti gazonul la 2.5 cm ca lamele sa ajunga in sol.

Dupa scarificare e momentul foarte bun sa aplicati un ingrasamant solid de sezon. 

Cand scarificam pentru prima data un gazon tanar ? 

De regula cand gazonul are deja 5-6 luni se poate scarifica usor cu arborele cu sarme.

Galerie imagini scarificare gazon (ultima poza e din ziua scarificarii)- pozele sunt de la inceputul lunii martie

Scarificarea cu sarme in functie de anotimp

Imediat dupa iarna la sfarsitul lunii februarie cand avem temperaturi peste 12C ziua puteti scarifica usor gazonul cat sa indepartati frunzele uscate care stau pe verticala. Aceasta scarificare va reda o culoare verde gazonului dvs. Nu coborati prea mult garda masinii, solul fiind umed riscati sa scoateti si foarte multa iarba verde sanatoasa. Atentie la zonele umbrite unde solul probabil e foarte umed in aceasta perioada. 

In lunile martie-iunie si august-septembrie se poate scarifica mai agresiv inclusiv sa culegem resturile vegetale de pe sol. In aceste luni se poate scarifica si folosind arborele cu lame e o perioada favorabila gazonului sa se refaca.

Vara – pentru prevenirea bolilor in gazonul foarte des

Vara se poate scarifica usor cu arborele cu sarme mai ales daca urmeaza o perioada ploioasa. Indepartarea resturilor vegetale uscate favorizeaza zvantarea solului, o circulatie mai buna a aerului si micsorarea riscului de a aparitie a unor boli ca brown patch, pythium. Preferabil vara nu scarificati in perioade cu temperaturi de peste 30C decat daca se impune: urmeaza o perioada lunga ploioasa si gazonul e foarte des si cu multa uscatura, vreme foarte calda si umiditate relativa mare in aer. 

Sa o faceti strict cu masina de scarificat cu arbore cu sarme, cu garda masinii jos cu iarba tunsa in prealabil la 5 cm. Pe perioada verii nu tundeti foarte scurt gazonul pentru scarificare pentru ca isi va reveni foarte greu.

Cu cat e mai des gazonul cu atat se impune mai mult folosirea scarificarii. E cel mai bun ”medicament” impotriva aparitiei bolilor.  

Urmariti ca la scarificarea mai agresiva (garda masinii la maxim de jos) solul sa fie uscat in primii 1-2 cm altfel veti scoate foarte multa iarba verde sanatoasa. Urmariti sa nu scoateti mai mult de 20-30% iarba verde la scarificare, acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect.

Dupa scarificare e momentul foarte bun sa aplicati un ingrasamant solid de sezon. 

Cand scarificam pentru prima data un gazon tanar ? 

De regula cand gazonul are deja 5-6 luni se poate scarifica usor cu arborele cu sarme. 

Dupa o scarificare si aplicare ingrasamant solid

Aplicare ingrasamnt solid dupa scarificare

Aplicarea de ingrasamant solid de sezon va grabi refacerea gazonului si ii va da culoare.

Dupa o scarificare si aplicare ingrasamant solid

Sfaturi pentru viitor

Favorizeaza aparitia buruienilor,bolilor si deteriorarea gazonului:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente, folositi ingrasaminte lichide cu microelemente la 2-4 saptamani

Va mentine gazonul des, verde, sanatos fara buruieni

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea cu sarme de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Suprainsamantarea la cel putin 2 ani (imprastierea de seminte in gazon)
 • Un gazon des intretinut corect, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.