fbpx

SeminteGazon.ro

Seminte gazon profesionale pentru zone cu umbra deasa sau semiumbra

Alege unul din mix-urile de seminte potrivit cerintelor tale. Toate mix-urile sunt create din soiuri de iarba de gazon de elita. Aceste mix-uri de seminte satisfac si cele mai ridicate cerinte. In cazul in care aveti nevoie de suport va rugam sa ne contactati. 

Seminte de iarba de gazon UMBRA

Mix-uri de seminte de iarba de gazon UMBRA cu o mare toleranta fata de umbra deasa. Se utilizeaza in curti si parcuri puternic umbrite de copaci sau garduri. In general speciile de iarba de gazon care sunt rezistente la umbra sunt si usor de intretinut.

Seminte de iarba de gazon umbra. Care sunt potrivite pentru curtea ta?

Pentru a alege corect samanta de gazon potrivita pentru curtea dvs trebuie sa diferentiem zone cu umbra deasa permanenta, zone de umbra si zone de  semiumbra. 

Zone cu umbra deasa permanenta se formeaza in partea de nord a imobilelor, sub copaci cu frunzis bogat. E o zona cu umbra in permanenta unde niciodata nu bat direct razele soarelui. In aceasta zona singura specie de iarba de gazon care supravietuieste este festuca rubra. 

Zone de umbra sunt zone unde umbra este mai mult de 70% din timpul zilei insa in restul zilei razele soarelui bat direct. In aceasta zona speciile de iarba de gazon festuca rubra si festuca arundinaceea se comporta foarte bine.  

Zone de semiumbra aici soarele nu bate direct sau bate cateva ore insa zona este bine luminata. In aceasta zona toate speciile de iarba de gazon  o duc bine mai putin poa pratensis la care exista riscul sa se rareasca. 

Evitati pe cat de mult posibil calcarea gazonului care se afla in zona de umbra si semiumbra pentru toate speciile de iarba de gazon. 

Alte masuri care se pot lua pentru a mentine gazonul in stare buna chiar daca specia de iarba de gazon nu e potrivita pentru aceasta zona: 1.  fertilizati bine la sfarsitul toamnei ca iarba sa isi inmagazineze substante nutritive pentru perioada iernii cand lumina directa va fi zero;  2. tundeti la o inaltime mai mare cu 1-2 cm fata de zonele unde soarele bate direct. 

Udati cu o cantitate mai mica de apa aceste zone de umbra fata de restul gazonului care este expus la soare pentru a evita aparitia muschiului si a altor altor fungi care ulterior le puteti raspandi in gazon cu masina de tuns iarba. 

Festuca Rubra >80%

Mix-urile de seminte de gazon care contin festuca rubra in proportie mai mare de 80 % formeaza un gazon foarte elegant, care poate fi mentinut chiar si la 15 mm inaltime, de culoare verde medie-deschisa. Creste foarte incet pe inaltime si necesita 1-2 tunsori/luna.  

Este gazonul cel cel mai rezistent la umbra, ger, carenta de apa, sol sarac. Finetea frunzei 1-2 mm. Necesita cel mai mic necesar de tunderi, aport de fertilizanti si apa comparativ cu alte tipuri de specii de iarba.  

Dezavantaje: pe gazonul format din specii de iarba de gazon de festuca rubra trebuie evitata calcarea zilnica. Nu exista erbicide care sa combata buruienile monocotiledonate rasarite. Are nevoie de 8-10 saptamani sa formeze un covor des si compact. 

Va recomandam utilizarea acestui mix de iarba de gazon in cazul in care peluza este de dimensiuni mari pentru ca gazonul obtinut din insamantare cu festuca rubra are nevoie de cea mai mica intretinere dintre toate speciile de iarba. 

Festuca arundinaceea 90%

In cazul in care principala caracteristica dorita a gazonului format sa fie culoarea verde foarte inchisa va recomandam mix-ul de seminte de gazon care contine peste 90% festuca arundinaceea. Aceasta specie de iarba are o culoare naturala verde foarte inchisa. Latimea frunzei este de 2.5-3.5 mm la soiurile de elita. Atentie: in cazul in care se foloseste festuca arundinaceea din soiuri ordinare latimea frunzei este de 5-6 mm foarte aspra. Tunderea se face de 2-3 ori pe luna si nu mai scurt de 5-6 cm. 

Gazonul format utilizand acest tip de seminte de iarba de gazon cu festuca arundinaceea este rezistent la umbra, trafic intens, seceta, canicula, sol sarat. Necesita cel putin 2 fertilizari pe an, cantitate redusa de apa (jumatate fata de mix-urile care contin lolium perenne si poa pratensis). Are nevoie de 8 saptamani sa fie format complet.

Foarte potrivit la curtile cu animale de companie, festuca arundinaceea e cea mai toleranta specie de iarba la urina de animale. Foarte rezistenta la calcare intensa.  

Combaterea buruienilor se face usor postemergent sau preemergent.

festuca rubra+lolium 50:50

Gazonul format cu mix care contine seminte de iarba de de gazon in proportie de 1:1 festuca rubra:lolium perenne se diferentiaza fata de cele care contin festuca rubra in procent de 80% prin: toleranta mai mare la calcare (intra in categoria gazon universal), daca soiul de lolium perenne este tolerant la umbra si gazonul dvs se va mentine bine si in zonele umbrite. Toleranta mai mare la calcare vine impreuna cu un necesar mai mare de apa,  fertilizanti, tunderi (aproximativ dublu). 

Avand in vedere timpul si bugetul semnificativ mai mare pentru intretinerea acestui tip de gazon nu il recomandam daca gazonul nu va fi calcat des. 

Combaterea buruienilor (in principal in primul  an de viata) se face usor. 

Lolium + festuca arundinaceea sau lolium+poa pratensis -- ATENTIE --

Mix-urile de lolium perenne  si / sau poa pratensis sunt tolerante la umbra insa pe timpul primaverii-verii-toamnei au nevoie de minim 6 ore de soare/ zi, DOAR iarna suporta umbra care se formeaza de la garduri sau cladiri. 

Fertilizati in luna octombrie aceste tipuri de specii de iarba de gazon ca sa poata sa stocheze nutrienti pentru perioda de iarna cand nu au soare si nu pot realiza fotosinteaza suficienta. Evitati calcarea gazonului in perioada noiembrie -decembrie  cand e cel mai putin soare. 

Iarna din cauza pozitiei mai joase a soarelui pe cer incepand de la mijlocul lunii noiembrie si pana la 22 decembrie cand soarele e cel mai jos pe cer; un obiect de 2 m inaltime (de exemplu gard) formeaza o umbra de 7-8 m lungime la ora 12 cand soarele este cel mai sus pe cer. 

Dintre toate speciile de iarba de gazon poa pratensis este cea mai sensibila fata de lipsa razelor directe de soare. 

Semanarea gazonului

Vizionati videoclipuri referitoare la semanarea gazonului.

Suport profesionist 24/7

Apelati cu incredere la produsele si consultanta gratuita oferita de noi. Sunati acum pentru produsele dvs. 

Suport profesionist 24/7

Apelati cu incredere la produsele si consultanta gratuita oferita de noi. Va oferim suport pentru orice nelamurire legata de intretinerea gazonului. Ne puteti trimite poze pe adresa de email: [email protected]

  Sunati acum pentru produsele dvs. 

0744 647 257