Sfaturi tehnice /
Tunderea gazonului
/
Tunderea cu mulcire a gazonului

Tunderea cu mulcire a gazonului

Cum poți salva timp tunzând cu mulcire fie cu robot de tuns gazon sau mașina de tuns gazon cu mulcire

roboti de tuns gazon
tundere gazon cu mulcire
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 11.02.2023 la 21:50

Actualizat în 11.02.2023 la 21:51

Ia în considerare tunderea cu mulcire dacă dorești să scurtezi chiar și cu 50%  timpul necesar pentru tuns. Nu doar că termini mai repede dar nu mai trebuie să te gândești ce faci cu iarba colectată. 


Fie că tundem cu mașina de tuns pe funcția de mulcire fie că tundem cu robotul de tuns tunderea e ”cu mulcire” adică iarba tunsă, fin mărunțită e lăsată în coronamentul gazonului, aproape neobservabilă, care după câteva ore pierde apa și devine ”invizibilă”. 

 

Iarba tunsă cu mulcire are nevoie de mai puțin îngrășământ. Dacă în mod normal la tunderea cu colectare e nevoie de 10-14 kg de îngrășământ granule pe an/100 mp ca să suplinim nutrienții pe care îi colectăm odată cu frunza,  în cazul tunderii cu mulcire 3 aplicări de îngrășământ pe an sunt suficiente (9 kg/100 mp/an). La peluzele mai vechi de 10 ani se poate reduce cu încă 25%. 


Contribuie mulcirea la acumularea accelerată de fetru, tatch pe sol? 


Contrar părerilor, tunderea cu mulcire participă în mică măsură la acumularea de vegetație pe sol, acel fetru sau tatch (eng.). Iarba mărunțită foarte bine de mașina de tuns cu mulcire se descompune relativ repede. Doar prin desicare în câteva ore de la tundere iarba mărunțită își reduce considerabil volumul, frunza conține 75-85% apă. 


Tatch-ul (eng), fetrul, materia organică de pe sol este formată în principal din tulpini, rădăcini , rizomi - acestea sunt organe ale plantei mai bogate în lignină. Lignina este o substanță care se descopune mai greu, de fapt viteza cu care ea e descompusă e mai mică decât viteza cu care mor organele de plantă mai sus amintite. 


Indiferent de modul cum tunzi cu sau fără mulcire (includem și roboții de tuns la tunderea cu mulcire) ar fi bine ca de 3-4 ori pe să scarifici gazonul. Scarificarea nu doar că menține un sol curat, prin care aerul și apa poate pătrunde ușor în sol dar această pieptănare a gazonului îi îndreaptă firele, le ridică pe cele crescute pe orizontală, coronamentul e mai aerisit, frunzele primesc mai multă lumină, roua se ridică mai repede, riscul de boli, apariție de bureți, mușchi, buruieni scade semnificativ. 


Tunderea cu mulcire și fertilizarea 


Frunza de gazon după desicarea ei (eliminarea apei) conține 4 % azot, 0.5% fosfor, 2.5% potasiu, aceste macroelemnte sunt cele care apar pe sacii de îngășământ ca NPK: N- azot, P-fosfor, K- potasiu. 


Practicând tunderea cu mulcire returnăm în sol nutrienții însă cu mențiunea că nu sunt imediat disponibili pentru plantă, de aceea completarea cu îngrășăminte e necesară însă într-o măsură mai mică decât dacă am tunde cu colectarea resturilor în coș. Odată cu „îmbătrânirea” peluzei vom putea reduce semnificativ aportul de nutrienți. 


Foliajul fin mărunțit prin mulcire odată ajuns pe sol este descompus de microorganisme, în special de fungi și unele bacterii, de regulă în câteva săptămâni, în funcție de activitatea lor (temperatură, umiditate) însă procesele biologice care au loc în sol fac ca nutrienții să nu fie imediat disponibili rădăcinii gazonului nostru, în primă faza are loc o ”imobilizare”, practic descompunerea materiei organice reprezintă procesul de hrănire al microorganismelor care fac descompunerea, nutrienții fiind imobilizați în structura lor, pentru reproducere, etc ulterior ei fiind eliberați treptat ca excremente (care sunt hrana altor microorganisme) sau la moartea organismului prin descompunerea executată de alte microorganisme. 


E nevoie să simplificăm considerabil explicarea proceselor care se petrec în acest mic univers din curtea noastră, însă pe scurt nutrienții se reîntorc în sol mai puțin azotul, o parte din el fiind pierdut în atmosferă. 


O mențiune importantă e că o parte din azot (N) se pierde în atmosferă de aceea folosiți ca îngrășăminte preferențiale la peluzele tunse cu mulcire a îngrășămintelor mai bogate în azot. 


Atenție! Aplicarea de fungicide reduce semnificativ și populația de fungi benefici, deci pe cât se poate nu folosiți fungicide. La un gazon bine întreținut efectele lăsate de boli dispar în 2 maxim 3 săptămâni fără aplicarea unui fungicid.   


