fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Suprainsamantarea gazonului

Explicata in pasi simpli pe intelesul tuturor - citire 12 minute-

Unde nu e gazon va fi o buruiana! Mentineti gazonul des si verde prin tunderi, irigari, fertilizari si scarificari corecte. Suprainsamantarea la peluzele intretinute corect e necesara odata la 2 ani.
La peluzele infestate cu buruieni, rare, dupa remedierea irigarii suprainsamantarea e operatia necesara ca sa dam desime gazonului, asa vom avea si aspect si el va lupta singur impotriva buruienilor

Nu incercati sa memorati intreg ghidul, e online si puteti reveni la el pe masura ce inaintati in operatii.

Toti pasii pt suprainsamantare

Un scurt ghid pt un an intreg ca sa stii de unde sa incepi

Cititi cu rabdare. Aici gasiti toate detaliile ca sa aveti incredere in dvs ca ceea ce faceti e bine! Informati-va bine inainte de a face operatiile altfel o sa aveti nenumarate intrebari in ziua cand efectuati operatiile, vor aparea frustrari si operatia nu va fi efectuata bine.

Ce beneficii aduce scarificarea

Intotdeauna inainte de suprainsamantare verificati daca sistemul de irigat automat iriga uniform suprafata. E pacat sa faceti suprainsamantarea unei peluze care a avut probleme exact din cauza irigarii defectuoase!

Cum verificam irigarea pt cantitate si uniformitate. Link>>>

Pe langa fertilizare, suprainsamantarea este operatia care ajuta foarte mult la prevenirea aparitiei buruienilor; cu cat gazonul e mai des cu atat mai putin buruienile au o sansa sa treaca de stadiul de embrion.

Scarificarea agresiva urmata de suprainsamantare combate in mod natural, ecologic buruienile din gazon; gazonul fiind des buruienile au mici sanse sa razbata. 

Ideal de combinat suprainsamantarea cu top-dressing si nivelare descrise mai jos. Top dressing-ul nu numai ca ajuta la nivelarea gazonului insa ajuta foarte mult semintele sa germineze mai repede, le tine mai bine umezeala, lasa o suprafata mai plana, mai placuta la tuns.

Folosirea tuturor “uneltelor” disponibile pentru a mari viteza de germinatie a semintelor de iarba de gazon: fertilizant pt suprainsamantare, aplicarea de substrat /compost in amestec cu nisip peste seminte; mentinerea lor umeda pana la germinare.  

Ghidul cuprinde cateva sectiuni de la repararea micilor probleme la remedierea peluzei in intregime, apoi efectiv suprainsamantarea, top dressing-ul, cum irigam, cand tundem gazonul pentru prima data dupa suprainsamantare.

Suprainsamantarea in cazul micilor reparatii

In cazul arsurilor de la urina, portiuni mai slab rasarite, boli, gazon afectat de boli, supradoza de ingrasamant, benzina varsata o puteti face dupa ce media temperaturilor zilnice scade sub 25C. 

In cazul petelor de la urina indepartati primii 1.5-2 cm de sol aduceti la nivel cu restul solului adiacent  cu pamant /substrat de gradina+ nisip. 

Daca au fost  boli atunci scarificati usor cu o grebla resturile vegetale.

Acest procedeu se poate aplica si in cazul peluzelor semanate in primvara / vara cu zone mai slab rasarite. Aveti tutorial video mai jos.

Presarati semintele cam 300 gr /10 mp si apoi acoperiti cu 1 cm de substrat de gradina+nisip sau puteti face un amestec de seminte si substrat de gradina+ nisip sau puteti amesteca cam 200 gr seminte + 1 sac de 40 L de substart de gradina si imprastia cam 1-1.5 cm pe zonele rare. 

Nu exagerati cu semintele, nu trebuie sa fie samanta langa samanta! NU depasiti 300-350 gr /10 mp. De regula densitatea sa fie cam 1-2 seminte/cmp nu mai mult altfel plantutele se vor suprima una pe cealalta. 

Ca si ingrasamant aplicati un ingrasamant care sa ajute gazonul existent. Principiul e sa ajutam ce avem majoritar in curte. In perioada August-Noiembrie sau Martie-Mai va recomandam unul din ingrasamintele de mai jos: 

 • Suprafete de pana in 120 mp, (ambalaje de 4 kg) Action 3-4 kg/100 mp, Slow Green 2.5-3 kg/100 mp, Soil Life 2.5-3 kg/100mp, 
 • Suprafete de 200 mp sau mai mult, ingrasamant la sac de 20-25 kg/ 600-800 mp: Zeotech mini Ready 3-4 kg/100 mp, Zeotech mini Spring and Summer 3-4 kg/100mp, Soil Life 2.5-3.5 kg/100 mp. Aceste ingrasamintele le puteti replica atat toamna in octombrie sau noiembrie cat si primavara devreme. 

