Pașii pentru scarificarea gazonului - Ghid complet
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru scarificarea gazonului cu arborele cu sârme!
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru scarificarea gazonului cu arborele cu sârme!
La scarificare urmărim să îndepărtăm în special frunzele uscate care încă stau pe verticală, o parte din frunzele uscate de pe sol, precum și alte resturi vegetale. Cu câteva zile înainte poți aplica îngrășăminte foliare - acestea vor ajuta gazonul să își revină mai repede după scarificare.
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru scarificarea gazonului cu arborele cu sârme!
În cazul peluzelor foarte îmburuienate aplicăm un erbicid cu 2-3 săptămâni înainte de scarificare / supraînsămânțare. Erbicidul fie va omorî buruiana dacă e încă tânără, fie îi va opri dezvoltarea suficient cât gazonul să o suprime apoi prin concurența naturală.
Dacă facem supraînsămânțarea ca să facem un upgrade cu soiuri/ specii cu o genetică mai bună ar fi indicat sa aplicăm un erbicid care sa „extermine” acest gazon, apoi urmăm pașii 1-5. Nu e nevoie de motosapă/ freză decât dacă solul a fost foarte prost construit: denivelari foarte mari sau stratificații în sol care duc la băltiri pe acele zone.
La peluzele foarte denivelate vom încerca sa smulgem cât mai multă iarba cu scarificatorul cu mișcări înainte/ înapoi, treceri pe direcții perpendiculare. NU e admis să avem iarba/ rădăcini sub semințe. Smulgerea e facilitată dacă solul e umed.
Primăvara și toamna, când temperaturile sunt între 14 – 24 de grade, poți tunde iarba mai scurt, la 3-4 cm.
Vara și imediat după iarnă este indicat să eviți să tunzi gazonul mai scurt de 4-5 cm, deoarece nu este într-o perioadă favorabilă pentru a-și reveni rapid.
Ideal este să aplici cu 3-4 zile înainte de scarificare un îngrășământ foliar care să ajute gazonul să își revină mai repede, combinația de Fertalga și Fox NK e perfectă.
În primul rând, asigură-te că solul este uscat; altfel, rădăcina nu are contact bun cu solul și este foarte probabil să fie smulsă.
Apoi poți să te apuci de treabă. Trece o dată cu scarificatorul prin gazon, apoi adună uscătura cu grebla sau cu mașina de tuns. Repetă operațiunea, dar schimbă unghiul, astfel încât cele două treceri cu scarificatorul să formeze un X.
Scarificarea în „cruce” - adică a două trecere să fie perpendiculară pe prima - este mai agresivă și se va face doar când scarificam cu lame pentru supraînsămânțare.
După „pieptănare” este momentul potrivit să aplici îngrășământul solid și apoi să irigi abundent, cu 15L de apă/mp, pentru a reumple rezerva de apă din sol. În zilele următoare se pot aplica și îngrășăminte foliare - în acest fel, gazonul își va reveni mai rapid și va combate buruienile prin desime (concurență naturală). Exemple de îngrășăminte ALL SEASON>>>. Găsiți exemple de îngrășăminte all season și aici ca și poduse recomandate.
Mici reparații cu semințe după scarificarea gazonului
În urma scarificării ar putea rămâne unele zone mai descoperite în gazon, sau zonele mai umbrite, iarba distrusă de la urina cățeilor așa că ar fi utilă o împrăștiere de semințe - dar să nu fie mai mult de 2-4 semințe pe un loc cât un capac de PET, altfel plantele vor fi prea dese și vor concura prea mult pentru nutrienți. De asemenea, putem să le acoperim cu un strat de 1 cm de compost / substrat de grădină și nisip, pentru a favoriza germinația și dezvoltarea.
Aplicarea de top-dressing
Dacă suprafața este denivelată, acum este momentul potrivit pentru a împrăștia un strat de 0,5-1,5 cm de amestec de nisip și substrat de grădină (în proporție de 80-20, sau 4 lopeți nisip la o lopata de compost/ substrat de grădina; 1 cm/100 mp înseamnă 1 mc /100 mp). Nu doar că va nivela suprafața, însă și gazonul va avea beneficii precum: îngroparea rădăcinilor superficiale, un aport de materie organică care îmbunătățește structura solului, precum și un aport de microorganisme din compost care oferă protecție împotriva bolilor. Mai multe despre top-dressing >>>
Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.
Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.
Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.
Pentru recuperare sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie, mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Eliberarea nutrienților este lentă, folosit la norma de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie, Mai, August, Octombrie.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...