Sfaturi tehnice /
Combaterea și prevenirea bolilor
/
Remedierea bolilor apărute în gazon vara

Remedierea bolilor apărute în gazon vara

Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 21.07.2022 la 07:28

Actualizat în 21.07.2022 la 07:38

BOLI ALE GAZONULUI VARA. CE SĂ FACEȚI CÂND APAR?  


Vara, recunoașterea timpurie a unui atac fungic în gazon poate fi cheia pentru a bloca răspândirea bolii și pentru a preveni deteriorarea multor zone ale gazonului. Cele mai predispuse sunt peluzele tinere, înființate în lunile mai/ iunie. De regulă peluzele mature întreținute corect, urmând în totalitate acest ghid LINK nu vor avea probleme. 


Indiferent dacă decidem să folosim combaterea naturală sau cea chimică (până când va fi posibilă comercializarea lor), rapiditatea în identificarea activității fungului patogen este esențială pentru a avea șanse maxime de succes.


VERIFICAȚI GAZONUL DES DIMINEAȚA


Un truc pentru a recunoaște când apar bolile fungice este să faceți o plimbare pe gazon dimineața devreme și să vă opriți și să observați zonele cele mai umede, cele cu rouă și cele cu persistență a umidității de la irigare.


Această practică ar trebui făcută în mod constant, mai ales în timpul celor mai calde și sufocante săptămâni când avem tendința de iriga extra gazonul (ceea ce nu e corect!).


IDENTIFICAȚI FOCARELE


Primele semne ale multor boli de vară se manifestă cu mici pete maronii și putrezite sau cu un fel de miceliu alb, cu consistență bumbăcoasă, un fel de puf pe frunzele ierbii. Acest miceliu se observă dimineața devreme înainte de a se ridica soarele sus pe cer cât încă e roua prezentă. 


De îndată ce există un indiciu că ar putea fi o problemă de natură fungică, este necesar să se planifice strategia de combatere.


Utilizarea fungicidelor clasice sau a celor naturale pe bază de bacterii și fungi benefici, antagonici celor care produc daune  


Dacă, pe de o parte, este adevărat că produsul chimic, atunci când este corect ales și dozat, este în măsură să blocheze răspândirea bolilor, este la fel de adevărat că multe dintre aceste produse necesită o licență specială care le fac inutilizabile de către un cetățean privat.


Această limitare nu este o coincidență, deoarece acestea sunt produse toxice și potențial poluante! Trebuie înțeles că fungicidele tradiționale sunt substanțe asemănătoare antibioticelor. 


Din punct de vedere al combaterii naturale, știm că produsele biologice dau tot ce au mai bun la utilizarea lor ca prevenție. Când boala este  prezentă deja, ele își pierd o parte din putere.


Acest lucru nu înseamnă însă că își pierd toată eficacitatea. Unele produse naturale care conțin Bacillus Subtilis (produsul FIGTER) și sunt capabile să combată agentul patogen în activitate, scăzând puterea acestuia și protejând părțile sănătoase ale gazonului.


5 LUCRURI DE FĂCUT IMEDIAT


  1. Primul lucru de făcut imediat ce observați semne de boli fungice este să opriți complet irigarea și să aduceți întregul gazon la stresul de apă moderat. Îndepărtarea umezelii din frunze și din sol timp de câteva zile face ca proliferarea agentului patogen să fie mai dificilă.
  2. Odată făcut acest lucru, evitați să tăiați iarba și să călcați zonele bolnave ale gazonului 2-3 zile.. Lama de mașinii de tuns iarba și pantofii sunt vehicule excelente pentru distribuirea agentului fungic patogen pe tot gazonul.
  3. Al treilea lucru de făcut, probabil cel mai important, este un tratament de inducție a rezistenței la fiecare 3 zile folosind o doză suplimentară de 50 de grame de fosfit de potasiu (PREGADE), diluat în 10 litri de apă la fiecare 100 de metri pătrați (aici un exemplu de produs).
  4. Un alt tratament foarte util este distribuirea unui concentrat de Bacilus Subtilis în zonele atacate dimineața devreme (de exemplu FIGHTER). Sfatul nostru este să creșteți doza cu 30-40% față de cea utilizată în mod normal. Tratamentul se va repeta de încă 2/3 ori după 7 zile, alternându-l cu fosfit de potasiu.
  5. Al cincilea punct se referă la rouă. Roua este umiditatea nocturnă care se condensează și se instalează în gazon, menținându-l umed. Știm că această umiditate creează mediul favorabil proliferării agenților patogeni. Roua ar trebui să fie limitată. îndepărtată sau uscată. Cum se face? Unii „nebuni” folosesc suflante, dar mai rezonabil este posibil să se folosească agenți de umectare prin aplicare foliară (fără a iriga apoi), distribuind seara aproximativ 60 de grame de WATER PLUS în 10 litri de apă la 100 de metri pătrați de gazon, acesta reduce procesul de formare de rouă sau persistența ei pe frunză. După câteva ore de la aplicare sau dimineața următoare irigați.


