De ce ar fi nevoie de îngrășăminte lichide? Nu sunt suficiente cele solide ?
Îngrășămintele lichide de regulă conțin microelemente importante ca fier, magneziu, zinc, mangan, aceste microelemente există în sol însă de foarte multe ori solul e alcalin și planta de gazon are dificultăți în absorbirea lor. Aplicate direct pe frunză, sunt absorbite imediat și introduse în procesele fiziologice, fie că îmbunătățesc culoarea și desimea rapid fie ajută planta să sintetizeze substanțe metabolice secundare care îi conferă o mai bună rezistență la boli, trafic, umbră.
Îngrășămintele lichide de origine organică ca Fertalga conțin pe lângă microelemente și o serie de substanțe care fie măresc masa radiculară conferind plantei o suprafață mai mare de absorbție și o rezistență mai bună la smulgere cât si o regenerare mai rapidă după trafic, toleranță mai bună față de temperaturile extreme vară/ iarnă.
În perioadele când solul e fie foarte cald fie foarte rece rădăcina are dificultăți în a absorbi nutrienți din sol, aplicarea de îngrășăminte foliare aduc rapid un aport de nutrienți, va apărea o îndesire și uniformizare a culorii gazonului, îl vor ajută să facă față mai ușor presiunii bolilor.
În cazul peluzelor întreținute precar, cu sol compactat și rădăcina e foarte mică, aportul de nutrienți pe cale foliară dau un boost plantei care va utiliza resursele pentru reconstrucție, rădăcina se va mări și astfel se va reduce compactarea. Interveniți ulterior după 2-3 aplicări de îngrășământ lichid la interval de 7-10 zile între aplicări cu îngrășăminte solide când condițiile permit (e posibilă irigarea sau va ploua).
Imediat după perioade lungi ploioase solul e îmbibat cu apă, în această situație rădăcina are mari dificultăți în a absorbi nutrienții, soluția din sol apă/ nutrienți numită soluție coloidală - e foarte diluată, aplicarea de micro și macroelemente pe foliaj atenuează efectele perioadelor ploioase.
De multe ori e greu să determinăm momentul când e timpul să aplicăm îngrășăminte solide ca să resuplinim azotul și potasiul din sol. Putem folosi îngrășămintele lichide ca supliment pe termen scurt până avem condițiile necesare ca să aplicăm îngrășămintele solide. De exemplu primăvara imediat după iarnă dorim să aplicăm îngrășământ solid, după aplicarea lor trebuie imediat fie să irigăm fie să plouă, dacă nu plouă trebuie să irigăm însă e total nerecomandat ca unui sol îmbibat cu apă să îl mai irigăm, de aceea putem interveni cu îngrășăminte lichide până când avem condițiile propice să aplicăm îngrășământul solid.
Putem aplica îngrășăminte lichide imediat după cele solide?
Îngrășămintele solide se distribuie pe foliajul zvântat, preferabil după tuns și apoi se irigă. A doua zi puteți aplica îngrășăminte lichide, după acestea nu se irigă de aceea le vom distribui a doua zi după cele solide.