Ingrasaminte foliare tonice, biostimulatoare, microelemente, etc: Fertalga, Fox NK, IronGreen+, Micropack+.

Cititi mai jos la sectiunea Tunderea, Irigarea cum sa tundeti dupa suprainsamantare si cum sa irigati corect dupa suprainsamantare. 

Suprainsamantare pe zone intinse sau in totalitate
 • Erbicidarea cu erbicid selectiv pentru stoparea cresterii buruienilor in cazul peluzelor infestate cu buruieni (ce erbicide, cum se aplica corect LINK>>>)
 • Tunderea gazonului la 2.5-3 cm cam la 2 saptamani de la erbicidarea selectiva
 • Scarificarea cu arborele cu lame
 • Distribuirea semintelor, ingrasamantului
 • Aplicarea de 1-1.5 cm de top dressing
 • Irigarea si tunderea 
 • Intretinerea ulterioara

 

Scarificarea: arbore cu sarme sau arbore cu lame? 

Vom folosi arborele cu lame pentru suprainsamantari. Scarificarea cu arborele cu sarme culege agresiv si destul de bine materia vegetala de pe sol si ne asigura un contact bun samanta-sol. 

La peluzele tinere, infiintate in primavara nu recomandam folosirea arborelui cu lame decat daca gradul de infestare cu buruieni e foarte mare. 

Scarificarea cu lame cu solul putin umed va scoate destul de multa iarba sanatoasa de aceea la scarificarea cu lame solul sa fie cat mai uscat. 

Daca peluza e puternic infestata cu buruieni scarificarea cu lame se poate face pe solul umed, multe buruieni in special poa annua, poa trivialis si alte buruieni cu frunza ingusta care au radacinile mai superficiale vor fi scoase afara si semintele noastre vor putea germina. 

De asemenea la peluzele care prezinta muschi, scarificarea cu lame va duce la indepartarea lui fara a fi nevoie de alte substante sau ingrasaminte cu sulfat de fier. 

Scarificarea cu lame se va face  cu arborele setat la treapta cea mai de jos si gazonul tuns la 2.5-3 cm inaltime. Dupa scarifacare puteti strange vegetatia uscata cu grebla si apoi sa treceti cu masina de tuns. Masina de tuns va mai tunde si tijele care au fost culcate pe sol. Faceti 2-3 treceri, usor in unghi una fata de cealalta, culegeti dupa fiecare trecere uscatura cu grebla, la sfarsit puteti folosi masina de tuns sa aspirati mai bine solul de uscatura.

Solul nu trebuie sa fie perfect curat de uscatura, urmarim sa avem contact samanta sol si atat.

Nu scarificati cu lame cand solul e umed si aveti gazonul des. Scarificarea de mentenanta se face cu arborele cu sarme, aceasta va indeparta frunzele moarte, va ridica de pe sol tije (cele care aveau seminte in luna mai-iunie) si prin tundere le scurtam.

Mai jos gasiti informatii legate de seminte, ce ingrasaminte si cum le acoperiti ca sa aveti o germinatie cat mai buna.

Semintele

Se va folosi la suprainsamantare doza recomandata pentru insamantare in general 2.5-3.5 kg in functie de specia predominanta din mix. Doza apare pe sac sau cautati online descrierea produsului.  La suprainsamantare nu avem acel contact samanta-sol la fel de bun ca la semanarea de la zero, multe seminte vor cadea in smocurile de iarba existente si nu vor ajunge pe sol. 

Masurati gazonul, masurati fiecare zona de gazon, cantariti samanta necesara pentru fiecare zone si apoi impartiti acea cantiatea in doua. Prima jumatate distribuiti pe o directie si cea doua jumatate perpendicular pe prima directie.

NU mai greblati.

Fertilizarea

La suprainsamantare ingrasamantul se va aplica peste seminte, in doza de 2.5 – 4  kg/100 mp (cititi pe sac, cititi online descrierea/recomandarile pentru acel ingrasamant. Nu mariti sau micsorati cantitatea, folositi cantitatea din intervalul recomandat. 