PROTEJAȚI PARTEA SĂNĂTOASĂ A GAZONULUI


În partea rămasă a gazonului vom face, în schimb, un tratament de protectie cu dozare standard, amestecând împreună Bacillus Subtilis și fosfit de potasiu (în acest caz sunt suficiente 50 de grame de  Bacillus Subtillis (FIGHTER) si 25 de grame de fosfit de potasiu (PREGADE)) pentru a activa sistemele de rezistență interne ale plantelor.


Este probabil ca aceste produse să nu poată bloca complet acțiunea localizată a bolii, dar cu siguranță vor limita răspândirea și daunele. Pe de altă parte, însă, este singurul drum natural care poate fi parcurs, fără efecte toxice sau poluante. De regulă e mai bine de administrat FIGHTER fără al amesteca cu PREGADE, însă când boala e prezentă e nevoie de un șoc rapid și aplicarea se poate face utilizând ambele produse deodată. 


Tratamentul trebuie repetat după 7 zile.


SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ IRIGĂM CORECT


În orice caz, un gazon care a suferit un atac de boli fungice este un gazon care ne va obliga să acordăm cea mai mare atenție irigațiilor pe tot parcursul verii. În realitate, această practică este una dintre cele mai bune acțiuni preventive împotriva patologiilor.


Irigarea trebuie reglată în așa fel încât să lase gazonul umed cât mai puțin timp posibil, oferind cantitatea potrivită de apă urmată de pauze lungi (aici veți găsi o informație aprofundată). LINK


Să nu uităm și să calculăm aporturile de apă ale furtunilor de vară. Adesea, după o ploaie, este posibil să nu mai irigați gazonul chiar și pentru 10 zile!


RECUPERAREA DAUNEI


De îndată ce temperaturile scad și vara se va încheia, va fi posibil să se evalueze pagubele reale ale bolilor și să se planifice o reînsamantare în cel mai rău caz.  De regulă gazonul afectat de boală își revine singur dacă este irigat, hrănit corect, arareori rădăcina este afectată.  


Prevenirea naturală este foarte puternică, dar trebuie abordată în mod complet și constant. Strategia, pe lângă faptul că prevede utilizarea unor produse ecologice specifice, necesită o atenție constantă legată de nutriția gazonului, de eliminarea feltrului și, tocmai, de irigarea.


NOTĂ FINALĂ


Chiar dacă gazonul dvs. este sănătos, nu subestimați riscul de îmbolnăvire. Verificați și reglați irigarea și începeți imediat tratamentele preventive. Este esențial, mai ales în lunile de vară, să protejați gazonul de boli, ale căror riscuri rămân foarte mari până în toamnă. Puteți găsi un program de tratamente preventive de făcut în lunile iunie, iulie și august aici.

Produse recomandate

Pregade | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pregade

Favorizează producerea și acumularea de fitoalexine - substanțe naturale secretate de plante pentru autoapărare împotriva fungilor și bacteriilor dăunătoare.

Fighter | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fighter

Fighter este un compus antagonist multi-microbian care luptă și previne patologiile și boli fungice ale gazonului. Acțiunea sa antifungică este legată de activitățile antagoniste ale diferitelor specii de Bacillus Subtilis prezente în produs, capabile să funcționeze chiar și în situații de temperaturi ridicate de vară. FIGHTER promovează, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor PGPR.

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul?

O verificare simplă care va produce schimbări în bine gazonului dvs!

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...