Sfaturi tehnice /
Gazon Rulou
/
Montaj gazon rulou. Irigarea și fertilizarea după montaj

Montaj gazon rulou. Irigarea și fertilizarea după montaj

Procedează corect la montajul gazonului rulou. Cât și când irigi. Când administrezi îngrășăminte gazonului rulou montat?

Alin Vancea

Alin Vancea

8 minute de citit

Publicat în 08.01.2024 la 10:48

Actualizat în 10.01.2024 la 07:36

Sperăm că ai pus în practică toți pașii prezentați până acum așa cum apar în acest articol: Pregătirea solului pentru montaj gazon rulou LINK. 


Îți reamintim că pregătirea solului pentru montajul de gazon rulou nu se rezumă la a prelucra solul, aduce umplutură dacă e cazul și nivelare.


Pregătirea solului are repercursiuni pe viitor asupra bunăstării gazonului, dorim să obținem  în sol condiții care să:


- favorizeze drenajul excesului de apă, 

- opună rezistență la compactare, 

- să existe un mediu propice pentru dezvoltarea rădăcinii,  

- să rețină suficientă apă și nutrienți în jurul rădăcinii 


Depozitarea rolelor de gazon rulou 


Pe cât se poate vara depozitați gazonul rulou la umbră, în orice caz nu îl acoperiți cu folie de plastic. Ar fi bine ca gazonul rulou să fie montat în ziua în care îl primiți, dacă cumva ați observat că ați omis ceva, sau solul nu e bine tasat nivelat atunci corectați, nu vă grăbiți. Rulourile de gazon le puteți monta și în ziua următoare. 


Cu 1-2 zile înainte de montajul rulourilor de gazon ar fi bine să umeziți bine de tot solul,  înrădăcinarea va fi mai rapidă. Odată cu această irigare veți verifica și sistemul de irigare, veți face testul cu caserole.


Testul cu caserole vă va indica timpii de irigare pe fiecare zonă și odată cu asta veți verifiica dacă instalația de irigat împrăștie uniform apa în peluză. Nu vă bazați pe inspecția vizuală! Tot ce ați făcut până acum se poate distruge!


Testul cu caserole 


Această verificare este foarte importantă fie că însămânțați gazonul fie că montați gazon rulou!


Desigur și pe viitor când veți iriga gazonul uniformitatea distribuirii apei în peluză e foarte importantă, de aceea, acum e un momnent bun să o verificați și să vă păstrați acest obicei de a verifica irigarea la finalul primăverii. 


Un test atât de ușor de realizat însă impactul lui e dramatic! Schimări excepționale, în sens pozitiv se vor petrece în peluză și orice ar putea afecta gazonul: boli, viermi, buruiană, mușchi, băltiri și compactare, neuniformitatea culorii peluzei și multe, multe altele au mult mai mici șanse să apară sau efectele sunt mult reduse odată ce faci acest test. 


Acest test făcut corect îți ”va spune” zonele unde aspersoarele nu irigă suficient sau irigă prea mult și foarte important vei ști câte minute să setezi fiecare zonă sau câte minute să lași aspersorul mobil ca să administrezi cantitatea corectă de apă. 


Un bun reper pe care îl puteți lua ca să vă decideți dacă solul e suficient de tasat e să apăsați puternic cu talpa, urma nu ar trebui să fie mai adâncă de câțiva milimetrii. În orice caz nu folosiți plăci compactoare pentru tasarea solului. 


Cum procedăm la verificarea irigării


Pentru test poți folosi orice caserolă transparentă care are pereții perpendiculari pe bază (gura este egală cu baza), nu are importanță mărimea ei sau forma, că e pătrată sau rotundă. Încearcă să folosești 3-4 caserole pentru 100 mp care le vei muta în funcție de zona care o verifici. 


Porniți o zonă de irigare pentru 5 minute. Măsurați cu un liniar câtă apă s-a adunat în caserole. Preferabil faceți o schiță pe o foaie de hârtie. Porniți o altă zonă de irigare, probabil și aceasta va iriga o parte din suprafața irigată anterior. Prin diferență calculați câtă apă s-a administrat cu această a doua irigare. 


La finalul acestui test veți ști câtă apă administrează fiecare aspersor, zonă de irigat. Modificați unghiul jetului, raza, eventul duza ca la finalul irigării întreaga suprafața din curte să primească aceeași cantitate de apă, adică în caserole să avem aceeași înălțime. 