Necesarului de îngrășământ scade dacă tundem cu mulcire


Mai jos regăsiți procentul cu care scade necesarul de nutrienți la o peluză tunsă cu mulcire vs o peluză la care se colectează iarba:  

  • -25 %  - între 1-10 ani, fiind necesare 3 fertilizări pe an
  • -33%   -  între 11-25 ani , sunt necesare 2-3 fertilizări pe an
  • -50% la peluzele cu vârsta peste 25 ani, sunt necesare 2 fertilizări pe an



Ce îngrășăminte se folosesc la peluzele tunse cu mulcire? 


La peluzele tunse cu mulcire se vor folosi îngrășăminte mai bogate în azot și mai puțin fosfor și potasiu. De exemplu: Sprint N 27.0.14, Slow Green 22.5.10, Action 14.0.7. Îngrășămintele granulare potrivite la peluzele tunse cu mulcire au un raport de 2 la 1 azot N la potasiu K (vezi exemplele menționate). 


De ce mai puțin fosfor și potasiu? Fosforul e un element foarte imobil în sol, nu se pierde decât foarte puțin prin levigare, pe când azotul și potasiul sunt mobile și se pierd prin levigare când avem ploi prea abundente sau irigăm incorect. Azotul se pierde și sub formă de gaz în atmosferă. 


Prin mulcire se returnează în sol potasiul și fosforul din foliaj însă o mare parte din azot va fi folosit de microorganisme pentru metabolismul propriu, și acesta va fi returnat în sol însă nu va fi disponibil plantei de gazon decât după câteva luni sau ani. 

De asemenea în procesul de descompunere o parte din azot se va pierde sub formă de gaz amoniac sau oxid de azot. 


Foarte important la îngrășămintele granulare la peluzele tunse cu mulcire


Folosiți întotdeauna îngrășăminte pentru gazon granulare la care o parte din fracția de azot N e cu eliberare lentă. Aplicare de îngrășăminte cu eliberare rapidă, de regulă cele comercializate în magazine nespecializate pentru ”gazon” aduc mai multe probleme, una fiind că azotul fiind 100% solubil e preluat rapid de plantă, produce creșteri acceelerate, se va produce frunză cu o viteză mult mai mare decât microorganismele pot descompune, apare o acumulare la surpafața solului și de aici: boli, bureți (ciuperci) în perioadele ploioase, mușchi, asfixierea rădăcinilor și microorgansmelor. 


Descompunerea materiei vegetale la tunderea cu mulcire


Poți mări viteza de descopunere a resturilor vegetale inoculând solul cu fungi benefici ca tricoderma. De multe ori solul care îl aducem în curte nu e un sol fertil, e sărac în microorganisme benefice sau chiar aproape steril și nu conține acești fungi descompunători. 


În orice caz va fi nevoie să scarifici gazonul, dar introducerea de fungi descompunători ajută la degradarea naturală, nutrienți se vor reîntoarce în sol, dar foarte important e și acest aspect: proliferând dezvoltarea fungilor benefici ei fac concurență pentru resurse apă și hrană, spațiu cu fungii care provoacă daune în gazon. 


Îți recomandăm Triko Plus, sub formă de pudră care se dizolvă în apă și se distribuie cu pompa de stropit. O poți folosi la orice plante verzi: gazon, plante ornamentale, flori de interior.  


Folosește 30-50 ml în 10 L apă, amestecă bine și apoi lasă 20-30 minute ca fungii să se hidrateze, distribuie soluția uniform pe 100 mp apoi pornește sistemul de irigat cât frunza să fie spălată, fungii să ajungă pe sol. În această soluție poți adăuga și alte îngrășăminte organice sau biostimulatoare ca Ferthumic, Fertalga (100 -150 ml în cei 10 L apă). Soluția o poți aplica chiar și înainte de ploaie. Ar fi bine să nu folosești mai curând de 2 săptămâni îngrășăminte granulare. 


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

129.90 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-bioturbo | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Bioturbo

Îngrășământ all season organo-mineral. Redă vigurozitate, culoare și desime gazonului începând cu primele zile de la aplicare fără creșteri accelerate. Uniformizează culoarea, revitalizează, îndeasă și înverzește peluzele pe soluri slabe. E un îngrășământ organo-mineral cu rezultate deosebite care se poate folosi în orice perioadă a anului.

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

Tryko Plus | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Tryko Plus

Tryko Plus este un Fungicid pentru gazon de origine naturală pe bază de Micorize și Trichoderma care contrastează și previne patologiile și bolile fungice ale gazonului. Acțiunea sa antifungică este legată de activitățile antagoniste ale soluției microbiene prezente în Triko.

Videoclipuri recomandate

Aplicarea de îngrășământ gazon granule

Cum aplicăm corect îngrășămintele pentru gazon. Un ghid complet care îți explică totul

Vezi videoclip

Tunderea cu mulcire a gazonului, ce e bine de știut!

Află avantajele tunderii cu mulcire. Tunderea gazonului cu roboți de tuns gazon

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...