Distribuirea semințelor și a îngrășământului. Patul germinativ corect la însămânțarea gazonului
Operații foarte importante ca să eviți denivelările ulterioare (care sigur vor apărea) și o bună răsărire
Operații foarte importante ca să eviți denivelările ulterioare (care sigur vor apărea) și o bună răsărire
Înainte de distribuirea semințelor și îngrășământului la însămânțarea gazonului ar trebui să aveți un sol tasat și nivelat, cu pantă de la casă către gard și imperativ de la umbră către soare, cu o ”burtă” în mijlocul curții.
Înainte de toate măsurați cu precizie suprafața de însămânțat (NU o deducem din planurile proprietății prin adunări și scăderi sau alte metode). Măsurarea suprafeței e importantă ca să distribuiți o cantitate suficientă și potrivită de semințe de gazon și îngrășământ solid.
Verificați prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro . Ar fi bine să aveți o zi fără ploaie ca să reușiți să finalizați lucrul. Pe vremea.ido.ro vă apare și cantitatea de precipitații prognozată. O ploaie de 10-15 L de apă/mp e posibil să înmoaie suficient de tare solul cât să fie noroi pentru câteva zile.
Dacă au trecut câteva săptămâni de la prelucrarea solului, înainte de distribuirea semințelor rupeți 1-2 cm de sol cu grebla sau cu lamele mașinii de scarificat pentru ca sămânța să facă contact bun cu solul. Aceasta greblare va slăbi rădăcina buruienilor dacă au apărut.
O greșeală frecventă e depășirea dozei de semințe. În orice caz NU depășiți doza de semințe recomandată - altfel vom avea o iarba prea deasă la răsărire, va exista concurență acerbă pentru nutrienți, iar rădăcina va fi slab dezvoltată. Fiecare sămânță va produce o plantă, în scurt timp, după primele tunderi, fiecare plantă va face 5-10 frați (tulpinițe) și fiecare frate va avea câteva frunze.
Încorporarea semințelor prin greblare nu e suficientă ca să creați patul germinativ corect. Sămânța de gazon ar trebui să fie la 1-1.5 cm în sol ca să aibe condițiile potrivite pentru germinare. O simplă greblare și eventuală tăvălugire nu e suficientă! O singură irigare e suficientă ca semințele să revină la suprafață, ce să mai vorbim de o ploaie ceva mai abundentă… semințele vor pluti și se vor aduna, răsărirea gazonului va fi în smocuri.
Pe lângă asta, vă reamintim că utilizarea de erbicide totale nu înlătură buruiana care va răsări din semințele existente în sol. Odată cu prima irigare începe o luptă între semințele de gazon și cele de buruiană! Care credeți că vor răsări primele? Cele de la suprafață sau fracția de semințe de buruiană care e la 1-2 cm în sol? Asta ar trebui să vă dea de gândit. Dacă doriți ca efortul depus până acum să aibe rezultate maxime distribuirea unui strat 1-2 cm de nisip amestecat cu compost (substrat de grădină) sau pământ este imperativ de făcut.
Gazonul va răsări la fel de uniform pe cât de uniformă a fost distribuirea semințelor iar dezvoltarea lui e dată de cât de uniform ați distribuit îngrășământul solid.
Distribuirea uniformă a semințelor și a îngrășământului o puteți obține dacă împărțiți cantitatea necesară de seminte în două-patru părți și cu fiecare parte să faceți o trecere completă pe întreaga suprafață. Intercalați treceri pe lungime cu treceri pe lățime. La fel procedați și cu îngrășământul (PROSTART, BIOSTART P, Seedstart).
Dacă utilizați un distribuitor de semințe și îngrășăminte, setați-l pe o treaptă mai mică, faceți o trecere pe toată suprafața și măriți treapta dacă e cazul.
Mai bine faceți mai multe treceri , 3-4-5 decât să distribuiți prea multe semințe dintr-o trecere.
NU greblați semințele și îngrășământul! După distribuirea semințelor și îngrășământului tăvălugiți.
Acoperirea semințelor de gazon va crea patul germinativ optim: protejează semințele să nu fie spălate de jetul aspersoarelor sau de ploi torențiale, ține umezeala și produce mediul propice pentru germinare. Un strat de 1-1.5 cm ideal, maxim 2 cm peste semințe.
În imaginea de mai jos, zona mai verde cu răsărire mai bună a avut aplicat compost și nisip peste semințe.
Poți folosi pământ nisipos de la balastieră sau nisip spălat (cu granulație de 0-2 mm), ideal amestecat cu compost sau pământ. Nu folosiți doar compost/ substrat de grădină, acestea când irigați se umflă și contactul cu sămânța e precar, însă utilizarea și de nisip dă greutate și contactul cu sămânța e foarte bun.
Raportul de pământ nisipos : compost să fie de aproximativ 5:1 în volum. Poți folosi și nisip de construcții de la balastiere cu granulație de 0-2 mm în loc de pământ nisipos. Găsești nisip la sac la magazinele de bricolaj însă costul e mai ridicat decât al nisipului de la balastieră.
Amestecul îl poți face în roabă, betonieră sau presară substratul și apoi nisipul.
Pentru un strat de 1 cm pe 100 mp ai nevoie de 1 mc de material.
Distribuirea se face simplu, aruncând cu lopata sau mașina de distribuit top-dressing.
După distribuirea top-dressing-ului și tăvălugire poți aplica erbicidul preemergent în cazul în care semințele de gazon permit asta. Acesta împiedică răsărirea buruienilor, însa nu afecteaza gazonul.
Dacă semănarea are loc în iunie, iulie aplicați și un fungicid preventiv împotriva căderii plantelor (pythium). De exemplu Previcur Energy 10 ml/ 100 mp cu 7-10 l apă.
După distribuirea acestora puteți iriga imediat.
Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!
Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta
Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou
Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Irigarea după însămânțarea gazonului
Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.
O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.
Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.
Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.
Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!
Distribuie întotdeauna uniform îngrășămintele în peluza ta. Omogenitatea culorii și uniformitatea creșterii peluzei e direct proporțională cu uniformitatea distribuirii îngrășămintelor. Un accesoriu care nu ar trebui să îți lipsească.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...