De regula ingrasamintele folosite la insamantare / suprainsamantare au un continut scazut de azot si un continut mare de fosfor. Azotul in procent/concentratie mai mica va ajuta plantutele tinere in primele 4-5 saptamani de viata insa nu va da un boost foarte mare gazonului existent, nu va fi nevoie de tunsori dese care pot afecta plantutele tinere proaspat rasarite. 

Masurati gazonul, masurati fiecare zona de gazon, cantariti fertilizantul necesar pentru fiecare zone si apoi impartiti acea cantiatea in doua. Prima jumatate distribuiti pe o directie si cea doua jumatate perpendicular pe prima directie. 

Ingrasaminte pentru insamantare sau suprainsamantare recomandate din portofoliul nostru: SeedStart 4 kg/100 mp, ProStart 2.5-3 kg/100 mp, Biostart P 2.5-3.5 kg/100 mp, Zeotech mini Rooter. 

Recomandarea noastra de ingrasaminte pentru semanat / suprainsamantare:

  • SeedStart sac de 4 kg/ 100-130 mp 
  • Biostart P sac de 10 kg / 300-350 mp 
  • Zeotech mini Rooter sac de 20 kg pentru 500-700 mp.

Pentru a mentine o cantitate suficienta de nutrienti in sol aplicati dupa ce iarba tanara e tunsa de 2 ori unul din ingrasamantele solide: Action 3-4 kg/100 mp, Slow Green 2.5-3 kg/100 mp, Soil Life 2.5-3 kg/100mp, Ready 3-4 kg/100 mp, Spring and Summer 3-4 kg/100mp. Aceste ingrasamintele le puteti replica atat toamna in octombrie sau noiembrie cat si primavara devreme. 

Ingrasaminte sub forma lichida

Dupa suprainsamantare nu aplicati ingrasaminte lichide pana ce iarba tanara nu e tunsa cel putin odata, aplicati Fertalga, Fox NK si Micropack dupa prima tundere, fertiti aplicarea de IronGreen acesta va da un boost prea mare gazonului existent si va suprima intr-o oarecare masura plantutele tinere. Dupa ce iarba tanara e tunsa de 2-3 ori puteti folosi oricare din ingrasaminele lichide enumerate mai sus. Acesta aduc aport de micronutrienti care de regula nu se gasesc in ingrasamintele solide sau se prezinta sub forme mai greu solubile. 

Alta varianta:

Pentru suprafetele mari peste 800-1000 mp si foarte mari si bugetul nu permite se poate folosi la suprainsamantare ingrasamantul de toamna de exemplu BIOGEL. Acesta aduce un aport important de azot care incepe sa se elibereze dupa 1-2 sapt de la aplicare (deci gazonul existent nu va primi un boost mare). Biogel contine microelemente si azici humici care vor reface viata in sol si ajuta la decompactarea solului. 

Dupa o scarificare si aplicare ingrasamant solid

Top dressing-ul nivelarea

Top dressing-ul usor cu nisip si compost/ turba/ substrat de gradina se poate face in orice perioda anului atat timp cat iarba e activa, creste.

In cazul in care facem suprainsamantare, Iarba trebuie sa fie in perioada favorabila de refacere adica sa avem soare, temperaturi ziua intre 14-25C, top dressingul si nivelarea de obicei sunt precedate de folosirea arborelui cu lame al masinii de scarificat impreuna cu suprainsamantare, acestea sunt operatii abuzive asupra gazonului si se vor face in perioada favorabila revenirii rapide.

Pentru top-dressing/ nivelare puteti folosi de la balastiera acel pamant nisipos (hamuca, chisai., loess) de culoare maro/ roscat, nisip fin fie simplu fie preferabil amestecat cu compost/ turba / substrat de gradina. 

Raport pamant nisipos: compost/turba 5-6:1 in volum. Il puteti amesteca in roaba sau betoniera. Nu aplicati mai mult de 10 maxim 15 mm peste seminte. Sau puteti imprastia substratul de gradina/ turba/ compostul si apoi imprastiati nisipul peste.

In cazul in care aveti denivelari mai mari atunci dupa scarificare completati sa aduceti la un nivel corespunzator, presarati semintele si ingrasamantul pentru suprainsamantare si completati cu amestecul pentru nivelare. Indicat ar fi sa treceti cu un tavalug dupa finalizarea operatiei. Mai jos aveti filmulete care cuprind: repararea unui gazon cu suprainsamantare, nivelare si irigarea dupa suprainsamantare.

Nu recomandam aplicarea doar de compost/ substrat de gradina /turba  pentru ca acesta isi mareste foarte mult volumul, se umfla si contactul samanta / substrat nu e foarte bun, de aceea adaugarea de nisip asigura un adaos de greutate si samanta va fi bine ”legata” de substrat. 

