Primele tunderi ale gazonului semănat și fertilizarea pentru îndesire
Înfrățirea ierbii, stimularea pentru îndesire și ce facem în continuare.
Înfrățirea ierbii, stimularea pentru îndesire și ce facem în continuare.
Primele tunderi ale gazonului semănat și fertilizarea
Tăierea ierbii reprezintă un adevărat stimul pentru creșterea plantei, adică să emită lăstari, să înfrățească. Și tocmai având în vedere acest lucru trebuie abordată prima tăiere a unui gazon semănat sau resemănat.
CÂND SE TAIE pentru prima dată
De obicei, după o semănare este necesar să așteptați trei-patru săptămâni pentru a vă asigura că toate suprafețele, care vor crește inevitabil în mod diferențiat, ajung la cel puțin 8-10 cm înălțime însă nu mai înalt de 12 cm.
Acest lucru determină inevitabil ca gazonul să aibă unele părți în care iarba este mult mai înaltă și uneori chiar depășește 10 cm înălțime. Nu este o problemă, face parte din comportamentul normal al unui gazon proaspăt semănat.
CÂT TREBUIE TĂIAT
Prima tăiere trebuie să fie foarte ușoară. Trebuie doar să egalați înălțimile și să dați ierbii un semnal să emită frunze noi.
De obicei, se intră pe gazon în zona cu iarba cea mai înaltă și cu mașina de tuns iarbă setată la înălțimea sa maximă. Prima tăiere reglată în acest fel ar putea să nu taie tot gazonul și acesta este, de asemenea, un comportament normal. Măsurați cu o riglă iarba rămasă tunsă, vă va da o idee asupra înălțimii treptelor mașinii de tuns. Ideal mențineți gazonul la 6.5 cm.
Odată cu a doua și a treia tăiere, pe măsură ce firele mai mici de iarbă vor atinge și ele înălțimile corecte și cele deja tăiate vor începe să fie mai groase, cantitățile îndepărtate pot fi treptat, treptat, mai mari.
Deja ar fi trebuit să reduceți irigarea la 2 zile, deci solul nu ar trebui să fie umed. Atenție la zonele mai umbrite unde întoarceți mașina de tuns să nu săpați cu roțile.
PRECIZIA TĂIETURII
Cu cât tăietura este mai ascuțită și fără rupere, cu atât va fi mai puțin stres și timp de cicatrizare. O tăiere ruptă este un punct de slăbiciune și infecție. Din acest motiv este important să verificați întotdeauna tăișul lamelor și, eventual, să recreați muchia cu o pilă fină pentru metal. Mașinile noi de tuns nu au cuțitele ascuțite!
Aceasta este o regulă generală, dar în cazul unui gazon nou este o regulă de o importanță enormă: dacă lamele nu sunt ascuțite, lovind firele de iarbă foarte fine, de fapt nu le taie pentru că se îndoaie.
ÎNĂLȚIMEA CORECTĂ de tundere a gazonului
În primele șase luni ale unui gazon nou, înălțimea ierbii trebuie menținută cât mai mare posibil într-un interval care merge de la 7 la 8 cm. La fel de important este, în aceste luni, să se facă multe tunsori, preferabil de două ori pe săptămână, tocmai pentru a stimula iarba să înfrățească, să se îndese.
MAȘINA DE TUNS IARBĂ
De obicei, nu este recomandat în primele luni să acționați imediat cu un robot de tuns iarba și este mai bine să efectuați tăierea manual. În ceea ce privește, în schimb, utilizarea mașinilor de tuns iarba cu mulcire, o puteți face însă nu atunci când există o prezență excesivă a buruienilor cu semințe.
CE TREBUIE FĂCUT DUPĂ TĂIERE
Trebuie avut în vedere că tunderea gazonului este de fapt o vătămare a structurilor plantelor. Planta, în orele imediat următoare, va folosi energie și substanțe nutritive pentru a cicatriza celulele deteriorate.
După tunderea 2 se efectuează o stimulare cu îngrășământ lichid FERTALGA care conține o multitudine de microelemente care corectează deficiențele posibile din sol. Odată efectuată această stimulare, după câteva zile se va intra cu un îngrășământ care va fi ales în funcție de luna în care ați ajuns.
Action, Slow Green, Zeotech mini Ready, Zeotech mini Spring and Summer dacă temperatura ziua nu trece de 27 C în următoarele săptămâni. Folositi Vigor+, SLow K sau Zeotech K dacă ne apropiem de vară și temperaturile depășesc 24C.
Este important de reținut că în primele luni de viată ale gazonului nou este necesar să facem tot posibilul pentru a-l stimula, a-l hrăni și mai ales pentru a-l proteja de stresul termic si boli. Nu doar aspectul va fi deosebit, prin desime va suprima natural buruienile.
Continuați reaplicarea de îngrășământ la 2 luni de zile.
Ghidul pentru întreținerea corectă a gazonului cu calendar
Pentru recuperare sau ca îngrășământ de întreținere pentru peluzele cu trafic în lunile martie, mai, august și sfârșit de septembrie. Efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Eliberarea nutrienților este lentă, folosit la norma de 3-4 kg/100 mp nu cauzează daune sau arsuri în gazon. Furnizează nutrienți pt 8-9 săptămâni. Perioade de aplicare: Martie, Mai, August, Octombrie.
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.
Pentru fertilizarea de întreținere pe perioada verii și la sfârșitul toamnei. Ajută la păstrarea culorii și creșterii pe perioada de stress termic. Cu zeolit, acizi humici și biostimulatori. Asigură nutrienți pt 2 luni de vară sau 3 luni de iarnă. Hrănește gradual, fortifică rădacină și sistemul vascular al plantei.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...