Sfaturi tehnice /
Tunderea gazonului
/
Ghid complet pentru tunderea corectă a gazonului

Ghid complet pentru tunderea corectă a gazonului

Tunderea corectă a gazonului, înălțimea de tundere și frecvența

ingrijire gzon
masini de tuns gazon
mulcire gazon
tundere gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 26.02.2022 la 09:55

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

După irigarea și fertilizarea făcute corespunzător, tunderea corectă a gazonului este cel mai important lucru pentru viața sănătoasă a gazonului tău. Cea mai frecventă cauză a distrugerii peluzelor, pe lângă irigarea incorectă, este tocmai tunderea incorectă. 


Pentru un gazon ideal, trebuie tunderi dese. Cu cât îl tundem mai des, cu atât iarba va crește mai des și mai aspectuos. Reguli de bază:


  • Tunderea se va face cel puțin săptămânal!
  • Se va păstra pe întreaga perioadă a anului aceeași înălțime de tundere!
  • Nu vom tunde NICIODATĂ mai mult de o treime din lungimea firului!


Cum se tunde corect gazonul?


Spre exemplu, dacă tundem gazonul săptămânal la 6 cm, până la viitoarea tundere acesta va ajunge la 9cm. Așadar, vom tunde nu mai mult de 3cm.  


În ilustrația de mai jos avem exemple de tundere a gazonului, la poziția 2 avem gazonul netuns la 8-9 cm iar la poziția 1 și 2 doua impostaze diferite după tundere:

  • în stânga la poziția 1 avem un gazon care a fost tuns prea scurt, iarba a rămas fără foliaj, culoarea gazonului tuns astfel e maro, inestetic, sunt expuse tulpinițele care sunt maro. Semințele de buruieni primesc soare și ele germinează, se dezvoltă. Această tundere produce în plantă un șoc, planta accelerat va forma noi frunze ca să le înlocuiască pe cele pierdute, gazonul în următoarele zile va crește foarte repede. Făcută de câteva ori această tundere va duce la colapsul gazonului, rădăcina se autoconsumă ca să formeze frunze noi, vor apărea buruieni, solul începe să se compacteze, etc. Întotdeauna când tundeți iarba în spatele mașinii de tuns trebuie să rămână verde, adică avem foliaj. O iarbă maro în spatele mașinii de tuns înseamnă ca fie tundeți prea scurt fie tundeți prea mult din iarbă, măriți frecvența tunderii !
  • tunderea corectă prezentată la poziția 3. Un gazon care are 8-9 cm (poziția 2) e tuns la 5.5-6 cm fără să fie tăiat mai mult de o treime din lungimea firului.


La ce înălțime reglăm mașina de tuns?


Putem menține gazonul la diferite înălțimi, important e să o menținem constantă pe tot parcursul anului. Cu cât alegem o înălțime mai mare cu atât gazonul e mai ușor de întreținut, lasându-l mai înalt la tundere vom avea mai mult foliaj, frunză care:

  • acoperă solul și suprimă eventualele semințe de buruieni să răsară, e un aspect foarte important. Lasând iarba la tuns la 6.5-7 cm reducem cu peste 80% riscul de apariție al buruienilor față de tunderea la 4.5-5 cm.
  • mai mult foliaj înseamnă mai multă fotosinteză, mai multă hrană și un sistem radicular mai dezvoltat, care explorează după apă și nutrienți un volum mai mare de sol
  • mai ales la peluzele umbrite e important să lăsăm la tuns iarba cât mai înaltă, în acele puține ore de soare având o suprafață foliară mai mare planta reușește să sintetizeze mai multă hrană
  • e nevoie de mai puțină apă, acest aspect duce la un risc mai mic de apariție e mușchiului, buruienilor ca poa annua, poa trivialis, risc mai mic de apariție al bolilor


Cănd tundem prea mult din lungimea lui îl lăsăm fără frunze și lăsăm expuse doar tulpinițele care sunt maro


În ilustrație regăsiți nivelul de întreținere necesar în funcție de înălțimea de tundere. Cu cât tundem mai scurt cu atât necesarul de aplicări de îngrășăminte, substanțe pentru controlul buruienilor și bolilor crește, de asemenea și nr de tunderi săptămânale necesare.




Vă recomandăm ca în perioada mijloc de aprilie - mijloc de iunie să tundeți gazonul săptămânal de două ori. E perioada când gazonul produce tije cu semințe iar tunderea mai deasă reprimă acest fenomen natural. Tijele produse vor da un aspect neplăcut după mijlocul lunii iunie când se îngălbenesc și vor fi neplăcute la călcarea cu tălpile goale.


Cel mai important de reținut e că pentru gazon, tunderea e un stres suportabil dacă e făcut corect, deoarece tunderea deasă întărește gazonul - acest fenomen se numește inducerea rezistenței prin stres. De fiecare dată când tundem în plantă se eliberează substanțe care determină formarea de frunze noi, nu se mărește viteza de creștere ci doar un nr mai mare de frunze, adică un gazon mai des, mai aspectuos.


Deși e operația care ne răpește cel mai mult timp cand vine vorba despre întreținerea gazonului (trebuie tuns pe tot parcursul anului când crește peste o anumită limită, inclusiv iarna dacă nu avem zăpadă și iarba nu e înghețată), tunderea gazonului este extrem de importantă pentru aspectul și sănătatea acestuia.


Așadar, cum salvăm timp? 


Folosiți mașina de tuns adecvată pentru suprafața voastră!




Când căpătăm experiență cu tunderea gazonului, ne vom da seama că nu timpul alocat folosirii mașinii de tuns în sine ca să acoperim întreaga suprafață consumă cel mai mult timp, ci golirea sacului. Așadar, încercați să tundeți mai des (preferabil săptămânal, sau chiar de două ori pe săptămână), astfel veți colecta mai puțină iarbă în coș și tunderea va fi per total mult mai rapidă. 


De asemenea, cu cât lățimea de tundere e mai mare, cu atât tunderea e mai rapidă. În general, mașinile de tuns cu lățime superioară prezintă și o serie de multe alte avantaje importante:


  • Au cuțitele din oțel mai de calitate (tăișul rezistă mai mult și sunt mai puțin predispuse să fie ciobite de pietricele sau crenguțe) 
  • Au motorul mai puternic și o viteza a cuțitului mai mare, care duce la o tăiere mai curată a firului (astfel gazonul tuns se vindeca mai repede și devine mai puțin predispus la infecții cu fungi și alte boli de gazon) 
  • De regula, au și avans (adică nu trebuie sa le împingem noi) 
  • Au mânere mai ergonomice
  • Coș colector mai mare


Având coșul colector mai mare, rezultă și mai puține drumuri pentru a-l goli!


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. LINK Ghid îngrijire gazon 

*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.


Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

Videoclipuri recomandate

Irigarea corectă a gazonului

Cum se procedează corect cu irigarea gazonului? Sfaturi de la specialiști.

Vezi videoclip

Tunderea cu mulcire a gazonului, roboți de tuns

Avantajele tunderii cu mulcire. Cum arată un gazon tuns un an întreg cu mașină de tuns cu mulcire.

Vezi videoclip

Tunderea și alte operații de întreținere ale gazonului

Cum procedăm corect și câteva greșeli frecvente

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...