Rețineți: 


1. Caserolele utilizate să aibe gura egală cu baza (pereții să fie perpendiculari pe bază, alte aspecte nu conteaza ca mărime, formă, etc).


2. Măsurăm apa adunată pe înălțime, măsurăm milimetrii nu mililitrii. Fiecare milimetru de înălțime înseamnă 1 L de apă/mp. 


Montarea gazonului rulou


Începeți montajul rolelor de gazon dintr-un colț. Fiecare rând îl începeți alternând o rolă întreagă cu o jumătate de rolă, asemănător cu zidirea cu cărămidă. 


Nu trageți, nu întindeți rolele, nici pe lungime nici pe lățime. Ele vor reveni la starea inițială și va rămâne spațiu între rolele de gazon. 


După montaj, treceți cu un tăvălug ca substratul rolelor de gazon să facă contact bun cu solul.  Este indicat să treceți și cu mașina de tuns. Mașina de tuns prin efectul de aspirare care se creeză sub ea va ridica foliajul. Acum nu e nevoie efectiv să tundeți ci doar să ridicați foliajul. Faceți asta înainte de a iriga.  


Irigarea după montajul rulourilor de gazon


Imediat după montaj, tăvălugire și trecerea cu mașina de tuns să ridicăm foliajul vom iriga. Această irigare va fi abundentă, de 10-15 L/mp, adică în caserole să se adune 1-1.5 cm de apă. Dacă nu ai făcut testul poți să îl faci acum. Cu această irigare urmărim să umezim bine substratul ruloului și primii centimetrii de sol.   


În zilele următoare, ridică câteva colțuri de gazon, amplasate la soare și la umbră ca să vezi cât de umed e. E nevoie de un sol ușor umed, nu saturat cu apă. Rădăcinile se dezvoltă doar în mediu aerob. Într-un sol saturat cu apă nu vom avea aer. 


De regulă dacă montezi gazonul rulou vara, în primele 2 zile de la montaj va fi nevoie de 1-2 irigări pe zi, de câte 3-4 L/mp, dimineața înainte de răsărit și dupămasa în jurul orei 15. Apoi pentru următoarele 3-5 zile o irigare dimineață de 4-5 L/ mp e suficientă. 


Nu iriga seara pentru că favorizezi dezvoltarea fungilor care produc daune gazonului. 


După 5-7 zile de la montaj, în funcție de temperaturi, gazonul ar trebui deja să aibe formată rădăcina, dacă tragi de el ar trebui să nu îl mai poți ridica. În acest moment reducem drastic irigarea, la maxim două irigări pe săptămână și asta doar dacă e caniculă. 


Pe perioada caniculei un gazon expus toată ziua la soare are nevoie de 30-35L apă/mp/ săptămână, orice cantitate mai mare de apă nu face decât rău, va dilua nutrienții din sol, solul suprasaturat cu apă nu mai are loc și de aer, rădăcina va avea mult de suferit.


Regula de aur pentru irigarea gazonului în orice anotimp: vom iriga abundent gazonul cu minim 15 L apă/mp și vom lăsa între irigări timp cât solul să se usuce bine de tot la suprafață, să fie tare la apăsarea cu degetul. E imperativ să lăsăm cel puțin 3-4 zile între irigări ca solul să se zvinte ca să existe un schimb de aer între sol și atmosferă. Un sol saturat cu apă, mereu umed la suprafață împiedică schimbul de aer! 


După ce gazonul are 7-10 zile de la montaj urmați acest ghid pentru îngrijriea gazonului LINK. Să vă asigurați că nu omiteți nimic! 


Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou


Cea mai bună modalitate pentru o înrădăcinare rapidă a gazonului e aplicarea de nutrienți sub formă lichidă pe frunză. 


E important să furnizați nutrienți proaspătului gazon ca el să-și refacă rădăcina cât mai rapid posibil.


Cu cât avem mai repede o rădăcină profundă cu atât mai rapid putem reduce numărul de irigări și cantitatea de apă și de aici și riscul apariției bolilor, pentru că umiditatea e principalul factor al apariției bolilor în gazon. 


Cu cât gazonul nostru formează mai rapid rădăcină cu atât mai curând el va începe să formeze foliaj, frați și plante noi prin înmulțire vegetativă.