Compost gasiti la mag de bricolaj, la 10-15 lei sacul de 40-50 L. Turba gasiti la saci de 220 L vidata la mag de bricolaj sau la centrele de gradinarit. Va recomand compost/substrat de gradina in loc de turba.

Puteti folosi nisip de constructii varsat dar el sa fie cu granulatie fina 0-2 mm.

Atentie! iarba acoperita complet nu prea isi revine. In cazul in care aveti diferente mari de nivel preferabil sa faceti 2 nivelari sa ajungeti la planeitatea dorita. Urmatoarea nivelare se va face dupa cel putin 4 luni de la prima.

Ideal de combinat cu top-dressing si nivelare descrise mai jos. Top dressing-ul nu numai ca ajuta la nivelarea gazonului insa ajuta foarte mult semintele sa germineze mai repede, le tine mai bine umezeala, lasa o suprafata mai plana, mai placuta la tuns. (video mai jos la sectiunea video

Suprainsamantarea in cazul micilor reparatii (gazon rasarit mai putin bine, arsuri de la urina, boli, gazon ) o puteti face pana la inceput de iunie insa sa mentineti umede semintele prin irigare suplimentara locala si aplicarea peste seminte a unui strat de 0.5-1 cm de substrat de gradina sau amestecati semintele cu substrat de gradina si le imprastiati asa.

Gazon proaspat semanat insa cu rasarire mai slaba:

Atentie! Gazonul proaspat semanat nu e nevoie sa rasara fir langa fir, daca sunt pana la 2-3 degete intre fire e in regula; chiar si golurile de o palma el reuseste sa le indese singur.  

Daca faceti suprainsamantarea pt a indesi unele portiuni din gazonul proaspat (semanat in ultimele 2-3 saptamani)  insa cu portiuni mai slab rasarite nu mai aplicati ingrasamant. Aplicarea de seminte ulterior intarzie aplicarea de erbicide in cazul in care avem buruieni rasarite. In mod normal pt aplicarea de erbicide e nevoie ca iarba sa aibe cel putin 3-4 tunsori. Suprainsamantati peluzele semante in ultimele 2-3 sapt doar daca e strict nevoie si nu exista o presiune a buruienilor. Daca aveti buruieni in gazonul proaspat rasarit asteptati sa il tundeti de 2-3 ori, atunci imprastiati semintele si reveniti ulterior cu erbicid.

Irigarea dupa suprainsamantare

Inainte de toate trebuie sa stim cat timp e nevoie sa lasam fiecare zona a sistemului de irigat sa avem 10 mm de apa/mp (10 L de apa/ mp). Asa vom putea calcula cat timp e nevoie sa lasam sistemul de irigat sa avem cantitatea de apa necesara. 

De asemenea sa ne asiguram ca apa e distribuita uniform in pe tot gazonul, si pe cat se poate la umbra deasa sa irigam mai putin decat gazonul afalt la soare. 

Verificati uniformitatea distribuirii apei! Probabil gazonul dvs a avut de suferit pe timpul verii in anumite zone chiar din aceasta cauza ca apa nu a fost suficienta in anumite zone iar repararea lui cu suprainsamantare nu va rezolva problema- nici semintele nu vor germina in anumite zone daca nu aveti apa suficienta. Cat timp irigam? Mai jos e un mic ghid cu cantitatie de apa necesare insa verificati zilnic daca solul e umed in primii 2-3 cm, apasati cu degetul in 2-3 puncte din gazon la soare si la umbra.

Germinarea semintelor e extrem de dependenta de umiditate. Semintele trebuie sa ramana umede cel putin 80% din timp ca sa avem o germinare corespunzatoare. Mentineti umed primii 2.5-3 cm de sol cu irigari dese, 1-3 pe zi cam 5-6 mm de apa/zi total cand sunt teperaturi de peste 24C si 2-3 mm cand sunt sub 24 mm. 

Prea multa sau prea putina apa au efect negativ. Prea multa apa duce la aparitia muschiului/ algelor pe sol, prea putina apa are efect negativ asupra procentului de seminte rasarite. 

La gazonul suprainsamantat avem atat seminte cat si iarba matura, prima trebuie mentinuta umeda timp de 10-15 zile (cam acesta e timpul necesar pentru germinare) cu irigari scurte repetate iar cea din urma (gazonul matur) are nevoie de irigari rare si abundente (la 24C cam 1-2 irigari pe sapt cu un total de 24 L de apa/mp). 

Nevoia apa (nr de irigari, cantitate)  la suprainsamantare e mai mica decat la insamantare pentru ca avem gazonul matur care tine o oarecare umbra solulului si semintelor, evaporarea fiind mai redusa deci si cantitatea de apa necesara e mai mica. 

In prima saptamana de la suprainsamantare cat timp gazonul existent e inca scalpat probabil  va fi nevoie sa irigam de 2 ori pe zi (dimineata si dupamasa in jurul orei 15-16C daca sunt 24C sau odata pe zi daca sunt sub 18 C. Treceti cu mana prin gazon, apasati cu degetul pe sol: e umezeala in primii 2-3 cm? Daca da atunci mai bine nu irigati. 

In a doua saptamana de la suprainsamantare probabil vom putea reduce cantiatea si/sau nr de irigari pt ca deja iarba existenta va umbri partial semintele si cantiatea de apa necesara nu mai e atat de mare, poate o irigare cu 10 mm de apa la 2 zile e suficienta. 

Urmariti daca samanta a inceput sa incolteasca, dupa ce apar primele plantute tinere mai irigati mai des inca 4-5 zile apoi puteti reduce frecventa si mari cantiatea.

Logica simpla e administrati apa gazonului existent si mai irigati suplimentar zilnic o conatiate mica de apa sa mentineti solul umed, preferabil dimineata cat inca e roua si daca e cazul dupamasa dar sa mia bata soarele sa zvinte frunza.

 

Un exemplu: 

Temperatura in timpul zilei aprox 22-24C, la suprainsamantare am acoperit cu 1 mc de pamant/ nisip + substrat de gradina

-in prima saptamana de la suprainsamantare voi iriga gazonul de 2-3 ori pe sapt cu 8-10 L de apa/mp/irigare si zilnic dimineata voi iriga cu cate 2-3 mm de apa sa mentin umed substratul pus peste seminte. 

-voi verifica dumapasa solul, daca nu e umed atunci voi iriga si dupamasa (ora 15-17) cu 2-3 mm de apa. 

– in cazul in care nu am folosit suficient substrat 1 cm / seminte voi iriga mai des, probabil de 2-3 ori pe zi fara a depasi 5-6 mm de apa/zi. 

– odata aparute primele plantute tinere voi mai iriga inca 4-5 zile la fel si apoi vii reduce nr de irigari si mari cantiatea fara a depasi 30L de apa /mp/sapt. 

Daca nu aveti sistem de irigat folositi aspersor de tipul Gardena Aquazoom. Exclus irigatul din mana cu furtunul

Tunderea dupa suprainsamantare

Suprainsamantarea de regula e precedata de scarificare cu lame care la randul ei e precedata de o scurtare mai agresiva a gazonului cam la 2-2.5 cm. 

In primele 10-15 zile de la aceasta scurtare agresiva gazonul existent nu va creste foarte mult insa odata ce plantele vor da noi frunze gazonul va incepe sa creasca mai accelerat. Vom tunde cand iarba are 10-12 cm si o vom lasa dupa tuns la 6-7 cm. 

Preferabil faceti o ultima tunsoare cand observati primele plantute tinere, in special in zonele insorite vor germina primele seminte si apoi pe cat se poate nu tundeti pana ce nu e imperativ necesar sa tundeti gazonul existent- imperativ pt tuns e momentul cand gazonul a ajuns la o inaltime la care cu masina noastra de tuns pe treapta cea mai inalta tundem mai mult de 50% din lungimea lui –  in general cand ajunge la 10-12 cm sa tundeti la 6-7 cm. 

Sfaturi pentru viitor

Favorizeaza aparitia buruienilor,bolilor si deteriorarea gazonului:

 • Irigarea facuta des, seara
 • Tunderea cu mai mult de 30-35% din lungimea firului de iarba
 • Fertilizarea precara: mai putin de 3 aplicari de ingrasamant solid pe an
 • Dezechilibrul de microelemente, folositi ingrasaminte lichide cu microelemente la 2-4 saptamani

Va mentine gazonul des, verde, sanatos fara buruieni

 • Tunderea regulata, bine ar fi de 2x / sapt
 • Irigarea rara si abundenta
 • Fertilizarea corecta si echilibrata
 • Scarificarea cu sarme de cel putin 3 ori pe an: primavara, inainte de vara si toamna
 • Suprainsamantarea la cel putin 2 ani (imprastierea de seminte in gazon)
 • Un gazon des intretinut corect, care creste – cantitatea de iarba colectata la tuns e cat de cat constanta.