Irigarea corectă a gazonului - cu argumente
Trei argumente legate de irigare care te vor pune pe gânduri!
Trei argumente legate de irigare care te vor pune pe gânduri!
Oare de câtă apă are nevoie gazonul pentru a avea rădăcini viguroase? Sau cum trebuie să faci irigarea în funcție de momentul zilei, anotimpul sau nevoile speciale ale gazonului? Află în continuare răspunsurile la aceste întrebări.
Nu trebuie să îți faci griji dacă nu ai sistem de irigare! Poți folosi cu succes aspersorare mobile oscilante. Practic nu e nevoie să irigi mai des de 2 ori pe săptămână gazonul nici vara când e caniculă, garantăm! Doar stai cu noi, parcurge acest ghid și gazonul tău va fi mai frumos ca niciodată și vei face economie și la apă!
Întodeauna irigarea se va face cu cantități suficiente de apă ca solul să fie bine umezit până la 15-20 cm adâncime, asta înseamnă o cantitate de aproximativ 15-20 L apă/mp, e echivalentul unei ploi abundente. Cu siguranță gazonul dvs va avea suficientă apă pentru 3-4 zile de vară, cu temperaturi de peste 30C și mai toată ziua la soare. Nu cred că poți contrazice afirmația că: vara dacă într-o săptămână plouă abundent de două ori gazonul se va usca dacă nu irigați și dvs, corect?
Irigarea profundă și lăsarea ca solul să se usuce la suprafață (să fie tare la apăsare) determină formarea de rădăcină profundă, puternic ramificată, care nu doar că explorează un volum mai mare de sol dar poate să aducă în plantă nutrienți suficienți pentru o plantă sănătoasă și puternică în toate anotimpurile.
Pentru a determina cât timp să lăși să meargă aspersoarele sau aspersorul mobil va trebui să faci testul cu caserole. E simplu, nu durează mult, vei face economie și gazonul va arăta mai bine ca niciodată. Testul va trebui să îl faci odată pe sezon, pe la mijlocul primăverii când poate va fi nevoie să irigi pentru prima dată gazonul.
Un aspect important: mai ales în cazul solurilor mai grele dacă pentru 15-20 L/mp sunt necesare de exemplu 60 minute de irigare, ar fi bine să setezi ca zona să meargă 20 minute, apoi să treacă irigarea la altă zonă ca să dați timp solului să absoarbă apa și apoi să revii la prima zonă.
Aspersoarele de timp spray administrează în scurt timp o cantitate mare de apă, mult mai mare decât poate absorbi solul, de regulă solul mediu-greu poate absorbi 20-25 L apă/oră dar aspersoarele spray administrează apă/ oră mult mai mare.
De o colosală importanță! De fapt face diferența între un gazon care e verde 12 luni pe an sau unul care suferă mai mereu de îngălbenire, boli, pe perioadele ploioase nu o duce bine, porțiuni care cresc mai încet și sunt anemice, etc.
Solul e un miniunivers plin de viață, cu microorganisme care ajută plantele să absoarbă nutrienții din sol și fără ele plantele noastre sunt mult mai predispuse la daune produse de fungi și bacterii dăunătoare, temperaturi scăzute sau ridicate. Aceste microorganisme sunt aerobe, au nevoie de aer ca să supraviețuiască și la fel și rădăcina plantelor noastre, mai ales gazonul, are nevoie de oxigen în sol pentru o bună funcționare.
Ca să lăsăm aerul să pătrundă în sol, irigarea peluzei și a tuturor plantelor ar trebui să o facem doar atunci când solul e uscat bine de tot la suprafață, când simțim că e tare, iar irigarea să fie profundă, abundentă atunci când o facem.
Și vine întrebarea: dacă noi pe timpul verii irigăm solul zilnic (extrem de rău) sau irigăm înainte ca solul să se zvinte bine de tot la suprafață (rău) noi producem o perdea impermeabilă pentru aer în sol, solul fiind umed în primii centimetrii mare parte din timp, porozitățile sunt pline de apă nefiind loc și pentru aer, schimbul de aer dintre profunzimea solului și atmosferă e puternic încetinit, rezultă o rădăcină anemică și o plantă slabă în perioadele mai puțin faste: iarna, caniculă sau perioade ploioase.
Solul e materie solidă (nisip, lut și argilă) aprox 50-55% din volum iar restul de 45-50% volum e constituit de porozități mai mari sau mai mici care pot reține apă sau aer. Poți privi solul ca un burete, irigarea corectă presupune umplerea porozităților cu apă și apoi vei lăsa ca el să se usuce ca aerul să ia locul apei și cea mai bună practică e să irig doar când solul e tare la suprafață.
Rădăcina plantelor are nevoie de oxigen pentru o bună funcționare, la fel și microorganismele din sol cu care gazonul e în simbioză iar de regulă într-un sol bine structurat rezerva de oxigen din sol e îndeajuns pentru 2 maxim 3 zile.
Fungii care produc daune în gazon au nevoie de umezeală pentru dezvoltare. Unii fungi se dezvoltă la temperaturi scăzute 4-10C alții la peste 16 C noaptea, în orice caz umezeala e numitorul comun.
