Scarificarea gazonului cu arborele cu sârme în funcție de anotimp
Când poți scarifica gazonul? Perioadele recomandate pentru scarificarea de întreținere.
Când poți scarifica gazonul? Perioadele recomandate pentru scarificarea de întreținere.
Imediat după iarnă, la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie, când avem temperaturi peste 10-12 grade pe timpul zilei, poți scarifica ușor gazonul. Adică atât cât să îndepărtezi frunzele uscate și îngălbenite care stau pe verticală. Această scarificare va reda o culoarea verde gazonului. Nu coborî prea mult garda mașinii, solul fiind umed riști să smulgi foarte multă iarbă verde sănătoasă. Atenție la zonele umbrite unde solul probabil e foarte umed în această perioadă.
În lunile aprilie-iunie și august-septembrie se poate scarifica mai agresiv - inclusiv să culegem resturile vegetale de pe sol. În aceste luni se poate scarifica și folosind arborele cu lame, deoarece este o perioadă favorabilă gazonului să se refacă.
Vara se poate scarifica gazonul, ușor, cu arborele cu sârme - mai ales dacă urmează o perioadă ploioasă. Îndepărtarea resturilor vegetale uscate favorizează zvântarea solului, o circulație mai bună a aerului și micșorarea riscului de a apariție a unor boli. Preferabil vara să nu faci scarificarea în perioade cu temperaturi de peste 30 de grade decât dacă se impune (urmează o perioadă lungă ploioasă și gazonul este foarte des și cu multă uscătura, vremea este foarte caldă și umiditate relativă mare în aer). Acum este musai să folosești mașina de scarificat cu arbore cu sârme, cu garda mașinii jos, cu iarbă tunsă în prealabil la 5 cm. Pe perioada verii nu recomandăm tunderea gazonului mai scurt de 4-5 cm înainte de scarificare, pentru că își va reveni foarte greu.
După iarnă - îndepărtăm frunzele îngălbenite, îmbunătățim rapid aspectul, lasăm loc pentru frunze noi.
În luna mai/ început de iunie - scrificarea va ridica tijele cu inflorescențe (semințe) pe care le produce gazonul și prin tundere le scurtăm. Acestea lăsate în gazon se vor usca la sfârșitul lunii iunie și vor da un aspect gălbui gazonului, bățos la călcare. De regulă iunie e o lună ploioasă, eliminarea frunzelor uscate care stau pe verticală zvântă mai repede gazonul și solul, ajutăm la eliminarea riscului apariției bolilor în gazonul des.
După vară - nu atât de importantă ca restul, dar va da un refresh gazonului
Înainte de toamnă - eliminăm frunzele care au murit natural pe parcursul anului, ajutăm frunzele verzi să primească mai mult soare, aerisirea coronamentului e mai bună și solul se zvântă mai repede după perioade ploioase.
Aplicarea de îngrășământ solid după scarificarea gazonului va grăbi refacerea lui, îi va da desime și îi va revitaliza culoarea. Nutriția de bază ajută planta de gazon să reziste presiunilor bolilor, insectelor, traficului și condițiilor meteorologice stresante. Aplicarea nutrienților sub formă de îngrășăminte granulare asigură niveluri adecvate și constante de nutriție plantelor pe tot parcursul sezonului de vegetație.
Un link util cu îngășăminte pentru gazon ALL SEASON >>>
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...