Desimea gazonului reduce considerabil apariția buruienii și odată cu asta vă reamintim că montarea de gazon rulou nu e soluția minune care să înlocuiască întreținerea corectă a gazonului. O fi el frumos, verde și poate fără buruiană prezentă însă asta nu va rămâne așa pentru mult timp. 


Schemă fertilizare gazon rulou  


Prima aplicare de îngrășământ va în ziua montajului rulourilor de gazon, după ce ai făcut o trecere cu mașina de tuns să ridici foliajul, înainte de irigare: NEW RADICAL 200 ml + 5-8 l apă/100 mp. Imediat după aplicare poți iriga. 


Îți recomandăm ca la această aplicare să folosești și WATER PLUS 100 ml, în soluția de mai sus. WATER PLUS este un surfactant și hidratant, reduce hidrofobicitatea solului și a stratului de materie vegetală a gazonului rulou. Apa din irigarea va pătrunde mai ușor în substratul gazonului rulou.


Întotdeauna gazonul rulou va avea un sol diferit de cel din curtea dvs și asta ridică unele probleme, în sensul că între solul ruloului de gazon și solul din curte va exista o tensiune și apa va avea probleme să pătrundă adânc în profilul de sol. 


În ziua următoare după montajul gazonului rulou aplică biostimulatorul Fertalga 100-150 ml/ 100 mp împreună cu FOX NK 100-150 ml/100mp cu 5-8 L apă/100 mp. Să fie foliajul zvântat și să nu irigi cel puțin 4-5 ore de la aplicare. 


Poți adăuga în soluția de mai sus și WATER PLUS 20-30 ml, acesta va dispersa mai bine pe frunză soluția de îngrășământ și absorbția va fi mai rapidă. Mai mult WATER PLUS protejează împotriva bolilor, el reduce formarea de rouă pe frunză, foliajul se zvântă mai rapid după irigare și astfel reducem semnificativ apariția bolilor fungice. 


Repetă această aplicare de îngrășământ lichid pentru gazon FERTALGA + FOX NK câte 100-150 ml din fiecare cu 5-8 l apă de 2-3 ori, la interval de 3-5 zile. 


Vara pe cât posibil nu aplica la mijlocul zilei, dimineața după ce se ridică roua sau dupămasa spre seară. Poți adăuga WATER PLUS 20-30 ml și NEW RADICAL 50-100 ml. 


Dacă ai procedat corect la irigare și ai aplicat îngrășămintele lichide descrise mai sus, după 7-12 zile gazonul rulou va avea o rădăcină de cel puțin 5-8 cm. 


După 2-3 săptămâni de la montajul gazonului rulou, dacă temperaturile sunt peste 15C și sub 30C ar fi bine să faci o ușoară scarificare, cu tamburul cu sârme. Această scarificare va îndepărta din materia organică de pe sol. Materia organică formată din rădăcini superficiale moarte, ramuri și frunze bătrâne reduce eficiența îngrășămintelor, reține umezeala la baza plantei de gazon și de aici risc de boli, apariția ciupercilor. 


Fie că alegi să scarifici sau nu, după cam 2-3 săptămâni de la montaj, când gazonul are deja o rădăcină e timpul să distribui îngrășământ solid. Un îngrășământ versatil, potrivit în orice perioadă este îngrășământul pentru gazon SOIL LIFE, 3-3.5 kg/100 mp


Îndepărtarea vegetației și prelucrarea primară a solului 
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte
Îmbunătățirea solului cu nisip 
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Montaj gazon rulou. Irigarea după instalarea rulourilor de gazon 
Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou

Irigarea gazonului rulou după montaj pentru înrădăcinare


Ghid pentru îngrijriea gazonului


Produse recomandate

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă

Soluție de înrădăcinare rapidă New Radical: îngrășământ organo-mineral complex, având în compoziție o varietate de compuși activi ce acționează eficient ca biostimulatori de înrădăcinare. Ideal atât la montaj gazon rulou cât și pentru plantele ornamentale de ghiveci sau răsaduri.

94.90 RON

surfactant-penetrant-sol-water-plus | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Water Plus

Water Plus surfactant/ umectant de ultimă generație care favorizează absorbția apei în sol. Menține o umezeală adecvată în jurul rădăcinii. Vara ajută la reținerea unei mai mari cantități de apă iar pe timpul perioadelor ploioase favorizează drenarea apei în exces.

119.90 RON

209.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...