fbpx

SeminteGazon.ro

Semanarea gazonului toamna

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Semanarea gazonului toamna

Fara dubiu perioada cea mai propice pentru semanarea gazonului este sfarsitul verii  – incepand cu luna agust – si pana la mijlocul lunii octombrie.

Ca regula generala trebuie avut in vedere ca gazonul de la samanta pana la stadiul cand este pregatit sa suporte inghetul are nevoie de aproximativ 45 de zile cu temperaturi ziua de peste 10C si noaptea peste 6-7C.

Solul incalzit in timpul verii, temperaturi medii in timpul zilei si temperaturi mai scazute seara, evapotranspiratie scazuta si faptul ca burienile sunt in regres fac ca august-octobrie sa fie cea mai propice perioada pentru semanarea gazonului.

Perioada biologica

Gazonul are cea mai favorabila perioada de crestere in perioada martie-mai si august-noiembrie. In tara noastra toate speciile de iarba de gazon sunt de sezon rece adica prefera temperaturile sub 24 C ziua.

In aceasta perioada gazonul are cea mai mare activitate biologica. Fiind perioada cea mai prielnica pentru gazon, el va creste si va infrati puternic in acesta perioada si va impiedica prin concurenta biologica dezvoltarea buruienilor. Germinatia fiind si ea favorizata de mai multi factori.  

Pentru buruieni, in aceasta perioada nu exista conditii propice, ele au o rata de crestere mult redusa fata de perioada mai-iulie, se refac mult mai greu sau chiar mor cand prelucram mecanic solul. Sunt concurate si depasite net de catre gazon.

La insamantarea gazonului toamna avem cel mai mic risc de imburuienare, daca acestea apar in general ele sunt cu frunza lata si pot fi usor combatute cu erbicid.

Pentru fungi si bacterii care pot dauna gazonului este de asemenea o perioada nefavorabila. Perioada favorabila pentru fungi e cand temperatura aerului este de peste 25C.

Soarele si umbra

Deoarece soarele este mai putin puternic si razele lui cad oblic in aceasta perioada, buruienile, majoritatea dintre ele fiind extrem de iubitoare de soare (mai ales cele monocotiledonate pt care nu prea exista erbicid eficient) vor fi tinute la umbra de catre firele de gazon.

In aceasta perioada un fir de gazon de 8 cm inaltime are o umbra cu 100% mai mare decat in luna mai deci umbrirea buruienilor este net superioara.

Umiditatea si evapotranspiratia

Samanta de gazon are nevoie de umiditate permanenta pentru a atinge un nivel de germinatie ridicat. Cantitatea de apa care se evapora din sol pe timpul zilei este mult mai mica decat primavara sau la inceputul verii, astfel avem o mai mare certitudine ca solul este permanent umed si scadem necesarul de apa de irigat.

De asemenea umiditatea fiind mai mare in aceasta perioada creste si mobilitatea substantelor nutritive in sol.

Temperatura

Pentru germinarea semintelor temperatura optima a solulului este in intervalul 10-18C, aceasta corespunde cu o temperatura a aerului de 15-24C.

Speciile de iarba pentru gazon in tara noastra sunt specii de sezon rece, adica se dezvolta optim la temperaturi ale aerului de 12-24C. Gazonul sufera si poate intra in dormanta la temperaturi ale aerului de peste 28-30C.

Semanarea gazonului la sfarsitul verii si pana toamna tarziu este perioada propice deoarece vom avea 10 luni favorabile pentru dezvoltare (mai putin luna decembrie-ianuarie cand exista inghet pe perioade lungi, aceasta poate sa difere de la regiune la regiune).

Perioada de 10 luni este net superioara comparata cu cele 2 luni aprilie-mai daca semanam gazonul primavara.

Aceasta perioada propice si lunga pentru dezvoltare va pregati gazonul pentru sezonul cald cand buruienile au cele mai propice conditii.

Gazonul va avea radacina adanca, va fi dens si va lupta eficace contra buruienilor.

Trebuie tinut cont ca desi erbicidam inainte de insamantarea gazonului, in pamant (daca pamanul este unul de suprafata) rezerva de seminte de buruieni e pentru 10 ani.

De asemenea semintele de buruieni sunt purtate de vant pe distante mari, sau le putem aduce in gazon pe talpa pantofului.

Un sfat

Sa va documentati inainte de a semana gazon daca ati ales dvs sa faceti insamantarea. E o operatie usoara si plina de satisfactii daca se respecta cateva lucruri de bun simt.

Alocati o ora pentru documentare, achizitonati produse de calitate.

Nu va recomand sa insamantati dupa sfaturi si recomandari din “folclor”. Sunt convins ca ati jucat in copilarie “telefonul fara fir”, cred ca intelegeti ce doresc sa zic.

Cereti intotdeauna sfatul unui specialist.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »