Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Pregătirea solului și îndepărtarea vegetației la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Pregătirea solului și îndepărtarea vegetației la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Cum procedezi corect în această etapă? De ce să nu utilizezi erbicid total, cum pregătești corect solul. Află cele două mari greșeli foarte des întîlnite.

prelucrarea solului
umplutura
uniformitatea e cheia
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:11

Actualizat în 10.01.2024 la 12:35

Pregătirea corectă a solului pentru însămânțarea gazonului sau montarea de gazon rulou va determina pe viitor bunăstarea și aspectul peluzei tale. Aspecte importante care le poți ușor omite acum neavând experiență vor fi costisitoare și greu de remediat ulterior.


Chiar dacă aceste greșeli nu au un impact negativ imediat asupra răsăririi gazonului sau înrădăcinării gazonului rulou, în timp acestea vor crea probleme.


Urmând ghidul nostru vei obține un sol care să nu se deformeze în timp capabil să dreneze excesul de apă și să opună rezistență la compactare. Un sol în care gazonul va avea o rădăcină puternică îți va da mult mai puține bătăi de cap.


Fie că dorești să însămânțezi gazonul fie că ai ales să montezi gazon rulou am pregătit pentru tine toți pașii necesari de făcut la care am inclus și câteva atenționări legate de greșeli frecvent întâlnite.


Acesti pași trebuie respectați și dacă ați ales să montați gazon rulou.


I.Îndepărtarea vegetației 


Primul pas la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou e eliminarea vegetației existente, care, nu se face cu erbicid total! Erbicidul total are un impact redus dacă buruienile sunt mature și nu are impact asupra semințelor de buruiană existente în sol. De ce să nu folosești erbicid total pentru eliminarea vegetației LINK


Eliminarea vegetației, corect se face prin tunderea ei foarte scurtă cu motocoasa sau mașina de tuns. 


! Nu așezați umplutură peste vegetație!


Aceasta se va descompune, solul se va lăsa neuniform! Descompunerea vegetației în mediu anaerob elimină gaze toxice care vor dăuna gazonului. 


Cea mai bună variantă e să începeți prin a tunde scurt vegetația cu un trimmer, mașina de tuns și în continuare să prelucrați solul cu motosapa sau freza. 


II. Prelucrarea solului 


Chiar și dacă doriți să ridicați nivelul prin aducerea umplutură va trebui să prelucrați solul existent și să îl nivelați ca umplutura care se așterne să aibe aceeași grosime pe toată suprafața curții. 


! Cu umplutură nu nivelăm curtea ci ridicăm nivelul! 


Solurile pot fi foarte diferite în ceea ce privește structura, textura care conduce la diferite capacități să rețină apa și nutrienții, rezistența care o opune la compactare. Dacă în peluza noastră vom avea un profil de sol diferit în adâncime gazonul va avea culori și creștere diferită, mai mult, se va deforma în scurt timp. 


Prelucrarea solului ar trebui să fie progresivă, începeți la o adâncime de 2-3 degete după tunderea vegetației. Această cultivare superficială va smulge din buruiană care mai apoi o îndepărtați cu grebla. Nu e nevoie să îndepărtați toate rădăcinile de buruiană!


Pentru însămânțarea gazonului sau montaj de gazon rulou, prelucrarea solului existent în curte se va face la 10-15 cm adâncime - 2-4 treceri cu motosapa pe direcții perpendiculare (sau 1-2 cu freza) alternând trecerea cu motosapa/ freza cu greblarea pietrelor, molozului, resturilor de vegetație și bulgărilor.


În orice caz nu îl mărunți excesiv, nu urmări să faci solul ”praf/ făină” pentru că îi strici structura. Primele 2 treceri vor fi mai grele dar apoi munca se ușurează. 


Adâncimea la care prelucrăm solul pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou


1.dacă nu dorim să aducem umplutură sau nisip să îmbunătățim substratul ar fi bine ca solul să fie prelucrat la 10-15 cm adâncime în funcție de cât de compactat este solul.


2.dacă aducem umplutură mai mult de 10 cm e suficient să prelucrăm solul la aprox 5-8 cm.


Dacă la prelucrarea solului cu motosapa, solul e umed și se formează bulgări mari cu rădăcini lăsați-i să se zvinte și apoi treceți iar cu motosapa.  


Dacă întâmpini rezistență mare la prelucrarea cu motosapa, poți iriga ca să înmoi solul - aceasta este o situație care apare îndeosebi după veri caniculare. 



La finalul acestei etape vei avea un profil de sol prelucrat la 10 cm adâncime, fără pietre, bulgări sau resturi vegetale mari, nivelat și tasat cu pantă de la casă spre gard și de la umbră către soare (mai ales în cazul curților umbrite).

Cele mai importante obiective sunt:          


i) să ai un profil de sol omogen în primii 20 cm, tasat și nivelat care să își mențină planeitatea, să dreneze excesul de apă și să opună rezistență la compactare

ii) să folosești semințe de gazon care nu sunt infestate cu semințe de buruieni. Să conțină specii de iarbă rezistente la temperaturi extreme și soiuri superioare care dau o desime mare, suprimă buruiana și rămân verzi tot anul

iii) să produci condițiile propice răsăririi și dezvoltării rapide și uniforme: adică acel pat germinativ corect executat

iv) să fii sigur că poți menține umed solul, uniform pe întreaga suprafață cel puțin 80% din timpul zilei timp de 2 săptămâni.

Urmează ghidurile de mai jos și poți fi sigur că efortul pe care îl depui va avea un final excelent:

Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-profesionale-royal-sport | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Royal Sport

Semințe gazon ROYAL SPORT cu o serie de atribute remarcabile care îi va mulțumi și pe cei mai pretențioși. Gazon sport cu soiuri de top de lolium perene din SUA, SOD QUALITY (zero semințe poa annua). Special conceput pentru germinare rapidă, mai rezistent și tolerant la umbră, perfect pentru gazonul expus atât la soare, cât și la umbră. Culoare verde foarte închisă.

629.00 RON

75.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Însămânțarea gazonului

Îndepărtarea vegetației, prelucrarea solului și semănarea gazonului.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...