Întotdeauna caută să irigi astfel încât să menții cât mai puțin umedă frunza, asta îmseamnă să irigi după ce se lasă roua și irigatul să fie terminat înainte ca roua să se ridice.
Cel mai bine e să irigi cât mai aproape de răsărit, apa din irigare va spăla fungii dezvoltați pe frunză.
Dacă irigarea o faci cu aspersoare mobile atunci încearcă să irigi dupămasa, după ora 15 dar înainte de ora 18 C, asta ca soarele să zvinte frunza înainte de lăsarea serii. Acel ciclu de 8-10 ore cu frunză umedă de la rouă să nu îl depășești. Marea majoritate a fungilor dăunători au nevoie de peste 10 -11 ore de umezeală ca să de înmulțească atât de mult ca planta prin sistemele ei de apărare să nu facă față.
Aceste trei obiceiuri trebuie să le pui în practică altfel va trebui să te obișnuiești cu un gazon mai mereu suferind când fie temperaturile fie precipitațiile vor face rău gazonului.
Zonele umbrite din peluză vor avea nevoie de mai puțină apă decât cele însorite pe parcursul verii, deci vom avea grijă să respectăm a doua regulă aceea de a lăsa solul să se usuce bine de tot la suprafață între irigări.
Dacă te confrunți cu poa annua în gazonul tău, acesta cel mai probabil a apărut la umbră, poa annua are nevoie de multă umezeală în sol, în special atunci când ea răsare: luna august-septembrie, de aceea la început de august ar fi bine să oprești irigarea automată și să îi dai drumul doar când e cazul, chiar dacă e cald ca în iulie, ziua e mai scurtă și gazonul nu mai are nevoie de atât de multă apă.
Testul cu caserole. În josul paginii e și un scurt tutorial video, sau află mai multe în celelalte articole
Un ghid orientativ pentru irigarea gazonului dar nu uita: întpdeauna să irigi doar când e solul bine de tot uscat la suprafață.
1) Gazonul primește apă corect, rar- maxim 2 ori pe săptămână vara, abundent - aprox 15 L/mp/irigare și doaar atunci când e solul bine de tot uscat la suprafață, asta conduce la formarea unui sistem radicular dezvoltat, adânc, care explorează după apă atunci când solul e lăsat între irigări să se usuce bine de tot la suprafață. Această explorare după apă conduce bineînțeles și la un volum mai mare de sol explorat pentru nutrienți, un ”rezervor” de nutrienți mărit față de celelalte situații.
2) În situația a doua avem un gazon care este irigat des, zilnic, cu cantități mici de apă, acele irigări de 10-15 minute se încadrează foarte bine aici, de regula 15 minute la un aspersor rotator nu depășește 2-3 L de apă/mp, adică apă cât să umezească primii 3-4 cm de sol. Rădăcina nu are niciun motiv să se adâncească în sol să caute apă, ea e primită zilnic. Avem un volum mic de sol explorat pentru apă și nutrienți, orice ploaie mai serioasă va purta o parte din nutrienți mai jos decât ajunge rădăcina. Rădăcina plantelor e stindardul care conduce viața în sol, în lipsa rădăcinii microorganismele din sol mor și apare compactarea solului imediat unde se termină rădăcina. În cazul ploilor abundente apa se va drena greu de la suprafața solului. Solul e îmbibat cu apă, rădăcina și microorganismele din sol sunt private de aer. Pe perioada verii putem avea un gazon frumos însă acesta își va pierde puternic culoarea pe perioada iernii, apare mușchiul.
3) Planta nu primește suficientă apă, rădăcina caută după apă la adâncime. Acea puțină apă existentă va fi folosită cu precădere pentru reglarea temperaturii - totul pentru supraviețuire imediată pe perioada verii, dar după câteva ploi gazonul îi revine complet.
4) Situația când planta primește apă rar, de 2 ori pe săptămână vara însă în cantitate insuficientă. Pe de o parte avem o rădăcină scurtă ca și in situația 2 însă sistem radicular mult mai mic datorită cantității mai mici de apă. O parte din rădăcină caută apa la adâncime dar apa insuficientă nu permite nici măcar construcția rădăcinii care să caute apa.
Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.
Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.
Poți folosi cu succes un biostimulator ca Fertalga pentru fortifierea plantelor atât gazon cât și plante ornamentale. Conține fitohormoni naturali, extrași din alge marine care măresc masa și volumul aparatului radicular și corectează eventuale deficiențe de microelemente. Vei avea un gazon sau plante mai viguroase, vei observa asta la doar câteva zile de la aplicare.
Se poate aplica împreună cu FOX NK, un îngrășământ lichid care conține magneziu pentru extra-culoare, o capacitate fotosintetică mai mare și remediază sau previne îngălbenirea prematura a frunzelor dar și calciu pentru întărirea pereților celulari.
Toate plantele vor răspunde pozitiv la aplicarea acestor îngrășăminte foliare!
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.
Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.
Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...